St.prp. nr. 60 (2004-2005)

Om lokaldemokrati, velferd og økonomi i kommunesektoren 2006 (kommuneproposisjonen)

Til innholdsfortegnelse

2 Inntektssystemet 2006 og fordeling av selskapsskatt

2.1 Innledning

Det overordnede formålet med inntektssystemet er å oppnå en fordeling av tilskuddene som bidrar til at alle kommuner og fylkeskommuner skal kunne yte et likeverdig tjenestetilbud til sine innbyggere. For å oppnå dette tas det ved fordelingen av rammetilskuddet hensyn til strukturelle ulikheter i kommunenes og fylkeskommunens kostnader (utgiftsutjevning) og ulikheter i skatteinntektene (inntektsutjevning). Rammetilskuddet utgjør sammen med skatteinntektene kommunenes frie inntekter som kommunene fritt disponerer innenfor de gjeldende lover og forskrifter. Det gis også et skjønnstilskudd for å korrigere for forhold som ikke ivaretas godt nok i fordelingssystemet for øvrig. Inntektssystemet innholder også virkemidler som utelukkende er begrunnet med regionalpolitiske målsettinger.

Samlet utgjør rammeoverføringene i 2005 om lag 48 milliarder kroner, herav utgjør tilskuddet til kommunene 30,6 milliarder og 11,9 milliarder til fylkeskommunene. I tillegg mottar kommunene 5,5 milliarder kroner i selskapsskatt (som teknisk bevilges over rammetilskuddet i 2005 og 2006). Kommunesektorens skatteinntekter for 2005 er anslått å utgjøre 106,6 milliarder kroner. Rammetilskudd og skatteinntekter utgjør i 2005 knapt 70 prosent av kommunesektorens samlede inntekter. Som en del av omleggingen av inntekts- og finansieringssystemet i perioden 2002-2006, ble det forutsatt at skattens andel av kommunesektorens samlede inntekter skulle trappes opp til 50 prosent innen 2006.

Utgiftsutjevningen i inntektssystemet er begrunnet med at forhold av demografisk, geografisk og sosial art gir kostnadsforskjeller som kommunene og fylkeskommunene ikke kan påvirke. For at kommunesektoren skal kunne gi et likeverdig tjenestetilbud til sine innbyggere, må det tas hensyn til slike systematiske kostnadsforskjeller ved fastlegging av de økonomiske rammene. Eksempel på kostnadsforskjeller kan være aldersfordeling eller reiseavstand innen kommunen. Det er også nødvendig å foreta inntektsutjevning (av skatteinntektene) for å oppnå en rimelig utjevning av de økonomiske forutsetningene.

Inntektssystemet inneholder to tilskudd som utelukkende er distriktspolitisk begrunnet. Det gis tilskudd til kommunene og fylkeskommunene i Nord-Norge, Nord-Norgetilskudd, og et tilskudd til små kommuner med skatteinntekt under 110 prosent av landsgjennomsnittet, regionaltilskudd . Oslo fylkeskommune mottar et eget tilskudd til barnevern/hovedstadstilskudd .

2.2 Inntektssystemets komponenter

Det samlede rammetilskuddet for kommunene og fylkeskommunene er i 2005 delt i fem tilskudd for kommunene og fire tilskudd for fylkeskommunene. Disse tilskuddene bevilges over egne poster på kapittel 571 og 572 på statsbudsjettet.

Tabell 2.1 Rammetilskudd - inndeling på poster

Kommuner kapittel 571

Fylkeskommuner kapittel 572

Post 60

Innbyggertilskudd

Innbyggertilskudd

Post 62

Nord-Norgetilskudd

Nord-Norgetilskudd

Post 63

Regionaltilskudd

Post 64

Skjønnstilskudd

Skjønnstilskudd

Post 65

Hovedstadstilskudd

Post 69

Selskapsskatt

2.1 Innbyggertilskuddet

Innbyggertilskuddet fordeles i utgangspunktet som et likt beløp per innbygger til alle kommuner og fylkeskommuner. Størrelsen på innbyggertilskuddet bestemmes ved at en trekker ut beløpene på de andre postene fra det samlede rammetilskuddet. Det betyr at den samlede summen på innbyggertilskuddet til kommunene i 2005 framkommer som differanse mellom samlet rammetilskudd og summen av Nord-Norgetilskuddet, regionaltilskuddet og skjønnstilskuddet.

Innbyggertilskuddet blir omfordelt gjennom utgifts- og inntektsutjevningen samt overgangsordningene i inntektssystemet.

