NOU 2002: 15

Ansvar for oppryddingstiltak etter sjøulykker

Til innholdsfortegnelse

5 Ulykker og statlige aksjoner de siste 20 årene

5.1 Statlige aksjoner mot akutt forurensning og fjerning av skipsvrak

Det fremgår av forurensningsloven § 43 annet ledd at ”[s]taten skal sørge for beredskap mot større tilfeller av akutt forurensning som ikke er dekket av kommunal beredskap etter første ledd eller etter privat beredskap etter §§ 40–42”. Ved større tilfeller av akutt forurensning eller fare for akutt forurensning kan statlig myndighet i henhold til forurensningsloven § 46 tredje ledd ”helt eller delvis overta ledelsen av arbeidet med å bekjempe ulykken”. Det er Miljøverndepartementet ved Statens forurensningstilsyn (SFT) som har ansvaret for den statlige beredskapen mot akutt forurensning. Det fremgår av St.meld. nr. 12 (2001–2002) ”Rent og rikt hav” side 33 at ”regjeringen vil legge til rette for en overføring av SFTs ansvar for statlig beredskap mot akutt forurensning til Kystverket”, som er underlagt Fiskeridepartementet.

Siden forurensningslovens vedtakelse i mars 1981 har SFT gjennomført 17 aksjoner som nevnt i forurensningsloven § 46 tredje ledd. Ingen av hendelsene gjelder skip som transporterte olje som last i bulk, jf. sjøloven kap. 10. I denne perioden har i tillegg to skipsvrak blitt fjernet helt eller delvis på vegne av SFT fordi de var skjemmende, jf. forurensningsloven § 37, jf. § 28. Det gis en oversikt over disse aksjonene i vedlegg 1.

SFTs kostnader knyttet til de 17 aksjonene har variert fra kr. 500 000,- for skipet ”Marsa” til 86 millioner kroner i forbindelse med ”Green Ålesund”. I tillegg har landets kommuner gjennomført en rekke aksjoner mot mindre tilfeller av akutt forurensning. I de to tilfellene hvor skipsvrak er fjernet fordi de var skjemmende, har SFT hatt kostnader på henholdsvis 0,9 og 12,5 millioner kroner.

SFT har oppnådd full dekning av sine krav i fire saker. I seks saker er det oppnådd delvis dekning av kravene, hvorav to av disse sakene endte med forlik som ga dekning for over 85 % av kravet. Seks saker har resultert i at SFT ikke har fått dekket noen av sine krav. Tre saker er ennå ikke avsluttet, og dekningsgraden er derfor fortsatt uviss.

Det er ulike årsaker til at SFT ikke har oppnådd full kostnadsdekning. I tre av tilfellene har begrensningsreglene medført at SFT ikke har fått dekket hele kravet sitt. I tre saker har SFT ikke fått dekket sine kostnader fordi man ikke har kunnet bringe på det rene hvem den ansvarlige er. I 2001 fjernet SFT skipet ”Boiky”, som hadde gått på grunn i Vesterålen i 1988 under slep fra Murmansk til Spania. Insolvens hos eieren av skipet medførte at skipsvraket måtte fjernes fullt ut for SFTs regning. En av sakene som ennå ikke er avsluttet gjelder forliset av ”Green Ålesund” nord for Haugesund i desember 2000. Skipet hadde en stor mengde fiskelast som råtnet og representerte stor forurensningsfare, i tillegg til bunkersolje. SFT fikk umiddelbart pumpet ut ca. 350 tonn bunkersolje, dieselolje og smøreolje, mens ca. 160 tonn lekket ut. Vraket og fiskelasten ble deretter hevet og fjernet. Under denne operasjonen ble ytterligere 80 tonn bunkersolje fjernet. I oppgjøret forventes det at begrensningsreglene i sjøloven vil medføre en vesentlig avkortning i forhold til SFTs totale utgifter i forbindelse med oljevernaksjonen, tømmingen av havaristen for olje og hevingen av vraket med lasten. I de to andre uavsluttede sakene er det for tidlig å si noe om hvorvidt SFT får dekket sine krav.

Størrelse på skipene omfattet av denne oversikten varierer fra ”Hedlo” på 200 brutto registertonn (brt) til ”Cartago Nova” på 139 470 brt.

5.2 Oversikt over skipsvrak

SFT har registrert 135 fartøyer på over 100 brt som har sunket siden 1981. En oversikt over disse vrakene er gitt i vedlegg 2.

I tillegg til disse 135 vrakene er det i perioden 1981–2001 gitt tillatelse til dumping av minimum 318 fartøyer i utpekte områder. De fleste fartøyene er mindre fiskefartøyer som før dumping er rengjort for olje og last, og som derfor ikke utgjør noen risiko for forurensende utslipp eller for skipsfarten. SFT har lagt mindre vekt på å registrere disse vrakene.

I overkant av 100 av skipsvrakene SFT har registrert er på mellom 100 og 1 000 brt, mens bare et fåtall av vrakene er på over 10 000 brt. Gruppen av skipsvrak på under 1 000 brt domineres, i den grad skipstypen er oppgitt, av fiskefartøy og tørrlasteskip. Over 80 % av skipsvrakene i oversikten er registrert i Norge.

Til forsiden