Colombia - reiseinformasjon

For innreise til Colombia er det et krav om fremvisning negativ PCR-test (96 timer før ankomst) dette gjelder alle reisende inkludert spebarn. Unntaksvis kan man ta testen ved ankomst, men da er det et krav til obligatorisk karantene inntil negativt prøveresultat kan fremvises. Alle reisende må på forhånd fylle ut (ikke senere enn 24 timer før avreise) en egenerklæring. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 12. APRIL 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Länsi-Pohja, Syd-Österbotten og Norra Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

 

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT 24.07.2018 - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for Colombia

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser og opphold i regionen Catatumbo i fylket Norte de Santander ved grensen mot Venezuela. Videre fraråder utenriksdepartementet reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendige i provinsen Tumaco i fylket Nariño ved grensen mot Ecuador.

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

De fleste reiser i Colombia skjer uten problemer, men det bør generelt utvises forsiktighet. Nordmenn som oppholder seg i Colombia, eller som vurderer å reise til landet, oppfordres til å holde seg godt oppdatert om situasjonen der man er, for eksempel via lokal medierapportering og lokale myndigheters oppfordringer, utvise ekstra forsiktighet, være oppmerksomme og unngå eventuelle demonstrasjoner eller større folkemengder. Endringer kan komme på kort varsel. Under streiker og demonstrasjoner advarer myndighetene om at veitransporten kan bli paralysert rundt omkring i landet. Fremkommeligheten til flyplassen i hovedstaden Bogota og andre byer kan bli påvirket, muligens også flytrafikken og grenseoverganger og det oppfordres til å planlegge reiser med gode tidsmarginer.

Det pågår fortsatt en væpnet konflikt mellom landets militære styrker og geriljabevegelsen ELN. En fredsavtale mellom regjeringen og Farc ble signert 24. november 2016.

Voldelige aksjoner og væpnede sammenstøt har et begrenset omfang, men kan forekomme i mange ulike deler av landet

Den alminnelige kriminaliteten er også høy, selv om det på noen områder har funnet sted en markant bedring de senere årene. Som følge av kriminalitets- og voldsproblemene er det kolombianske samfunnet preget av en rekke beredskapstiltak. Militære styrker og væpnet politi har et synlig nærvær mange steder. Ved store kjøpesentre og andre viktige bygninger er det ofte strenge kontroller. Kjøretøy, håndvesker, ryggsekker og bager blir ofte undersøkt.

Det er på den bakgrunn viktig å lytte til lokale råd om i hvilke områder man ikke bør ferdes. Ved innenlandsreiser bør fly benyttes så sant det er mulig. Bussruter kan benyttes, men reisen bør foregå på dagtid, med kjente busselskap og helst ved direkte ruter. I landsdeler hvor illegale væpnede grupper har et betydelig nærvær bør man nøye vurdere reisemåte.

Det er de siste årene blitt sikrere å ferdes på veiene, og Bogota og andre store byer er blitt betydelig tryggere. Som i andre land i regionen må man imidlertid utøve stor grad av forsiktighet og ta fornuftige forholdsregler, særlig på kveldstid. Ambassaden får av og til melding om at norske turister er blitt frastjålet pass og verdisaker.

Det anbefales å oppbevare penger, smykker, pass og kredittkort i hotellets safe og å kle seg nøkternt. Unngå å bruke mobiltelefon og kamera på gaten. Ran og lommetyveri kan bli ledsaget av vold.

Trafikken er uoversiktlig, og ulykkesstatistikken er høy. Det er billig å ta drosje, men disse bør bestilles pr. app som lastes ned på mobil for tryggere drosjer. "Tappsi" i Bogota, Medellín, Cartagena, Bucaramanga, Armenia, Manizales, Pereira og Barranquilla, og "Easy Taxi" for alle mellomstore og store byer.

På flyplassene er det ofte egne bestillingsluker for drosjer eller spesielle drosjekøer organisert av personale på flyplassen. Drosje bør ikke praies på gaten. Uber har også drift i Colombia, og det er generelt sett trygt å bruke denne servicen, selv om det i utgangspunktet er ulovlig, på lik linje som i Norge.

Colombia er utsatt for naturkatastrofer som jordskjelv, vulkanutbrudd, ekstremvær, flom og jordskred m.m. Dette også som følge av landskapets karakter og kvaliteten på byplanlegging, infrastruktur og bygninger.

Kystlinjen til Det karibiske hav får gjerne etterdønninger etter de store orkanene som årlig passerer sørøst-kysten av USA og lider av oversvømmelser i regntiden to ganger i året.

