Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ecuador - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Colombia

Situasjonen i Ecuador har den siste tiden vært spent og uoversiktlig. Nordmenn som oppholder seg i Ecuador, eller som vurderer en eventuell reise til Ecuador oppfordres til å holde seg godt oppdatert på nå-situasjonen. Hovedtrusselen for reisende er ellers naturkatastrofer som jordskjelv, tsunami, flom og vulkanutbrudd. Kriminaliteten i Ecuador ansees som forholdsvis høy og det bør utvises forsiktighet. Spesielt bør man være forsiktig i grenseområdene mot Colombia i provinsene Esmeraldas og Carachi, hvor flere terroraksjoner og kidnappinger har funnet sted.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

Ecuador har hatt flere demonstrasjoner, voldsomme protester og blokkerte veier grunnet myndighetenes økonomiske reformer. Det ble erklært landsomfattende unntakstilstand av ecuadorianske myndigheter 3. oktober, men denne er nå opphevet.

Hovedstaden Quito var spesielt utsatt for sammenstøt, og unntakstilstanden fortsetter i Quito inntil videre for å sikre byen tilgang på enkelte grunnleggende tjenester. Portforbudet som myndighetene innførte er også opphevet. Situasjonen har vært uoversiktlig med flere drepte, skadde og fengslede.

Veier over hele landet har vært utsatt for blokader og veisperringer fra demonstranter. Transport, herunder buss, taxi og andre transportmidler har vært helt eller delvis paralysert rundt omkring i landet. Flere fly har vært innstilt. Se flystatus på flyplassenes nettsider (spansk) og kontroller fremkommelighet til flyplasser da det har vært endringer med kort varsel. Fly til og fra Galapagos har ikke blitt påvirket i stor utstrekning. Det rapporteres om at situasjonen sakte forbedres og at transport til og fra hovedstaden vender tilbake til det normale. Offisielle nyheter finnes på www.ecu911.gob.ec  der også informasjon om fremkommeligheten på landets veier publiseres.

Sosiale protester forekommer med jevne mellomrom i Ecuador. Til tross for at demonstrasjonene vanligvis er fredelige, har det forekommet til dels meget alvorlige sammenstøt med bruk av tåregass mot demonstrantene. Dersom det skulle oppstå nye demonstrasjoner, oppfordres nordmenn til å unngå disse, store folkesamlinger og generelt holde lav profil og utvise aktsomhet.

Det anbefales å holde seg godt oppdatert på nå-situasjonen gjennom lokale og internasjonale nyheter, samt informasjon fra lokale myndigheter hvis man oppholder seg i, eller vurderer en eventuell reise til Ecuador.

Ecuador ligger i embetsdistriktet til ambassaden i Bogotá, Colombia. Nordmenn kan kontakte generalkonsulatet i Quito eller konsulatet i Guayaquil.

Risiko for terrorhendelser i Ecuador ansees som lav. Lokale myndigheter rapporterer om at mindre bomber som forårsaker materiell ødeleggelse forekommer.

Kriminaliteten er forholdsvis høy i Ecuador og det bør utvises forsiktighet, særlig utenfor etablerte strøk i de store byene. Man bør ikke ferdes alene på kvelds- og nattetid. Lommetyverier og veskenapping er utbredt, ta forholdsregler ved for eksempel å legge igjen pass, kredittkort, verdifulle smykker og de penger du ikke behøver i hotellets oppbevaringsbokser, og bær bare kopi av pass og innreisekortet for identifikasjon.

Det rapporteres om kidnapping for løsepenger i Ecuador, men det er sjelden turister er målgruppen. De fleste kidnappingene finner sted i de store byene og ved grensen til Colombia. Ekspress-kidnappinger, der offeret over en kortere periode blir kjørt fra minibank til minibank for å ta ut penger, forekommer.

Det er finnes velholdte veier fra nord til sør i landet (Pan-American Highway), samt mellom Quito og flere av de store byene. Trafikken i Ecuador er uoversiktlig og særlig i byene må man utvise forsiktighet og fleksibilitet i trafikken. Ikke alle veier har god standard og det bør undersøkes på forhånd om det er tilrådelig å reise på landeveien i særdeleshet på nattestid. Oppmerking på kart o.l. er ikke alltid oppdatert i forhold til aktuell situasjon. Trafikkulykker forekommer hyppig i Ecuador.

Sosiale protester forekommer med jevne mellomrom i landet. Til tross for at demonstrasjonene vanligvis er fredelige har det forekommet til dels meget alvorlige sammenstøt og man bør unngå store folkesamlinger og utvise aktsomhet. Reisende anbefales derfor å holde seg oppdatert på situasjonen hvis man vurderer en eventuell reise til disse områdene.

Kvinner som reiser alene må utvise forsiktighet og ta forholdsregler.

