St.prp. nr. 76 (1996-97)

Om lønnsregulering for de offentlige tjenestemenn m.fl.

Til innholdsfortegnelse

2 Riksmeklingsmannens møtebok

i sak

SAMARBEIDSORGANISASJONEN NORSK POLITIFORBUND/LENSMANNSETATENS LANDSLAG

på den ene side

og

PLANLEGGINGS- OG SAMORDNINGSDEPARTEMENTET

på den annen side

vedrørende tariffrevisjonen 1997

Den 15., 23., 28. og 29.mai 1997 ble det holdt meklingsmøter i Riksmeklingsmannens lokaler i Grensen 3, Oslo under ledelse av riksmeklingsmann Reidar Webster.

Til stede for partene:

Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens Landslag:

Terje Ødegård,

Arne Johannessen,

Victor-Bjørn Nielsen,

Atle Eide og

Jørgen Hellwege.

Planleggings- og samordningsdepartementet:

Randi Stensaker,

Svein-Erik Skamo,

Even Monsrud,

Rannveig Arthur.

Det ble fremlagt:

  1. 1.

    Melding om brudd i forhandlingene fra organisasjonen datert 5.mai 1997.

  2. 2.

    Diverse dokumenter.

Meklingen fant sted i fellesmøter og særmøter.

Riksmeklingsmannen fremla forslag i overenstemmelse med vedlegg til møteboken.

Begge parters representanter meddelte at de aksepterte forslaget.

Særskilte merknader:

1. Merknad til tidligpensjon

Skattebegrensingsregelen vil bli utformet slik at de for nye pensjonstilfeller fases ut med virkning fra 1. januar 2007.

Hvis AFP-ordningen for alle i det enkelte årskullet, ned til 62 år, følger folketrygdens pensjonsordninger slik dette er utformet i LO/NHO-ordningen, er regjeringen innstilt på å fremme forslag om godskriving av pensjonspoeng i folketrygden for de årskullene som er aktuelle. Regjeringen vil videre foreslå at folketrygdens bestemmelser endres slik at det blir likebehandling av AFP-pensjonister i offentlig og privat sektor når det gjelder ektefellens grunnpensjon.

Sosial- og helsedepartementet er innstilt på å drøfte de administrative sidene ved en ordning med godskriving av pensjonspoeng. Ordningen med pensjonsopptjening vil for øvrig bli vurdert utfaset fra år 2007.

2. Lærlinger

I forbindelse med gjennomføringen av Reform-94 er partene enige om at målene i Reform-94 nås. I den forbindelse har partene i arbeidslivet forpliktet seg til å skaffe 1/3 av elevtallet læreplass i bedrift.

For å bidra til at målet nås, er partene enig om å fortsette samarbeidet i Statens lærlingforum som ble opprettet høsten 1994. Partenes mål er at;

  • Tilgangen på læreplasser i det statlige tariffområde øker i forhold til 1996, bl a ved at partene i virksomhetene tar aktivt del i dette arbeidet.

  • Lærlingordningen utvikles slik at den tar høyde for nye fag og kompetansebehov som virksomhetene har.

Protokolltilførsel 1:

SPL viser til Justisminister Jørgen Kosmo's brev av 15.januar 1997. SPL er enige med Justisministeren i de føringene og prioriteringene som er lagt for andre avtaleårs forhandlinger, nå fastsatt til 1.august 1997. Innen for de avtalte rammene ser SPL det som langt på vei mulig å løse de problemene som Justisministeren og SPL er enige om.

Protokolltilførsel 2:

SPL forutsetter at spørsmål om en fleksibel pensjonsordning for tjenestemenn med særlaldersgrenser og regler for særaldersgrense, drøftes før politisk behandling av saken. Drøftingene forutsettes sluttført senest 1.november 1997.

