St.prp. nr. 93 (1998-99)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 74/1999 av 28. mai 1999 om endring av EØS-avtalens protokoll 37 og vedlegg II (Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering) - Nærmere tilknytning til EUs legemiddelsamarbeid

Til innholdsfortegnelse

8 Kommisjonsforordning (EF) nr. 541/95 av 10. mars 1995 om behandling av endringer i vilkårene for et legemiddels markedsføringstillatelse utstedt av vedkommende myndighet i en medlemsstat

KOMMISJONEN FOR DE EUROPEISKE FELLESSKAP HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap,

under henvisning til rådsdirektiv 75/319/EØF av 20. mai 1975 om tilnærming av lover og forskrifter om farmasøytiske spesialpreparater 1, sist endret ved direktiv 93/39/EØF 2, særlig artikkel 15,

under henvisning til rådsdirektiv 81/851/EØF av 28. september 1981 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om veterinærpreparater 3, sist endret ved direktiv 93/40/EØF 4, særlig artikkel 23, og

ut fra følgende betraktninger:

Det bør vedtas hensiktsmessige bestemmelser om behandling av søknader om endring i vilkårene for markedsføringstillatelser for legemidler der framgangsmåtene for gjensidig anerkjennelse fastsatt i artikkel 7 og 7a i rådsdirektiv 65/65/EØF av 26. januar 1965 om tilnærming av lover og forskrifter om farmasøytiske spesialpreparater 5, sist endret ved direktiv 93/39/EØF, i artikkel 9 nr. 4 i rådsdirektiv 75/319/EØF eller i artikkel 8 og 8a og artikkel 17 nr. 4 i rådsdirektiv 81/851/EØF har vært fulgt, og for legemidler der det er gjort bruk av framgangsmåtene fastsatt i artikkel 13 og 14 i direktiv 75/319/EØF eller i artikkel 21 og 22 i direktiv 81/851/EØF.

Bestemmelsene bør også gjelde behandling av søknader om endring i vilkårene for en markedsføringstillatelse som har kommet under rådsdirektiv 87/22/EØF av 22. desember 1986 om tilnærming av nasjonale tiltak i forbindelse med markedsføring av høyteknologiske legemidler, særlig legemidler fremstilt ved hjelp av bioteknologi 6.

Det er hensiktsmessig å ta med i disse bestemmelsene et meldingssystem eller administrative framgangsmåter med hensyn til mindre endringer, og det bør i den forbindelse defineres nøyaktig hva som menes med mindre endringer.

Blant endringer som ikke kan anses som mindre endringer, er det all mulig grunn til å skille ut endringer som medfører en så grunnleggende endring av markedsføringstillatelsen, særlig med hensyn til legemiddelets kvalitet, sikkerhet eller virkning, at det blir nødvendig med en ny søknad om markedsføringstillatelse.

Tiltakene fastsatt i denne forordning er i samsvar med uttalelse fra Den faste komité for legemidler for mennesker og Den faste komité for veterinærpreparater -

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Artikkel 1

1. I denne forordning fastsettes framgangsmåten for behandling av søknader om endringer i vilkårene for en markedsføringstillatelse for legemidler som har kommet under direktiv 87/22/EØF, for legemidler der framgangsmåtene for gjensidig anerkjennelse fastsatt i artikkel 7 og 7a i direktiv 65/65/EØF, i artikkel 9 nr. 4 i direktiv 75/319/EØF eller i artikkel 8 og 8a og artikkel 17 nr. 4 i direktiv 81/851/EØF har vært fulgt, samt for legemidler der det er gjort bruk av framgangsmåtene fastsatt i artikkel 13 og 14 i direktiv 75/319/EØF eller i artikkel 21 og 22 i direktiv 81/851/EØF.