Colombia har sitt beste ferievær i desember, januar og litt ut i februar. I mars, april og en del av mai er det regntid, som gjerne blir fulgt av forholdsvis pent vær, men med mye vind, i juni, juli og august. I september, oktober og november er det ny regntid. Hovedstaden Bogotá har på grunn av høyden (2600 m.o.h.) et noe kjøligere klima enn resten av landet. De siste årene har klimaet blitt varmere og det er vanskeligere å forutsi regntiden.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

I forbindelse med koronaviruset er det innført krav om at alle som reiser til Colombia må fremvise negativ covid-19-test. Testen må være tatt mindre enn 96 timer før ankomst. Reisende som ikke kan fremvise negativ covid-19-test må belage seg på å bli nektet innreise. Reisende må også fylle ut et skjema fra migrasjonsmyndighetene på nettsiden Control Preventivo Contra el Coronavirus før ankomst, og rapportere om sin helsesituasjon via myndighetenes «Coronapp» etter ankomst.

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Colombia. Det gis tillatelse til opphold i 90 dager, men man må være oppmerksom på at man kan få stemplet en kortere oppholdsperiode i passet, og da må man presentere seg for å få forlenget oppholdet hos landets immigrasjonspoliti (Migración Colombia).

Overskridelse av visumperioden kan medføre store bøter ved utreise. Det er også viktig å påse at man får stempel i passet da opphold uten innreisestempel kan føre til problemer ved utreise. Man må betale en utreiseskatt når man drar ut av Colombia (300-500 NOK) som er inkludert i flybilletten.

Hvis man skal oppholde seg over lengre tid eller arbeide i Colombia, kan man søke om visum før eller etter innreise. Fra Norge søker man om visum på nett gjennom det colombianske utenriksdepartementet (Cancilleria). I Colombia kan man også søke om visum på nett eller på hovedkontoret til utenriksdepartementet i Bogota (Cancilleria).

Personer med norsk oppholdskort må påse at kortet er gyldig ved utreise fra Norge for å unngå problemer ved retur til Norge og Schengen-området. 

Man kan ikke reise inn til Colombia med nødpass. Hvis passet blir stjålet eller mistet i Colombia, kan man reise tilbake til Norge på et nødpass, men ikke igjennom USA. 

Kontakt den colombianske ambassade i Oslo for mer informasjon:
Colombias Ambassade
Oscarsgt. 34
0258 Oslo
Tlf: 23 12 01 50
Faks: 23 12 01 51


Helse

Koronavirus (covid-19): Utenriksdepartementet har oppfordret alle norske borgere som er på reise i utlandet om å vurdere å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap. Norske borgere som bor fast i utlandet bør forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning.

Situasjonen med koronaviruset er i stadig endring. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes på kort sikt. Norske borgere oppfordres til å følge med på råd og anvisninger fra lokale myndigheter.

For innreise til Colombia er det et krav om fremvisning negativ PCR-test (96 timer før ankomst) dette gjelder alle reisende inkludert spebarn. Unntaksvis kan man ta testen ved ankomst, men da er det et krav til obligatorisk karantene inntil negativt prøveresultat kan fremvises. Alle reisende må på forhånd fylle ut  (ikke senere enn 24 timer før avreise) en egenerklæring på følgende side - Pre Registro Web (migracioncolombia.gov.co)

I perioden 5. – 17. januar er det innført restriktiv obligatorisk karantene for områdene Usaquen, Suba og Engativa i Bogota by. Fra og med 15. januar gjelder systemet «Pico y Cedula» i Bogota by. Noe som betyr at sluttallet på identifikasjonspapirene tilsier hvilken dag man får komme inn i butikker, restauranter, på shoppingsentre etc

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Annen viktig informasjon:

  • Det er åpnet for innreise for turister som kommer med fly, men det er foreløpig kun et begrenset utvalg flyruter. Følg med hos reise-og flyselskap, flyplassenes nettsider mv. på hvilke muligheter som finnes. Se punktet innreise for informasjon om innreisekravene som er innført i forbindelse med covid-19.
  • Colombias land- og havnegrenser er stengte.
  • Det er fortsatt påbudt med munnbind når man ferdes i det offentlige rom. Lokale regler gjelder i Bogotá og andre steder med mye smitte, så det gjelder å holde seg oppdatert.

Myndighetene publiserer løpende oppdatert informasjon på Twitter:

***

Alle reisende i Colombia bør være i besittelse av en reiseforsikring for å motta nødvendig legebehandling i Colombia.