2.2 Utgiftsutjevningen

Forskjellene mellom landets kommuner er til dels store når det gjelder kostnadsstruktur, demografisk sammensetning mv. Dette medfører store variasjoner mellom kommunene i hvilke behov innbyggerne har for kommunale tjenester, og store forskjeller i kommunenes kostnader ved å produsere en enhet av tjenestene. Målet med utgiftsutjevningen er å fange opp slike variasjoner. En tar fra de relativt sett lettdrevne kommunene og gir til de relativt sett tungdrevne. Med lettdrevet/tungdrevet menes en kommune som vurdert etter objektive kriterier er rimeligere/dyrere i drift enn gjennomsnittskommunen. Objektive kriterier er forhold som kommunen ikke kan påvirke, for eksempel alderssammensetning og bosettingsmønster.

For nærmere omtale av kostnadsnøklene, se kapittel 2.3 i dette vedlegget.

2.3 Inntektsutjevningen

Inntektsutjevningen skal utjevne forskjeller i skatteinntekter mellom kommunene. Fra og med 2005 blir kommuner med skatteinntekter under landsgjennomsnittet kompensert for 55 prosent av differansen mellom egen skatteinngang og landsgjennomsnittet. Kommuner med skatteinngang over landsgjennomsnittet trekkes 55 prosent av differansen mellom egen skatteinngang og landsgjennomsnittet.

Kommuner med skatteinntekter på under 90 prosent blir i tillegg kompensert for 35 prosent av differansen mellom deres skatteinntekter og 90 prosent av landsgjennomsnittet. Finansieringen av tilleggskompensasjonen skjer ved at hver kommune trekkes med et likt beløp per innbygger.

For fylkeskommunene er det ingen endringer i inntektsutjevningen fra 2004. Fylkeskommuner med en skatteinngang på under 120 prosent av landsgjennomsnittet vil bli kompensert 90 prosent av differansen mellom egen skatteinngang og 120 prosent av landsgjennomsnittet. Det er ingen trekkordning for fylkeskommuner med høy skatteinngang. Inntektsutjevningen for fylkeskommunene finansieres ved at hver fylkeskommune trekkes et likt beløp pr innbygger.

Inntektsutjevningen for den enkelte fylkeskommune og kommune beregnes fortløpende syv ganger i året etter hvert som skatteinngangen foreligger. Den endelige fordelingen på post 60 Innbyggertilskudd vil ikke foreligge før februar 2006 når endelige skattetall for 2005 foreligger.

2.4 Bruk av nyere befolkningstall

Frem til 2003 ble innbyggertilskuddet basert på befolkningstall per 1. januar året før budsjettåret, mens tilskuddet fra og med 2003 er basert på befolkningstall per 1. januar i budsjettåret. Begrunnelsen for å endre telletidspunktet for innbyggertallene var at kommuner med befolkningsvekst raskt skal få kompensasjon for nye innbyggere, jf. St.prp. nr. 64 (2001-2002).

Kriteriedataene som brukes ved beregning av utgiftsbehov per kommune kan deles inn i to grupper: Kriteriedata som angir

  1. innbyggertall fordelt på ulike aldersgrupper

  2. antall innvandrere, psykisk utviklingshemmede, antall elever i private skoler, reiseavstand, antall skilte m.m.

På tidspunktet for beregning av innbyggertilskudd foreligger ikke ny informasjon om kriteriedata i gruppe 2. Ved beregning av det endelige innbyggertilskuddet for 2005 i juni 2005 oppdateres ikke utgiftsutjevningen til disse kriteriene.

Det endelige innbyggertilskuddet i 2005 er basert på

  1. innbyggertilskudd før utgiftsutjevning baseres på befolkningstall per 1. januar i budsjettåret.

  2. utgiftsutjevning knyttet til befolkningens alderssammensetning baseres på befolkningstall per 1. januar i budsjettåret.

  3. utgiftsutjevning knyttet til øvrige kriterier baseres på befolkningstall fra året før budsjettåret.

  4. den langsiktige fordelingen i overgangsordningen baseres på befolkningstall per 1. januar i budsjettåret.

