Undertegnet kontrakt for ytterligere to norske F-35 kampfly

Fredag bekreftet det flernasjonale programkontoret for F-35 (JPO) at det nå har underskrevet en endelig kontrakt med Lockheed Martin for den åttende produksjonsserien av F-35. Kontrakten dekker total 43 fly, av dem to norske. Med dette er det nå til sammen undertegnet hovedkontrakter for fire norske F-35.

Generalmajor og programdirektør Morten Klever foran F-35 på fabrikken i Texas. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Fredag bekreftet det flernasjonale programkontoret for F-35 (JPO) at det nå har underskrevet en endelig kontrakt med Lockheed Martin for den åttende produksjonsserien av F-35. Kontrakten dekker total 43 fly, av dem to norske. Med dette er det nå til sammen undertegnet hovedkontrakter for fire norske F-35.

- Vi og de andre partnerne fikk hele kontrakten til vurdering for noen uker siden, og har siden da finlest teksten for å forsikre oss om at den ivaretar våre krav og behov. Det gjør den, og generalløytnant Bogdan i JPO kunne da i forrige uke inngå den endelige avtalen med Lockheed Martin, sier Morten Klever, generalmajor og programdirektør i det norske Kampflyprogrammet. 

Programkontoret Joint Program Office (JPO) samler bestillinger fra alle partnerlandene og forhandler frem kontrakter med industrien.

Produksjonskostnaden for selve flyskroget i den åttende produksjonsserien (uten motor) nå nede i 94,8 millioner amerikanske dollar. Lockheed Martin vil måtte dekke 100 % av eventuelle kostnads-overskridelser i produksjonen av flyet, og 50 % av kostnadene ved endringer som kommer på grunn av eventuelle funn i testprogrammet. 

- Denne avtalen er nok et eksempel på verdien av partnerskapet for Norge. Vi bygger nå fly under samme betingelser som alle de andre partnerne, inkludert amerikanerne selv, og vi kan kreve at industrien dekker overskridelser. Dette reduserer risikoen for Norge, og gjør det lettere for oss å planlegge det videre arbeidet, sier Klever.

De fire norske flyene som nå er på kontrakt skal leveres i 2015 (2) og 2016 (2), og skal inntil videre bli i USA inntil for å trene norske mannskaper ved et felles treningssenter for partnerlandene på Luke Air Force Base i Arizona. Alle disse flyene er allerede i produksjon, der de to første er ventet levert i siste halvdel av 2015. Forhandlingene rundt kontrakten som skal dekke den neste produksjonsserien (LRIP 9) er allerede i gang, og Klever mener denne vil bli enda viktigere for Norge.

Norge har nå underskrevet to hovedkontrakter for leveranse av fly, der den siste dekker to fly som skal leveres i 2016.

- LRIP 9-kontrakten vil dekke den første runden i den norske hovedleveransen, det vil si seks fly som skal leveres i 2017. Det blir da de første flyene som kommer til Norge. Her går ting fort, og det er mye som skal på plass her i Norge for å kunne ta imot disse flyene, sier Klever. 

For mer informasjon eller kommentarer, kontakt pressevakt i Forsvarsdepartementet på tlf 23096011 - fdinfo@fd.dep.no eller kommunikasjonsrådgiver i Kampflyprogrammet Endre Lunde på 90853270 - endre.lunde@fd.dep.no.

Fakta om den norske anskaffelsen av F-35 (per november 2014)

• Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.
• Anskaffelsen er beregnet å koste 66,2 milliarder reelle 2014-kroner.
• De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse er under bygging skal leveres i USA i 2015 mens de to siste leveres i 2016.
• Stortinget gav i 2013 regjeringen fullmakt til å bestille de 12 første flyene i hovedanskaffelsen av F-35 som skal leveres i 2017 og 2018. Samlet er det gitt fullmakt til 16 fly, inkludert fly til treningsformål.