Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Cuba - reiseinformasjon

Cubanske myndigheter har stengt grensene for innreise til 1. oktober (med unntak for cubanske borgere og utlendinger med oppholdstillatelse). Datoen for gjenåpning har blitt suspendert flere ganger, og ytterligere forlengelse kan ikke utelukkes. Normal, kommersiell flytrafikk er suspendert til 1. oktober, inntil videre. For mer om koronavirus og innreise/utreise, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 19. SEPTEMBER - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder/regioner i Norden samt land i EØS/Schengen-området:

I Danmark: Grønland. I Sverige: Blekinge, Gotland, Kalmar, Norrbotten, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västernorrland. I Finland: Alle regioner med unntak av Etelä-Savo/Södra Savolax. Island. Kypros, Latvia, Liechtenstein og Litauen. Disse landene og regionene/områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Mer informasjon om smittevernkriterier og kart finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Dette reiserådet gjelder til og med 1. oktober. 

Snarveier:

Sikkerhet

Cuba er en relativt trygg destinasjon sammenliknet med andre land i Latin-Amerika. Voldskriminalitet rammer i liten grad utlendinger. Det er likevel god grunn til å ta vanlige forhåndsregler.

Ta kopi av passet og la originalen ligge igjen på hotellet. Ikke ta med mer verdisaker enn nødvendig ut på gaten. Pass godt på vesker, digitalkameraer o.l. Hvis du har tilgang til hotellsafe anbefales det å oppbevare verdisakene der.

I sentrale strøk av Havanna og på vei til og fra flyplassen bør man være ekstra påpasselig overfor veskenappere, lommetyver og andre typer tyveri.

På kveldstid er det en god regel å holde seg til opplyste gater. Hvis man går på utesteder nattestid er det fornuftig å ta taxi fra utestedet til hotellet etterpå.

NB! Ved ran, tyveri, tap av penger, pass og andre verdisaker, må dette umiddelbart meldes til politiet. For utstedelse av nytt pass ved ambassaden kreves kopi av anmeldelse av tapt pass.

Risiko for terrorfare på Cuba ansees som lav.

Det er risiko for jordskjelv i Karibien. I forkant av et jordskjelv kan det være lurt å ha tatt sine forholdsregler og være forberedt på hvordan man best bør reagere.

Orkaner:  Ved orkaner oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg er National Hurricane Center så vel som lokale medier en nyttig kilde til oppdatert informasjon.

Det er helt nødvendige å gjøre forberedelser i forkant av varslede orkaner. Man bør sikre at man har tilgang til det man behøver for klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner oppstår det ofte perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet og skader på bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter.

Reiseregistrering: Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid på Cuba oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Det vil gjøre det lettere for ambassaden å få tak i deg i tilfelle en krise- eller katastrofesituasjon skulle oppstå.

Forsikring: Alle reisende til Cuba må ha reiseforsikring som dekker alle medisinske utgifter. Forsikringen bør kjøpes før avreise. Dersom man ankommer Cuba uten reiseforsikring vil man bli bedt om å tegne forsikring hos et cubansk forsikringsselskap på flyplassen.

Dersom man trenger hjelp til å kontakte forsikringsselskap eller bank i Norge, kan det cubanske forsikringsselskapet Asistur være behjelpelig med dette. Alarmsentralen er åpen døgnet rundt hele året. Man må møte opp personlig med unntak av i tilfeller der man er innlagt på sykehus. I et slikt tilfelle vil sykehuset formidle kontakt. De ansatte behersker engelsk. Selskapet kan også hjelpe til med private pengeoverføringer.