2.5 Overgangsordninger

Når kommunene overtar ansvaret for nye oppgaver, eller øremerkede tilskudd innlemmes i inntektssystemet, legges disse midlene oftest inn med en annen fordeling mellom kommunene enn fordelingen etter inntektssystemets kriterier. (Tilsvarende gjelder ofte dersom midler trekkes ut av rammetilskuddet.) Det er ønskelig at disse midlene fordeles etter inntektssystemets kriterier gradvis for at ikke overgangen for den enkelte kommune skal skje for brått. Derfor har inntektssystemet en overgangsordning som skal sørge for at endringene skjer over tid. Overgangsordningen går over en periode på 5 år. Et eksempel kan være en kommune som gradvis over 5 år får tilført ­mindre som rammetilskudd enn den fikk som øremerket tilskudd: Det første året får kommunen kompensert 80 prosent av differansen mellom opprinnelig fordeling og fordeling etter inntektssystemets kriterier. Andelen av kompensasjon minsker med 20 prosent av opprinnelig kompensasjon hvert år overgangsordningen gjelder. Det skal ta 5 år fra første året tilskuddet innlemmes (ev. midler trekkes ut) til hele prosessen er ferdig. De 20 prosent denne kommunen "mister" hvert år, blir ikke borte fra kommune-Norge. De blir omfordelt til kommuner som har blitt til­delt mindre som øremerket tilskudd enn når midlene fordeles etter kriteriene i inntektssystemet. På landsbasis påvirker derfor ikke over­gangs­ordningen den samlede rammen.

2.6 Korreksjon for elever i statlige og fritt­stående skoler

Gjennom utgiftsutjevningen påvirker antall innbyggere i skolepliktig alder størrelsen på innbyggertilskuddet. For å ta hensyn til at noen av disse innbyggerne benytter et annet skoletilbud enn det som tilbys av kommunene og fylkeskommunene, er en korreksjonsordning for elever i statlige og private skoler en del av utgiftsutjevningen. Korreksjonen innebærer en omfordeling av innbyggertilskuddet fra kommuner og fylkeskommuner med en høy andel elever som benytter frittstående eller statlig skole, til kommunene og fylkeskommunene med en lav andel elever i frittstående eller statlige skoler.

Korreksjonsordningen dokumenteres i tabell A i Grønt hefte. I korreksjonsordningen beregnes trekket til den enkelte (fylkes-)kommune ut fra antall elever i frittstående eller statlige skoler, etter årlige fastsatte satser, jf. tabellen nedenfor. Kommuner og fylkeskommuner som har elever i frittstående eller statlige skoler får et trekk i samsvar med antall elever i disse skolene. Det samlede trekkbeløpet fordeles tilbake til kommunene/fylkeskommunene etter kommunenes andel innbyggere mellom 6 og 15 år og etter fylkeskommunenes andel av innbyggere mellom 16 og 18 år.

Tabell 2.2 viser trekksatsene som benyttes i korreksjonsordning i 2005. Satsene for 2006 fastsettes i statsbudsjettet for 2006.

Tabell 2.2 Trekksatser - elever i statlige ogfrittstående skoler 2005

Kroner per elev

Fylkeskommuner

Vanlig undervisning

50 000

Forhøyet sats visse linjer

73 000

Spesialundervisning

192 250

Opphold

203 500

Kommuner

Vanlig undervisning

40 630

Spesialundervisning

192 250

Innlosjering

203 500

2.7 Inndelingstilskudd

Inndelingstilskuddet er en kompensasjonsordning for kommuner som slutter seg sammen. Ordningen skal sikre at kommuner ikke får reduserte rammeoverføringer som følge av kommunesammenslutninger. Inndelingstilskuddet består av basistilskudd og regionaltilskudd. Basistilskudd og regionaltilskudd inngår i inndelingstilskuddet på følgende måte: Kommuner som slutter seg sammen vil motta et basistilskudd slik alle kommuner gjør gjennom utgiftutjevningen. I tillegg vil den nye ”storkommunen”, som en del av inndelingstilskuddet, motta de øvrige basistilskudd som tilfalt kommunene før sammenslutningen. Når det gjelder regionaltilskuddet, vil den nye kommunen motta regionaltilskudd på vanlig måte dersom den er berettiget til det. I tillegg vil kommunen motta eventuelle øvrige regionaltilskudd som tilfalt kommunene før sammenslutningen, som en del av inndelingstilskuddet. Inndelingstilskuddet fryses reelt på det nivået det har det året kommunene slår seg sammen, og gis en varighet på 10 år. Tilskuddet vil deretter trappes gradvis ned over 5 år.

Re kommune og Bodø kommune mottar i dag inndelingstilskudd etter kommunesammenslutninger i henholdsvis 2002 og 2005.

2.8 Nord-Norgetilskudd

Nord-Norgetilskuddet er et regionalpolitisk tilskudd som skal bidra til å gi kommuner og fylkes­kommuner i Nord-Norge muligheter til å gi et bedre tjenestetilbud enn kommuner og fylkeskommuner ellers i landet. Tilskuddet skal også bidra til å muliggjøre en høy kommunal og fylkeskommunal sysselsetting i områder med et konjunkturavhengig næringsliv.