2. Denne forordning er ikke til hinder for at innehaveren eller innehaverne av en markedsføringstillatelse kan treffe midlertidige hastetiltak av sikkerhetshensyn dersom det foreligger fare for menneskers eller dyrs helse. Innehaveren eller innehaverne skal umiddelbart underrette vedkommende nasjonale myndighet om dette. Dersom vedkommende myndighet ikke har gjort innvendinger innen 24 timer, kan hastetiltakene settes i verk, og de tilsvarende søknadene om endringer skal omgående oversendes til vedkommende nasjonale myndighet slik at artikkel 6 og 7 i denne forordning kan få anvendelse.

Artikkel 2

I denne forordning menes med

  1. «endring i vilkårene for en markedsføringstillatelse»,

    • for legemidler for mennesker, endring av innholdet i dokumentene nevnt i artikkel 4 og 4a i direktiv 65/65/EØF, i vedlegget til direktiv 75/318/EØF og i artikkel 2 i direktiv 75/319/EØF slik de forelå da vedtaket om markedsføringstillatelsen ble gjort, eller etter godkjenning av eventuelle tidligere endringer,

    • for veterinærpreparater, endring av innholdet i dokumentene nevnt i artikkel 5, 5a og 7 i direktiv 81/851/EØF slik de forelå da vedtaket om markedsføringstillatelsen ble gjort, eller etter godkjenning av eventuelle tidligere endringer,

unntatt når det er nødvendig med ny søknad om markedsføringstillatelse i henhold til vedlegg II til denne forordning,

  1. «rapportørmedlemsstat», den medlemsstat som for et gitt legemiddel har framlagt vurderingsrapporten som utgjorde grunnlaget for de felles framgangsmåtene omhandlet i artikkel 1 i denne forordning, eventuelt den medlemsstat som innehaveren av tillatelsen har valgt som referansemedlemsstat med sikte på gjennomføringen av denne forordning,

  2. «hastetiltak av sikkerhetshensyn», midlertidig endring i preparatinformasjonen som foretas av markedsføringstillatelsens innehaver, og som begrenser indikasjoner, dosering og/eller målgruppen for legemiddelet, eller som tilføyer en kontraindikasjon og/eller en advarsel på grunn av nye opplysninger som har betydning for sikkerheten ved bruk av legemiddelet.

Artikkel 3

  1. a)Med «mindre endring» (type I) menes endring som definert i artikkel 2 som er oppført i vedlegg I til denne forordning, dersom vilkårene fastsatt i nevnte vedlegg for slik endring er oppfylt.

    1. Med «større endring» (type II) menes endring som definert i artikkel 2 som ikke kan anses som type I-endring etter bokstav a).

2. I denne forordning anses overføring av en markedsføringstillatelse til en ny innehaver på andre vilkår enn dem som er nevnt i nr. 3 i vedlegg I til denne forordning, ikke som endring etter artikkel 2 nr. 1.

Framgangsmåte for melding om mindre endringer

Artikkel 4

  1. a)For type I-endring skal innehaveren av markedsføringstillatelsen sende inn identisk søknad samtidig til vedkommende nasjonale myndighet i de ulike medlemsstatene som har gitt tillatelse til markedsføring av legemiddelet. Med søknaden skal det følge dokumenter som viser at vilkårene i vedlegg I til denne forordning er oppfylt, samt alle dokumenter som endres som følge av søknaden.

    1. Ovennevnte dokumenter skal omfatte en liste over medlemsstater som berøres av søknaden om endring, og angi rapportørmedlemsstaten for vedkommende legemiddel.

2. De berørte medlemsstater skal omgående meddele rapportørmedlemsstaten at de har mottatt søknaden. Rapportørmedlemsstaten skal underrette de berørte medlemsstatene og innehaveren eller innehaverne av markedsføringstillatelsen om når framgangsmåten innledes.

3. En søknad i henhold til nr. 1 kan ikke gjelde flere enn én endring av markedsføringstillatelsen. Dersom det skal gjøres flere endringer i en enkelt markedsføringstillatelse, skal innehaveren av tillatelsen sende inn søknad i henhold til nr. 1 for hver endring vedkommende ønsker å gjøre. Hver søknad skal inneholde en henvisning til de øvrige søknadene.

