Canada - reiseinformasjon

Canada har på grunn av koronaviruset (covid-19) innført en rekke innreiserestriksjoner som også gjelder norske borgere. For mer informasjon om restriksjonene og koronavirus, se under punktene Innreise og Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 8. MARS 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: Island.

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Norra Savolax, Kajanaland og Länsi-Pohja.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. april 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Canada gjennomføres uten spesielle problemer. Reisende kan imidlertid bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Reisende bør derfor være på vakt og ta fornuftige forholdsregler.

Norge er representert i Canada med ambassade i Ottawa. I tillegg har vi ti honorære konsulater spredt over hele Canada.

Terrortrusselen i Canada er generelt lav. Det har imidlertid vært hendelser de siste årene som har fått kanadiske myndigheter midlertidig til å heve trusselnivået for terrorisme fra ‘lav’ til ‘medium’. Det er likevel ikke nødvendig for reisende å ta spesielle forholdsregler. Om en situasjon oppstår, vil ambassaden forholde seg til kanadiske myndigheter og deres sikkerhetsopplegg. Se Public Safety Canada for mer informasjon.

Ved innreise til Canada må du oppgi hensikten med reisen, hvor du bor og fremvise returbillett. Reiser du fra Canada til USA, må det påregnes en del tid i immigrasjonen. Dette gjelder alle former for innreise. Kun elektronisk lesbare pass er godkjent for innreise til USA.
Kriminaliteten er relativt lav, men er mer sannsynlig i de store byene. Reisende må ta nødvendige forholdsregler; dører bør til enhver tid holdes låst, bagasje/vesker o.l. må hele tiden passes på, store pengesummer bør oppbevares på et trygt sted, kopier av pass og reisedokumenter bør oppbevares separat fra originalene.

Sikkerheten på veiene er generelt god, men det anbefales at turister tar ut full forsikring ved leie av bil. Det er en fordel å ha internasjonalt førerkort, dette fås hos NAF før avreise fra Norge. I Canada kjører man på høyre side av veien og sikkerhetsbelter er påbudt. For barn inntil ni år er barneseter påbudt. Det er lov å svinge til høyre på rødt lys bortsett fra i visse deler av Quebec. Distanse og fart oppgis etter det metriske systemet. Fartskontroller forekommer ofte. Ved kjøring utenfor boligområder må man være oppmerksom på at ville dyr kan krysse veibanen, spesielt om natten. Vær oppmerksom på at hver provins har myndighet til å etablere sine egne trafikk- og sikkerhetslover. Veitilstander og kjøretips: Transport Canada eller The Canadian Automobile Association.

Dyrelivet er noe av det beste Canada har å by på, men noen av dyrene kan være farlige i visse situasjoner. I Alberta, British Columbia, Ontario og Quebec forekommer det bjørneangrep. Elg, puma og coyoter kan også utgjøre en fare. Før man drar på villmarkstur, bør man høre med lokale kjentfolk om hvilke forholdsregler som bør tas.

Lyn, tornadoer og skogbrann kan oppstå over hele Canada. Torden og lyn er vanlig om sommeren og kan ofte gjøre skade på eiendom. Tornadoer kan ramme nesten overalt, hovedsaklig i perioden mai-september. Skogbranner kan oppstå hvor som helst, men risikoen er høyere i det vestlige Canada. I skisportstedene i Alberta og British Columbia må man være oppmerksom på snøskred. Turister oppfordres til å lytte til lokale media og følge med på værvarsel. I de vestlige fjellområdene kan jordskjelv oppstå. Den vestlige provinsen British Columbia ligger i en aktiv seismisk sone.

Nødtelefon i Canada er 911 og gjelder for ambulanse, politi og brann. Skulle ikke dette fungere på telefonautomater, taster man 0 slik at man får snakket med en telefonoperatør som setter deg over til 911. Det koster ingenting å ringe nødtelefonen fra en offentlig telefon.

