St.prp. nr. 61 (2007-2008)

Om samtykke til at Norge deltar i den 11. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet (AfDF-XI)

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

I denne proposisjonen ber Regjeringen om samtykke fra Stortinget til å delta i den 11. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet (AfDF-XI). AfDF er Afrikabankgruppens utviklingsfond for de fattigste landene i Afrika, som på grunn av manglende kredittverdighet ikke kan få lån i Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB). Fondet låner ut på såkalt «myke« vilkår og gir gavemidler til fattigdomsreduserende tiltak. Nye ressurser blir hovedsakelig tilført fondet fra giverland som resultat av påfyllingsforhandlinger og gjennom tilbakebetalinger på tidligere lån. Påfyllingen gjelder for en treårsperiode. Den forrige påfyllingen av fondet (AfDF-X) ble foretatt i 2005 for perioden 2005-2007. Sentrale spørsmål under forhandlingene er fondets utlånspolitikk og prioriteringer, samt påfyllingens størrelse. Forhandlingene har pågått parallelt med påfyllingsforhandlingene for Verdensbankens utviklingsfond (IDA).

Totalt kom den 11. påfyllingen på om lag 5,7 milliarder Special Drawing Rights 1 (SDR) med en økning i givernes bidrag på ca. 43 prosent i forhold til forrige påfylling. Etter dagens kurs utgjør det omtrent 49 milliarder kroner. Dette tallet kan endre seg noe, ettersom det for tre land er tatt inn forventet beløp, da disse av budsjettmessige årsaker ennå ikke har forpliktet seg.

Norge ga tilsagn om 1,5 milliarder kroner over tre år, hvilket innebærer en økning på 170 millioner kroner i forhold til forrige påfylling. Norge er en relativt stor bidragsyter – den niende største totalt – og for eksempel størst av de nordiske land. Vår relative andel av påfyllingen går noe ned, fra om lag 4,9 til 4,5 prosent. Som vedlegg følger tabell over tilskudd fra de ulike land. Tilskudd til AfDF går over kap. 0171 «Multilaterale finansinstitusjoner, post 71 Regionale banker og fond, kan overføres

Fotnoter

1.

Special Drawing Rights (SDR) er IMFs og enkelte andre finansinstitusjoners valutaenhet, hvis verdi er basert på en rekke internasjonale valutaer, og som fungerer som global reservevaluta.