Ot.prp. nr. 98 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske m.v. i Norges territorialfarvann og i lov 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v.

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

For norskefartøy reguleres forvaltningen av de marine levende ressursene og kontrollen med ressursuttaket blant annet gjennom saltvannsfiskeloven, deltakerloven, råfiskloven og kystvaktloven. Departementet anser det juridiske rammeverket for kontroll med norske fartøy på området for tilfredsstillende i den forstand at det ikke er nødvendig med umiddelbare endringer. En helhetlig gjennomgang med sikte på fullstendig revisjon av lovverket knyttet til forvaltningen av marine levende ressurser vil bli foretatt i forbindelse med den nye havressursloven.

For fartøy som ikke er norsk, og som har IUU-fangst om bord kan fangsten i dag forbys ilandført i norsk havn etter fiskeforbudsloven. Fartøy kan blant annet nektes landing dersom fangsten består av fisk fra fiskebestand av felles interesse med andre stater som ikke er gjenstand for omforent bestandsregulering eller som er underlagt norsk regulering. Fartøy kan videre nektes landing dersom fangsten er tatt i strid med et ønsket beskatnings- eller fiskemønster, innebærer at forsvarlige totalkvoter for det aktuelle fiske- eller dyreslaget blir overskredet eller er i strid med internasjonale avtaler. Forbudet gjelder uavhengig av om fangsten er tatt i eller utenfor norsk fiskerijurisdiksjon. Fiskeforbudsloven gir også bestemmelser om fiskerioppsyn, kontroll og håndhevelse.

Fiskefartøy kan samtidig nektes adgang til norsk indre farvann der disse har fangst om bord som strider med de ovennevnte bestemmelser, jfr. forskrift 23. desember 1994 nr. 1130 om fremmede ikke-militære fartøys anløp av og ferdsel i norsk territorialfarvann under fredsforhold § 12.

For fartøy som ikke er norsk og som tar del i IUU-fiske, men som ikke har IUU-fanget fisk om bord, er det i dag en utfordring å sanksjonere disses virksomhet når de benyttes i en kombinasjon av lovlig virksomhet i norske områder og IUU-fiske utenfor. Dette kan medføre at fangst for eksempel innenfor russiske kvoter landes i Norge av et russisk fartøy, mens fartøyet i neste omgang kan fiske og omlaste til et bekvemmelighetsflagget fartøy i strid med avtaler mellom Norge og Russland. I visse tilfeller kan slike fartøy nektes lisens for å fiske i norske farvann, men det er ikke alltid at fartøyet har slik lisens i utgangspunktet, og i så fall fremstår en slik reaksjon som lite avskrekkende. For å motvirke slike fartøys regelstridigheter er det behov for klarere hjemler for å nekte adgang til havn, landing og støttetjenester uavhengig av om fartøyet i øyeblikket har IUU-fanget fisk om bord.

Til forsiden