Prop. 188 L (2012–2013)

Endringer i finansieringsvirksomhetsloven og eiendomsmeglingsloven mv. (klagenemndbehandling, oppgjør av eiendomshandler mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til de enkelte bestemmelser

8.1 Til endringene i finanstilsynsloven

Til § 7 første ledd

Endringen innebærer at personer og institusjoner utenfor Finanstilsynet som mottar opplysninger underlagt lovpålagt taushetsplikt fra Finanstilsynet, pålegges taushetsplikt etter finanstilsynsloven § 7 og forvaltningslovens bestemmelser. Det vises for øvrig til omtale ovenfor under punkt 4.

8.2 Til endringene i sentralbankloven

Til § 12

I henhold til første ledd første punktum plikter enhver som utfører tjeneste eller arbeid for Norges Bank, å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om bankens eller andres forretningsmessige forhold eller om noens personlige forhold. Første ledd annet punktum fastsetter at taushetsplikten som gjelder for Norges Bank, gjelder også for enhver som utfører tjeneste eller arbeid for departementet og Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland, når departementet eller Etikkrådet mottar opplysninger som er omfattet av taushetsplikter etter første punktum.

Annet ledd første ledd punktum fastsetter at taushetsplikt etter første ledd og etter forvaltningslovens bestemmelser ikke gjelder overfor departementet, Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland, Finanstilsynet, andre EØS-staters sentralbanker eller banktilsynsmyndigheter, eller internasjonale organisasjoner som Norges Bank er medlem av eller samarbeider med. Av annet ledd annet punktum fremgår det at utlevering av opplysninger underlagt taushetsplikt til internasjonale organisasjoner som Norges Bank er medlem av eller samarbeider med kan bare skje i den utrekning opplysningene underlegges en tilsvarende taushetsplikt hos mottagende organisasjon.

Det vises for øvrig til punkt 4.3 og 4.5.

8.3 Til endringene i finansieringsvirksomhetsloven

Til § 2-12b

Bestemmelsen følger opp Finanskriseutvalgets forslag om dekning av sakskostnader, jf. NOU 2011: 1, kapittel 14.4.3. Bestemmelsen gjelder for alle finansinstitusjoner, det vil si blant annet banker, finansieringsforetak og forsikrings- og pensjonsforetak. Bestemmelsen er også gjort gjeldende for betalingsforetak, jf. § 4b-1 fjerde ledd, e-pengeforetak, jf. § 4c-3, verdipapirforetak, jf. verdipapirhandelloven § 10-16a og forvaltningsselskap for verdipapirfond, jf. verdipapirhandelloven § 2-13 tredje ledd.

Etter første ledd kan Kongen i forskrift bestemme at finansinstitusjoner skal være tilsluttet en klagenemnd som nevnt i finansavtaleloven § 4 eller forsikringsavtaleloven § 20-1. Det kan fastsettes ulike regler for ulike typer av finansinstitusjoner og forskriftshjemmelen gjelder også for andre foretak som bestemmelsen er gjort gjeldende for. Det vises til omtale i kapittel 2.2.3.

Etter annet ledd skal en finansinstitusjon som ikke følger en uttalelse fra en klagenemnd i tvist med en kunde som er forbruker, dersom vilkårene i bestemmelsen er oppfylt, dekke egne og motpartens nødvendige sakskostnader ved etterfølgende domstolsbehandling av tvisten. Bestemmelsen innebærer et unntak fra hovedregelen i tvisteloven § 20-2 om at den vinnende part har krav på full erstatning for sine sakskostnader fra motparten. Bestemmelsen gjelder bare tvister mellom en finansinstitusjon som er medlem av en klagenemnd og en kunde, og uavhengig av om institusjonen er pålagt å være medlem i en nemnd etter første ledd. Videre gjelder bestemmelsen kun for saker som springer ut av tvister med kunder. Plikten til å dekke kundens sakskostnader gjelder videre bare dersom kunden er forbruker, jf. definisjonen av en forbruker i finansavtaleloven § 2. Med «nødvendige sakskostnader» menes kostnader som nevnt i tvisteloven § 20-5 første ledd.

