St.prp. nr. 90 (2008-2009)

Utbygging og finansiering av rv 78 Holand – Leirosen med forbindelse Drevja – Ømmervatn og rv 78 Halsøya – Hjartåstunnelen (Vegpakke Helgeland fase 1)

Til innholdsfortegnelse

2 Dagens situasjon og omtale av utbyggingen

Rv 78 er en viktig transportåre for både privatpersoner og næringsliv til og fra Helgelandskysten. Sammen med E6 binder vegen sammen bo- og arbeidsmarkedet Sandnessjøen – Mosjøen – Mo i Rana.

Viktige transportskapende næringer på Helgeland er lokalisert langs kysten i områdene rundt Sandnessjøen. Fiskeoppdrettsnæringen i området transporterer varer først med ferje og deretter på veg fra kysten og inn til E6. Petroleumsnæringen på Helgelandskysten, som har base i Sandnessjøen, er i framvekst.

Den foreslåtte utbyggingen innebærer at standarden på rv 78 mellom Helgelandskysten og E6 heves samtidig som reiseavstanden reduseres.

2.1 Rv 78 Holand – Leirosen med for­bindelse Drevja – Ømmervatn

Dagens rv 78 mellom Holand og Leirosen har dårlig standard, med smal veg og mange svinger. Vegbredden er enkelte steder under 6 meter. I tillegg er vegen rasutsatt.

Framtidig veg mellom Holand og Leirosen foreslås lagt i en ny trasé, se figur 2.1. Fra Holand vil det bli bygd veg på østsiden av Drevjadalen til kryss ved Drevja. Det meste av vegen blir lagt i ny trasé. Fra Drevja til Leirosen vil det meste av vegen bli lagt i en 11 km lang tunnel (Toventunnelen). Mellom Holand og Drevja vil vegen bli bygd med 7,5 meters bredde. Mellom Drevja og Leirosen er det planlagt 8,5 meters vegbredde i Toventunnelen og 6,5 meters vegbredde på veg som ikke går i tunnel.

Mellom rv 78 ved Drevja og E6 ved Ømmervatn vil det bli bygd en bedre forbindelse for trafikk i aksen Sandnessjøen – Mo i Rana. Dagens fv 254 på strekningen er grusveg. Ny veg vil bli bygd med 6,5 meters vegbredde. Vegen vil i hovedsak følge samme trasé som dagens fv 254.

Figur 2.1 

Figur 2.1

Dagens rv 78 forutsettes stengt for gjennomkjøring når ny veg åpnes for trafikk. Dette er i tråd med lokalpolitiske vedtak, jf. kapittel 3. Vegens standard og drifts- og vedlikeholdskostnader ved å holde vegen åpen, er hovedargumentene for å stenge vegen for gjennomkjøring.

Utbyggingen vil korte inn transportavstanden mellom Holand og Leirosen, og dermed mellom Sandnessjøen og Mosjøen, med 8 km. Utbyggingen vil videre gi kortere reisetid mellom Sandnessjøen og Mo i Rana sammenlignet med dagens reisealternativer. Et av reisealternativene mellom Sandnessjøen og Mo i Rana er å benytte rv 17 i kombinasjon med rv 808 mellom Sandnessjøen og Finneidfjord i Hemnes kommune, herunder ferjesamband på rv 808 mellom Leirvika og Hemnesberget. I tråd med vedtak i Nordland fylkesting, jf. kapittel 3, forutsettes det at ferjesambandet Hemnesberget – Leirvika legges ned når ny veg mellom Holand og Leirosen med forbindelse Drevja – Ømmervatn åpner for trafikk.

Innsparte ferjetilskudd som følge av nedleggingen av ferjesambandet vil inngå som en del av finansieringen av utbyggingen, jf. omtale av finansieringsopplegg i kapittel 5.

2.2 Rv 78 Halsøya – Hjartåstunnelen

Strekningen som skal opprustes er en 2,7 km lang del av rv 78 fra Halsøya, ca. 5 km nord for Mosjøen, til Hjartåstunnelen. Vegen på strekningen er smal med dårlig bæreevne. Den geometriske standarden er stedvis meget dårlig. Det er flere bolig­avkjørsler direkte fra riksvegen. En del av disse er trafikkfarlige p.g.a. dårlig sikt. Mellom fjorden og riksvegen ligger Nordlandsbanen, og det er fem planoverganger på strekningen.

Tiltakene består av generell opprusting av vegen og bygging av ca. 850 meter gang- og sykkelveg. Det vil bli bygd ny bru over jernbanen og fire planoverganger vil bli fjernet. Boligavkjørsler med dårlig sikt vil bli fjernet eller samlet, og svinger på vegen vil bli utbedret. Vegbredden på strekningen vil bli 7,5 meter.

2.3 Kostnad og nytte

Det er gjennomført utvidet ekstern kvalitetssikring av prosjektet. Den eksterne konsulenten har etter sin gjennomgang av prosjektet lagt til grunn en styringsramme på 1 390 mill. 2009-kr og en kostnadsramme på 1 550 mill. 2009-kr. I tråd med tilråding fra Statens vegvesen legger Samferdsels­departementet en styringsramme på 1 460 mill. 2009-kr og kostnadsramme på 1 620 mill. kr for prosjektet. Avviket i forhold til konsulenten skyldes ulik vurdering av prisveksten fra 2008 til 2009.

Samfunnsøkonomisk netto nytte for prosjektet er anslått til -1 090 mill. kr. Anslaget for netto nytte pr. investert krone er -0,75.