St.prp. nr. 90 (2008-2009)

Utbygging og finansiering av rv 78 Holand – Leirosen med forbindelse Drevja – Ømmervatn og rv 78 Halsøya – Hjartåstunnelen (Vegpakke Helgeland fase 1)

Til innholdsfortegnelse

6 Samferdselsdepartementets vurdering

Utbyggingen av rv 78 på Helgeland vil bedre framkommeligheten og trafikksikkerheten mellom Helgelandskysten og Mosjøen og Mo i Rana. Tiltakene i prosjektet vil redusere reiseavstanden og reisetiden langs en viktig transportåre til og fra Helgelandskysten for arbeids- og fritidsreisende og for næringslivet. Sambandet vil legge til rette for et styrket felles bo- og arbeidsmarked i triangelet Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Viktige transportskapende næringer på Helgelandskysten som fiskeoppdrettsnæringen og petroleumsnæringen vil ha nytte av utbyggingen.

Lokale myndigheter har i samarbeid med Statens vegvesen arbeidet fram en finansieringsløsning som gjør det mulig å realisere prosjektet. Rv 78 er blant de øvrige riksvegene som foreslås overført til fylkeskommunen fra 2010 som følge av forvaltningsreformen. Det er i samsvar med dette lagt opp til at forutsatte statlige midler til prosjektet etter 2009 dekkes av Nordland fylkeskommune. Samferdselsdepartementet viser til at fylkeskommunen har sluttet seg til dette. Fylkeskommunens ansvar etter 2009 omfatter også forutsatt statlig del av en eventuell kostnadsøkning. Videre er fylkeskommunen ansvarlig for å utbetale forutsatte innsparte ferjetilskudd til bompengeselskapet over en 15-årsperiode etter at ny veg åpnes for trafikk. Regjeringen åpner i St.meld. nr. 16 (2008-2009) Nasjonal transportplan 2010-2019 for bruk av innsparte ferjetilskudd i 30 år, men vil understreke at fylkeskommunene står fritt til hvilken periode som legges til grunn og hvilke prinsipper som skal gjelde for ordningen.

Samferdselsdepartementet merker seg at Hemnes kommune mener at rv 808 er hovedferdselåren mellom Sandnessjøen og Mo i Rana, og at kommunen er uenig i at ferjesambandet Hemnesberget – Leirvika nedlegges. Departementet vektlegger i denne forbindelsen at Nordland fylkeskommune har vedtatt å nedlegge ferjesambandet, og at Statens vegvesen har beregnet at et flertall av de reisende som benytter ferjesambandet i dag vil få kortere reisetid på sine reiser med ny veg. Departementet har på dette grunnlaget ikke innvendinger til den foreslåtte ferjenedleggelsen.

Med de forutsetningene som er lagt til grunn for finansieringsplanen, er perioden med bompengeinnkreving beregnet til 20 år for bomstasjonen ved Leirosen og 15 år for bomstasjonene ved Kulstad og Drevja. Bompengeperioden på 20 år går ut over den normale innkrevingsperioden på 15 år. Samferdselsdepartementet viser til at den nye vegforbindelsen mellom Leirosen og Ømmmervatn vil fungere som et ferjeavløsningsprosjekt for en del av trafikken som i dag benytter ferjesambandet Hemnesberget – Leirosen. Ferjesambandet forutsettes nedlagt som følge av prosjektet, og innsparte ferjetilskudd inngår i finansieringsplanen for prosjektet. Videre legger departementet vekt på at det er lokalpolitisk tilslutning til en bompengeperiode på 20 år for bomstasjonen ved Leirosen.

Økonomien i prosjektet er følsom for endringer i forutsetningene. Det er derfor en forutsetning at bompengeselskapet inngår bindende avtale om en lånerente på maksimalt 6,5 pst. for en periode på 10-15 år. Samferdselsdepartementet forutsetter at dokumentasjon for avtale om rentenivå blir sendt Vegdirektoratet før bompengeavtalen underskrives.