St.meld. nr. 25 (2001-2002)

Norges deltakelse i Europarådet i 2001

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

Europarådets prioriterte arbeidsområder er menneskerettigheter, demokratisk stabilitet, rettsstatens prinsipper, kultur og utdanning og sosial samhørighet.

Europarådet har i dag 43 medlemsland, etter at Armenia og Aserbajdsjan ble opptatt som medlemmer i januar 2001. Hovedfokus for Europarådets virksomhet er det siste tiåret blitt rettet mot demokratibygging i de nye medlemslandene i Sentral- og Øst-Europa, hvor det vil ta tid før demokratisk tankegang og styresett er fullt ut etablert.

Europarådet var den første vesteuropeiske organisasjonen som åpnet for de nye demokratiene. Organisasjonen har spilt en viktig rolle i arbeidet for å bistå landene i Sentral- og Øst-Europa, inkludert Russland, med å bygge opp demokratiske samfunnsstrukturer. Medlemskapet i Europarådet er også et første steg i landenes målsetting om videre integrasjon i europeiske samarbeidsstrukturer. Regjeringen har gått inn for at Europarådet skal være åpent for alle europeiske land som tilfredsstiller kravene til organisasjonens standarder når det gjelder overholdelse av menneskerettighetene, demokrati og rettsstatsprinsippene.

Et gjennomgangstema for organisasjonen i 2001 har vært den vanskelige ressurssituasjonen til Den europeiske menneskerettsdomstolen, en av hjørnestenene i Europarådets arbeid. Temaet ble særlig aktualisert i forbindelse med at en evalueringsgruppe fremmet sin rapport i september 2001. Debatten om dette spørsmålet vil fortsette i 2002, men en foreløpig konklusjon er at et stort ansvar påligger medlemslandene, som plikter å styrke vernet om menneskerettighetene på nasjonalt nivå, slik at grunnlaget for klagesakene reduseres.

Kampen mot terrorisme sto på dagsorden under Ministerkomitémøtet i november 2001. Fra norsk side ble det påpekt at samspillet mellom de internasjonale organisasjonene var viktig, og at Europarådet primært burde bidra på sine spesialfelt: menneskerettigheter, demokrati og rettsstatens prinsipper. Behovet for et sterkt internasjonalt juridisk rammeverk ble vektlagt, samt at alle medlemslandene undertegnet og ratifiserte alle internasjonale konvensjoner mot terrorisme.

På det utenrikspolitiske område var et viktig tema i 2001 situasjonen i Tsjetsjenia, der forholdene ved utgangen av året fremdeles ga grunn til alvorlig bekymring. Ministerkomitéen har fulgt utviklingen i Armenia og Aserbajdsjan med stor interesse. Utviklingen på Balkan har også stått sentralt i arbeidet.

Regjeringen legger vekt på å koordinere arbeidet i Europarådet mellom norske fagmyndigheter og å styrke kontakten på tvers av faggrensene for å tilstrebe et helhetsperspektiv i presentasjonen av norske holdninger i Strasbourg. De siste årene er det holdt årlige samrådsmøter i Utenriksdepartementet med deltakelse fra de involverte fagdepartementer og andre instanser. I tillegg avholder Norges faste delegasjon ukentlige møter med norske delegater til møter i Strasbourg i regi av Europarådet.

Informasjon om Europarådet finnes på Internett: http://www.coe.int/

Til forsiden