Tabell 2.3 Nord-Norgetilskudd til kommuner og fylkeskommuner i 2005

Kroner per innbygger

Kommuner

Nordland

1 314

Troms

2 520

Finnmark

6 159

Fylkeskommuner

Nordland

825

Troms

940

Finnmark

1 285

Tilskuddet beregnes på grunnlag av en fast sats per innbygger. Det er fastsatt en felles sats for alle kommunene innenfor et fylke og en sats for hver av fylkeskommunene. Til grunn for beregningen av Nord-Norgetilskuddet ligger befolkningstall per 1. januar året før budsjettåret.

2.9 Regionaltilskudd

Regionaltilskuddet er på samme måte som Nord-Norgetilskuddet begrunnet ut fra regionalpolitiske hensyn. Tilskuddets størrelse blir gradert etter det geografiske virkeområdet for distriktspolitiske virkemidler (A-D) med et fast beløp per kommune. Kommuner som ligger utenfor det distriktspolitiske virkeområdet får støtte etter samme sats som kommuner som ligger innenfor virkeområde B, C og D.

Tabell 2.4 Regionaltilskuddet etter prioriteringsområde – full sats

PrioriteringsområdeBeløp pr kommune (1000 kroner)

A (Finnmark og Nord-Troms)

8 070

B, C og D

3 348

Utenfor distriktspolitisk virkeområde

3 348

Prioriteringsområde

Beløp per kommune (1000 kroner)

Frem til 2003 var ordningen utformet slik at en kommune måtte ha færre enn 3000 innbyggere året før budsjettåret og ha lavere skatteinntekt per innbygger enn 110 prosent av landsgjennomsnittet for å være berettiget til tilskudd. Fra og med 2004 ble det innført en trappetrinnsordning i tilskuddet. Dette innebærer at også kommuner mellom 3000 og 3200 innbyggere kan være berettiget til regionaltilskudd.

Kommuner som mister regionaltilskuddet som følge av at skatteinntektene overstiger 110 prosent av landsgjennomsnittet, vurderes i forbindelse med skjønnstildelingen.

Tabell 2.5 Regionaltilskuddet til kommuner med over 3000 innbyggere

Innbyggertall

Regionaltilskudd

3 000 – 3 049

80 prosent av full sats

3 050 – 3 099

60 prosent av full sats

3 100 – 3 149

40 prosent av full sats

3 150 – 3 199

20 prosent av full sats

Fra og med 3 200

0 kroner

2.10 Skjønnstilskudd

Skjønnstilskuddet blir brukt til å kompensere kommuner og fylkes­kommuner for spesielle lokale forhold som ikke fanges opp i den faste delen av inntektssystemet. Av de viktigste delene av skjønnstilskuddene for 2006 er tilskudd til kommuner og fylkeskommuner som tapte på omleggingen av differensiert arbeidsgiveravgift, jf. omtale under programkategori 13.70 i St.prp. nr. 1 (2003-2004).

Det gis også kompensasjon gjennom skjønnet for kommuner som har skatteinntekter lavere enn 110 prosent av landsgjennomsnittet, og som samlet taper mer enn 360 kroner per innbygger på endringer som er gjennomført i inntektssystemet i perioden 2002-2006.

Fylkeskommuner som samlet sett taper på avvikling av ekstraordinært skjønn, økning av skatteandelen, oppgaveendringer innenfor rusomsorg, familievern og barnevern, samt sykehusreformene, får kompensert tap utover 360 kroner per innbygger.

Det ekstraordinære skjønnstilskuddet, som ble opprettet i forbindelse med omleggingen av inntektssystemet i 1997, ble gradvis avviklet i perioden 2002 til 2006. Tilskuddet gikk til kommuner og fylkeskommuner som tapte på omleggingen i 1997, og som ikke fikk dekket tapet gjennom regionaltilskuddet. Tilskuddet har blitt redusert med 4/5 i perioden 2002 – 2005, og vil falle helt bort i 2006.

2.11 Tilskudd til barnevern/hovedstads­tilskuddet

I 1999 ble det innført et eget hovedstadstilskudd til Oslo kommune som var begrunnet i at Oslo har spesielle oppgaver som hovedstad. Fra og med 2004 overtok staten ansvaret som fylkeskommunene hadde for barnevernet. Oslo sitt ansvar for barnevernet ble likevel videreført, jf. omtale i kapittel 12 i kommuneproposisjonen for 2004 (St.prp. nr. 66 (2002-2003)). Den delen av de frie inntektene som kan tilskrives barnevern, ble lagt inn i hovedstadstilskuddet til Oslo kommune.

Om lag 80 prosent av midlene er knyttet til Oslo sitt ansvar for barnevern, mens om lag 20 prosent er knyttet til at Oslo har spesielle oppgaver som hovedstad.

