Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Chile - reiseinformasjon

Chilenske myndigheter har annonsert at landets grenser vil være stengte for innreise fra onsdag 18. mars på grunn av koronaviruset. Det vil fortsatt være mulig å forlate landet, men det må påregnes at flere flyvninger vil bli kansellert i tiden fremover. Fra og med 26. mars kl. 22 ble det innført obligatorisk hjemmekarantene for alle, i syv dager, i syv bydeler i hovedstaden Santiago. Norske borgere på reise i Chile oppfordres til å vurdere å reise hjem så snart som mulig, i samråd med reisebyrå, flyselskap eller forsikringsselskap. For øvrig informasjon om koronavirus og innreisebestemmelser, se punktene Helse og Innreise.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 3. APRIL - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Snarveier:

Sikkerhet

Etter omfattende demonstrasjoner og sivil uro i hele Chile i oktober og november 2019, kan man fortsatt se et stort politioppbud i gatene i de større byene. Det er ventet at det fremdeles vil være enkelte demonstrasjoner i de større byene fremover. I Santiago har demonstrasjonene i stor grad konsentrert seg i og rundt Plaza Baquedano/Plaza Italia og Alameda, samt områdene Providencia, Las Condes, Vitacura og sentrum.

I forbindelse med demonstrasjonene kan det oppstå sammenstøt mellom demonstranter og politi, opptøyer, butikkplyndringer, veiblokader og ildspåsettelser. Turister og utlendinger som sådan er ikke mål for demonstrasjonene, og ambassaden er ikke kjent med at det har vært hendelser som har berørt norske borgere direkte. Norske borgere oppfordres til å unngå demonstrasjoner, utvise aktsomhet, bære gyldig ID, følge myndighetenes pålegg og råd og følge med på lokale nyheter.

Offentlig transport opererer stort sett som normalt, men noen Santiago-metrostasjoner er fremdeles stengt. Oppdatert informasjon om offentlig transport, veier og andre forhold kan leses på Chilereports.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre perioder i Chile oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Risiko for terrorhendelser i Chile ansees generelt som lav. Lokale myndigheter rapporterer imidlertid om isolerte hendelser og mindre bomber som antas å utføres av anarkistgrupper i landet, spesielt i hovedstaden.

Kriminaliteten i Chile og Santiago har i de siste årene økt, men er likevel lavere enn ellers i regionen. Voldelig kriminalitet forekommer relativt sjelden ovenfor turister, men lommetyverier er mer hyppige. Generelt bør man vise forsiktighet og sunn fornuft hvor man ferdes, og passe på å ikke bære dyre smykker, klokker etc.  Lommetyver er spesielt aktive i bykjernen og på kollektiv transport.  

Trakassering og voldsepisoder på bakgrunn av seksuell orientering forekommer.

Chile er et av verdens mest utsatte land for jordskjelv. Ofte vil man kunne merke mindre rystelser, men med jevne mellomrom kommer det også kraftige skjelv, som også kan føre til tsunami. Chile har også flere aktive vulkaner med fare for utbrudd. Skogbrann og flom forekommer.

Sett deg inn i chilenske myndigheters forholdsregler og relevante informasjonskilder, f.eks: Onemi (Oficina Nacional de Emergencia -  under innenriksdepartementet) har lagt ut disse forholdsreglene i forbindelse med jordskjelv og følgende forholdsregler for tsunamiRed Nacional de Emergencia Chile og Universidad de Chile – Servicio Sismológico fører en løpende oversikt over jordskjelv i Chile

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Politi 133, ambulanse 131, brannvesen 132, redningsmannskap for alpinister 699-47-64.

Kontaktinformasjon:
Ambassaden i Santiago: + 56 (2) 2484 2000
UDops i Oslo: + 47 23 95 00 00
Konsulatet i Iquique: +56 57 390274 / 411584
Konsulatet i Punta Arenas: +56 61 2617300
Er du i Santiago, kan det enkleste være å oppsøke ambassaden personlig. Utenom konsulatets og ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte - UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Chilenske myndigheter har annonsert at landets grenser vil være stengte for innreise fra onsdag 18. mars. Det vil fortsatt være mulig å forlate landet, men det må påregnes at flere flyvninger vil kanselleres i tiden fremover. Ambassaden råder reisende til å holde kontakt med sine flyselskaper for oppdatert informasjon om flyavganger. Utlendinger med oppholdstillatelse i Chile vil kunne reise inn i landet. Alle som ankommer Chile fra utlandet vil måtte oppholde seg i karantene i 14 dager etter ankomst.

Det er i dag ingen visumplikt for norske statsborgeres innreise til Chile. Adgang til opphold som turist gis inntil 90 dager fra innreisedato innstemplet i passet. Ved innreise tildeles en innreiseblankett. Denne bør bevares da den må vises ved utreise.

Skal du være i Chile utover dette, kontakt din nærmeste chilenske ambassade. For innførselsbestemmelser til Chile henvises det til chilenske tollmyndigheters hjemmeside.