Colombia har et godt utviklet privat helsesystem, med moderne, velutstyrte sykehus.  Det anbefales ikke å oppsøke de offentlige sykehusene.  Fra 2014 og inn i 2015 har det i spesielt tropiske områder vært et utbrudd av en sykdom kalt «chikunguna» forårsaket av hissige mygg. I disse områdene anbefales det derfor å utstyre seg med store mengder myggspray, ta vitamin B tabletter og bruke tynne langbukser og langermede tynne skjorter på kveldene for å unngå myggstikk.

Reisende som planlegger å besøke, Stillehavsregionen, Atlanterhavskysten, Magdalena, Cesar, La Guajira og Norte de Santander anbefales å vaksinere seg mot gul feber. Gul feber vaksine er pålagt ved reise til Amazonas-regionen. Andre anbefalte vaksiner for Colombia er bl.a. stivkrampe, hepatitt A og B, kolera og tyfoidfeber. Forebyggende legemidler mot malaria er kun nødvendig i regionalt begrensede områder. Nordmenn anbefales å konsultere en lege eller spesialist i reisemedisin i god tid før reisens start for å vurdere helserisiko og nødvendige vaksiner. Det anbefales å medbringe vaksinasjonskort, da inn- og utreise til Colombia i prinsippet kan nektes uten vaksinasjonsbevis.

Drikkevann på flaske anbefales. Mat kan stort sett spise trygt overalt i byene, men normal varsomhet ved utenlandsreiser bør vises. En såkalt drikkevaksine kan anbefales ved reising på landsbygda, der helseforholdene kan være dårlige. Denne vaksinen beskytter også mot kolera.

Besøkende til hovedstaden Bogotá kan behøve noen dager for å venne seg til høyden, da byen ligger 2.600 meter over havet, høyere enn Galdhøpiggen. Man bør være oppmerksom på at det er stor forurensning fra biltrafikk i Bogotá og utsatte personer bør ta forholdsregler.


Praktisk informasjon

Colombia har 110 volt strøm og stikkontakter med to flate ”ben”.

Det er seks nettverk for mobiltelefon i Colombia, og bredbånd er tilgjengelig. Prefiks for samtaler til utlandet er normalt 00 men kan variere med operatør – noe som kan være forvirrende. Deretter landkode. For eksempel til Norge: 0047 + norsk nummer.

De fleste typer internasjonale kredittkort aksepteres, og pass eller annen ID (ikke bankkort) må vises som identifikasjon. Det er også enkelt å foreta uttak i lokal valuta fra minibanker. Veksling av USD eller Euro kan enkelt gjøres på flyplassen.

Butikker er vanligvis åpne fra kl. 10:00 til 19:00-20:00 på hverdager inkludert lørdager, ofte noe senere på kjøpesentrene. Kjøpesentre er også åpne på søndager. Banker har åpent fra kl. 08:00 til 15:00 og ved månedsskifter frem til kl.16:00 -16:30. De holder stengt lørdager.

Det er mange lokale helligdager som ofte fleksibelt legges til mandager for å legge til rette for langhelger («puentes»). På slike frimandager holdes det gjennomgående stengt, og trafikk og gateliv er svært rolig.

Tidsforskjell i forhold til Norge:  - seks timer (- sju ved norsk sommertid).

Norske borgere som er bosatt eller som skal bosette seg i Colombia for lengere eller kortere perioder, oppfordres til å registrere seg ved den norske ambassaden i Bogota. Alle opplysninger er til intern bruk og vil ikke gis videre.

Norske borgere oppfordres sterkt til å ha gyldig reiseforsikring.  Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på Tlf. +47 23 95 00 00 og på e-post: UDops@mfa.no

Kontaktinformasjon for ambassaden i Colombia:  

Oxo Center
Cra. 11A No.94-45, Of.904 Bogotá
Tel: (+57) 1 651 5500, fra Norge: (+47) 23 95 69 02
e-post: emb.bogota@mfa.no

Ved krisetilfeller internt i Colombia kan det nasjonale telefonnummeret  tlf. 123 benyttes.

Colombianere i byene kler seg ofte forholdsvis formelt i arbeidssituasjon: dress og slips for menn og drakt for kvinner.

Lunsjtiden er fra kl.12:30 til 14:00, og middag spises som regel sent, kl. 20:00 – 22:00. Det finnes restaurantområder i forskjellige deler av storbyene hvor man har barer og restauranter for enhver smak.

I noen butikker og restauranter i Bogotá kan betjeningen snakke noe engelsk.

Colombianere er høflige og håndhilser svært ofte. Ved nærmere vennskap blir det gjerne gitt én klem på høyre kinn, men helst mellom personer av ulike kjønn. Engelsk er ikke på langt nær så utbredt som i Norge. I store deler av landet må man snakke spansk for å bli forstått.