4. Det kan gjøres unntak fra nr. 3 dersom en endring i markedsføringstillatelsen medfører én eller flere ytterligere endringer. En enkelt søknad kan omfatte alle slike endringer. Denne felles søknaden skal beskrive sammenhengen mellom hovedendringen og endringene som følger av den.

5. En søknad i henhold til nr. 1 er gyldig bare når den er i samsvar med bestemmelsene i denne artikkel og det med søknaden følger gebyr som fastlagt i gjeldende nasjonale regler.

Artikkel 5

1. Dersom vedkommende nasjonale myndighet i rapportørmedlemsstaten innen 30 dager etter at framgangsmåten er innledet ikke har sendt markedsføringstillatelsens innehaver som sendte inn søknaden, melding som fastsatt i nr. 2 i denne artikkel, anses endringen det er søkt om, for å være godkjent av alle medlemsstater som har mottatt søknaden.

2. Dersom en av de berørte nasjonale myndigheter ikke kan godkjenne søknaden om endring, skal den oversende objektive grunner for avslaget til rapportørmedlemsstaten innen 20 dager etter at framgangsmåten ble innledet. Rapportørmedlemsstaten skal innen utløpet av fristen fastsatt i nr. 1 sende en grunngitt melding til markedsføringstillatelsens innehaver som har sendt inn søknaden, og

  1. innehaveren av markedsføringstillatelsen kan innen 30 dager etter at vedkommende har mottatt meldingen, endre søknaden én gang for å ta behørig hensyn til begrunnelsen i meldingen. I dette tilfellet får bestemmelsene i denne artikkel anvendelse på den endrede søknaden, og alle søknader nevnt i artikkel 4 anses for å være endret på samme måte,

    eller

  2. dersom innehaveren av markedsføringstillatelsen ikke endrer søknaden som fastsatt i bokstav a), anses alle søknadene for å være avslått. Vedkommende nasjonale myndighet i rapportørmedlemsstaten skal omgående gi innehaveren av markedsføringstillatelsen og de øvrige berørte nasjonale myndigheter melding om avslaget.

3. Innen ti dager etter at framgangsmåten nevnt i nr. 2 i denne artikkel er avsluttet, og i tilfeller der søknaden avslås på grunn av ulike oppfatninger hos vedkommende nasjonale myndighet i de berørte medlemsstater, kan innehaveren av markedsføringstillatelsen bringe saken inn for Det europeiske kontor for legemiddelvurdering (heretter kalt «kontoret») i samsvar med bestemmelsene i artikkel 15 siste ledd i direktiv 75/319/EØF eller artikkel 23 siste ledd i direktiv 81/851/EØF.

Framgangsmåte for godkjenning av større endringer

Artikkel 6

  1. a)For type II-endring skal innehaveren av markedsføringstillatelsen sende inn identisk søknad samtidig til vedkommende nasjonale myndighet i de ulike medlemsstatene som har gitt markedsføringstillatelse for legemiddelet. Med søknaden skal det følge relevante opplysninger og underlagsdokumenter som nevnt i artikkel 2 nr. 1 i denne forordning.

    Med søknaden skal også følge

    • opplysningene som ligger til grunn for endringen,

    • alle dokumenter som endres som følge av søknaden,

    • et tillegg til eller en ajourføring av eksisterende ekspertrapporter for å ta i betraktning endringen det er søkt om.

  2. Ovennevnte dokumenter skal omfatte en liste over medlemsstater som berøres av søknaden om endring, og angi rapportørmedlemsstaten for vedkommende legemiddel.

2. De berørte medlemsstater skal omgående meddele rapportørmedlemsstaten at de har mottatt søknaden. Rapportørmedlemsstaten skal underrette de berørte medlemsstatene og innehaveren eller innehaverne av markedsføringstillatelsen om når framgangsmåten innledes.

3. En søknad i henhold til nr. 1 kan ikke gjelde flere enn én endring av markedsføringstillatelsen. Dersom det skal gjøres flere endringer i en enkelt markedsføringstillatelse, skal innehaveren eller innehaverne av tillatelsen sende inn søknad i henhold til nr. 1 for hver endring vedkommende ønsker å gjøre. Hver søknad skal inneholde en henvisning til de øvrige søknadene.