Innreise forutsetter gyldig pass med minimum seks måneders gyldighet utover reisens varighet.


Helse

Koronavirus (covid-19): Det er påvist spredning av koronavirus i Chile. Chilenske myndigheter har innført portforbud fra kl.22-05 for å forhindre smitte. Det chilenske forsvaret bistår myndighetene i arbeidet med å forhindre smitte. Det er innført obligatorisk helsesjekk på grensene mellom flere regioner. Skoler, kinoer, restauranter og sportsarrangementer er stengte. Det er fremdeles bevegelsesfrihet på dagtid, men chilenske myndigheter oppfordrer alle til å minimere omgangen med andre.

Obligatorisk hjemmekarantene for alle er videreført fram til torsdag 9. april i følgende seks bydeler i hovedstaden Santiago: Las Condes, Lo Barnechea, Vitacura, Providencia, Nuñoa og Santiago. I denne perioden vil det kun være tillatt å gå ut – hvis man først har skaffet seg en midlertidig tillatelse - for å handle på supermarkedet, apoteket eller for å gjøre andre livsnødvendige innkjøp – i fire timer. Man kan også gå til legen. Da er tillatelsen gyldig i 24 timer. Det er foreløpig ikke endelig bekreftet hvordan turister i Chile kan skaffe seg en slik tillatelse. Det er også mulig for utlendinger/turister å søke om en slike midlertidig tillatelse, og man kan søke på nettsiden Listado de trámites disponibles

Endringer i tiltak for å begrense smitte kan skje svært raskt, og ambassaden råder alle norske borgere til å holde seg oppdatert på situasjonen lokalt og følge chilenske myndigheters råd. Oppdatert informasjon fra chilenske helsemyndigheter kan leses på nettsidene til Ministerio de Salud (helsedepartementet).

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Private sykehus er av høy medisinsk standard og med moderne utrustning. Gjelder også tannleger.

Santiago var tidligere en av verdens mest forurensede byer, men luftkvaliteten har forbedret seg betydelig de siste årene. På dager med høy luftforurensning innføres restriksjoner på biltrafikken. I vintermånedene juni-august øker forekomsten av luftveisinfeksjoner.

Ozonlaget i atmosfæren er så uttynnet at UV-strålingen kan være helseskadelig. Det anbefales å drikke vann på flaske og høy solfaktor.

Se vaksineanbefalinger fra Folkehelseinstituttet.

.


Praktisk informasjon

Den norske ambassaden i Santiago de Chile
Kontoradresse: Edificio Visionario, Los Militares 5001, Piso 7, Las Condes, Santiago
Tel: +56 (0) 2 2484 2000
Tel: +47 2395 8200
E-post: [email protected]
Åpningstider for publikum: 09:00-12:00 mandag til fredag

Konsulat i Iquique
Kontoradresse: Real Consulado de Noruega, Zegers 249, Iquique
Tel: +56 9 9084 3994
Fax: +56 57 425 351
E-post:  [email protected]
Åpningstider for publikum: Man, ons, fre kl. 09:00-16:00

Konsulat i Punta Arenas
Kontoradresse: Real Consulado de Noruega, Avenida Independencia 772, Punta Arenas
Tel: +56 61 261 7300
E-post: [email protected]
Åpningstider for publikum: 08:00-13:00 / 14:30-18:30 mandag til fredag

Det brukes tynne stikkontakter, og norske jordete støpsler må følgelig ha ”adapter”. 220volt/50hz (som i Norge). 
Myntenheten i Chile er chilenske peso.
Alle kjente, vanlige kredittkort kan brukes til uttak av lokal valuta fra minibank.
Landskode for å ringe til Chile er +56.
Tidsforskjellen mellom Norge og Chile er minus fem timer (fire timer ved sommertid i Chile/vintertid i Norge, fra oktober til april).

Helligdager: 1. januar, langfredag, 1. og 21. mai, 29. juni, 16.juli, 15. august (katolske helligdager), 18. og 19. sep. (nasjonaldag), 12. oktober, 1. november, 8. og 25. desesember.  Man bør merke seg at enkelte nasjonale helligdager flyttes til nærmeste mandag.

Identitetsbevis kreves ofte, både på busser, tog og hotell. Det anbefales at man alltid har med seg en kopi av passet. Det snakkes spansk over alt. I hovedsak er det vanskelig å kommunisere på engelsk, i provinsen kan det være tilnærmet umulig. Kleskoden i forretningssammenheng er mer formell enn i Norge.

Hovedstadsregionen har omfattende offentlig transport med metro og busser samt kollektivtaxi. Ellers i landet er det godt utbygd bussnettverk og godt utbygde motorveier.

Tidsbegrepet er fleksibelt og det er derfor ikke uvanlig at forsinkelser forekommer. Besittelse og bruk av narkotika er straffbart og selv innehav av små mengder narkotika kan føre til lange fengselsstraffer.

Til toppen