Prop. 79 L (2010–2011)

Endringer i introduksjonsloven og statsborgerloven

Til innholdsfortegnelse

7 Endring i vilkår for permanent oppholdstillatelse

7.1 Gjeldende rett

Ved innføring av rett og/eller plikt til å delta i 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap, ble dokumentasjon av gjennomført 300 timer opplæring innført som nytt vilkår for innvilgelse av søknad om permanent oppholdstillatelse, jf. utlendingsloven § 62 første ledd bokstav d. Vilkåret gjelder alle som har plikt til opplæring etter introduksjonsloven, noe som innebærer at de som er fritatt fra plikten ikke omfattes av vilkåret. Kravet er gjennomført opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Innføringen av vilkåret om gjennomført opplæring for innvilgelse av permanent oppholdstillatelse, var begrunnet i integreringsmessige hensyn. Hensikten var først og fremst å signalisere viktigheten av at innvandrere lærer seg norsk, og å gi dem som har en plikt til å delta i opplæring et insitament til å følge opplæringen. Søknad om permanent oppholdstillatelse signaliserer ønske om langsiktig tilknytning til det norske samfunnet. Permanent oppholdstillatelse gir rett til å ta opphold og arbeid her i landet, herunder drive ervervsvirksomhet, uten tidsbegrensning.

7.2 Høringsnotatet

I tråd med at departementet i høringsnotatet foreslo å utvide retten og plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere fra 300 til 600 timer, foreslo departementet også å endre gjennomføringskravet for innvilgelse av søknad om permanent oppholdstillatelse etter ulendingsloven § 62 første ledd, bokstav d fra 300 til 600 timer. Utvidelsen gjelder personer mellom 16 og 55 år med oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse og som har rett og plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven.

Forslaget om utvidelse av rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap fra 300 til 600 timer omfatter ikke arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS-/EFTA-området og deres familiemedlemmer. Følgelig foreslås det heller ingen endring i vilkåret for å få permanent oppholdstillatelse for denne gruppen. Begrunnelsen for dette er at arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS-/EFTA-området og deres familiemedlemmer selv må dekke utgiftene til norskopplæring, og en økning av gjennomføringskravet fra 300 til 600 timer for dem, ville innebære en ekstra økonomisk byrde som vurderes som urimelig.

Det er ikke behov for å endre formuleringen ”utlendingen har gjennomført pliktig norskopplæring i henhold til introduksjonsloven” i utlendingsloven § 62 første ledd, bokstav d selv om retten og plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap utvides.

7.3 Høringsinstansenes syn

Et flertall av høringsinstansene som uttaler seg om forslaget støtter det og uttaler at forslaget er en naturlig konsekvens av forslaget om å utvide rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap fra 300 til 600 timer.

7.4 Departementets vurdering

Departementet opprettholder forslaget i høringsnotatet om å endre gjennomføringskravet for innvilgelse av søknad om permanent oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 62 første ledd, bokstav d til 600 timer. Utvidelsen gjelder personer mellom 16 og 55 år med oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse og som har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven.

Det endrede gjennomføringskravet vil ikke gjelde arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS-/EFTA-området og deres familiemedlemmer. Denne gruppen vil fortsatt kun ha plikt til 300 timer opplæring.

7.5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Utlendingsmyndighetene må innenfor dagens ordning kontrollere at kravet om gjennomført norskopplæring er oppfylt. Antall timer en person har deltatt i opplæringen er også en av opplysningene som skal registreres i NIR i henhold til forskrift 20. april 2005 nr. 342 om et nasjonalt personregister for introduksjonsordning og opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere (Nasjonalt introduksjonsregister) § 7. I henhold til samme forskrift § 10 annet ledd bokstav a skal opplysninger om gjennomføring av 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap overføres fra NIR til Datasystemet for utlendings– og flyktningsaker (DUF). Gjennomført opplæring kan eventuelt også dokumenteres gjennom deltakerbevis eller bekreftelse fra kommune eller opplæringssted. En utvidelse av gjennomføringskravet vil derfor ikke innebære administrative eller økonomiske konsekvenser.

Til forsiden