Prop. 104 L (2013–2014)

Endringer i utlendingsloven m.m. (unntak fra taushetsplikt)

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Utlendingsloven § 84 b

Det fremgår av bestemmelsens første ledd at opplysninger skal overleveres «etter anmodning». Med dette menes at de ansatte har en plikt til å overlevere informasjon til utlendingsmyndighetene når slik informasjon er etterspurt. Formuleringen forutsetter at det rettes en skriftlig henvendelse til mottaket med konkrete spørsmål knyttet til en angitt beboer. En anmodning fra utlendingsmyndighetene om å oversende fortløpende informasjon av interesse vedrørende én eller flere beboere, tilfredsstiller ikke kravet i loven.

Med begrepet «utlendingsmyndighetene» menes i denne sammenheng UDI, UNE og PU.

Formuleringen «ansatte som utfører arbeid eller tjeneste i mottak», omfatter alle ansatte ved asylmottak og andre som utfører tjeneste der. Det er derfor ikke bare faste eller midlertidige ansatte som er omfattet, men også for eksempel oppdragstakere. Det ligger en begrensning i at vedkommende må utføre arbeid eller tjenester for asylmottaket og ha et konkret arbeidsforhold med driftsoperatøren. Den ansatte eller den som utfører tjeneste der trenger ikke å ha oppgaver som er konkret knyttet til beboerne. Bestemmelsen gjelder ikke for tolker.

Bare opplysninger som er relevante for sak etter utlendingsloven er omfattet, jf. formuleringen «opplysninger (…) til bruk i sak etter loven her». Dette er ment både å gjelde opplysninger som er relevante i vurderingen av om vilkårene for oppholdstillatelse er oppfylt, samt opplysninger som kan være relevante for saksbehandlingsprosessen, herunder til bruk i tilrettelegging for asylintervju, for vurdering av prioritering av saken, for eksempel som følge av straffbare forhold, iverksetting av tvangsretur eller assistert retur. Det er ingen tidsbegrensning i adgangen til å innhente informasjon, og informasjonen kan innhentes uavhengig av om vedkommende fremdeles bor i mottaket.

Videre fremgår det av bestemmelsen at mottaksansatte har adgang til å gi informasjon til utlendingsmyndighetene på eget initiativ. I tillegg til å ha en plikt til å gi informasjon ved etterspørsel, kan derfor mottaksansatte også på eget initiativ gi utlendingsmyndighetene opplysninger som de tilegner seg i sitt daglige arbeid i mottaket. Hvilke opplysninger som skal kunne overleveres utlendingsmyndighetene, og fremgangsmåten for overlevering, kan bli nærmere regulert i forskrift.

I bestemmelsens annet ledd gis det regler om enslige, mindreårige asylsøkere, uavhengig av om de bor i mottak, omsorgssenter eller i en barneverninstitusjon. Ansatte har etter anmodning kun plikt til å bringe videre visse nærmere angitte opplysninger om enslige, mindreårige asylsøkere til utlendingsmyndighetene. Opplysningene dette gjelder er opplysninger om en beboers opprinnelsesland, identitet, omsorgspersoner, alder og opplysninger som gjelder den mindreåriges særlige sårbarhet. Med særlig sårbarhet hos den mindreårige, menes for eksempel opplysninger som at barnet er eller står i fare for å bli utsatt for menneskehandel, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse.

På samme måte som under første ledd, kan opplysningene også gis etter eget initiativ fra de ansatte, med de begrensningene som er gitt i bestemmelsens annet ledd.

Begrensningen gjelder personer som er registrert som enslige, mindreårige asylsøkere, selv om de er plassert i mottak for voksne på bakgrunn av resultat av aldersundersøkelse. Dersom det i vedtak om oppholdstillatelse legges til grunn at vedkommende ikke er mindreårig, gjelder ikke lenger begrensningen i annet ledd.

Bestemmelsen gjelder også for ansatte i andre barneverninstitusjoner etter bvl. kapittel 5. Dette er institusjoner et barn kan plasseres i dersom barnet for eksempel har rusproblemer, alvorlige atferdsproblemer, eller hun eller han trenger ekstra omsorg på grunn av lav alder eller andre spesielle behov.

Bestemmelsen gjelder ikke for ansatte som er underlagt taushetsplikt etter særlover. Et eksempel på slik særlovgivning er taushetsplikt for helsepersonell etter helsepersonelloven § 21. Taushetsplikten gjelder for alle som defineres som helsepersonell, jf. helsepersonelloven § 3, og som yter helsehjelp i Norge. Dersom en mottaks- eller barnevernsansatt faller inn under definisjonen «helsepersonell» og yter helsehjelp, vil den ansatte ha taushetsplikt etter helsepersonelloven § 21.

Tredje ledd gir hjemmel til å gi nærmere regler i forskrift, herunder om hvilke opplysninger som kan utleveres etter første ledd, fremgangsmåten for innhenting av opplysningene og den videre behandling av de innhentede opplysninger.

Barnevernloven § 6-7

Det foreslås at det av pedagogiske grunner inntas en henvisning i barnevernloven § 6-7 tredje ledd til utlendingsloven § 84 b annet ledd. Henvisningen gjelder barn som har kommet til riket og søkt beskyttelse (asyl) uten foreldre eller andre med foreldreansvar, og som har opphold i omsorgssenter etter barnevernloven kapittel 5 A eller i andre barneverninstitusjoner etter lovens kapittel 5.

Til forsiden