Arbeidstakerrettigheter og retten til et anstendig arbeidsliv
Artikkel | Sist oppdatert: 24.04.2025 | Utenriksdepartementet
Regjeringen vektlegger arbeidstakeres rettigheter i arbeidet for å fremme menneskerettigheter internasjonalt. Norge skal bidrar internasjonalt til et anstendig arbeidsliv som fremmer grunnleggende og universelle arbeidstakerrettigheter, jobbskaping og sysselsetting, sosial beskyttelse og sosial dialog mellom partene i arbeidslivet. Et anstendig arbeidsliv er et mål i seg selv, men også et sentralt premiss for bærekraftig utvikling. Full sysselsetting og anstendig arbeid er en integrert del av FNs bærekraftsagenda.
Norge legger stor vekt på å fremme og beskytte grunnleggende og universelle arbeidstakerrettigheter, ikke minst gjennom Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Som FNs særorganisasjon for arbeidslivet er ILO ansvarlig for å utvikle, overvåke og håndheve internasjonale arbeidsstandarder. ILO har også et særlig ansvar for bistå medlemsland med å nå FNs bærekraftsmål 8 om å «fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle».
Norge legger stor vekt på å styrke ILOs innsats for økt sysselsetting og jobbskapng. Behovet for flere og bedre jobber er stort, ikke minst i lys av den økende arbeidsledigheten blant unge. ILO anslår at verden trenger rundt 400 millioner nye arbeidsplasser for å takle global arbeidsledighet og holde tritt med den demografiske utviklingen. I tillegg kommer utfordringer knyttet til at mange mennesker arbeider under vilkår som ikke sikrer deres økonomiske og sosiale velferd.
ILOs konvensjoner og anbefalinger setter minstestandarder for arbeidslivet. ILOs ti kjernekonvensjoner utgjør et minimum av rettigheter som skal respekteres i arbeidslivet. De deles inn i fem hovedkategorier: organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger, forbud mot barnearbeid, forbud mot tvangsarbeid, forbud mot diskriminering og helse, miljø og sikkerhet.
Alle medlemsstater er forpliktet til å respektere og beskytte disse rettighetene, uavhengig av om de har ratifisert konvensjonene. Hovedansvaret for regulering og implementering av et anstendig arbeidsliv tilligger myndighetene i det enkelte land. Samtidig har næringslivet et selvstendig ansvar for å respektere arbeidstakerrettighetene i sin virksomhet.
Innsatsen for et anstendig arbeidsliv er nært koblet til innsatsen for ansvarlig næringsliv. Både FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper henviser til ILOs kjernekonvensjoner og erklæringen om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet. Det gjør også vår egen åpenhetslov. I 2017 vedtok ILOs generalforsamling også en egen erklæring om flernasjonale selskapers sosiale ansvar. Klager relatert til denne kan fremsettes til Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv.
Prioriteringen av anstendig arbeid er også reflektert i EØS-samarbeidet og utviklingssamarbeidet. Organisasjonene i norsk arbeidsliv får støtte til samarbeid med søsterorganisasjoner i utviklingsland. Norske myndigheter gir også støtte til sivilsamfunnsorganisasjoner i andre land som jobber for arbeidstakerrettigheter og et anstendig arbeidsliv.
Prioriterte innsatsområder:
- Beskytte og fremme arbeidstakerrettigheter internasjonalt.
- Bidra internasjonalt til et anstendig arbeidsliv som fremmer grunnleggende og universelle arbeidstakerrettigheter, jobbskaping og sysselsetting, sosial beskyttelse og sosial dialog mellom partene i arbeidslivet.
- Arbeide for at ILO prioriterer organisasjonens kjerneområder og bidrar til å sikre grunnleggende rettigheter.
Arbeide for at ILO og andre internasjonale organisasjoner styrker innsatsen for jobbskaping og økt sysselsetting
Lenker:
- ILOs hovedside
- ILOs konvensjoner
- ILOs erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet
- FN-sambandets informasjon om ILO
- World Employment and Social Outlook - Trends 2025
- Nasjonal handlingsplan for oppfølging av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter
- Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv