St.prp. nr. 88 (2006-2007)

Statens eierskap i Aker Holding AS

Til innholdsfortegnelse

3 Felles eierselskap

3.1 Modellen

Nærings- og handelsdepartementet har, med forbehold om Stortingets samtykke, inngått avtale med Aker ASA om kjøp av aksjer i Aker Holding AS. Avtalen er betinget av parallelle avtaler mellom Aker ASA og henholdsvis SAAB AB (publ) og Investor AB (publ).

Forut for avtalen har Aker ASA overført sine Aker Kværner aksjer (40,1 prosent) til det nyopprettede selskapet Aker Holding AS. Aker Holding AS har som eneste formål å eie aksjer i Aker Kværner ASA. Aker Holding AS har de samme rettigheter i Aker Kværner ASA som andre aksjonærer. Antall aksjer i Aker Holding AS vil ved gjennomføring tilsvare det underliggende antall aksjer som Aker Holding AS eier i Aker Kværner ASA.

Etter transaksjonen vil Aker ASA eie 60 prosent av Aker Holding AS, staten ved Nærings- og handelsdepartementet 30 prosent og SAAB AB (publ) / Investor AB (publ) til sammen 10 prosent av Aker Holding AS.

Kjøpesum

Aker Holding AS vil ikke ha gjeld på tidspunktet for aksjeoverdragelsen. Verdien av egenkapitalen i Aker Holding AS baseres på gjennomsnittlig børskurs av aksjen i Aker Kværner ASA de siste fire ukene forut for avtaleinngåelse, 145 kroner og 60 øre. Siden det er minimal kostnad ved å drive Aker Holding AS, er det i prinsippet samme pris på en aksje i Aker Holding AS som på underliggende aksje i Aker Kværner ASA. Dette verdsetter Aker Holding AS til vel 16 milliarder kroner. Kjøpesummen for staten vil bli 4819 millioner kroner. I tillegg kommer en rente på 4,5 prosent på kjøpesummen frem til avtalen kan gjennomføres. Dette vil kunne utgjøre opp til ca 120 millioner kroner. Aksjekjøpsavtalen følger vedlagt i uoffisiell norsk oversettelse.

Nærings- og handelsdepartementet er bistått av Advokatfirmaet Selmer DA i forbindelse med forhandlingene og utarbeidelse av avtaleverket.

Avkastning og utbytte

Siden Aker Holding AS ikke vil ha annen virksomhet enn å eie aksjer i Aker Kværner ASA, vil statens avkastningsforventning beregnes med utgangspunkt i de aksjene Aker Holding AS eier i Aker Kværner ASA.

Aker Holding AS vil i utgangspunktet ikke ha noe gjeld som må betjenes og departementet legger til grunn at administrasjonskostnadene vil være lave. Bortsett fra dekning av disse kostnadene er eierne enige om at utbytte som Aker Holding AS mottar fra Aker Kværner ASA skal deles ut videre til Aker Holding AS’ eiere.

Forholdet til tilbudspliktreglene

Det er lagt til grunn at verken overdragelsen av Aker ASAs aksjer i Aker Kværner ASA til Aker Holding AS, eller det etterfølgende salg av aksjer i Aker Holding AS til staten og de svenske eierne vil utløse tilbudsplikt. En foreløpig vurdering innhentet fra administrasjonen ved Oslo Børs støtter at transaksjonen ikke vil utløse tilbudsplikt.

Dersom Aker Holding AS på et fremtidig tidspunkt skulle komme i en situasjon hvor tilbudsplikt er aktuelt, vil det være anledning til å foreta disposisjoner som forhindrer at tilbudsplikt utløses.

Forholdet til reglene om kontroll av foretaks­sammenslutninger

Det er lagt til grunn at aksjekjøpet i Aker Holding AS ikke er meldepliktig til verken norske eller europeiske konkurransemyndigheter. Aksjekjøpsavtalen med tilknyttede avtaler er ikke en foretakssammenslutning etter konkurranseloven eller EFs fusjonsforordning.

3.2 Aksjonæravtalen

Partene har inngått en aksjonæravtale som følger vedlagt i uoffisiell norsk oversettelse. Avtalen regulerer eierstyring av Aker Holding AS, herunder valg av styre, forhold vedrørende daglig leder og revisor, samt bindingstid, forkjøpsrettigheter, medsalgsrettigheter, forbud mot at partene i aksjonæravtalen pantsetter aksjene i Aker Holding AS med videre. Enkelte av disse forholdene omtales i det følgende.

Eierstyring

Avtalepartene har forpliktet seg til følgende fordeling av styreplasser: Aker ASA vil nominere tre styremedlemmer som velges på generalforsamlingen, staten vil utpeke ett styremedlem, og de svenske eierne vil sammen utpeke ett styremedlem. Styrets leder velges på selskapets generalforsamling. Så lenge Aker ASA har majoritet i Aker Holding AS, er de øvrige aksjonærene forpliktet til å stemme for den kandidaten som Aker ASA nominerer som styreleder. Styresammensetningen vil kunne bli endret ved endringer i eierstrukturen.

Daglig leder i Aker ASA vil, så lenge Aker ASA har majoritet og styret i Aker Holding AS ikke beslutter noe annet, også være daglig leder i Aker Holding AS.

Aker ASA, vil gjennom å ha daglig leder og et flertall av styremedlemmene i Aker Holding AS, være industrielt førende og legge til rette for at Aker Holding AS styres i henhold til Aker ASAs styringsmodell så langt det passer og er forenlig med norsk lovgivning.