Ved domstolsbehandling i første instans gjelder bestemmelsen uavhengig av om det er foretaket eller kunden som reiser sak for domstolen. Ved behandling i høyere rettsinstans gjelder bestemmelsen bare dersom kunden har fått medhold og det derfor er foretaket som er den ankende part, jf. annet punktum. Reglene i tvisteloven § 10-5 om sakskostnader i småkravprosess kommer ikke til anvendelse ved beregning av nødvendige sakskostnader, jf. tredje punktum. Det vises til omtale i kapittel 2.3.3.

Etter tredje ledd kan Kongen i forskrift fastsette nærmere regler til utfylling og gjennomføring av bestemmelsene i annet ledd. Det vises til omtale i kapittel 2.2.3.

Til § 4b-1

Etter fjerde ledd skal reglene i § 2-12b gjelde tilsvarende for betalingsforetak og filialer av utenlandske foretak som nevnt i annet ledd. Det vises til merknaden til § 2-12b.

8.4 Til endringene i verdipapirregisterloven

Til § 8-3

Bestemmelsen åpner opp for at Finanstilsynet kan bestemme at et verdipapirregister kan gi opplysninger som i utgangspunktet er underlagt taushetsplikt til bruk for forskningsformål. For øvrig svarer bestemmelsen, med enkelte redaksjonelle endringer, til utkastet § 8-3. Det vises til nærmere omtale ovenfor under punkt 5.

Til § 8-4

Bestemmelsen pålegger forskere og andre som får tilgang til opplysninger i medhold av vedtak etter § 8-3 første ledd taushetsplikt om disse opplysningene. Bestemmelsen svarer, men med enkelte redaksjonelle endringer, til utkastet § 8-4. Det vises til nærmere omtale ovenfor under punkt 5.

Til § 10-4

I bestemmelsens annet punktum fastsettes det at overtredelser av reglene om taushetsplikt i § 8-4 og § 8-3 annet ledd, sanksjoneres med straff. Bestemmelsen tilsvarer høringsutkastet § 8-4 fjerde ledd.

8.5 Til endringene i folketrygdfondloven

Til § 6

Etter første ledd annet punktum videreføres at forvaltningslovens bestemmelser om inhabilitet gjelder for Folketrygdfondets tillitsvalgte, ansatte og andre som utfører tjenester eller arbeid for Folketrygdfondet.

Annet ledd fastsetter at enhver som utfører tjeneste eller arbeid for Folketrygdfondet og departementet, plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det vedkommende i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om Folketrygdfondets eller andres forretningsmessige forhold eller om noens personlige forhold. Taushetsplikten omfatter både egne og andres forretningsmessige forhold i sin alminnelighet, og ikke kun i den utstrekning «det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår» jf. forvaltningsloven § 13 første ledd nr. 2. Med forretningsmessige forhold menes også «tekniske innretninger og framgangsmåter» slik dette tolkes etter forvaltningsloven § 13 første ledd nr. 2. Taushetsplikten gjelder ikke overfor departementet. Det videreføres også at forvaltningsloven § 13 annet og tredje ledd og § 13 a til § 13 e får anvendelse for Folketrygdfondet.

8.6 Til endringene i eiendomsmeglingsloven

Til § 3-2

Første ledd tilsvarer gjeldende eiendomsmeglingsforskrift § 3-9 første ledd. Bestemmelsen er av sentral betydning for forbrukere og bør derfor stå i loven, i stedet for i forskriften. Ved å flytte bestemmelsen til eiendomsmeglingsloven, blir dessuten de vesentligste reglene om oppbevaring og forvaltning av klientmidler samlet på ett sted, slik at regelverket blir mer oversiktlig. Dette innebærer ingen materielle endringer. Det vises til nærmere omtale ovenfor under punkt 3.5.

Annet ledd tilsvarer gjeldende eiendomsmeglingsforskrift § 3-9 annet ledd. Ordlyden i bestemmelsen er noe endret sammenlignet med gjeldende eiendomsmeglingsforskrift § 3-9 annet ledd, men dette er ikke ment å medføre realitetsendringer. For øvrig vises til omtale av første ledd.

