Prop. 79 L (2010–2011)

Endringer i introduksjonsloven og statsborgerloven

Til innholdsfortegnelse

8 Endring i vilkår for statsborgerskap

8.1 Gjeldende rett

Ved innføring av rett og/eller plikt til å delta i 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap 1. september 2005, ble dokumentasjon av gjennomført norskopplæring også innført som nytt vilkår for erverv av norsk statsborgerskap etter statsborgerloven § 7 første ledd bokstav f, jf. § 8. For søknader om statsborgerskap som fremmes etter 1. september 2008 er det et krav at søkere mellom 18 og 55 år har gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller kan dokumentere tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk. Kravet gjelder alle søkere, ikke kun de som er omfattet av rett og/eller plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven § 17. Kravet er gjennomført norskopplæring. Statsborgerloven oppstiller ikke noe krav om gjennomført opplæring i samfunnskunnskap. De som er omfattet av rett og/eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap oppfyller vilkåret når den pliktige opplæringen er gjennomført.

Gjennomføringskravet kan etter statsborgerloven § 8 alternativt oppfylles ved dokumentasjon av tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk. Utdyping av hva som regnes som tilstrekkelige kunnskaper er gjort i forskrift 30. juni 2006 nr. 756 om erverv og tap av norsk statsborgerskap (statsborgerforskriften) § 4-2.

Innføringen av vilkåret om dokumentasjon av gjennomført norskopplæring eller tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk for erverv av norsk statsborgerskap, var begrunnet i integreringsmessige hensyn. Hensikten var først og fremst å signalisere viktigheten av at innvandrere lærer seg norsk. Statsborgerskap gir utvidede rettigheter sammenliknet med oppholdstillatelse, og en søknad om å bli statsborger signaliserer et ønske om permanent tilknytning til det norske samfunnet.

Gjennomført opplæring i henhold til introduksjonsloven skal registreres i NIR. I henhold til forskrift om nasjonalt introduksjonsregister § 10 annet ledd skal opplysninger om gjennomføring av 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap overføres til DUF, og er dermed kjent for utlendingsmyndighetene ved behandling av søknad om statsborgerskap. Det påligger likevel søkeren et selvstendig ansvar for å dokumentere gjennomført opplæring. For de som har deltatt i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven gjøres dette enklest gjennom et deltakerbevis som deltaker i henhold til introduksjonsloven § 19 fjerde ledd har rett til ved gjennomført eller avbrutt opplæring.

Statsborgerforskriften regulerer unntak fra vilkåret om gjennomført norskopplæring i to tilfeller. I henhold til forskriften § 4-3 nr. 1 er de som tidligere har fått fritak fra plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, unntatt fra kravet. Søkere som av særlige helsemessige eller andre tungtveiende årsaker er ute av stand til å delta i og gjennomføre norskopplæring i 300 timer er også unntatt i henhold til forskriften § 4-3 nr. 2.

8.2 Høringsnotatet

I tråd med forslaget om at retten og plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap utvides fra 300 til 600 timer, foreslo departementet at kravet om antall gjennomførte timer som vilkår ved søknad om statsborgerskap utvides tilsvarende. Det vil bare gjelde dem som blir omfattet av utvidelsen av plikten til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, det vil si innvandrere mellom 16 og 55 år med en oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse. For de øvrige søkerne, som ikke er omfattet av rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, skal gjennomføringskravet fortsatt være 300 timer.

8.3 Høringsinstansenes syn

Ingen av høringsinstansene har merknader til utvidelsen av gjennomføringskravet fra 300 til 600 timer.

8.4 Departementets vurdering

Begrunnelsen for å innføre krav om gjennomført norskopplæring ved søknad om statsborgerskap, var først og fremst å signalisere viktigheten av at innvandrere lærer seg norsk, og å gi dem som har en plikt til å delta i opplæring et ytterligere insitament til å gjennomføre norskopplæringen.

Departementet opprettholder forslaget i høringsnotatet om at kravet om antall gjennomførte timer norskopplæring ved søknad om norsk statsborgerskap utvides fra 300 til 600 timer, for søkere som omfattes av utvidelsen av plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, se kapittel 4. Endringen tas inn i statsborgerloven § 8. Bestemmelsen om at vilkåret alternativt kan oppfylles dersom søkeren kan dokumentere tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk i statsborgerloven § 8 videreføres slik den er i dag. Opplistingen i statsborgerforskriften § 4-2 når søkeren anses å ha tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk videreføres slik den er i dag. Utvidelsen av timetallet fra 300 til 600 timer er i tråd med at rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap i introduksjonsloven utvides fra 300 til 600 timer.

For de øvrige søkerne som ikke er omfattet av rett til gratis opplæring etter introduksjonsloven, skal gjennomføringskravet fortsatt være 300 timer.

Unntaket fra vilkåret om gjennomført norskopplæring for dem som tidligere har fått fritak fra plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, jf. statsborgerforskriften § 4-3 nr. 1, videreføres slik det er i dag. Det samme gjelder unntaket i statsborgerforskriften § 4-3 nr. 2 for søkere som av helsemessige eller andre tungtveiende årsaker er ute av stand til å delta i og gjennomføre norskopplæring.

8.5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Utvidelse av gjennomføringskravet vil ikke innebære administrative eller økonomiske konsekvenser, jf. redegjørelsen under punkt 7.5.

Til forsiden