Trakassering og voldsepisoder på bakgrunn av seksuell orientering forekommer.

Ecuador har mange aktive og potensielt aktive vulkaner både rundt hovedstaden Quito og ved andre populære turistdestinasjoner. Rundt Quito kan dette påvirke flytrafikk og annen infrastruktur hovedsakelig på grunn av aske. Andre potensielle naturkatastrofer er oversvømmelse, jordskjelv og tsunami.

Sett deg inn i ecuadorianske myndigheters forholdsregler og relevante informasjonskilder, f.eks: Secretaría de Gestión de Riesgos

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre perioder i Ecuador oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre for hele landet, og for alle nødsituasjoner er: 911

Er du i Quito eller Guayaquil, kan det enkleste være å oppsøke konsulatet personlig ved nødstilfeller. Hvis du ikke kommer frem til konsulatene, kontakt UDs operative senter, eller evt. nærmeste norske ambassade.
Konsulatet i Quito: +593 (2) 246 8558/246 1427
Konsulatet i Guayaquil: +593 (4) 238 1952 / 238 1667
UDops i Oslo: + 47 23 95 00 00
Ambassaden i Bogotá: (+57) 1 651 5500


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn kan oppholde seg i Ecuador i inntil 90 dager uten visum. For lengre opphold må visum søkes på forhånd. For innførselsbestemmelser til Ecuador henvises det til ecuadorianske tollmyndigheters hjemmeside.

Innreise forutsetter gyldig pass med minimum seks måneders gyldighet utover reisens varighet.

Fra 22. juli 2018 krever ecuadorianske myndigheter at alle utlendinger som kommer til landet har gyldig helseforsikring.


Helse

Det ecuadorianske helsevesenet holder en gjennomgående lavere standard enn nordmenn er vant til med unntak av noen private klinikker i de største byene. Det anbefales på det sterkeste å tegne reiseforsikring før avreise.

De sanitære forholdene på hoteller og restauranter er stort sett tilfredsstillende. Vann på flaske anbefales. Tilreisende kan få noe magebesvær grunnet den uvante bakteriefloraen. Dersom man skal opp i høyden i fjellene, bør man forberede seg på dette.

Se vaksineanbefalinger fra Folkehelseinstituttet.


Praktisk informasjon

Quito - generalkonsulat
Generalkonsul: Marcelo Almeida Zúñiga
Korrespondansespråk: Spansk, engelsk
Adresse: Real Consulado General de Noruega, 
Av. República de Salvador N° 1082 y Av. Naciones Unidas, Quito
Kontortid:  08.30-12.30 ma-fre, lørdag stengt
Tlf.:  +593 (2) 246 8558/246 1427
Telefax: +593 (2) 225 4345
E-post: [email protected] 

 

Guayaquil - generalkonsulat
Konsul: Giovanni Battista Ginatta Higgins
Korrespondansespråk: Spansk, engelsk
Adresse: Real Consulado de Noruega, 
Urdesa Central. Víctor Emilio Estrada 419A y Ebanos, Guyaquil
Kontortid: 09.00-12.00, ma-fre, lørdag stengt
Tlf.: +593 (4) 238 1952blobid1.png / 238 1667
E-post: [email protected]

Strøm: 110/120 V, stikkontakt type A og B, adapter trengs for norske stikkontakter.

Myntenheten i Ecuador er amerikanske dollar.

Kredittkort kan brukes i de større byene, også for å ta ut penger i minibanker. Utenfor større byer kan det imidlertid være vanskelig å finne banker eller hotell som aksepterer kredittkort. Kredittkortsvindel er et betydelig problem i Ecuador. Vis aktsomhet ved uttak i minibanker og ikke slipp kortet av syne ved betaling i restauranter og barer. Det anbefales å ta ut penger i bankens åpningstid, også ved bruk av minibank.

Fastnett er utbygd stort sett over hele landet. Mobilnett er godt utbygd i byer og tettbygde strøk. Landskode for å ringe til Ecuador er +593. I tillegg har noen provinser egne koder.

Tidsforskjell til Norge er seks timer etter Norge vintertid, sju timer etter sommertid.

Nasjonale helligdager er 1. januar, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 24. mai, 24. juli, 10. august, 9. og 31. oktober, 2. og 3. november, 6., 25. og 31. desember. 

Identitetsbevis kreves ofte, både på busser, tog og hotell. Det anbefales at man alltid har med seg en kopi av passet. Det snakkes spansk over alt. I hovedsak er det vanskelig å kommunisere på engelsk, i provinsen kan det være tilnærmet umulig. Kleskoden i forretningssammenheng er mer formell enn i Norge.

Tidsbegrepet er fleksibelt og det er derfor ikke uvanlig at forsinkelser forekommer.

Besittelse og bruk av narkotika er straffbart og selv innehav av små mengder narkotika kan føre til lange fengselsstraffer.

Til toppen