Reidar Webster

2.1 Undervedlegg 1

Følgende bestemmelser endres i hovedtariffavtalen mellom Planleggings- og samordningsdepartementet og samarbeidsorganisasjonen Norsk politiforbund/lensmannsetatens landslag 1 mai 1996 - 30 april 1998

1.2 Lønnstabeller

1.2.1 Tabell A - hovedlønnstabell endres som vist, jf vedlegg 1 med virkning fra 1 mai 1997.

1.4 Sentrale forhandlinger i perioden

1.4.1 Endringer i lønnsplasseringer

1.4.1.1 Annet avtaleår

I annet avtaleår føres sentrale forhandlinger innenfor en økonomisk ramme på 1,2 % pr 1 august 1997.

Hensynet til virksomhetens rekrutterings- og konkurransesituasjon, samt likelønn på alle nivåer, skal ivaretas i disse forhandlingene.

Kvinner skal ha en større andel av lønnsmidlene enn en proratafordeling tilsier.

Forhandlingene føres snarest mulig etter meklingsavslutning.

Merknad:

Det opprettes nye lønnsplaner for NSB BA og Posten Norge BA, jf vedlegg 2.

2.3 Lokale forhandlinger

2.3.2 Forhandlingssted

Vedlegg 2 i hovedtariffavtalen erstattes med de forhandlingssteder som fremgår av vedlegg 3.

2.3.3 Årlige forhandlinger

Det skal føres lokale forhandlinger i virksomheten/forhandlingsstedet dersom en av nedenfornevnte betingelser er oppfylt:

  1. A.

    det sentralt er avsatt midler fra den økonomiske rammen til lokale forhandlinger

  2. B.

    arbeidsgiversiden skyter inn midler/inntekter fra virksomheten

  3. C.

    lønnsendringer ved skifte av arbeidstakere viser overskudd

Forhandlingene føres en gang i kalenderåret og med virkning fra avtalt dato. Forhandlingene skal være avsluttet innen kalenderårets utgang.

Med virkning fra 1 august 1997 er partene enige om:

  1. 1.

    Det forhandles innenfor en ramme på 0,45 % pr dato av lønnsmassen, jf pkt 2.3.3. a)

  2. 2.

    På grunn av lønnsendringer ved skifte av arbeidstakere, forhandles det innenfor 0,1 % pr dato av lønnsmassen, jf pkt 2.3.3 c).

  3. 3.

    Summen av punktene 1 og 2 beregnes av Planleggings- og samordningsdepartementet for det enkelte forhandlingssted og fordeles prorata etter årslønnsmassen for det enkelte forhandlingssted.

  4. 4.

    De sentrale avtaleparter tilrår at:

  1. A.

    det under forhandlingene foretas gjennomgang av tillegg gitt etter tilleggslønnstabellen (B-tabellen) med sikte på en løsning innenfor stillingens lønnsalternativ.

  2. B.

    arbeidstakere og stillinger som får B-tillegg innarbeidet i sin plassering på tabell A gis ikke nye B-tillegg for samme forhold.

  3. C.

    partene lokalt gjennomgår lønnsrelasjonene for å rette opp kjønnsbetingede lønnsforskjeller på alle nivå.

Kvinner bør få en større andel av potten enn en proratafordeling tilsier.

Merknad:

De sentrale partene forutsetter at partene i BA-selskapene og Skoleverket i løpet av 2 avtaleår vurderer forhandlingsordninger og bruk av ulike virkemidler i sentrale og lokale forhandlinger.

4. PENSJON

4.2 Avtalefestet pensjon (AFP)

Avtalefestet pensjonsordning (AFP) omfatter arbeidstakere og undervisningpersonalet i stillinger som går inn under lov om Statens Pensjonskasse og har minst 10 års medlemskap i offentlige tjenestepensjonsordninger etter fylte 50 år. Arbeidstakeren må være i lønnet arbeid på pensjoneringstidspunktet med en pensjonsgivende inntekt som på årsbasis overstiger grunnbeløpet i folketrygden, og dessuten ha hatt en tilsvarende pensjonsgivende inntekt året før pensjonering. Arbeidstakeren må videre i de 10 beste årene i perioden fra og med 1967 til og med året før uttak av AFP hatt en gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt på minst 2 ganger folketrygdens grunnbeløp.