Har du mistet passet, ta med en gang kontakt med den lokale politistasjonen for å anmelde forholdet. Ta deretter kontakt med den nærmeste norske ambassade eller honorære konsulat. Gjennom disse vil du kunne få utstedt nødpass. Vær oppmerksom på at nødpass ikke kan benyttes ved innreise til USA.

Du bør sørge for å tegne en god reiseforsikring – eller sjekke at den du har, er dekkende for din neste reise. En god reiseforsikring skal blant annet dekke utgifter i forbindelse med skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall. Blir du rammet av sykdom eller ulykke under midlertidig opphold i utlandet, bør du kontakte forsikringsselskap (alarmsentral) eller turoperatør.

I krise og nødsituasjon kan ambassaden kontaktes på telefon +1 613 238 6571 eller e-post emb.ottawa@mfa.no. Utenfor ambassadens åpningstider kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon +47 23 95 0000, e-post UDops@mfa.no.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Canada oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no


Innreise

På grunn av koronaviruset (covid-19) er innreise for utenlandske statsborgere til Canada i hovedsak ikke tillatt, med noen unntak for personer med permanent oppholdstillatelse, enkelte personer med innvilget midlertidig arbeids- eller studentvisum, samt noen familiemedlemmer av kanadiske statsborgere og personer med permanent opphold. Mer informasjon om innreise finnes hos kanadiske myndigheter.

Fra 7. januar 2021 er det krav om negativ covid-19-test tatt mindre enn 72 timer før planlagt avreise for alle reisende til Canada over fem år. Reisende må også ta covid-19 test ved ankomst. Alle reisende må i obligatorisk 14 dagers karantene. Fra 22. februar 2021 er det krav om opphold på karantenehotell de tre første dagene etter ankomst. Den reisende må selv dekke kostnaden for hotelloppholdet og covid-19 test ved ankomst. Plan for hjemmekarantene etter hotelloppholdet må fremvises. Informasjon om reiserute og plan for hjemmekarantene må oppgis elektronisk før avreise gjennom ArriveCan. Grensen mellom USA og Canada er inntil videre stengt for turister og ikke-nødvendige reiser.

Reisende som utviser symptomer på korona-smitte slipper ikke om bord på fly eller tog til eller innad i Canada. Ansiktsmaske er påbudt under reise. Merk at det også er reiserestriksjoner mellom enkelte kanadiske provinser.

Ta kontakt med ditt reiseselskap eller flyselskap dersom du har bestilt reise til Canada.

Husk at elektronisk reiseregistrering (eTA) er nødvendig for norske reisende, også ved mellomlandinger.

***

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for opphold i Canada og kan oppholde seg inntil seks måneder i landet. Canada har innført obligatorisk elektronisk reiseregistrering (ETA) for visumfrie tilreisende fra 30. september 2016.

Alle nordmenn som ikke har visum eller fast opphold i Canada og som ankommer med fly, må ha gyldig ETA før avreise. Registreringen må gjøres online før man sjekker inn på flyplassen. ETA er gyldig i fem år eller til utgangen av passet. Bytter du pass, må du søke om ny ETA. Dette gjelder også ved nødpass.

Visumbestemmelsene er i stadig endring, så det kan være lurt å oppdatere seg før man skal reise. Før du ankommer Canada må du fylle ut et innreiseskjema til tollmyndighetene som deles ut på flyet. Ved noen flyplasser fylles skjemaet ut på maskiner ved ankomst. Andre pass- og visumbestemmelser finnes på hjemmesiden til den kanadiske ambassaden i Oslo, eller den kanadiske hovedsiden for immigrasjonssaker.

Kanadiske myndigheter anbefaler at barn som reiser alene eller sammen med kun én forelder har med seg en skriftlig bekreftelse fra ikke-medfølgende foreldre på reisen, som sier at barnet har deres tillatelse til å reise. Utfyllende anbefalinger finnes på nettsiden til kanadiske immigrasjonsmyndigheter.