2.12 Kommunal selskapsskatt

I forbindelse med behandling av St.meld. nr. 5 (2004-2005) Tilbakeføring av selskapsskatt til kommunene og omlegging av inntektsutjevningen , besluttet Stortinget å tilbakeføre en andel av selskapsskatten til kommunene. Som en midlertidig ordning blir selskapsskatten utbetalt som en del av rammetilskuddet i 2005 og 2006. Fra og med 2007 tilføres selskapsskatten over et felles kommunalt næringsskattefond til kommunene. Selskapsskatten inngår, sammen med kommunenes skatteinntekter fra personskatt og naturressursskatten, i systemet for inntektsutjevning, jf. kapittel 2.2.3.

Selskapsskatten som blir tilbakeført til kommunene i 2005 er basert på selskapsskatten for skatteåret 2002. I 2005 overføres det om lag 5,5 milliarder kroner i selskapsskatt og fordelingen mellom kommunene er vist i Rundskriv H-23/04 (Grønt hefte).

I 2006 blir 5 041 millioner kroner i selskapsskatt overført til kommunene. Tilbakeføringen er basert på selskapsskatten for skatteåret 2003 og fordeles som vist i tabell 2.6. Selskapsskatten ble samlet sett redusert med om lag 10 prosent fra inntektsåret 2002 til inntektsåret 2003. Samlet tilbakeført andel av selskapsskatt for kommunene er redusert fra 5 486 millioner i 2005 til 5 041 millioner kroner i 2006.

Reduksjonen er særlig knyttet til en del større byer; Oslo, Kristiansand, Bergen, og Trondheim, får samlet selskapsskatten redusert med 434 millioner kroner.

Tall for enkeltkommuner er vist i tabell 2.8.

I 2006 vil kommunene Aure og Tustna slå seg sammen til Aure kommune, mens kommunene Vindafjord og Ølen slår seg sammen til Vindafjord kommune. I tabell 2.8 er imidlertid den kommunale selskapsskatten vist for hver av de opprinnelige kommunene.

2.3 Kostnadsnøklene for 2006

For 2006 foreslås det en endring som medfører en justering av kostnadsnøkkelen for kommunene. Justeringen er knyttet til økt timetall i grunnskolen. For fylkeskommunene er det ingen endringer i kostnadsnøklene fra 2005.

Økt timetall i grunnskolen

Tabell 2.6 Kostnadsnøkkel for kommunene i 2005 og 2006

Kriterium

Kostnadsnøkkel 2005

Kostnads­nøkkel 2006

Basistillegg

0,025

0,025

Innbyggere 0-5 år

0,023

0,023

Innbyggere 6-15 år

0,307

0,308

Innbyggere 16-66 år

0,121

0,120

Innbyggere 67-79 år

0,085

0,085

Innbyggere 80-89 år

0,133

0,133

Innbyggere 90 år og over

0,049

0,049

Urbanitetskriterium

0,042

0,042

Skilte og separerte 16-59 år

0,038

0,038

Arbeidsledige 16-59 år

0,011

0,011

Beregnet reisetid

0,015

0,015

Reiseavstand innen sone

0,010

0,010

Reiseavstand til nærmeste nabokrets

0,011

0,011

Dødelighet

0,025

0,025

Ikke-gifte 67 år og over

0,025

0,025

Innvandrere

0,005

0,005

Psykisk utviklingshemmede 16 år og over

0,066

0,066

Psykisk utviklingshemmede under 16 år

0,004

0,004

Landbrukskriterium

0,005

0,005

Sum

1,000

1,000

I 2005 er rammetilskuddet til kommunene økt med 134,4 millioner kroner knyttet til økningen av timetallet for 1.- 4. klasse i grunnskolen med fire uketimer fra skoleåret 2005-2006. Helårsvirkningen av vedtaket er 322,7 millioner kroner. Verdien av delkostnadsnøkkelen for grunnskole i den samlede kostnadsnøkkelen til kommunene foreslås justert i henhold til helårsvirkningen av vedtaket.

Tabell 2.7 Kostnadsnøkkel for fylkeskommunene 2006

Kriterium

Kostnads­nøkkel 2006

Innbyggere 0-15 år

0,064

Innbyggere 16-18 år

0,526

Innbyggere 19-34 år

0,027

Innbyggere 35-66 år

0,035

Innbyggere 67-74 år

0,008

Innbyggere 75 år og over

0,009

Rutenett til sjøs

0,032

Innbyggere bosatt spredtbygd

0,022

Areal

0,007

Storbyfaktor

0,016

Befolkning på øyer

0,009

Vedlikeholdskostnader (veg)

0,064

Reinvesteringskostnader (veg)

0,032

Søkere yrkesfag

0,149

Sum

1,000

2.4 Forsøk med kommunal oppgave­differensiering

Oppgavedifferensiering innebærer at kommuner med ulike forutsetninger får ulike oppgaver. På denne måten er det til en viss grad mulig å skreddersy forvaltningsløsninger etter de lokale forutsetninger i hver enkelt kommune.