Tredje ledd inneholder en ny bestemmelse, der det fremgår at kreditorenes adgang til å søke dekning i kjøpesummen på meglers klientkonto er begrenset i en viss periode. Innledningsvis i bestemmelsen fastslås for ordens skyld det som allerede følger av dekningsloven § 2-2, det vil si at kreditorene bare kan søke dekning i kjøpesummen dersom den tilhører debitor på beslagstiden. Videre følger det av bestemmelsens siste del at betingelsene for frigivelsene som gjelder mellom partene i handelen, må være oppfylt før kreditorene kan søke dekning i kjøpesummen. Hvilke betingelser dette dreier seg om, beror i prinsippet på hva som er avtalt mellom kjøper og selger. Vanligvis vil betingelsene være at kjøper skal få tinglyst skjøte (få hjemmel) til eiendommen, jf. også bestemmelsen i § 6-9 nytt tredje ledd første punktum. Videre vil det normalt anses å være en betingelse for frigivelse av kjøpesummen at det er etablert rettsvern for långivers pant, samt at de heftelser på eiendommen som det ikke er avtalt at kjøper skal overta, er slettet. Det innebærer blant annet at i handler der kjøpesummen går over fra kjøpers til selgers formue når kjøper overtar bruken av eiendommen, vil selgers kreditorer likevel ikke kunne søke dekning i kjøpesummen på meglers klientkonto før ovennevnte betingelser er oppfylt. Det vises til nærmere omtale ovenfor under punkt 3.5.2.

I fjerde ledd videreføres forskriftshjemmelen i nåværende § 3-2.

Til § 6-9

I tredje ledd første punktum lovfestes det at megler som forestår oppgjør, skal sørge for at kjøper har fått rettsvern for sitt erverv før kjøpesummen kan disponeres på vegne av selger. Megler skal ikke kunne legge til rette for at kjøper og selger avtaler oppgjørsvilkår som går ut på at hele eller deler av kjøpesummen utbetales til selger (eller benyttes til å dekke meglers vederlag) før kjøper har fått tinglyst hjemmel til eiendommen. Bestemmelsen omfatter etter sin ordlyd også erverv som får rettsvern på annen måte enn ved tinglysing i grunnboken. I tredje ledd annet punktum får departementet hjemmel til å gi nærmere regler om gjennomføring av det økonomiske oppgjøret i forskrift, herunder til å fastsette unntak fra hovedregelen i første punktum. Det vises til nærmere omtale ovenfor under punkt 3.5.1.

8.7 Til endringene i verdipapirhandelloven

Til § 8-1

I første ledd foreslås det å rette opp en inkurie slik at «og» tilføyes avslutningsvis i nr. 5.

Det foreslås også å rette opp en inkurie i § 8-1 annet ledd, og det vises til nærmere omtale av dette ovenfor under punkt 6.1.

Til § 8-3

Det foreslås å rette opp en inkurie i § 8-3 første ledd første punktum, og det vises til nærmere omtale av dette ovenfor under punkt 6.1.

Til § 10-16a

Bestemmelsen innebærer at finansieringsvirksomhetsloven § 2-12b gjelder tilsvarende for verdipapirforetak. Det vises til merknaden til finansieringsvirksomhetsloven § 2-12b og til omtale i kapittel 2.

8.8 Til endringene i verdipapirfondloven

Til § 1-2 første ledd nr. 9 underpunkt 4

Det foreslås å rette opp en inkurie, slik at henvisningen blir korrekt. Endringen er nærmere omtalt ovenfor under punkt 6.2.

Til § 2-13

Etter tredje ledd skal finansieringsvirksomhetsloven § 2-12b gjelde tilsvarende for forvaltningsselskap. Det vises til merknaden til finansieringsvirksomhetsloven § 2-12b og til omtale i kapittel 2.

Til § 4-10 første ledd

Endringen er omtalt nærmere ovenfor under punkt 6.3.

Til § 5-6 første ledd nr. 1

Endringen er omtalt nærmere ovenfor under punkt 6.4.

Til § 6-18

Endringen er omtalt nærmere ovenfor under punkt 6.5.

Til § 7-2 annet ledd nytt tredje punktum

Endringen er omtalt nærmere ovenfor under punkt 6.6.

Til forsiden