Akers styringsmodell innebærer at det utøves et aktivt industrielt eierskap i selskaper hvor Aker ASA direkte eller indirekte har eierandeler. Dette oppnås gjennom en tett oppfølging av selskapene og gjennom deltakelse i styrene. I tillegg gir Aker ASA løpende uttrykk for aksjonærsynspunkter på virksomhetene. Etter etableringen av Aker Holding AS vil dette overfor Aker Kværner ASA basere seg på forutgående overordnede diskusjoner av eierstrategi i Aker Holding AS.

Styret i Aker Holding AS har som oppgave å føre tilsyn med daglig ledelse og selskapets virksomhet for øvrig. Styret skal videre ivareta selskapets interesser i henhold til lov, selskapets vedtekter og aksjonæravtalen.

Det er forutsatt at styret i Aker Holding AS minst møtes hvert kvartal og i alle tilfeller forut for ordinær og ekstraordinær generalforsamling i Aker Kværner ASA.

Forslag som krever to tredelers flertall (eller mer) på Aker Kværner ASAs generalforsamling skal behandles i styret til Aker Holding AS. I aksjonæravtalene er det avtalt at det i slike saker kreves enighet mellom styrets leder og de styremedlemmene som henholdsvis staten og den svenske eiergrupperingen har utpekt. Dersom dette ikke oppnås skal Aker Holding AS stemme i mot det aktuelle forslaget på generalforsamlingen i Aker Kværner ASA. Dette sikrer at alle aksjonærene i Aker Holding, herunder staten, hver for seg har negativ kontroll med Aker Kværners vedtekter. Tilsvarende er det avtalt at transaksjoner mellom nærstående parter til Aker Kværner ASA i henhold til aksjeloven § 3-8, samt pantsettelse og salg av aksjene i Aker Kværner ASA krever tilslutning fra både styrets leder og styremedlemmene fra henholdsvis staten og den svenske eiergrupperingen. For øvrig treffes styrets beslutninger med alminnelig flertall.

Daglig leder skal tilrettelegge for at styret kan ivareta sine oppgaver og selskapets interesser. Daglig leder skal videre tilrettelegge for at styret i Aker Holding AS på forhånd kan diskutere og gi eventuelle overordnete eierstrategiske føringer, herunder utbyttepolitikk, til Aker Kværner ASA. Eventuelle synspunkter fra staten må således kanaliseres inn til styret i Aker Holding AS i forkant av dette.

I aksjonæravtalen er det avtalt at transaksjoner mellom nærstående parter til Aker Holding AS, samt endring av revisjons- og styreinstruks, valg av revisor og vedtektsendringer krever tilslutning fra samtlige aksjonærer i Aker Holding AS. Forøvrig gjelder aksjelovens alminnelige prinsipper for flertallskrav. Vetorettighetene i styret og generalforsamling er regulert i Aker Holding AS’ vedtekter.

Bindingstid, forkjøpsretter, medsalgsretter og salg

Gjennom aksjonæravtalen har Aker ASA og staten en bindingstid på ti år. Med dette sikres en langsiktig forankring av Aker Kværner ASA i Norge. I tillegg har Kjell Inge Røkke som bakenforliggende eier i Aker ASA avgitt en erklæring om å opprettholde majoritetseierskap i Aker ASA i ti år.

De svenske eierne har i utgangspunktet også en bindingstid på 10 år, men kan hver for seg velge å la seg innløse til markedspris av Aker Holding AS etter henholdsvis sju og ti år. Staten vil i sistnevnte tilfelle ha en forholdsmessig innløsningsrett som sikrer at statens eierandel i Aker Holding AS ikke overstiger 30 prosent. Etter en eventuell innløsning mot Aker Holding AS, kan staten og Aker ASA i fellesskap eventuelt søke å finne en ny aksjonær som trer inn i stedet for selger.

Det er også inngått avtaler mellom Aker ASA og de svenske eierne som gir dem rett til samlet å tre ut av eierskapet etter henholdsvis fire, fem og seks år gjennom utøvelse av en salgsopsjon mot Aker ASA. Aker ASA har en motsvarende kjøps­opsjon på de samme tidspunktene. Staten er ikke part i disse avtalene.

Det er etablert forkjøpsretter og medsalgsretter etter at perioden på ti år har utløpt. Avtalen åpner også for at partene kan kreve børsnotering av Aker Holding AS etter at de ti årene har gått. Dersom en av partene krever børsnotering kan de andre partene velge å akseptere børsnoteringen, eller hindre dette ved å utøve forkjøpsrett.

Industrielt samarbeid

Det fremgår av aksjonæravtalen at Nærings- og handelsdepartementet og de svenske eierne har forpliktet seg til å støtte et fortsatt felles industrielt samarbeid mellom Aker ASA og Aker Kværner ASA, i den utstrekning dette ikke strider mot gjeldende lover og forskrifter eller statens og de svenske aksjonærenes interesser i Aker Holding AS.

Tilsvarende fremgår det av aksjonæravtalen at Nærings- og handelsdepartementet vil se positivt på at det utvikles et mer omfattende industrielt samarbeid mellom Aker ASA, Investor AB (publ) og SAAB AB (publ) så lenge dette ikke strider mot statens eierinteresse i Aker Holding AS.

Gjennomføring av avtalen

Gjennomføring av avtalen finner sted senest 10 dager etter at Stortinget eventuelt har gitt sitt samtykke. Dersom Stortingets samtykke ikke foreligger innen 31. desember 2007 faller kjøpet bort i sin helhet.

Til forsiden