Asistur S.A.
Paseo del Prado No. 208, e/ Colón y Trocadero
La Habana Vieja
Tlf: (53 7) 866 4499
Alarmsentral: (53 7) 866 8527/8339/8920
Faks nr.: (53 7) 866 8087
E-post: [email protected]

Nødsituasjon: I tilfelle krise eller nødsituasjon bes publikum om å kontakte Den norske ambassaden i Havanna:

Den norske ambassaden i Havanna
Calle 21 #307 e/ H e I
Vedado
Cuidad de La Habana
Cuba
Tlf.: +53 7 842 7100
Tlf. fra Norge: 23 95 23 00
E-post: [email protected]

Ambassadens åpningstider er mandag til torsdag fra 08:30 til 16:30 og fredag fra 08.30 til 14.00.

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på tlf: +47 23 95 00 00 eller e-post: [email protected].


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske statsborgere trenger visum og reiseforsikring for å besøke Cuba.

Det finnes flere typer visum og det er viktig at det søkes om riktig visumtype før innreise til Cuba. For oppdatert informasjon om cubanske visumbestemmelser kan Cubas ambassade i Oslo kontaktes:

Besøksadresse: Oscars gate 78B, 0256 Oslo
Postadresse: Boks 4081 Amb, 0244 Oslo
Tel: +47 23 08 32 63 og 60
Faks: +47 23 08 32 61
E-post: [email protected] og [email protected]
Ambassadens hjemmeside.

Turistvisum anskaffes i ambassaden, koster 475 kroner og gir tillatelse til opphold i 30 dager med mulighet for forlengelse i nye 30 dager. Det søkes om forlengelse på Cuba ved ett av de mange immigrasjonskontorene. Prisen for forlengelse av visum er på ca. 25 CUC. Den cubanske ambassaden i Oslo kan kontaktes for ytterligere informasjon. 

Adresse til immigrasjonskontor i Havannas gamleby:
Edificio MetropolitanoO'reilly y Aguacate
Habana Vieja

Reisende til Cuba gjøres oppmerksom på at passasjerer som reiser fra, nettopp har kommet fra, eller som har reist gjennom land i Vest-Afrika hvor ebolautbruddet pågår, kan bli satt i karantene i 21 dager eller nektet innreise.


Helse

Koronavirus (Covid-19): Cubanske myndigheter har stengt grensene for innreise til 1. oktober (med unntak for cubanske borgere og utlendinger med oppholdstillatelse). Datoen for gjenåpning har blitt suspendert flere ganger, og ytterligere forlengelse kan ikke utelukkes. Normal, kommersiell flytrafikk er suspendert til 1. oktober, inntil videre.

Cubanske myndigheter kunngjorde fredag 20. mars at de de ville stenge grensene for tilreisende (med unntak av cubanske borgere og utlendinger med oppholdstillatelse) fra og med 24. mars. Siden stengingen av grensen i mars har turister i landet i praksis hatt portforbud, og har ikke hatt lov til å gå ut av hotellene/«casas particulares» de bor på. De som bor i såkalte «casas particulares», privat-eide overnattingssteder/Bed and Breakfast-steder (B&Bs), er i stor grad blitt flyttet til statseide hoteller. Det åpnet for internasjonal turisme fra og med 1. juli, men kun gjennom pakketurer og kun til enkelte steder/små øyer på Cuba.

Gjenåpningen av landet er planlagt i tre faser. Hovedstaden Havanna er kategorisert i fase 0, og er underlagt restriksjoner for bevegelse og et høyere nivå av beredskap. De fleste andre provinsene befinner seg i fase 2 eller 3. Det er kun mulig å forflytte seg mellom provinser som befinner seg i ulike faser hvis man har med seg negativ koronatest til fremvisning. Situasjonen endrer seg kontinuerlig, og preges av uforutsigbarhet. Cubanske myndigheter har satt inn økt politi i gatene for å håndheve restriksjoner på bevegelse og påbud om maske og fysisk distanse. Brudd på vedtak fra myndighetene kan medføre straff etter lokal straffelovgivning (bøter eller fengsel).

Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet og følge med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Den norske ambassaden i Havanna gjør sitt ytterste for å bistå nordmenn på Cuba. Henvendelser kan sendes per e-post til [email protected].

