Ecuador - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Colombia

Situasjonen med koronaviruset er i stadig endring. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes på kort sikt. Norske borgere oppfordres til å følge med på råd og anvisninger fra lokale myndigheter. For innreise til Ecuador er det et krav om fremvisning av negativ PCR-test og vaksinasjonssertifikat. Passasjerer som ikke kan fremvise dette ved påstigning av flyet på avreisestedet vil bli avvist. For mer informasjon om koronavirus, se under punktene Innreise og Helse.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land. For innreisebestemmelser knyttet til covid-19 se avsnittet om Helse.  

Innreise forutsetter gyldig pass med minimum seks måneders gyldighet utover reisens varighet.

Fra 22. juli 2018 krever ecuadorianske myndigheter at alle utlendinger som kommer til landet har gyldig helseforsikring.

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Ecuador. Som turist kan man få opphold i inntil 90 dager. For forlengelse av oppholdet må man kontakte immigrasjonsmyndighetene. For lengre opphold må visum søkes på forhånd. For innførselsbestemmelser til Ecuador henvises det til ecuadorianske tollmyndigheters hjemmeside (spansk)

For reiser til Galapagosøyene gjelder egne regler. Sjekk nettsidene til Observatorio de turismo Galapagos.

Nye innreiseregler for å reise inn til Ecuador og Galapagos fra og med 1. desember 2021: Du kan lese om dette på nettsiden Resoluciones COE Nacional 29 de noviembre de 2021 (kun på spansk).

De nye kravene innebærer at reisende til Ecuador må kunne fremvise følgende:

  1. Negativ RT-PCR-prøve som er tatt mindre en 72 timer før avreise. Barn under to år har unntak.
  2. Vaksinasjonssertifikat som viser at andre dose er tatt minst 14 dager før innreise. Det er viktig å ta med kopi av både vaksinasjonssertifikat og passet for å spare tid og hjelpe grensepolitiet i Ecuador.

For reisende under 16 år er det kun nødvendig å oppfylle kravet om PCR-test. For øvrige reisende må begge krav oppfylles.

I lys av den nye covid-19-varianten omikron er det anbefalt tiltak for å begrense innreise for borgere hvis opprinnelsesland eller transittsted er følgende land: Sør-Afrika, Botswana, Egypt, Mosambik, Lesotho, Zimbabwe, Swaziland og Namibia.

Spesielle krav for turister, borgere og utlendinger – endringer for innreise til Galapagos:

  • Alle må fullføre de to punktene over (negativ RT-PCR-prøve og vaksinasjonssertifikat)
  • Presentere et kort til transittmyndighetene (TCT – Tarjeta de Control de Tránsito) som utstedes av Galapagos' regjeringsråd (Consejo de Gobierno de Galapagos) se  Para ingresar a la provincia de Galápagos. Du kan registrere deg for å få et TCT-kort på  nettsidene til myndighetene på Galápagos.
  • Det er ikke nødvendig lenger å søke om reisetillatelse (salvoconducto) eller godkjent opphold.

Lenker til sider med utfyllende informasjon:

De fleste reiser i Ecuador skjer uten problemer, men det bør generelt utvises forsiktighet.

Demonstrasjoner: Demonstrasjoner er vanligvis fredelige, men sammenstøt mellom demonstranter og politi kan forekomme. Vær oppmerksom og unngå eventuelle demonstrasjoner og større folkemengder.

Terror: Risikoen for terrorhendelser i Ecuador ansees som lav. Væpnede grupper holder til i grenseområdene mot Colombia, spesielt i provinsene Esmeraldas og Sucumbíos.

Trafikk: Trafikken er uoversiktlig, og ulykkesstatistikken er høy. Det er finnes velholdte veier fra nord til sør i landet (Pan-American Highway), samt mellom Quito og flere av de store byene. Ikke alle veier har like god standard, og det bør undersøkes på forhånd om det er tilrådelig å reise på landeveien, særlig på nattestid.

Det ecuadorianske helsevesenet holder en gjennomgående lavere standard enn nordmenn er vant til, med unntak av noen private klinikker i de største byene. Det anbefales på det sterkeste å tegne reiseforsikring før avreise.