Forsøk med kommunal oppgavedifferensiering medfører behov for særskilte finansieringsordninger. Ved forsøk med fylkeskommunale oppgaver som i dag finansieres gjennom inntektssystemet, foretas det et uttrekk i rammetilskuddet til den fylkeskommunen oppgaven overføres fra. Kommunen som skal gjennomføre forsøk, mottar et beløp tilsvarende uttrekket i rammetilskuddet til fylkeskommunen.

Forsøk med oppgavedifferensiering i kommunene gjennomføres i perioden 2004-2007. Kommunene Båtsfjord, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo gjennomfører forsøk med oppgavedifferensiering som har konsekvenser for rammetilskuddet til kommunene. Det vises for øvrig til generell redegjørelse i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 3 (2003-2004) Forsøk med oppgavedifferensiering mv.

Tabell 2.8 Fordeling av kommunal selskapsskatt

K.nr.

Kommunenavn

Selskapsskatt 2006 (1000 kroner)

101

Halden

15 611

104

Moss

18 400

105

Sarpsborg

39 342

106

Fredrikstad

67 878

111

Hvaler

936

118

Aremark

140

119

Marker

1 040

121

Rømskog

226

122

Trøgstad

1 036

123

Spydeberg

3 969

124

Askim

10 358

125

Eidsberg

5 569

127

Skiptvet

723

128

Rakkestad

3 188

135

Råde

2 123

136

Rygge

8 824

137

Våler

973

138

Hobøl

1 549

211

Vestby

10 080

213

Ski

24 121

214

Ås

6 636

215

Frogn

6 162

216

Nesodden

2 348

217

Oppegård

31 696

219

Bærum

252 382

220

Asker

96 010

221

Aurskog Høland

5 113

226

Sørum

11 827

227

Fet

3 171

228

Rælingen

2 633

229

Enebakk

4 589

230

Lørenskog

27 356

231

Skedsmo

68 123

233

Nittedal

18 543

234

Gjerdrum

1 543

235

Ullensaker

15 119

236

Nes

4 887

237

Eidsvoll

4 092

238

Nannestad

1 501

239

Hurdal

481

301

Oslo

1 351 874

402

Kongsvinger

15 217

403

Hamar

35 840

412

Ringsaker

12 591

415

Løten

1 672

417

Stange

5 372

418

Nord-Odal

1 145

419

Sør-Odal

4 389

420

Eidskog

1 318

423

Grue

1 916

425

Åsnes

3 503

426

Våler

1 134

427

Elverum

10 594

428

Trysil

3 504

429

Åmot

1 375

430

Stor-Elvdal

746

432

Rendalen

378

434

Engerdal

350

436

Tolga

457

437

Tynset

4 395

438

Alvdal

426

439

Folldal

300

441

Os

655

501

Lillehammer

23 891

502

Gjøvik

19 495

511

Dovre

773

512

Lesja

414

513

Skjåk

767

514

Lom

1 542

515

Vågå

3 316

516

Nord-Fron

3 983

517

Sel

1 592

519

Sør-Fron

812

520

Ringebu

2 596

521

Øyer

1 325

522

Gausdal

1 766

528

Østre Toten

5 944

529

Vestre Toten

4 109

532

Jevnaker

2 237

533

Lunner

2 652

534

Gran

5 476

536

Søndre Land

392

538

Nordre Land

2 484

540

SørAurdal

918

541

Etnedal

686

542

Nord-Aurdal

5 639

543

Vestre Slidre

734

544

Øystre Slidre

1 729

545

Vang

649

602

Drammen

72 412

604

Kongsberg

20 695

605

Ringerike

16 518

612

Hole

2 528

615

Flå

279

616

Nes

1 557

617

Gol

13 112

618

Hemsedal

2 910

619

Ål

3 497

620

Hol

8 811

621

Sigdal

2 061

622

Krødsherad

2 109

623

Modum

9 933

624

Øvre Eiker

12 696

625

Nedre Eiker

11 795

626

Lier

34 080

627

Røyken

10 792

628

Hurum

2 196

631

Flesberg

497

632

Rollag

1 234

633

Nore og Uvdal

3 379

701

Borre

21 545

702

Holmestrand

5 019

704

Tønsberg

58 431

706

Sandefjord

44 500

709

Larvik

34 795

711

Svelvik

