Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Estland - reiseinformasjon

Estland har erklært krisesituasjon og iverksatt tiltak mot spredning av koronaviruset, herunder innreiseforbud for utlendinger uten borett og pålegg om 14 dagers karantene for alle som ankommer Estland. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29. MAI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til og med 20. august.

Fra 15. juni er Danmark unntatt det globale reiserådet. Les mer om vilkår for innreise.

Snarveier:

Sikkerhet

Estland er i hovedsak et trygt reisemål for turister og andre besøkende, men man bør generelt være normalt oppmerksom og ta forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister.  

Den norske ambassaden i Tallinn ligger i utkanten av gamlebyen, rett ved Frihetsplassen (Vabaduse Väljak). Kontaktinformasjon for ambassaden er  
Den kongelige norske ambassade i Tallinn
Harju 6, 15054 Tallinn
Telefon: +372 627 1000
E-post: [email protected]
Hjemmeside: www.norway.no/estonia/
Sosiale medier: Facebook
Mandag - fredag 9:00 - 16:00
Lunsj: 12:30 - 13:00 

Terrortrusselen i Estland vurderes som lav. Det er trygt for utlendinger å ferdes i landet, men man bør være oppmerksom på lommetyver og ta vanlige forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister. Voldskriminalitet kan forekomme.  Ulykkesfrekvens i traffikken er noe høyere enn i Norge, men en av de laveste i EU. Bilparken er moderne.

Demonstrasjoner forekommer, men er normalt fredelige.

Estland har lang kystlinje, mye skog og nordisk klima. Estland har selv ikke aktive atomkraftverk, men vil kunne være utsatt ved ulykker i naboland dersom vindforholdene er ugunstige. Det er ingen stor fare for naturkatastrofer i Estland. Følg imidlertid anvisninger og anbefalinger fra lokale myndigheter. 

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Estland oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Nødtelefon til politi, brann og ambulanse er 112.

Ved forespørsler kan politi kontaktes på +372 6123 000 hver dag fra 08:00-19:00 (http://www.politsei.ee/). East Tallinn Central Hospital +372 6207040. North Estonia Medical Centre (Mustamäe Hospital) +372 617 1300.

Ved behov for bilhjelp kan Falck ringes på 1888.

I en krise eller nødssituasjon oppfordres det til å ta kontakt med ambassaden:
Kgl. norsk ambassade
Harju 6
15054 Tallinn
Telefon: (+372) 627 1000
E-post: [email protected]
Ved kontakt etter ambassadens åpningstid vil det bli satt over til Operativt senter i Utenriksdepartementet.

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 0000 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Som medlem av Schengen reiser nordmenn visumfritt i Estland. Det kreves ikke visum for norske borgere ved innreise i Estland. Mer informasjon finner du her.

Utenlandske statsborgere med oppholdstillatelse i Norge bør ta kontakt med den estiske ambassaden i Oslo for å fastslå om det foreligger visumplikt ved innreise til Estland.

Pass er eneste gyldige identifikasjonsdokument for nordmenn og må medbringes selv om Estland er medlem i Schengen. Det er ikke tilstrekkelig med førerkort og/eller bankkort. Mer informasjon kan finnes på det estiske utenriksdepartementets hjemmesider.


Helse

Koronavirus (covid-19): Det er påvist tilfeller av smitte for koronavirus i Estland. De smittede er ivaretatt av estiske helsemyndigheter. Det er erklært krisesituasjon og iverksatt tiltak mot spredning av viruset, herunder innreiseforbud for utlendinger uten borett og pålegg om 14 dagers karantene for alle som ankommer Estland. Informasjon om situasjonen i Estland og råd til publikum er tilgjengelig på helsevesenets hjemmeside.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsesituasjonen i Estland og standarden på helsevesenet er jevnt over god. Smittefarlig flått finnes i kystområder (mulig å få vaksine).

Standarden på sykehus er jevnt over god. Norske borgere bør ha europeisk helsetrygdekort. En del private klinikker er tilgjengelige. Drikkevann kan kjøpes, men det er ikke nødvendig.

Hepatitt A kan være aktuelt. Se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Som medlem av EØS har nordmenn rett på helsetjenester i Estland på lik linje med estiske statsborgere. Europeisk helsetrygdekort dokumenterer denne rettigheten og bør medbringes.

Andre nyttige nettsider:


Praktisk informasjon

Retningsnummeret til Estland er +372 og internettdomene er .ee
Tidsforskjellen til Norge er + 1 time (UTC +2). Estland har sommertid som i Norge.

Strøm er 220V/50Hz (som i Norge). Lokal valuta er euro.

Det er god mobil- og internettdekning. De fleste kaféer, barer og hoteller har trådløst internett. 

Visa og MasterCard aksepteres de fleste steder og kan benyttes ved uttak av lokal valuta i minibank.

Banker er åpne på hverdager 10-18, enkelte banker holder åpent også på lørdager. Offentlige kontorer har åpningstid 9-17. Dagligvareforretninger er åpne 9-22 (21) alle dager.

Det er store prisforskjeller på taximarkedet. To av de større og seriøse taxiselskapene er Tulika og Tallink.

Det er direkte flyforbindelse Tallinn-Oslo. Fergeforbindelse til Helsingfors, Stockholm og St. Petersburg. Bussnettet er godt utbygd. Internasjonale bilutleiefirmaer er representert.

Engelskkunnskaper er utbredt, særlig blant den yngre del av befolkningen. Russisk snakkes ennå av størstedelen av den voksne befolkningen, men mange med estisk morsmål snakker heller engelsk med turister. Interessen for skandinaviske språk er stor. Noen estere snakker svensk.

Estisk lovverk er tilpasset EU-standard.

Til toppen