***

Før man reiser til Cuba bør man vaksinere seg mot hepatitt A, difteri/tetanus og for lengre opphold: tyfoidfeber. Sjekk med lege og ta vaksiner i god tid før avreise.

Når man oppholder seg på Cuba, er det ikke anbefalt å drikke vann fra springen. Det kan til tider være vanskelig å finne flaskevann, men dette er ofte uproblematisk i de mest populære turistområdene. Mathygienen er stort sett god, men som reisende er man alltid utsatt for endringer i bakteriefloraen. Forebyggende magestabiliserende midler, som f.eks. Idoform, kan være et godt tips. Det anbefales å beskytte seg mot mygg, da sykdommer som dengue og zika forekommer.  

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet.

Sommeren 2012 ble det meldt om kolerautbrudd på Cuba for første gang på over 150 år. Utbruddet blusset opp vinteren og sommeren 2013. Risikoen for at reisende til Cuba kan bli smittet av kolera anses som liten. Det er ikke meldt om tilfeller hos norske reisende, og det er ikke grunnlag for å fraråde reiser til Cuba.

For mer informasjon, se Folkehelseinstituttets hjemmeside: Kolerasituasjonen på Cuba


Praktisk informasjon

Myntenheter: Det er to gyldige myntenheter på Cuba - konvertible pesos (CUC) og cubanske pesos ("moneda nacional"/MN).

1 CUC = ca. 24 cubanske pesos

Cubanere må forholde seg til begge myntenheter da lønningene utbetales i cubanske pesos mens mange varer selges kun i CUC. Som besøkende forholder man seg stort sett bare til CUC og har nesten aldri bruk for cubanske pesos. De fleste varer kan betales med CUC.

Verdien på CUC er i utgangspunktet det samme som 1 USD, men på grunn av gebyret som trekkes fra ved veksling fra andre valutaer blir den i praksis litt dyrere.

Veksling og uttak i minibank: Vekslingsgebyret på amerikanske dollar er høyere enn på andre valutaer, så det kan derfor være lurt å ta med kontanter i euro.

Visa er det eneste kortet som fungerer i minibanker. Ved uttak i minibank blir en belastet med et (vanlig) gebyr. American Express, Diners og andre kredittkort tilsluttet bank i USA aksepteres ikke (jf. USAs handelsblokade). Det aksepteres heller ikke tilsvarende reisesjekker.

Tap av kredittkort: Havannas hovedkontor for kredittkort er i Hotel Habana Libre. Her melder man fra om tap av kredittkort og sperring av kort og konto.

Oficina Fincime
Hotel Habana Libre
Calle L esquina 23
Vedado
Tlf.: (53 7) 835 - 6444 (24 h) / 835 - 6466 / 835 - 6422 / 835 - 6405 (åpningstid: 8.30-16.30), faks: (53 7) 834 6365

Pengeoverføring fra Norge: Alle overførsler må skje i norske kroner og ikke i amerikanske dollar. Du kan gjøre en privat overføring av penger til en cubansk bank ved å anmode din egen bank om å oversende et visst beløp. De fleste større hoteller har internett med mulighet for scanning og sending av e-post. Pårørende i Norge kan også foreta overføring til en cubansk bank i ditt navn.

Det er også mulig å overføre penger via Asistur:

Asistur S.A.
Paseo del Prado No. 208, e/ Colón y Trocadero
La Habana Vieja
Tlf: (53 7) 866 4499
Alarmsentral: (53 7) 866 8527/8339/8920
Fax nr.: (53 7) 866 8087
E-post: [email protected] 

Liste over banker i Havanna:

Banco Financiero Internacional
5ta Ave. #9009, esquina 92
Miramar
Tlf.: (53 7) 267 5000
Faks: (53 7) 267 5001/02

Banco Metropolitano
5ta Ave. y calle 112
Miramar
Tlf.: (53 7) 204 9188/89, 204 3869/70
Faks: (53 7) 204 9193/86

Bicsa (Banco Internacional de Comercio S.A.)
20 de Mayo y Ayestarán, Apartado 6113, La Habana Vieja
Tlf.: (53 7) 55 5482
Faks: (53 7) 66 6028

Normale åpningstider: Arbeidsuka er fra mandag til fredag.

