Komorene - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Tanzania

I forbindelse med utbredelsen av koronavirus har Komorene stengt grensene, og innreise er ikke mulig. For øvrig informasjon om koronavirus, se punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 10. MAI 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Mellersta Österbotten, Lappland, Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra Savolax, Östra Savolax, Kajanaland, Satakunta, Syd-Österbotten, Vasa og Norra Savolax.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 25. mai 2021

Snarveier:

Sikkerhet

Kriminaliteten er lav. Det er trygt å bevege seg ute også etter mørkets frembrudd. Småtyveri kan forekomme. Det anbefales å være forsiktig med å gå langs trafikkerte bilveier etter mørkets frembrudd på grunn av faren for å bli kjørt ned.

Terrortrusselen ansees som lav på Komorene.

Selv om Komorene er et liberalt muslimsk land anbefales kvinner å gå med skjørt som dekker knærne og unngå bare skuldre (eventuelt gå med sjal).

Orkansesongen er fra desember til april. Selv om øygruppen hjemsøkes relativt sjelden av sykloner, kan det forekomme. Sist gang Komorene ble rammet av en kraftig syklon var tidlig i 2019.

Reiseregistrering: Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid på Komorene oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Det vil gjøre det lettere for ambassaden å få tak i deg i tilfelle en krise- eller katastrofesituasjon skulle oppstå.

Norge har ingen diplomatisk representasjon på Komorene. Øygruppen ligger under ambassaden i Dar es Salaam sitt ansvarsområde

I tilfelle krise eller nødsituasjon kan publikum kontakte Den norske ambassaden i Dar es Salaam på emb.daressalaam@mfa.no eller +255 22 216 3100.

Ambassadens åpningstid er mandag til torsdag fra 07:15-15:00 og fredag fra 07:15-13:45.

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes: Tlf: +47 23 95 00 00 

E-post: UDops@mfa.no

Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn må ha visum til Komorene. Visum kan kjøpes ved ankomst til 30 euro. Reisende må ha gyldig pass og kunne framlegge returbillett.

Helse

Koronavirus (covid-19): Komorene har stengt grensene og innreise er ikke mulig.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Reisende bør ta vanlige forholdsregler for å unngå å bli eksponert for hiv/aids. Reisende bør også ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske områder.

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet.

Praktisk informasjon

Valutaen på Komorene er komoriske franc (symbol CF, valutakode KMF). Det anbefales å medbringe eurosedler som reisevaluta.

Debet/kredittkort aksepteres ikke. Eneste unntak er fire steder i hovedstaden hvor man kan ta ut penger med Visa.

Generelle åpningstider for butikker mandag til lørdag: 8.30-12:00 og 15:00-18:30 (en del har også oppe lenger).

Telefon; landkode for å ringe til Komorene er + 269.

Komorene har tropisk havklima med små årlige variasjoner og mye nedbør. I Moroni er middeltemperaturen i desember–april 26 °C (varmest) og i juli–september 23 °C (kaldest), og årlig nedbør er 2640 millimeter..

Offisielle språk på Komorene er arabisk, fransk og shikomor.