4.2.1 AFP 62 - 67 år

Arbeidstakere i staten og undervisningspersonalet har rett til fra 1.10.97 å fratre med straks begynnende pensjon (AFP) ved fylte 63 år og fra 1.03.98 å fratre med straks begynnende pensjon (AFP) ved fylte 62 år. Pensjonen beregnes etter de regler som er avtalt om avtalefestet pensjon mellom LO og NHO. I tillegg til denne pensjonen utbetales et skattepliktig tillegg på 1 700 kroner pr mnd som tilsvarer det skattefrie sluttvederlag i LO/NHO-området. Arbeidstakere som fratrer med AFP tilstås en ytelse slik at ingen får mer enn 70 % av løpende lønnsinntekt på årsbasis.

Ordningen gjennomføres for personer som pensjoneres etter 1. oktober 1997.

Ved fylte 065 år vil pensjonen bli omregnet etter reglene i pensjonslovens kapittel 5. Det særlige kronebeløpet faller bort for pensjoner som beregnes etter pensjonslovens bestemmelser. Ville arbeidstakeren ha fått en høyere pensjon, inkludert det særlige tillegg, i ordningen som er avtalt mellom LO og NHO, utbetales differansen i tillegg til pensjon etter pensjonslovens regler.

Merknad:

Partene vil gjennomgå nærmere anvendelsen av begrensningsregelen når definisjonen av løpende lønnsinntekt er nærmere avklart.

4.2.2 AFP 65 - 67 år

Arbeidstakere som fratrer med avtalefestet pensjon (AFP) i en alder av 65 eller 66 får pensjonen beregnet etter reglene i pensjonslovens kapittel 5. Ville arbeidstakeren ha fått en høyere pensjon, inkludert det særlige tillegg, i ordningen som er avtalt mellom LO og NHO, utbetales differansen i tillegg til pensjon etter pensjonslovens regler.

4.2.3 Avkortningsregler

Dersom pensjonisten har arbeidsinntekt etter uttak av AFP, som overstiger 1G på årsbasis fastsettes pensjonen slik:

AFP-pensjonen reduseres med 50 % av den inntekt som overstiger grunnbeløpet. Summen av pensjon og inntekt kan ikke overstige tidligere pensjonsgivende inntekt. AFP-tillegget skal deretter reduseres forholdsmessig.

4.2.4 Delpensjon

Med arbeidsgivers samtykke kan arbeidstakere i heltidsstilling ta ut delpensjon slik at arbeidstakeren kan trappe ned sin yrkesaktivitet med en eller to hele arbeidsdager, dvs 20 % eller 40 % reduksjon i forhold til full stilling.

Merknad:

PSD vil i etterkant av oppgjøret vurdere hvorledes delpensjon praktisk kan tilpasses undervisningssektorens arbeidstidsordning.

4.2.5 Særaldersgrenser

Arbeidstakere med særaldersgrense 65 år og som har benyttet tilbudet om avtalefestet pensjon, fortsetter som AFP-pensjonist fram til 67 år.

4.2.6 Andre arbeidstakere

Arbeidstakere i staten som ikke er medlemmer av Statens Pensjonskasse eller som ikke har 10 års medlemsskap i offentlig tjenestepensjonsordning etter fylte 50 år, men som ellers fyller vilkårene for å ta ut AFP etter LO/NHO-ordningen, får de samme ytelser som de ville ha fått etter LO/NHO-ordningen inkludert AFP-tillegget på 1 700 kroner pr mnd.

4.2.7 Regulering

AFP reguleres på samme måte som tilsvarende pensjoner. Kronebeløpene reguleres ikke som løpende pensjoner.

4.2.8 Andre forhold

Skjer det endringer i det skattefrie sluttvederlaget i LO/NHO-avtalen som kan påvirke nivået på AFP-ordningen, kan partene ta dette opp i tariffperioden.