Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Chile - reiseinformasjon

Chile er et av Latin-Amerikas tryggeste land å reise til. Hovedtrusselen for norske interesser er først og fremst relatert til naturkatastrofer som jordskjelv, tsunami, flom og vulkanutbrudd. Kriminaliteten i landet er lavere enn ellers i regionen, men man skal allikevel vise forsiktighet og sunn fornuft hvor man ferdes.

Snarveier:

Sikkerhet

Risiko for terrorhendelser i Chile ansees som lav. Lokale myndigheter rapporterer imidlertid om isolerte hendelser og mindre bomber som antas å utføres av anarkistgrupper i landet, spesielt i hovedstaden.

Kriminaliteten i Chile og Santiago har i de siste årene økt, men er allikevel lavere enn ellers i regionen. Voldelig kriminalitet forekommer relativt sjelden ovenfor turister, men lommetyverier er mer hyppige. Generelt bør man vise forsiktighet og sunn fornuft hvor man ferdes, og passe på å ikke bære dyre smykker, klokker etc.  Lommetyver er spesielt aktive i bykjernen og på kollektiv transport.  

Hovedstadsregionen har omfattende offentlig transport med metro og busser samt kollektivtaxi. Ellers i landet er det godt utbygd bussnettverk og godt utbygde motorveier.

Sosiale protester forekommer med jevne mellomrom i landet. Til tross for at demonstrasjonene vanligvis er fredelige har det forekommet til dels meget alvorlige sammenstøt og man bør unngå store folkesamlinger og utvise aktsomhet. Reisende anbefales derfor å holde seg oppdatert på situasjonen og lytte til lokale råd dersom man vurderer en eventuell reise til disse områdene.

Trakassering og voldsepisoder på bakgrunn av seksuell orientering forekommer.

Chile er et av verdens mest utsatte land for jordskjelv. Ofte vil man kunne merke mindre rystelser, men med jevne mellomrom kommer det også kraftige skjelv, som også kan føre til tsunami. Chile har også flere aktive vulkaner med fare for utbrudd. Skogbrann og flom forekommer.

Sett deg inn i chilenske myndigheters forholdsregler og relevante informasjonskilder, f.eks: Onemi (Oficina Nacional de Emergencia -  under innenriksdepartementet) har lagt ut disse forholdsreglene ifm. jordskjelv og følgende forholdsregler for tsunamiRed Nacional de Emergencia Chile og Universidad de Chile – Servicio Sismológico fører en løpende oversikt over jordskjelv i Chile

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre perioder i Chile oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Politi 133, ambulanse 131, brannvesen 132,  redningsmannskap for alpinister 699-47-64.

Kontaktinformasjon:
Ambassaden i Santiago: + 56 (2) 2484 2000
UDops i Oslo: + 47 2395 0000
Konsulatet i Iquique: +56 57 390274 / 411584
Konsulatet i Punta Arenas: +56 61 2617300
Er du i Santiago, kan det enkleste være å oppsøke ambassaden personlig. Utenom konsulatets og ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte - UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er i dag ingen visumplikt for norske statsborgeres innreise til Chile. Adgang til opphold som turist gis inntil 90 dager fra innreisedato innstemplet i passet. Ved innreise tildeles en innreiseblankett. Denne bør bevares da den må vises ved utreise.

Skal du være i Chile utover dette, kontakt din nærmeste chilenske ambassade. For innførselsbestemmelser til Chile henvises det til chilenske tollmyndigheters hjemmeside.

Innreise forutsetter gyldig pass med minimum seks måneders gyldighet utover reisens varighet.


Helse

Private sykehus er av høy medisinsk standard og med moderne utrustning. Gjelder også tannleger.

Santiago er en av de mest forurensede byene i verden. Forurensningen, særlig i vintermånedene juni – august, kan av og til være av en slik karakter skoler blir stengt og folk blir oppfordret til å holde seg innendørs. Forekomsten av luftveisinfeksjoner øker kraftig i denne perioden.  

Ozonlaget i atmosfæren er så uttynnet at den UV-strålingen kan være helseskadelig. Det anbefales å drikke vann på flaske

Se vaksineanbefalinger fra Folkhelseinstituttet.


Praktisk informasjon

Den norske ambassaden i Santiago de Chile
Kontoradresse: Edificio Visionario, Los Militares 5001, Piso 7, Las Condes, Santiago
Tel: +56 (0) 2 2484 2000
Tel: +47 2395 8200
E-post: emb.santiago@mfa.no
Åpningstider for publikum: 09:00-12:00 mandag til fredag

Konsulat i Iquique
Kontoradresse: Real Consulado de Noruega, Zegers 249, Iquique
Tel: +56 9 9084 3994
Fax: +56 57 425 351
E-post:  harrydawson@vtr.net
Åpningstider for publikum: Man, ons, fre kl. 09:00-16:00

Konsulat i Punta Arenas
Kontoradresse: Real Consulado de Noruega, Avenida Independencia 772, Punta Arenas
Tel: +56 61 261 7300
E-post: mbuljan@agunsa.cl
Åpningstider for publikum: 08:00-13:00 / 14:30-18:30 mandag til fredag

Det brukes tynne stikkontakter, og norske jordete støpsler må følgelig ha ”adapter”. 220volt/50hz (som i Norge). 
Myntenheten i Chile er chilenske peso.
Alle kjente, vanlige kredittkort kan brukes til uttak av lokal valuta fra minibank.
Landskode for å ringe til Chile er +56.
Tidsforskjellen mellom Norge og Chile er minus fem timer (fire timer ved sommertid i Chile/vintertid i Norge, fra oktober til april).

Helligdager: 1. januar, langfredag, 1. og 21. mai, 29. juni, 16.juli, 15. august (katolske helligdager), 18. og 19. sep. (nasjonaldag), 12. oktober, 1. november, 8. og 25. desesember.  Man bør merke seg at enkelte nasjonale helligdager flyttes til nærmeste mandag.

Identitetsbevis kreves ofte, både på busser, tog og hotell. Det anbefales at man alltid har med seg en kopi av passet. Det snakkes spansk over alt. I hovedsak er det vanskelig å kommunisere på engelsk, i provinsen kan det være tilnærmet umulig. Kleskoden i forretningssammenheng er mer formell enn i Norge.

Tidsbegrepet er fleksibelt og det er derfor ikke uvanlig at forsinkelser forekommer. Besittelse og bruk av narkotika er straffbart og selv innehav av små mengder narkotika kan føre til lange fengselsstraffer.

Til toppen