Kontortid: 08:30-16:30, med en times lunsjpause; noen kontorer har også åpent på lørdager fra 08:00-17:00.

Banker: 08:30-16:00 mandag til fredag; 08:30-12:00 på lørdager.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 2. januar, 1. mai, 25.-27. juli, 10. oktober, 25. desember og 31. desember.

Mangel på varer og drivstoff: Cuba preges av varemangel. Private restauranter, og særlig de dyrere, vil stort sett opprettholde sitt tilbud uavhengig av dette. Det samme gjelder også private utleiesteder med matservering. Statlige restauranter og barer vil ha noe mer variende tilbud. Det er generelt utfordrende å finne vanlige matvarer i butikkene, så eventuelle kostbehov bør medbringes fra Norge såfremt kubanske importregler tillater det. Frukt og grønnsaker finner man på egne markeder. 

Det er tidvis mangel på drivstoff på Cuba, og man må regne med redusert kollektivtransport. Leiebiler er tilgjengelig, spesielt dersom disse er bestilt fra utlandet på forhånd. Bilene overtas med full tank, mens neste påfyll er turistens ansvar. Du må være forberedt på å måtte tilbringe noen timer i kø på bensinstasjonen.

Telefon: Telekommunikasjon er ofte vanskelig og dyrt til og fra Cuba. Hvis du skal bruke norsk mobil på Cuba, så sjekk på forhånd at din mobilleverandør har avtale med landet. Dette er antageligvis den beste løsningen for å ringe. Det kan være nødvendig å manuelt be mobilen søke opp nett etter ankomst til Cuba. Hvis man forsøker å ringe til cubanske telefonnummer (for eksempel til hotellet) fra Norge, er det ofte vanskelig å få linje og ofte dårlig forbindelse.

Samtaler til Cuba: + 53 + nr.
Samtaler fra Cuba: 119 + landkode + nr.
Samtaler fra cubansk fasttelefon til cubansk mobil: 05 + nr.
Samtaler fra cubansk mobil til cubansk fasttelefon: 07 + nr.
Samtaler fra norsk mobil til cubansk mobil: +53 + 5 + nr.

Nødtelefoner: Ambulanse 104, brann 105, politi 106

Bilulykker: Dersom det inntreffer en ulykke der en cubansk statsborger blir drept, er det i første omgang ofte ensbetydende med fengselsstraff for den utenlandske statsborgeren, uavhengig av skyldspørsmål. I forbindelse med ulykker med mindre personskader eller skade på annet kjøretøy må man, uavhengig av skyldspørsmål, belage seg på å leie advokat og å måtte gi en kompensasjon til den skadelidende.

Tidsforskjell: Norge ligger seks timer foran Cuba (GMT -5).

Strøm: Strømkontaktene på hotellene er 110 volt. På badene har de vanligvis 220volt. I Norge brukes 220 volt, men laptop- og mobilladere tar stort sett 100-240 volt. 110 volt-stikkontaktene er av amerikansk type med to flate pinner. Hotellet har til tider overganger til utlån men dette kan ikke garanteres. Det er derfor lurt å ta med overganger i bagasjen.

Temperatur og bekledning: Klimaet på Cuba er tropisk, men temperaturen påvirkes av vinder som blåser over øya. Temperaturen i Havanna kan bli over 30 grader på dagtid og omkring 20 grader om natten. Luftfuktigheten varierer mellom 79-81 prosent. Selv om orkansesongen er fra 1. juni til 30. november, kan det også forekomme store mengder regn på andre tider av året. Man bør ta med en genser eller en lett sommerjakke for å være ute på nattestid eller på steder med aircondition.