St.prp. nr. 62 (2004-2005)

Om samtykke til godtakelse av vedtak om videreutvikling av Schengen-regelverket (direktiv 2002/90/EF om definisjon av hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold og rammebeslutning 2002/946/JIS om styrking av de strafferettslige rammer for å hindre hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold)

Til innholdsfortegnelse

1 Rådsdirektiv 2002/90/EF av 28. november 2002 om definisjon av hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold

RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 61 bokstav a) og artikkel 63 nr. 3 bokstav b),

under henvisning til initiativ fra Republikken Frankrike( 1),

under henvisning til uttalelse fra Europaparlamente( 2) og

ut fra følgende betraktninger:

  1. Et av målene med Den europeiske union er en gradvis innføring av et område med frihet, sikkerhet og rettferdighet, noe som blant annet innebærer bekjempelse av ulovlig innvandring.

  2. Det bør derfor treffes tiltak for å bekjempe hjelp til ulovlig innvandring, både i forbindelse med ulovlig grensepassering i egentlig forstand og når hjelpen har som mål å opprettholde nettverk som utnytter mennesker.

  3. Med henblikk på dette er det viktig med en tilnærming av gjeldende lovbestemmelser, særlig med hensyn til den nøyaktige definisjonen av den aktuelle overtredelsen og unntakene på den ene side, som er omhandlet i dette direktiv, og minstereglene for sanksjoner, juridiske personers ansvar og jurisdiksjon på den annen side, som er omhandlet i Rådets rammebeslutning 2002/946/JHA av 28. november 2002 om styrking av strafferammen for å hindre hjelp til ulovlig innreise, transitt og opphold( 3).

  4. Målet med dette direktiv er å definere hjelp til ulovlig innvandring og på den måten sikre en mer effektiv gjennomføring av rammebeslutning 2002/946/JHA med henblikk på å hindre slike forhold.

  5. Dette direktiv supplerer andre virkemidler som er vedtatt for å bekjempe ulovlig innvandring, ulovlig arbeid, menneskehandel og seksuell utnytting av barn.

  6. Når det gjelder Island og Norge, utgjør dette direktiv en utvikling i bestemmelsene i Schengen-regelverket i henhold til avtalen som ble inngått mellom Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om disse to staters assosiering til iverksettingen, gjennomføringen og utviklingen av Schengen-regelverket( 4), som hører under området nevnt i artikkel 1 bokstav E i rådsbeslutning 1999/437/EF av 17. mai 1999 om visse gjennomføringsregler til nevnte avtale( 5).

  7. Storbritannia og Irland deltar i vedtakelsen og gjennomføringen av dette direktiv i samsvar med de aktuelle bestemmelser i traktatene.

  8. I henhold til artikkel 1 og 2 i protokollen om Danmarks holdning vedlagt traktaten om Den europeiske union og traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, deltar Danmark ikke i vedtakelsen av dette direktiv, som derfor ikke er bindende for og ikke får anvendelse i Danmark. Dette direktiv utvikler Schengen-regelverket i henhold til bestemmelsene i tredje del avdeling IV i traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, og Danmark skal derfor i samsvar med artikkel 5 i ovennevnte protokoll, innen seks måneder etter at Rådet har vedtatt dette direktiv, treffe en beslutning om det vil innarbeide dette direktiv i sin nasjonale lovgivning eller ikke -

VEDTATT DETTE DIREKTIV:

Artikkel 1

Alminnelig overtredelse

  1. Hver medlemsstat skal vedta egnede sanksjoner overfor:

    1. enhver som med forsett hjelper en person som ikke er borger i en medlemsstat, til innreise i eller transitt gjennom en medlemsstats territorium, i strid med den berørte medlemsstats lovgivning om innreise og transitt for utlendinger,

    2. enhver som med forsett og i vinnings hensikt hjelper en person som ikke er borger i en medlemsstat, til opphold på en medlemsstats territorium, i strid med den berørte medlemsstats lovgivning om opphold for utlendinger.

  2. Hver medlemsstat kan beslutte at den ikke vil innføre sanksjoner overfor handlinger som definert i nr. 1 bokstav a), i henhold til sin nasjonale lovgivning og praksis, i tilfeller der målet med handlingene er å yte humanitær hjelp til den berørte person.

Artikkel 2

Tilskyndelse, medvirkning og forsøk

Hver medlemsstat skal treffe de tiltak som er nødvendige for å sikre at sanksjonene nevnt i artikkel 1 i tillegg får anvendelse overfor enhver som:

  1. tilskynder til,

  2. medvirker i eller

  3. forsøker å begå

en overtredelse som nevnt i artikkel 1 nr. 1 bokstav a) eller b).

Artikkel 3

Sanksjoner

Hver medlemsstat skal treffe de tiltak som er nødvendige for å sikre at overtredelser som nevnt i artikkel 1 og 2 kan straffes med effektive, forholdsmessige og avskrekkende sanksjoner.

Artikkel 4

Gjennomføring

1. Medlemsstatene skal sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv innen 5. desember 2004. De skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.

Disse bestemmelsene skal, når de vedtas av medlemsstatene, inneholde en henvisning til dette direktiv, eller det skal vises til direktivet når de kunngjøres. Nærmere regler for henvisningen fastsettes av medlemsstatene.

2. Medlemsstatene skal oversende Kommisjonen teksten til de viktigste internrettslige bestemmelser som de vedtar på det området dette direktiv omhandler, sammen med en sammenligningstabell mellom bestemmelsene i dette direktiv og nasjonale bestemmelser som er vedtatt. Kommisjonen skal underrette de andre medlemsstatene om dette.

Artikkel 5

Oppheving

Bestemmelsene i artikkel 27 nr. 1 i Schengen-konvensjonen av 1990 oppheves fra 5. desember 2004. Når en medlemsstat gjennomfører dette direktiv i henhold til artikkel 4 nr. 1 før nevnte dato, opphører nevnte bestemmelse å gjelde for denne medlemsstat fra gjennomføringsdatoen.

Artikkel 6

Ikrafttredelse

Dette direktiv trer i kraft den dag det kunngjøres i De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Artikkel 7

Mottakere

Dette direktiv er rettet til medlemsstatene i samsvar med traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap.

Utferdiget i Brussel, 28. november 2002.

For Rådet

B. HAARDER

Formann

Fotnoter

1.

EFT C 253 av 4.9.2000, s. 1.

2.

EFT C 276 av 1.10.2001, s. 244.

3.

Se EFT L 328 av 5.12.2002, s. 1.

4.

EFT L 176 av 10.7.1999, s. 36.

5.

EFT L 176 av 10.7.1999, s. 31.