St.prp. nr. 33 (2005-2006)

Om samtykke til ratifikasjon av FNs konvensjon av 2. desember 2004 om immunitet for stater og deres eiendom overfor fremmede staters domsmyndighet

Til innholdsfortegnelse

3 Konvensjonens tilblivelse

3.1 Folkerettskommisjonens utkast til artikler

Folkerettskommisjonen, et ekspertorgan bestående av 34 medlemmer valgt av FNs generalforsamling, bidrar til utvikling av folkeretten ved å drøfte folkerettslige problemstillinger og utarbeide utkast til internasjonale konvensjoner.

Folkerettskommisjonen påbegynte allerede i 1978 arbeidet med å formulere internasjonale regler om immunitet for stater og deres eiendom (såkalt statsimmunitet). Reglene skulle fastslå i hvilken grad en stat er unntatt fra vertsstatens domsmyndighet og tvangsmakt. Formålet med reglene skulle være å bringe økt grad av klarhet og forutsigbarhet i forbindelse med søksmål mot en stat for en annen stats domstoler. Et vanskelig spørsmål var i hvilken grad stater skal nyte immunitet for forretningsmessige aktiviteter som staten og statlige foretak engasjerer seg i. I 1991 vedtok Folkerettskommisjonen et utkast til konvensjonstekst med kommentarer (heretter Folkerettskommisjonens kommentarer), 1 som ble oversendt FNs generalforsamling for videre behandling.

3.2 Arbeidet i FNs generalforsamling

Etter at FNs generalforsamling i 1991 mottok Folkerettskommisjonens utkast til artikler om statsimmunitet, viste det seg å være betydelig uenighet mellom FNs medlemsstater med hensyn til innholdet av immunitetsreglene og i hva slags type instrument disse eventuelt skulle nedfelles. Det var et skille mellom stater som i utgangspunktet fortsatt ønsket en omfattende immunitet og stater, herunder de fleste vestlige, som ønsket at det skulle settes relativt snevre grenser for immuniteten. De ulike syn på immunitetens omfang førte til at det gikk flere år uten nevneverdig fremgang.

Under FNs 55. generalforsamling høsten 2000 kom man til enighet om å etablere en ad hoc-komité for å utvikle et juridisk instrument. Arbeidet i komiteen skulle basere seg på Folkerettskommisjonens utkast til konvensjon og det arbeidet som var gjort i 6. komité i FNs generalforsamling. Spørsmålet om man skulle ende med en konvensjon eller et annet juridisk instrument, f.eks. en modellov, ble holdt åpent. Ad hoc-komiteen oppnådde i februar 2003 enighet om et utkast til artikler om statsimmunitet, uten å ta stilling til hvilken form artiklene skulle vedtas i.

Under den 58. generalforsamling var hovedspørsmålet hvordan prosessen skulle føres videre. Norges innlegg tok til orde for en rask vedtakelse av en konvensjon, basert utelukkende på de artikler som ad hoc-komiteen hadde vedtatt. En resolusjon i FNs generalforsamling (A/RES/58/74), vedtatt ved konsensus, ga ad hoc-komiteen i oppdrag å formulere preambulære artikler og sluttartikler med sikte på vedtakelse av en konvensjon om statsimmunitet. Ad hoc-komiteen oppnådde slik enighet våren 2004.

Fotnoter

1.

Report of the International Law Commission fra dens 43. sesjon 29. april-19. juli 1991.

Til forsiden