4. Det kan gjøres unntak fra nr. 3 dersom endringen av markedsføringstillatelsen medfører én eller flere ytterligere endringer. En enkelt søknad kan omfatte alle slike endringer. Denne felles søknaden skal beskrive sammenhengen mellom hovedendringen og endringene som følger av den.

5. En søknad i henhold til nr. 1 er gyldig bare når den er i samsvar med bestemmelsene i denne artikkel og det med søknaden følger gebyr som fastlagt i gjeldende nasjonale regler.

Artikkel 7

1. Vedkommende myndighet i rapportørmedlemsstaten skal innen 60 dager etter at framgangsmåten ble innledet, utarbeide en vurderingsrapport og et utkast til vedtak som sendes vedkommende nasjonale myndighet i de berørte medlemsstatene.

2. Innenfor dette tidsrommet kan vedkommende nasjonale myndighet i rapportørmedlemsstaten sende innehaveren av markedsføringstillatelsen en enkelt anmodning om ytterligere opplysninger enn dem som allerede er framlagt i henhold til artikkel 6. Den skal underrette de øvrige vedkommende nasjonale myndigheter om dette. I dette tilfellet skal fristen forlenges med ytterligere 60 dager. Denne fristen kan forlenges av vedkommende nasjonale myndighet i rapportørmedlemsstaten, enten av eget tiltak eller på anmodning fra innehaveren av markedsføringstillatelsen, for et tidsrom det er opp til nevnte myndighet å fastsette.

3. Innen 30 dager etter at de har mottatt utkastet til vedtak og vurderingsrapporten, skal de øvrige berørte nasjonale myndigheter godkjenne utkastet til vedtak og underrette vedkommende nasjonale myndighet nevnt i nr. 1.

4. Vedkommende nasjonale myndighet som berøres av søknaden om endring, skal gjøre vedtak i samsvar med utkastet til vedtak nevnt i foregående nummer. De nasjonale vedtakene får virkning på den dato vedkommende nasjonale myndighet i rapportørmedlemsstaten og innehaveren av markedsføringstillatelsen blir enige om etter samråd med de øvrige berørte nasjonale myndigheter.

5. Dersom vedkommende nasjonale myndighet eller myndigheter ikke kan godkjenne utkastet til vedtak fra den nasjonale myndighet nevnt i nr. 1 innen fristen fastsatt i nr. 3, skal det gjøres bruk av bestemmelsene i artikkel 15 siste ledd i direktiv 75/319/EØF eller artikkel 23 siste ledd i direktiv 81/851/EØF.

Artikkel 8

Denne forordning trer i kraft den tredje dag etter at den er kunngjort i De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Brussel, 10. mars 1995.

For Kommisjonen

Martin BANGEMANN

Medlem av Kommisjonen

Vedlegg I

Mindre endringer (type I) i en markedsføringstillatelse etter artikkel 3 nr. 1

Innledning

  1. Som unntak gjelder framgangsmåten fastsatt i artikkel 6 og 7 i denne forordning for mindre endringer nr. 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 24, 25 og 30 nevnt nedenfor med hensyn til legemidler som omfattes av rådsdirektiv 89/342/EØF 7

    , 89/381/EØF 8eller 90/677/EØF 9eller liste A i direktiv 87/22/EØF.

  2. Dersom en endring krever ajourføring av preparatinformasjonen (preparatomtale, merking og/eller pakningsvedlegg), anses dette som en integrerende del av endringen, og fristen for å foreta denne ajourføringen skal fastsettes i full enighet med vedkommende myndigheter samtidig som endringen godkjennes.

  1. Endring av innholdet i tilvirkertillatelsen

    Vilkår: Ny tilvirkertillatelse godkjent av vedkommende tilsynsmyndighet skal framlegges for vedkommende myndighet.