Canada legaliserte bruk av cannabis 17. oktober 2018. Reisende mellom Canada og USA bør være oppmerksomme på at cannabis fremdeles vil være ulovlig under amerikansk føderal lovgivning, og at innrømmelse av bruk av cannabis kan medfører nektet innreise. Oppdatert informasjon finnes på hjemmesiden til den amerikanske ambassaden i Ottawa.


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdatert om hvordan viruset utvikler seg. Den daglige nasjonale økningen av smittetilfeller sank kraftig før sommeren, men har økt siden midten av august. Særlig er provinsene Ontario, Quebec, British Columbia og Alberta rammet. Nordområdene og provinsene lengst øst har strenge begrensninger på innreise. Flere provinsregjeringer og byråd har innført obligatorisk maskeplikt på alle eller visse offentlige steder.

Restriksjoner og tiltak kan endres på kort varsel. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Mer informasjon om koronaviruset i Canada finnes på Coronavirus disease; Outbreak update

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helseforholdene i Canada er av god standard, men det er dyrt dersom man ikke har forsikring. Reiseforsikring anbefales derfor på det sterkeste. Før avreise bør man forhøre seg med sitt forsikringsselskap om hva slags forsikring som er nødvendig. Mer informasjon om helseforhold og risiko finnes på nettsidene til Health Canada.

Blir man bitt av et dyr, må man oppsøke lege på grunn av risiko for rabies og andre sykdommer. Dette spres spesielt blant små dyr som vaskebjørn og flaggermus. Mygg og andre innsekter kan være plagsomme i sommermånedene.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Canada er + 1. Tidsforskjellen til Norge varierer mellom 4,5 timer i øst til ni timer i vest.
Strøm er 110 volt.

Myntenheten er kanadiske dollar (CAD) og en CAD er verdt i overkant av seks norske kroner.

Internettdomene i Canada er .ca

De fleste kredittkort kan brukes (Visa, MasterCard, American Express, Diners etc.) og bruk av chip er vanlig. Det er verdt å merke seg at ikke alle minibanker tillater uttak med utenlandske debet- eller kredittkort.

Normale åpningstider er 9-17 for offentlige kontorer og banker. Bankene holder stengt på lørdag og søndag. Butikker holder ofte åpent til 21 på hverdager og til 17 eller 18 på lørdag og søndag.

Nasjonale helligdager: 1. nyttårsdag, langfredag, 1. påskedag, Victoria Day (tredje mandag i mai), Canada Day (1. juli), Labour Day (første mandag i september), Thanksgiving (andre mandag i oktober), 1. og 2. juledag. Variasjoner forekommer fra provins til provins.

Canada er et multikulturelt land. Landet har to offisielle språk, engelsk (67,1 prosent) og fransk (21,5 prosent). 11,4 prosent av befolkningen har et annet språk som morsmål. Fransk er hovedspråket i provinsen Quebec, og drar man ut fra byene i provinsen kan det være vanskelig å kommunisere på engelsk.

Nordmenn på reise i Canada må følge kanadisk lov. Lokale lover og regler varierer i de ulike provinsene. Bryter man loven, kan det føre til fengselsstraff i et lokalt fengsel med påfølgende utvisning.

Aldersgrensen for innførsel og konsumering av alkohol er 19 år, bortsett fra Alberta, Manitoba og Quebec der aldersgrensen er 18 år.

Priser i Canada er oppgitt uten MVA, legg derfor til ca. 15 prosent(avhengig av provins). Besøker man restauranter, barer og frisører er det også obligatorisk å tipse (hovedregelen er 15 prosent av beløpet). Man tipser også taxisjåfører og annet servicepersonale.

Temperaturen kan bli høy om sommeren, men sjelden over 35 grader. Om vinteren kan man i deler av landet oppleve ekstrem kulde, ofte forsterket av kald vind.