1 180

713

Sande

2 358

714

Hof

690

716

Re

2 707

719

Andebu

2 019

720

Stokke

4 378

722

Nøtterøy

9 743

723

Tjøme

602

728

Lardal

704

805

Porsgrunn

31 026

806

Skien

32 726

807

Notodden

12 624

811

Siljan

1 882

814

Bamble

3 187

815

Kragerø

4 771

817

Drangedal

941

819

Nome

2 390

821

2 424

822

Sauherad

1 563

826

Tinn

4 597

827

Hjartdal

303

828

Seljord

1 519

829

Kviteseid

1 380

830

Nissedal

3 110

831

Fyresdal

230

833

Tokke

6 991

834

Vinje

3 096

901

Risør

2 237

904

Grimstad

9 952

906

Arendal

36 885

911

Gjerstad

644

912

Vegårshei

463

914

Tvedestrand

2 718

919

Froland

2 842

926

Lillesand

4 210

928

Birkenes

1 829

929

Åmli

646

935

Iveland

216

937

Evje og Hornnes

1 456

938

Bygland

246

940

Valle

398

941

Bykle

872

1001

Kristiansand

101 991

1002

Mandal

5 889

1003

Farsund

3 432

1004

Flekkefjord

10 360

1014

Vennesla

7 300

1017

Songdalen

3 169

1018

Søgne

4 652

1021

Marnardal

772

1026

Åseral

101

1027

Audnedal

595

1029

Lindesnes

14 029

1032

Lyngdal

3 298

1034

Hægebostad

246

1037

Kvinesdal

5 663

1046

Sirdal

715

1101

Eigersund

9 895

1102

Sandnes

76 394

1103

Stavanger

336 892

1106

Haugesund

29 665

1111

Sokndal

776

1112

Lund

2 062

1114

Bjerkreim

1 351

1119

6 596

1120

Klepp

7 695

1121

Time

7 384

1122

Gjesdal

6 463

1124

Sola

50 283

1127

Randaberg

7 148

1129

Forsand

9 911

1130

Strand

4 879

1133

Hjelmeland

891

1134

Suldal

4 262

1135

Sauda

7 464

1141

Finnøy

730

1142

Rennesøy

1 494

1144

Kvitsøy

194

1145

Bokn

211

1146

Tysvær

9 410

1149

Karmøy

27 078

1151

Utsira

16

1154

Vindafjord

3 456

1159

Ølen

2 678

1201

Bergen

357 224

1211

Etne

1 732

1216

Sveio

774

1219

Bømlo

3 919

1221

Stord

12 628

1222

Fitjar

1 534

1223

Tysnes

872

1224

Kvinnherad

22 184

1227

Jondal

793

1228

Odda

3 957

1231

Ullensvang

1 183

1232

Eidfjord

3 945

1233

Ulvik

324

1234

Granvin

127

1235

Voss

7 262

1238

Kvam

4 012

1241

Fusa

2 204

1242

Samnanger

820

1243

Os

9 585

1244

Austevoll

4 279

1245

Sund

1 395

1246

Fjell

14 911

1247

Askøy

6 298

1251

Vaksdal

657

1252

Modalen

220

1253

Osterøy

3 300

1256

Meland

1 018

1259

Øygarden

967

1260

Radøy

1 180

1263

Lindås

17 266

1264

Austrheim

1 276

1265

Fedje

6

1266

Masfjorden

203

1401

Flora

11 837

1411

Gulen

1 552

1412

Solund

338

1413

Hyllestad

619

1416

Høyanger

4 713

1417

Vik

3 268

1418

Balestrand

889

1419

Leikanger

724

1420

Sogndal

4 554

1421

Aurland

10 697

1422

Lærdal

3 874

1424

Årdal

7 360

1426

Luster

6 186

1428

Askvoll

469

1429

Fjaler

1 813

1430

Gaular

530

1431

Jølster

503

1432

Førde

10 962

1433

Naustdal

306

1438

Bremanger

1 560

1439

Vågsøy

4 842

1441

Selje

855

1443

Eid

2 750

1444

Hornindal

202

1445

Gloppen

5 964

1449

Stryn

5 427

1502

Molde

21 580

1503

Kristiansund

11 221

1504

Ålesund

37 064

1511

Vanylven

3 940

1514

Sande

846

1515

Herøy

9 151

1516

Ulstein

11 830

1517

Hareid

2 446

1519

Volda

3 186

1520

Ørsta

7 202

1523

Ørskog

1 096

1524

Norddal

1 743

1525

Stranda

4 522

1526

Stordal

646

1528

Sykkylven

19 007

1529

Skodje

