Bhutan - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i India

Bhutan har gjenåpnet for internasjonale reisende. Det er ikke lenger krav om covid-19-test for innreise. For informasjon om koronavirus, se punktet Helse. Ambassaden anbefaler nordmenn som oppholder seg i Bhutan om å benytte seg av UDs reiseregistrering.

Norske borgere trenger visum for å kunne reise inn i Bhutan. Visum må søkes gjennom denne nettsiden: Visum Bhutan eller gjennom et autorisert reisebyrå i Bhutan, enten direkte eller gjennom en utenlandsk reiseoperatør. Om man skal besøke en organisasjon, så skal visum søkes gjennom denne.

Pass må ha en gyldighet på minimum seks måneder etter den datoen en planlegger å forlate Bhutan.

Turister kan ankomme Bhutan med buss og bil kun via de indiske grenseovergangene Phuentsholing, Samdrup Jongkhar og Gelephu eller med fly til Paro International Airport, Bhutans eneste internasjonale flyplass.

En kan bare fly inn til Bhutan med det nasjonale flyselskapet Druk Air eller Bhutan Airways. Flyselskapene flyr fra Calcutta og New Delhi i India, fra Bangkok i Thailand og fra Kathmandu i Nepal. Selskapene flyr flere ganger i uken fra disse destinasjonene.

Innreisebestemmelser eller krav til visum kan endres på kort varsel. Det er den reisendes eget ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det oppfordres til forsiktighet i trafikken. Trafikkregler følges ikke alltid, farten kan være høy og veiene er ofte dårlige.

Nødnumre i Bhutan:

Brann: 110

Ambulanse: 112

Politi: 113

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Reisende bør ha med seg kopi av pass og visum til enhver tid når de ferdes ute, da det har hendt at reisende har blitt tatt inn til forhør når de ikke har kunnet identifisere seg.

Det er ingen norsk utenriksstasjon i Bhutan. Nærmeste norske utenriksstasjon er den norske ambassaden i New Delhi, India.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Bhutan, oppfordres til å registrere seg på UDs reiseportal reiseregistrering.no. Dette registeret er i utgangspunktet for å kunne identifisere og hjelpe nordmenn i eventuelle krisesituasjoner.

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Se informasjon på turistdepartementets nettsider.

Vanlige helsetjenester er tilgjengelige i Thimpu og Paro. Kvaliteten på helsetjenester er varierende i landet for øvrig. Det anbefales en reiseforsikring som dekker sykehusopphold og medisinsk evakuering.

Det frarådes å drikke vann rett fra springen eller naturen.

Det er en risiko for malaria i visse områder av Bhutan.

Ved turer i høyere liggende områder kan man utsettes for akutt høydesyke. 

Innreiserestriksjoner vaksiner: Det er foreløpig ingen obligatoriske vaksinasjoner som gjelder for reisende til Bhutan med unntak av vaksinering mot gulfeber for reisende som kommer fra land med risiko for gulfeber. Det anbefales å ta kontakt med lege og/eller Folkehelseinstituttet for å få oversikt over hvilke vaksiner som anbefales for din reiseplan.

Det er generelt lite kriminalitet i Bhutan. Som i mange land kan det også i Bhutan forekomme ran og tyverier. Det frarådes å ferdes ute etter mørkets frembrudd.

Det kan forekomme ras og oversvømmelser. Spesielt sør og øst i Bhutan under regntiden, som er fra juni til slutten av september.

Bhutan ligger i en jordskjelvutsatt sone. Det er lurt å gjøre seg kjent med hvilke forholdsregler som bør tas i forkant av, under og i etterkant av jordskjelv (se Norsar sin informasjon om dette).

Det anbefales å skaffe seg informasjon om skader på veistrekninger før man reiser på tur med bil. Det er viktig å følge veiledning og råd fra lokale myndigheter som er tilgjengelig gjennom internett, tv og radio.

 

Besøkende til Bhutan oppfordres til å følge lokale lover og sedvaner. Man bør være oppmerksom på og respektere lokale kleskoder. Unngå shorts, skjørt eller tettsittende klær. 

Det har også hendt at reisende har blitt forhørt fordi de har fotografert særskilte bygninger eller i særskilte områder i landet. Forhør deg med lokale guider før du fotograferer templer, kloster eller andre religiøse bygninger.

Røyking er forbudt på offentlige plasser.

Det er ulovlig å kjøpe og selge tobakksprodukter i Bhutan. Det er mulig å importere et visst antall sigaretter ved å betale skatt og importavgift. Du må kunne frembringe kvittering fra tollvesenet hvis du blir stoppet av politiet med sigaretter, hvis ikke risikerer du å bli tatt for smugling.

Besøks- og postadresse:
Royal Norwegian Embassy
50-C, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
E-post: emb.newdelhi@mfa.no
Telefon: + 91 11 4136 3200

Telefonnummer om du ringer fra Norge:
Telefon: 23 95 87 00

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter:

Telefon: +47 23 95 00 00.

E-post: UDops@mfa.no

Den norske ambassaden i New Delhi, India sin hjemmeside: Om ambassaden - Norway in India

Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering.

Bhutan. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Bhutan.