Koronavirus (covid-19): Situasjonen med koronaviruset er i stadig endring. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes på kort varsel. Norske borgere oppfordres til å følge med på råd og anvisninger fra lokale myndigheter.

For innreise til Ecuador er det krav for alle over to år å fremvise en negativ PCR-test utført maksimalt 72 timer før ankomst til landet eller et vaksinasjonskort med en komplett vaksinasjonsordning.

Alle reisende må også fylle ut en helseerklæring før ankomst (Declaración de Salud del Viajero).

Det er innført obligatorisk bruk av ansiktsmaske, sosial distanse på 1,5 meter og bruk av håndsprit.

Det er ikke anbefalt å arrangere store sammenkomster, og ved godkjenning av slike vil det bli innført kontroll av følgende ved inngangen som også inkluderer kjøpesentre, restauranter, barer, diskoteker, kinoer og lignende: At man kan vise til et vaksinesertifikat (fullvaksinert mer enn 14 dager siden) eller negativ PCR-test (72 timer).

Reiser du til Galapagos? For innreise til Galapagos er det krav for alle over to år å fremvise en negativ PCR-test utført maksimalt 72 timer før din reise.

I tillegg må turister fullføre trafikkontrollkortet (Tarjeta de Control de Transito – TCT) som er utstedt av Galapagos' regjeringsråd. Du kan hente dette kortet ved Galapagos' regjeringsråds skranke på flyplassene i Quito eller Guayaquil. Det er også mulig å fylle ut et skjema elektronisk: Sistema Informatico Integral (gobiernogalapagos.gob.ec).

Hvis du har spørsmål, anbefales det å ta kontakt med den nærmeste ecuadorianske ambassade før du reiser. Du kan også ta kontakt med ditt flyselskap og sjekke offisielle nettsider til den ecuadorianske regjeringen.

Lenker til sider med utfyllende informasjon:

Kriminaliteten i Ecuador ansees som forholdsvis høy, og det bør utvises forsiktighet. Veskenapping og lommetyveri er den største risikoen for turister, spesielt i de store byene.  Væpnede ran kan også forekomme, men er sjelden.

Kidnapping for løsepenger forekommer, men det er sjelden turister er målgruppen. Ekspress-kidnappinger, der offeret over en kortere periode blir kjørt fra minibank til minibank for å ta ut penger, forekommer.

Det foregår mye seismisk aktivitet i Ecuador og både jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunami kan forekomme. Det er flere aktive vulkaner i landet og fra tid til annen forekommer det at byer opplever askeutbrudd. Du bør ta forholdsregler og følge med på nyheter og kjenne til landets sikkerhets- og evakueringsplaner hvis et utbrudd er til stede. Flom og jordskred kan forekomme i regnperioden.

Link til sider med utfyllende informasjon:

I Ecuador er du underlagt lokale lover og regler. Ecuador er spansktalende og man kan oppleve at engelskkunnskapene er noe begrenset, spesielt utenfor turistområdene.

Gyldige norske førerkort er tillat for opphold under seks måneder i Ecuador.

Informasjon på engelsk:  171                     

Nødtelefon (brann, politi, ambulanse, turistpoliti, kystvakt): 911

Ansvarlig ambassade: Ambassaden i Bogota, Colombia

E-post: emb.bogota@mfa.no
Adresse: Carrera 11ª #94-45, Oficina 904, Edificio Oporto
Telefon: +57 651 5500,
Nettside
Åpningstider: Mandag-torsdag 8.00-12.00 og 13.00-16.00, Fredag: 08.00-13.30

Norske konsulater i Ecuador:

Guayaquil, Ecuador
E-post: consulado.noruega.gye@gmail.comgginatta@icloud.com
Adresse: Urdesa Central, Victor Emilio Estrada 429ª y Ebanos, Guayaquil
Telefon: +593 (4) 238 1952, +593 (4) 238 1667
Åpningstider: mandag-fredag 9.00 – 12.30

Quito, Ecuador
E-post: consuladonoruega@hotmail.comvat@almeidateranabogados.com
Adresse: Av. República de Salvador N36-140 y Naciones Unidas, Quito
Telefon: +593 (2) 246 8558
Åpningstider: mandag-fredag 8.30 – 12.30