  2. Endret preparatnavn (fantasinavn eller generisk navn)

    Vilkår: Forveksling med navn på andre eksisterende legemidler eller INN-navn (internasjonalt generisk navn) må unngås. Når navnet er et generisk navn, skal endringen foregå som følger: fra generisk navn til navn i farmakopeen eller til INN-navn.

  3. Endring i navn på og/eller adresse til innehaveren av markedsføringstillatelsen (artikkel 4 bokstav a) i direktiv 65/65/EØF eller artikkel 5 bokstav a) i direktiv 81/851/EØF)

    Vilkår: Innehaveren av markedsføringstillatelsen skal fortsatt være samme person.

  4. Utskifting av hjelpestoff med sammenlignbart hjelpestoff (unntatt adjuvans i vaksiner og hjelpestoffer av biologisk opprinnelse)

    Vilkår: Samme funksjonelle egenskaper, ingen endring av oppløsningshastighetsprofil for preparater i fast form.

  5. Et fargestoff utgår eller erstattes av et annet fargestoff

  6. Et aromastoff tilsettes, utgår eller erstattes av et annet aromastoff

    Vilkår: Det foreslåtte aromastoffet skal være i samsvar med rådsdirektiv 88/388/EØF. 10

  7. Endring i vekten av drasjélag eller endring i vekten av tom kapsel

    Vilkår: Ingen endring av oppløsningshastighetsprofil.

  8. Kvalitativ endring av det innerste pakningsmaterialets sammensetning

    Vilkår: Det foreslåtte pakningsmaterialet skal minst tilsvare godkjent pakningsmateriale med hensyn til relevante egenskaper, og endringen skal ikke gjelde sterile preparater.

  9. Fjerning av indikasjon

    Vilkår: Data fra legemiddelovervåking eller om preklinisk sikkerhet eller kvalitet skal ikke gi grunn til bekymring med hensyn til sikkerheten ved fortsatt bruk av preparatet. Skal begrunnes.

  10. Fjerning av administrasjonsmåte

    Vilkår: Data fra legemiddelovervåking eller preklinisk sikkerhet eller kvalitet skal ikke ha gitt grunn til bekymring med hensyn til sikkerheten ved fortsatt bruk av preparatet. Skal begrunnes.

  11. Endring av produsent av virkestoff

    Vilkår: Spesifikasjoner, syntesevei og metoder for kvalitetskontroll skal være de samme som dem som allerede er godkjent, eller det skal framlegges et europeisk farmakopésertifikat som viser at virkestoffet er egnet.

  12. Mindre endring i framstillingen av virkestoff

    Vilkår: Spesifikasjonene påvirkes ikke på ugunstig måte; ingen endring av fysikalske egenskaper, ingen nye urenheter eller endringer i nivået av urenheter som ville kreve ytterligere undersøkelser av sikkerhet ved bruk.

  13. Endret størrelse av produksjonspartiet av virkestoff

    Vilkår: Det skal klart framgå av opplysningene om produksjonspartiet at endringen påvirker verken produksjonens reproduserbarhet eller fysikalske egenskaper.

  14. Endrede spesifikasjoner for virkestoff

    Vilkår: Spesifikasjonene skal omfatte strengere krav eller tillegg av nye undersøkelser og grenseverdier.

  15. Mindre endringer i framstillingen av preparatet

    Vilkår: Preparatets spesifikasjoner påvirkes ikke på ugunstig måte; den nye prosessen skal føre til et produkt som er identisk med hensyn til kvalitet, sikkerhet og virkning.

  16. Endret størrelse av produksjonsparti av ferdig preparat

    Vilkår: Endringen skal ikke påvirke produksjonens reproduserbarhet.

  17. Endring i preparatets spesifikasjoner

    Vilkår: Spesifikasjonene skal omfatte strengere krav eller tillegg av nye undersøkelser og grenseverdier.

