Historisk arkiv

Innhold i barnehagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver er et viktig styrings- og kvalitetsverktøy. Den er viktig fordi den skal være med å sikre barn et likeverdig tilbud av god kvalitet. Den gir personale, eiere og tilsynsmyndighet en forpliktende ramme å arbeide ut fra og informasjon til foreldre om hva de kan forvente av barnehagetilbudet.

Barn som leker

Barnehagens innhold skal bygge på et helhetlig læringssyn, der omsorg, lek, læring og danning skal ses i sammenheng.

Regjeringens hovedmål i barnehagepolitikken er å sikre alle barn et barnehagetilbud av høy kvalitet. Barnehager skal være til barns beste. Barn skal oppleve glede og mestring. De skal få leke, lære og utvikle seg og delta aktivt i et sosialt og kulturelt fellesskap.

Ny formålsbestemmelse trådte i kraft for barnehagene fra 1. august 2010. Formålet skal på et overordnet nivå angi retningen for barnehagens arbeid, og dermed også si noe om hvilken retning samfunnet skal utvikle seg. 

Gode barnehager formidler verdier og holdninger, gir barn grunnleggende ferdigheter og kunnskaper og trening i å delta aktivt i et fellesskap med andre barn og med voksne utenfor familien. Barnehagen skal være en god støttespiller for foreldrene i omsorgen for barna.

Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver er et viktig styrings- og kvalitetsverktøy. Den er viktig fordi den skal være med å sikre barn et likeverdig tilbud av god kvalitet. Rammeplanen gir personale, eiere og tilsynsmyndighet en forpliktende ramme å arbeide ut fra og informasjon til foreldre om hva de kan forvente av barnehagetilbudet.

For å støtte barnehagenes arbeid med rammeplanen har departementet utarbeidet en serie med temahefter.

Som en følge av ny formålsparagraf for barnehagen er det foretatt endringer i forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Den endrede versjonen vil bli trykket opp og sendt til alle landets barnehager vinteren 2011.

 

Formålsbestemmelse for barnehagen

Ny formålsbestemmelse for barnehagen er vedtatt, og trådte i kraft 1. august 2010. For først gang skal barnehage og skole bygge sine samfunnsmandat på felles verdier som understreker helhet og sammenheng i barn og unges læring og utvikling. Samtidig synliggjør formålsbestemmelsen virksomhetenes egenart og hva som skiller barnehagen og skolen.

Les mer om formålsbestemmelsen her

 

Språk

Departementet ønsker å rydde opp i barnehagenes praksis når det gjelder språkkartlegging av barna. Departementet har oppnevnt et ekspertutvalg som skal gjennomgå verktøy som brukes. I tillegg skal utvalget komme med anbefalinger om hvordan kvaliteten i arbeidet kan sikres.

Les mer om språkutvalget

 

Samarbeid med foreldrene

Et godt og tillitsfullt samarbeid mellom hjem og barnehage er viktig for det enkelte barns trivsel, utvikling og læring. Det første møtet med barnehagen kan være krevende for barn og foreldre/foresatte. Departementet har utarbeidet folderen Velkommen til barnehagen, og alle foreldre/foresatte skal motta denne. Våren 2010 ble det opprettet et nasjonalt foreldreutvalg for barnehager. Utvalget skal arbeide for at foreldre blir hørt og være et rådgivende organ for departementet i saker som gjelder samarbeid mellom barnehage og hjem.

Les folderen "Velkommen til barnehagen"

Les mer om FUB 

 

Manifest mot mobbing

Det nåværende Manifest mot mobbing går ut ved årsskiftet. Kunnskapsministeren har foreslått at et nytt manifest skal gå over fire år for å gi rom for mer langsiktige tiltak. I tillegg foreslås det en sterkere lokal forankring. Manifest mot mobbing inkluderer barnehagen.

Partene i Manifest mot mobbing er:
Regjeringen
KS
Utdanningsforbundet
Fagforbundet
Skolenes landsforbund
Foreldreutvalget for grunnopplæringen

Les manifest mot mobbing


Kosthold i barnehagen

Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen presenterer regjeringens tiltak for å fremme helse og forebygge sykdom gjennom et sunnere kosthold

Les "Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen"

Helsedirektoratet har gjennom satsingen "Bra mat i barnehagen" utviklet pedagogisk materiell som skal gjøre det enklere for de ansatte i barnehagen å legge til rette for gode mat- og måltidsvaner. Satsingen er et samarbeid med Kunnskapsdepartementet.

Les om "Bra mat i barnehagen"


 

Kultur

Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen ønsker å trekke frem et utvalg barnehager som arbeider med kunst, kultur og kreativitet i sin hverdag. Vinnerne for 2010 er nå kåret.

Les om Vinnerne av den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur i 2010 


Kunnskapsdepartementet har utarbeidet Planen "Skapende læring - strategiplan for kunst og kultur" som inneholder 27 tiltak som skal bidra til å intergrere og utvikle kunsten og kulturens plass innenfor opplæringen. 

Les "Skapende læring - strategiplan for kunst og kultur"