Estland - reiseinformasjon

Estland har hatt strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, men har åpnet store deler av samfunnet. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 17. OKTOBER - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland. I Sverige: Kalmar. I Finland: Alle sykehusdistrikter bortsett fra Centrala Tavastland, Egentliga Finland, Helsingfors og Nyland, Lappland, Länsi-Pohja, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten, Norra Karelen, Syd-Österbotten, Södra Savolax og Vasa.  

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder og informasjon om smittevernkriterier finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. januar.

Snarveier:

Sikkerhet

Estland er i hovedsak et trygt reisemål for turister og andre besøkende, men man bør generelt være normalt oppmerksom og ta forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister.  

Terrortrusselen i Estland vurderes som lav. Voldskriminalitet kan forekomme. Ulykkes­frekvens i traffikken er noe høyere enn i Norge, men en av de laveste i EU. Bilparken er moderne. Demonstrasjoner forekommer, men er normalt fredelige.

Estland har selv ikke aktive atomkraftverk, men vil kunne være utsatt ved ulykker i naboland dersom vindforholdene er ugunstige. Det er ingen stor fare for naturkatastrofer i Estland. Følg imidlertid anvisninger og anbefalinger fra lokale myndigheter. 

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Estland oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Nødtelefon til politi, brann og ambulanse er 112.

Politi kontaktes på +372 6123 000 hver dag fra 08:00-19:00 (http://www.politsei.ee/).

Legehjelp i Tallinn: East Tallinn Central Hospital +372 6207040. North Estonia Medical Centre (Mustamäe Hospital) +372 617 1300.

Ved behov for bilhjelp kan Falck ringes på 1888.

I en krise eller nødssituasjon oppfordres det til å ta kontakt med ambassaden:
Kgl. norsk ambassade
Harju 6
15054 Tallinn
Telefon: (+372) 627 1000
E-post: [email protected]

Ved kontakt etter ambassadens åpningstid vil det bli satt over til Operativt senter i Utenriksdepartementet på tlf: +47 23 95 00 00, e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Som medlem av Schengen reiser nordmenn visumfritt i Estland. Det kreves ikke visum for norske borgere ved innreise i Estland. Mer informasjon finner du på  Who does not need a visa to visit Estonia?.

Utenlandske statsborgere med oppholdstillatelse i Norge bør ta kontakt med den estiske ambassaden i Oslo for å fastslå om det foreligger visumplikt ved innreise til Estland.

Pass er eneste gyldige identifikasjonsdokument for nordmenn og må medbringes selv om Estland er medlem i Schengen. Det er ikke tilstrekkelig med førerkort og/eller bankkort. Mer informasjon kan finnes på det estiske utenriksdepartementets hjemmesider.


Helse

Koronavirus (covid-19): Estland har hatt strenge tiltak for å begrense spredning av koronaviruset, men har åpnet store deler av samfunnet. Den siste tiden har det vært en økende grad av smitte, spesielt i Tallinn-området. 

Karantenekrav: Fra og med mandag 12. oktober slipper reisende fra Norge til Estland karantene. Unntaket er under forutsetning om at smittetallet i Norge er mellom 25-50 per 100.000 de siste 14 dagene. I tillegg må dette tallet være lavere enn Estlands smittenivå når man ganger det estiske smittetallet med 1,1. Reisende til Estland kan også unngå karantene dersom smittetallet i landet man reiser fra er under 25 per 100.000 de siste 14 dagene. Gjeldende krav oppdateres hver fredag.  

Direkteflyvninger: Fra og med 5. oktober tillater estiske myndigheter direkteflyvninger til land med under det dobbelte gjennomsnittet av smittetallet i Europa. Per 29. september er det gjennomsnittlige smittetallet i EU på 93.4 per 100.000 over de siste 14 dagene (ECDC). Dermed tillates direkteflyvninger til land med under 186.8 per 100.000 smittede - deriblant Norge. Krav om karantene ved ankomst til Estland fra et land med mer enn 25 per 100.000 smittede de siste 14 dagene gjelder fremdeles. Karantenekravet gjelder også dersom smittetallet i landet er mellom 25-50 per 100 000, og tallet er lavere enn Estlands smittenivå når man ganger det med 1,1.    

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsesituasjonen i Estland og standarden på helsevesenet er jevnt over god. Smittefarlig flått finnes i kystområder (mulig å få vaksine).

Standarden på sykehus er jevnt over god. Norske borgere bør ha europeisk helsetrygdekort. En del private klinikker er tilgjengelige. Drikkevann kan kjøpes, men det er ikke nødvendig.

Hepatitt A kan være aktuelt. Se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Som medlem av EØS har nordmenn rett på helsetjenester i Estland på lik linje med estiske statsborgere. Europeisk helsetrygdekort dokumenterer denne rettigheten og bør medbringes.

Andre nyttige nettsider:


Praktisk informasjon

Offisielt språk er estisk, et språk i samme språkgruppe som finsk og samisk. Rundt en fjerdedel av innbyggerne har russisk som morsmål. Engelskkunnskaper er utbredt, særlig blant den yngre del av befolkningen.

Retningsnummeret til Estland er +372 og internettdomene er .ee.

Det er god mobil- og internettdekning. De fleste kaféer, barer og hoteller har trådløst internett. 

Tidsforskjellen til Norge er + 1 time (UTC +2). Estland har sommertid som i Norge.

Elektrisk spenning er 220V/50Hz som i Norge. Kontakter er tilsvarende som i Norge.

Lokal valuta er euro. Visa og MasterCard aksepteres de fleste steder og kan benyttes ved uttak i minibank.

Banker er åpne på hverdager 10-18. Enkelte banker holder åpent også på lørdager. Offentlige kontorer har åpningstid 9-17. Dagligvareforretninger er normalt åpne 9-22 alle dager.

Estland har et velfungerende og billig digitalt operert taxisystem for bestilling via app, spesielt ved selskapene Bolt og Uber. Det finnes også tradisjonelle taxioperatører, først og fremst selskapene Tulika og Tallink. Merk også noen pirattaxier med svært høye priser.

Det er normalt direkte flyforbindelse Tallinn-Oslo. Fergeforbindelse til Helsingfors, Stockholm og St. Petersburg. Bussnettet er godt utbygd. Internasjonale bilutleiefirmaer er representert.

Estisk lovverk er tilpasset EU-standard.