  18. Endret syntese eller framstilling av hjelpestoffer som ikke er av farmakopékvalitet, og som er beskrevet i den opprinnelige dokumentasjon

    Vilkår: Spesifikasjonene påvirkes ikke på ugunstig måte; ingen nye urenheter eller endringer i nivået av urenheter som ville kreve ytterligere undersøkelser av sikkerhet ved bruk; ingen endringer av fysiokjemiske egenskaper.

  19. Endrede spesifikasjoner for hjelpestoffer i preparatet (unntatt adjuvans i vaksiner)

    Vilkår: Spesifikasjonene skal omfatte strengere krav eller tillegg av nye undersøkelser og grenseverdier.

  20. Forlengelse av holdbarhetstiden fastsatt på det tidspunkt markedsføringstillatelsen ble utstedt

    Vilkår: Det er foretatt holdbarhetsundersøkelser etter den protokoll som ble godkjent da markedsføringstillatelsen ble utstedt; undersøkelsene skal vise at godkjente spesifikasjoner for holdbarhetstiden fortsatt oppfylles; holdbarhetstiden skal være høyst fem år.

  21. Endring av holdbarhetstiden etter åpning

    Vilkår: Undersøkelser skal vise at godkjente spesifikasjoner for holdbarhetstiden fortsatt oppfylles.

  22. Endring av holdbarhetstiden etter rekonstituering

    Vilkår: Undersøkelser skal vise at godkjente spesifikasjoner for holdbarhetstiden fortsatt oppfylles for det rekonstituerte produktet.

  23. Endring av oppbevaringsvilkår

    Vilkår: Det er foretatt holdbarhetsundersøkelser etter det program som ble godkjent da markedsføringstillatelsen ble utstedt; undersøkelsene skal vise at godkjente spesifikasjoner for holdbarhetstiden fortsatt oppfylles.

  24. Endring av kontrollmetode for virkestoff

    Vilkår: Resultatene av valideringen av metoden skal vise at den nye kontrollmetoden er minst like god som den tidligere metoden.

  25. Endring av kontrollmetode for preparatet

    Vilkår: Preparatets spesifikasjoner påvirkes ikke på ugunstig måte; resultatene av valideringen av metoden skal vise at den nye kontrollmetoden er minst like god som den tidligere metoden.

  26. Endring som følge av tillegg til farmakopé11

Vilkår: Endringen gjøres bare for å gjennomføre de nye bestemmelsene i det aktuelle tillegget.

  1. Endring av kontrollmetode for hjelpestoff som ikke er av farmakopékvalitet

    Vilkår: Resultatene av valideringen av metoden skal vise at den nye kontrollmetoden er minst like god som den tidligere metoden.

  2. Endring av kontrollmetode for det innerste pakningsmaterialet

    Vilkår: Resultatene av valideringen av metoden skal vise at den nye kontrollmetoden er minst like god som den tidligere metoden.

  3. Endring av kontrollmetode for doseringsanordning

    Vilkår: Resultatene av valideringen av metoden skal vise at den nye kontrollmetoden er minst like god som den tidligere metoden.

  4. Endring i pakningsstørrelse for veterinærpreparat

    Vilkår: Preparatets spesifikasjoner påvirkes ikke; den nye størrelsen passer til doseringen og til den brukstiden som er godkjent i preparatomtalen; endringen gjelder ikke for parenterale preparater.

  5. Endring av emballasjens fasong

    Vilkår: Ingen forringelse av kvalitet og holdbarhet for preparatet i emballasjen, ingen endring i den gjensidige påvirkningen mellom emballasje og preparat.

  6. Endring av preging og annen merking (unntatt delestrek) på tabletter eller trykk på kapsler

    Vilkår: Den nye merkingen skal ikke kunne føre til forveksling med andre tabletter eller kapsler.

  7. Endring i dimensjonen til tabletter, kapsler, stikkpiller eller vagitorier uten endring av kvantitativ sammensetning og gjennomsnittsvekt

    Vilkår: Ingen endring av oppløsningshastighetsprofil.

