Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Estland - reiseinformasjon

Estland er i hovedsak et trygt reisemål for turister og andre besøkende, men man bør generelt være normalt oppmerksom og ta forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister. For informasjon om koronavirus se under punktet Helse.

Snarveier:

Sikkerhet

Estland er i hovedsak et trygt reisemål for turister og andre besøkende, men man bør generelt være normalt oppmerksom og ta forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister.  

Den norske ambassaden i Tallinn ligger i utkanten av gamlebyen, rett ved Frihetsplassen (Vabaduse Väljak). Kontaktinformasjon for ambassaden er  
Den kongelige norske ambassade i Tallinn
Harju 6, 15054 Tallinn
Telefon: +372 627 1000
E-post: [email protected]
Hjemmeside: www.norra.ee
Sosiale medier: Facebook
Mandag - fredag 9:00 - 16:00
Lunsj: 12:30 - 13:00 

Terrortrusselen i Estland vurderes som lav. Det er i alminnelighet trygt for utlendinger å ferdes i landet, men man bør være oppmerksom på lommetyver og ta vanlige forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister. Voldskriminalitet kan forekomme. Det er en relativt høy ulykkesfrekvens. Bilparken er moderne.

Demonstrasjoner forekommer, men er normalt fredelige.

Det finnes noen fordommer mot LHBT-personer. Trakassering og hatkriminalitet kan finne sted. 

Estland har lang kystlinje, mye skog og nordisk klima. Flom, skogbrann og strenge kuldeperioder er de vanligste utfordringene. Estland har selv ikke aktive atomkraftverk, men vil kunne være utsatt ved ulykker i naboland dersom vindforholdene er ugunstige. Det er ingen stor fare for naturkatastrofer i Estland. Følg imidlertid anvisninger og anbefalinger fra lokale myndigheter. Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Estland oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Nødtelefon til politi, brann og ambulanse er 112.

Ved forespørsler kan politi kontaktes på +372 6123 000 hver dag fra 08:00-19:00 (http://www.politsei.ee/). East Tallinn Central Hospital +372 6207040. North Estonia Medical Centre (Mustamäe Hospital) 1900
Ved behov for bilhjelp kan Falck ringes på 1888.

I en krise eller nødssituasjon oppfordres det til å ta kontakt med ambassaden:
Kgl. norsk ambassade
Harju 6
15054 Tallinn
Telefon: (+372) 627 1000
E-post: [email protected]
Ved kontakt etter ambassadens åpningstid vil det bli satt over til Operativt senter i Utenriksdepartementet.

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 0000 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Som medlem av Schengen reiser nordmenn visumfritt i Estland. Det kreves ikke visum for norske borgere ved innreise i Estland. Mer informasjon finner du her.

Utenlandske statsborgere med oppholdstillatelse i Norge bør ta kontakt med den estiske ambassaden i Oslo for å fastslå om det foreligger visumplikt ved innreise til Estland.

Pass er eneste gyldige identifikasjonsdokument for nordmenn og må medbringes selv om Estland er medlem i Schengen. Det er ikke tilstrekkelig med førerkort og/eller bankkort. Mer informasjon kan finnes på det estiske utenriksdepartementets hjemmesider.


Helse

Helsesituasjonen i Estland og standarden på helsevesenet reflekterer situasjonen ellers i denne delen av Europa, og kan oppleves noe dårligere enn i Norge. Estland har høy forekomst av tuberkulose. Spredningen av tuberkulose og hiv/aids har økt de siste årene øst i landet. Smittefarlig flått finnes i kystområder (mulig å få vaksine).

Standarden på sykehus er jevnt over god. Norske borgere bør ha europeisk helsetrygdekort. En del private klinikker er tilgjengelige. Varierende vannkvalitet. Drikkevann kan kjøpes, men det er ikke nødvendig.

Hepatitt A kan være aktuelt. Se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Som medlem av EØS har nordmenn rett på helsetjenester i Estland på lik linje med estiske statsborgere. Europeisk helsetrygdekort dokumenterer denne rettigheten og bør medbringes.

Koronavirus (covid-19): Per 28.2.20 har en pasient testet positivt for koronavirus. Pasienten er ivaretatt av estiske helsemyndigheter. Det er ikke innført restriksjoner som følge av viruset. Informasjon på engelsk og estisk om situasjonen i Estland og råd til publikum er tilgjengelig på helsevesenets hjemmeside.

***

Andre nyttige nettsider:


Praktisk informasjon

Retningsnummeret til Estland er +372 og internettdomene er .ee
Tidsforskjellen til Norge er + 1 time (UTC +2). Estland har sommertid som i Norge.

Strøm er 220V/50Hz (som i Norge). Lokal valuta er euro.

Det er god mobil- og internettdekning. De fleste kaféer, barer og hoteller har trådløst internett. 

Visa og MasterCard aksepteres de fleste steder og kan benyttes ved uttak av lokal valuta i minibank.

Banker er åpne på hverdager 9-18, enkelte banker holder åpent også på lørdager. Offentlige kontorer har åpningstid 9-17. Dagligvareforretninger er åpne 9-22 (21) alle dager.

Det er store prisforskjeller på taximarkedet. To av de større og seriøse taxiselskapene er Tulika og Tallink.

Det er direkte flyforbindelse Tallinn-Oslo. Fergeforbindelse til Helsingfors, Stockholm og St. Petersburg. Bussnettet er godt utbygd. Internasjonale bilutleiefirmaer er representert.

Engelskkunnskaper er utbredt, særlig blant den yngre del av befolkningen. Russisk snakkes ennå av størstedelen av den voksne befolkningen, men mange med estisk morsmål snakker heller engelsk med turister. Interessen for skandinaviske språk er stor. En del estere snakker svensk og ikke så rent få snakker også norsk.

Estisk lovverk er tilpasset EU-standard.

Til toppen