Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Seterdrift og guidet fjelltur på Brimi sæter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I tradisjonen tro tar Hans og Ola Brimi med seg dyrene til setra i Jotunheimen hver sommer. Seterdrift er en viktig del av den norske kulturarven, og Brimi sæter har vært i tradisjonell drift så lenge folk kan huske.

– Turistane er meir enn nokon gong opptekne av genuine opplevingar der matkultur, lokalhistorie og personleg vertskap er sentralt. Regjeringa har som mål å gjere Noreg til ein internasjonal anerkjend matnasjon med tydeleg og lokal identitet, og bruke landbruket til å gjere Noreg meir attraktivt som reisemål. Vi legg til rette for utvikling på området, men for å lukkast er vi avhengige av privat initiativ, satsingsvilje og kjennskap til marknaden, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

På Brimi sæter kan du smake på ferske rømmevafler.
På Brimi sæter kan du smake på ferske rømmevafler. Foto: Cathrine Dokken.

En læringsarena for reisende

Setermelka er en råvare med høy kvalitet fra kyrne på høyfjellsbeitet. På Brimi sæter merker de dette tydelig på smøret som blir gulere og melka som smaker mer. Halvparten av kyrne på setra er av gamle norske raser, og er ekstra flinke til å utnytte fjellbeitet. Det bidrar til å gjøre melka deres er enda mer interessant i ystinga. I det moderne ysteriet på Brimi sæter lages rømme, smør, kjuke (pultost) og kvitost. Gjestene på setra kan følge prosessen fra melking og ysting til lagring i modningskjelleren. Setra er en læringsarena hvor gjestene får ta del i den viktige historien og levende kulturen.

Brimi sæter har kyr av gamle norske raser.
Brimi sæter har kyr av gamle norske raser. Foto: Cathrine Dokken.

Tilbyr tradisjonsrike seterprodukter

I år er det hundre år siden spelemann og bestefar Hans W. Brimi ble født, og dette skal markeres med flere arrangementer på Brimi sæter i løpet av sommeren. I tillegg er seterkafeen på Brimi sæter åpen hver dag frem til 20. august, hvor gjestene bys på seterkost som rømmevafler, rømmegrøt med spekemat og gammeldags kjøttsuppe servert med hjemmebakt brød. Man kan også stikke innom seterbutikken og kjøpe med seg tradisjonsrike seterprodukter av melk, setergris og storfe. 

Hans og Ola Brimi driver Brimi sæter.
Hans og Ola Brimi driver Brimi sæter. Foto: Cathrine Dokken.

Guidet tur med middag og overnatting på setra 

Brimi sæter er en populær plass for helgeturer med både familie, venner og kolleger. Gjestene kan blant annet få guida fjelltur, bållunsj på fjellet, middag og overnatting med frokost på setra. "Skråpå-tå" er en av de mest populære middagene på setra, hvor hjemmesmidde bordgriller settes frem på langbord i låven. Ost fra Brimi sæter smelter på grillene, og deretter skraper gjestene av osten. Brimi sæter vant gullmedalje i NM i gardsost i 2016 for osten som serveres under dette måltidet.  

På Brimi sæter kan du overnatte på låven og våkne av kyrne som kommer inn til melking i fjøset under.
På Brimi sæter kan du overnatte på låven og våkne av kyrne som kommer inn til melking i fjøset under. Foto: Cathrine Dokken.

Finn flere bygdeperler hos HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi seks saker om landbruksbasert reiseliv og lokalmatprodusenter i Norge. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 480 medlemsbedrifter over hele landet.