Ot.prp. nr. 56 (1998-99)

Om lov om Schengen informasjonssystem (SIS) og lov om endringer i utlendingsloven og i enkelte andre lover som følge av Schengensamarbeidet

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Departementet legger med dette fram forslag om lov om Schengen informasjonssystem (SIS) og om endringer i utlendingsloven, utleveringsloven, politiloven og straffeloven. Lovforslagene er nødvendige som følge av Stortingets samtykke 9 juni 1997 til ratifikasjon av samarbeidsavtalen mellom Norge, Island og Schengen-landene. Departementet har generelt lagt vekt på at endringene ikke skal gå lenger enn det som er nødvendig som følge av Schengen-regelverket. Proposisjonen inneholder videre en bred beskrivelse av de administrative og økonomiske konsekvenser deltakelse i Schengensamarbeidet vil medføre.

Departementet foreslår at det vedtas en egen lov om Schengen informasjonssystem (SIS) med regler for bruken av registeret. SIS er et vesentlig element i Schengensamarbeidet. SIS er et databasert register til bruk i alle Schengen-land. Innen gitte rammer og fastlagte vilkår kan medlemslandene utveksle visse typer informasjon via registeret bl.a. for å ivareta felles ytre grensekontroll, bekjempe kriminalitet og sikre offentlig orden og sikkerhet.

Departementet foreslår en rekke lovendringer for å bringer gjeldende lovverk i overensstemmelse med Schengen-regelverket. For så vidt gjelder utlendingsloven, fremmes det for det første forslag til endringer vedrørende inn- og utreise. Forslagene innebærer at det innføres fast utreisekontroll. Videre endres vilkårene for innreise, slik de i dag indirekte fremgår av lovens bortvisningsbestemmelser. Det foreslås bl.a. adgang til å bortvise en utlending som er innmeldt i Schengen informasjonssystem med henblikk på ikke å tillate innreise, og når det er nødvendig av hensyn til Norges eller annet Schengen-lands nasjonale sikkerhet, offentlige orden eller internasjonale forbindelser. Det foreslås videre en hjemmel for Kongen til å gjøre unntak ved forskrift fra bortvisningsreglene for innehavere av visum eller oppholdstillatelse utstedt av et Schengen-land. Det foreslås også at utlendingslovens bestemmelser om at grensepassering må skje over godkjent grenseovergangssted, ikke skal gjelde ved passering av indre Schengen-grense. Kongen skal imidlertid kunne gjøre unntak ved forskrift.

Det fremmes forslag til flere endringer vedrørende visum. Endringene innebærer at visum utstedt av Schengen-land skal være gyldig for innreise og opphold i Norge. Videre skal utlending som har oppholdstillatelse utstedt av et Schengen-land, være unntatt fra visumplikt. Det foreslås også en hjemmel for Kongen til å gi regler ved forskrift om plikt til å ha lufthavntransittvisum.

Videre fremmes det forslag om unntak fra retten til å få søknad om asyl realitetsbehandlet for søker som kan kreves mottatt av et land som deltar i samarbeidet i henhold til Dublinkonvensjonen. Det foreslås også en bestemmelse om hjemmel for oversending av opplysninger om enkeltpersoner, i den utstrekning Norge er forpliktet til det, til myndighetene i land som deltar i Schengen- eller Dublin-samarbeidet som ledd i eller til bruk ved behandling av sak om visum, asyl eller oppholdstillatelse. Den foreslåtte bestemmelsen innebærer også en hjemmel for Kongen til å gi nærmere regler ved forskrift.

Ansvaret for transportører som bringer utlendinger til riket der disse blir bortvist, foreslås utvidet til å omfatte også transportører som utfører yrkesmessig landtransport av personer. Videre foreslås lovens hjemmel for Kongen til å gi bestemmelser om meldeplikt for fører av skip utvidet til å gjelde ved passering av grensen på vei til eller fra norsk havn. Det fremmes også forslag om at lovens bestemmelse om straff utvides til også å omfatte den som i vinnings hensikt hjelper utlending til ulovlig å reise inn i eller ulovlig opphold i riket eller annet Schengen-land. Endelig foreslås det at opphold i annet Schengen-land skal likestilles med opphold i riket for så vidt gjelder retten til å oppholde seg i tre måneder uten oppholdstillatelse.

Videre foreslår departementet endringer i utleveringsloven slik at Norge kan inngå overenskomst med fremmed stat om at bestemte typer lovbrudd ikke skal anses som politiske. Det foreslås også endringer i reglene om avbrytelse av foreldelsesfrist i forbindelse med en konvensjonsparts utleveringsbegjæring. Dessuten foreslås en ny regel om forenklet utleveringsprosedyre i saker hvor samtykke fra den som er begjært utlevert, foreligger. Det foreslås også endringer i Norges adgang til å avslå en konvensjonsparts begjæringer om ransaking og beslag.

I politiloven foreslår departementet at det gis en egen hjemmel for utenlandsk politis myndighetsutøvelse på norsk jord i de tilfelle hvor politiet krysser grensen til Norge i medhold av eksempelvis Schengenkonvensjonen og bilateral avtale mellom Norge, Finland og Sverige.

I straffeloven fremmes forslag til endring vedrørende reglene om negativ rettskraft av dommer i straffesak avsagt i et annet Schengen-land.

De mest omfattende administrative og økonomiske konsekvenser av implementering av Schengen-regelverket følger av de foreslåtte endringene i utlendingsloven og av SIS-loven. Deltakelse vil innebære at Norge må gjennomføre yttergrensekontroll dvs. personkontroll og oppsyn med ytre grense også på vegne av de øvrige Schengen-land. Den norske sjøgrensen, landgrensen til Russland, samt flyplasser med flytrafikk og havner, med unntak for ferjetrafikk til og fra andre Schengen-land, vil utgjøre en Schengen-yttergrense. Kontrollen i henhold til Schengenkonvensjonen skal utføres av norske kontrollmyndigheter og etter nasjonal lovgivning.

Til forsiden