Vedlegg II

Endringer i markedsføringstillatelse som krever ny søknad i samsvar med artikkel 2

Visse endringer i en markedsføringstillatelse må anses for å utgjøre en så grunnleggende endring av vilkårene for tillatelsen at de ikke kan betraktes som endringer i henhold til artikkel 15 i direktiv 75/319/EØF eller artikkel 23 i direktiv 81/851/EØF. For slike endringer, som er oppført på listen nedenfor, må det sendes inn ny søknad om markedsføringstillatelse. Bestemmelsene i artikkel 4 i direktiv 65/65/EØF og i artikkel 5 i direktiv 81/851/EØF berøres ikke av dette vedlegg. Ved behandling av ny søknad om markedsføringstillatelse skal vedkommende nasjonale myndighet også vurdere om den tidligere markedsføringstillatelsen bør tilbaketrekkes i samsvar med Fellesskapets regelverk.

Endringer som krever ny søknad

  1. Endringer av virkestoff:

    1. tillegg av ett eller flere virkestoffer, herunder antigene komponenter i vaksiner,

    2. ett eller flere virkestoffer utgår, herunder antigene komponenter i vaksiner,

    3. kvantitativ endring av virkestoff,

    4. erstatning av virkestoff med annet salt, esterkompleks eller derivat (med samme aktive del),

    5. erstatning av virkestoff med annen isomer, med annen blanding av isomerer, erstatning av blanding av isomerer med isolert isomer (f.eks. erstatning av racemat med enantiomer),

    6. erstatning av en biologisk substans eller et bioteknologisk produkt med en substans som har en annen molekylstruktur; modifisering av vektor brukt til å framstille antigen eller annet utgangsmateriale, inkludert bruk av mastercellebank med annen opprinnelse,

    7. ny ligand eller koplingsmekanisme for radiofarmaka.

  2. Endringer av terapeutiske indikasjoner12

    1. tillegg av en indikasjon i et annet terapeutisk område, enten behandling, diagnose eller profylakse,

    2. endring av indikasjonen til et annet terapeutisk område, enten behandling, diagnose eller profylakse.

  3. Endring av styrke, legemiddelform og administrasjonsmåte13

    1. endret biotilgjengelighet,

    2. endret farmakokinetikk, f.eks. frisettingshastighet,

    3. tillegg av ny styrke,

    4. endring av eksisterende eller tillegg av ny legemiddelform,

    5. tillegg av ny administrasjonsmåte.

  4. Andre endringer, spesifikke for veterinærpreparater brukt til næringsmiddelproduserende dyr

    1. tillegg eller endring av dyreart,

    2. kortere tilbakeholdelsestid.

Fotnoter

1.

EFT nr. L 147 av 9.6.1975, s. 13.

2.

EFT nr. L 214 av 24.8.1993, s. 22.

3.

EFT nr. L 317 av 6.11.1981, s. 1.

4.

EFT nr. L 214 av 24.8.1993, s. 31.

5.

EFT nr. 22 av 9.2.1965, s. 369/65.

6.

EFT nr. L 15 av 17.1.1987, s. 38.

7.

EFT nr. L 142 av 25.5.1989, s. 14.

8.

EFT nr. L 181 av 28.6.1989, s. 44.

9.

EFT nr. L 373 av 31.12.1990, s. 26.

10.

EFT nr. L 184 av 15.7.1988, s. 61.

11.

Dersom det i markedsføringstillatelsen vises til gjeldende utgave av farmakopeen, er ingen underretning nødvendig, forutsatt at endringen gjøres innen seks måneder etter at monografien trådte i kraft.

12.

Det terapeutiske området defineres som tredje nivå i den anatomisk-terapeutisk-kjemiske kode (Anatomical Therapeutic Chemical (ATC/ATCVet) code.

13.

Ved parenteral administrasjon må det skilles mellom intraarteriell, intravenøs, intramuskulær eller subkutan administrasjonsmåte og andre administrasjonsmåter. For administrasjon til fjørfe anses administrasjon i respirasjonsorganer og oral eller okulær (spray) administrasjon ved vaksinering som likeverdige administrasjonsmåter.

Til forsiden