1 577

1531

Sula

6 466

1532

Giske

2 356

1534

Haram

9 701

1535

Vestnes

4 481

1539

Rauma

10 567

1543

Nesset

966

1545

Midsund

1 676

1546

Sandøy

4 288

1547

Aukra

573

1548

Fræna

3 869

1551

Eide

2 353

1554

Averøy

2 936

1556

Frei

589

1557

Gjemnes

361

1560

Tingvoll

1 053

1563

Sunndal

13 419

1566

Surnadal

6 123

1567

Rindal

812

1569

Aure

1 922

1571

Halsa

359

1572

Tustna

692

1573

Smøla

447

1601

Trondheim

178 720

1612

Hemne

1 593

1613

Snillfjord

66

1617

Hitra

1 594

1620

Frøya

1 053

1621

Ørland

3 037

1622

Agdenes

484

1624

Rissa

1 793

1627

Bjugn

1 472

1630

Åfjord

1 284

1632

Roan

112

1633

Osen

142

1634

Oppdal

4 962

1635

Rennebu

581

1636

Meldal

1 178

1638

Orkdal

4 443

1640

Røros

2 800

1644

Holtålen

491

1648

Midtre Gauldal

2 773

1653

Melhus

4 210

1657

Skaun

813

1662

Klæbu

760

1663

Malvik

2 696

1664

Selbu

1 192

1665

Tydal

4 845

1702

Steinkjer

10 473

1703

Namsos

6 363

1711

Meråker

1 196

1714

Stjørdal

14 153

1717

Frosta

502

1718

Leksvik

2 063

1719

Levanger

7 605

1721

Verdal

7 492

1723

Mosvik

327

1724

Verran

616

1725

Namdalseid

342

1729

Inderøy

1 133

1736

Snåsa

327

1738

Lierne

525

1739

Røyrvik

135

1740

Namsskogan

242

1742

Grong

1 175

1743

Høylandet

189

1744

Overhalla

1 132

1748

Fosnes

46

1749

Flatanger

170

1750

Vikna

1 305

1751

Nærøy

1 239

1755

Leka

43

1804

Bodø

31 929

1805

Narvik

12 609

1811

Bindal

219

1812

Sømna

149

1813

Brønnøy

4 228

1815

Vega

65

1816

Vevelstad

33

1818

Herøy

247

1820

Alstahaug

3 758

1822

Leirfjord

330

1824

Vefsn

21 323

1825

Grane

165

1826

Hattfjelldal

170

1827

Dønna

112

1828

Nesna

543

1832

Hemnes

6 579

1833

Rana

13 259

1834

Lurøy

794

1835

Træna

119

1836

Rødøy

408

1837

Meløy

6 170

1838

Gildeskål

1 610

1839

Beiarn

127

1840

Saltdal

2 603

1841

Fauske

4 809

1845

Sørfold

2 576

1848

Steigen

508

1849

Hamarøy

1 152

1850

Tysfjord

1 539

1851

Lødingen

677

1852

Tjeldsund

64

1853

Evenes

914

1854

Ballangen

654

1856

Røst

361

1857

Værøy

704

1859

Flakstad

397

1860

Vestvågøy

4 321

1865

Vågan

4 032

1866

Hadsel

2 151

1867

381

1868

Øksnes

1 192

1870

Sortland

6 921

1871

Andøy

1 840

1874

Moskenes

220

1901

Harstad

14 001

1902

Tromsø

41 752

1911

Kvæfjord

336

1913

Skånland

1 015

1915

Bjarkøy

50

1917

Ibestad

538

1919

Gratangen

192

1920

Lavangen

235

1922

Bardu

2 448

1923

Salangen

295

1924

Målselv

2 888

1925

Sørreisa

1 480

1926

Dyrøy

226

1927

Tranøy

231

1928

Torsken

55

1929

Berg

137

1931

Lenvik

4 982

1933

Balsfjord

1 751

1936

Karlsøy

268

1938

Lyngen

484

1939

Storfjord

736

1940

Kåfjord

183

1941

Skjervøy

340

1942

Nordreisa

1 482

1943

Kvænangen

1 061

2002

Vardø

213

2003

Vadsø

1 914

2004

Hammerfest

4 410

2011

Kautokeino

344

2012

Alta

14 123

2014

Loppa

156

2015

Hasvik

102

2017

Kvalsund

244

2018

Måsøy

492

2019

Nordkapp

448

2020

Porsanger

1 410

2021

Karasjok

460

2022

Lebesby

286

2023

Gamvik

107

2024

Berlevåg

111

2025

Tana

1 290

2027

Nesseby

52

2028

Båtsfjord

492

2030

Sør-Varanger

3 756

Totalt

5 041 336

Til forsiden