Estland - reiseinformasjon

Estland har innført strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset og er i en delvis lockdown. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29. MARS 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: Island.

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten og Norra Karelen.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

Estland er i hovedsak et trygt reisemål for turister og andre besøkende, men man bør generelt være normalt oppmerksom og ta forholdsregler, særlig på steder hvor det oppholder seg mange turister.  

Terrortrusselen i Estland vurderes som lav. Voldskriminalitet kan forekomme. Ulykkes­frekvens i traffikken er noe høyere enn i Norge, men en av de laveste i EU. Bilparken er moderne. Demonstrasjoner forekommer, men er normalt fredelige.

Estland har selv ikke aktive atomkraftverk, men vil kunne være utsatt ved ulykker i naboland dersom vindforholdene er ugunstige. Det er ingen stor fare for naturkatastrofer i Estland. Følg imidlertid anvisninger og anbefalinger fra lokale myndigheter. 

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Estland oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Nødtelefon til politi, brann og ambulanse er 112.

Politi kontaktes på +372 6123 000 hver dag fra 08:00-19:00 (http://www.politsei.ee/).

Legehjelp i Tallinn: East Tallinn Central Hospital +372 6207040. North Estonia Medical Centre (Mustamäe Hospital) +372 617 1300.

Ved behov for bilhjelp kan Falck ringes på 1888.

I en krise eller nødssituasjon oppfordres det til å ta kontakt med ambassaden:
Kgl. norsk ambassade
Harju 6
15054 Tallinn
Telefon: (+372) 627 1000
E-post: emb.tallinn@mfa.no

Ved kontakt etter ambassadens åpningstid vil det bli satt over til Operativt senter i Utenriksdepartementet på tlf: +47 23 95 00 00, e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Som medlem av Schengen reiser nordmenn visumfritt i Estland. Det kreves ikke visum for norske borgere ved innreise i Estland. Mer informasjon finner du på  Who does not need a visa to visit Estonia?.

Utenlandske statsborgere med oppholdstillatelse i Norge bør ta kontakt med den estiske ambassaden i Oslo for å fastslå om det foreligger visumplikt ved innreise til Estland.

Pass er eneste gyldige identifikasjonsdokument for nordmenn og må medbringes selv om Estland er medlem i Schengen. Det er ikke tilstrekkelig med førerkort og/eller bankkort. Mer informasjon kan finnes på det estiske utenriksdepartementets hjemmesider.


Helse

Koronavirus (covid-19): Estland har innført strenge tiltak for å begrense spredning av koronaviruset, og er i en delvis lockdown. Smitten er spesielt høy i hovedstaden Tallinn og i nordøst i landet.

Karantenekrav: Alle reisende fra land med smittetall under 150 pr 100.000 trenger ikke karantene.  Dette betyr at for øyeblikket trenger ikke reisende fra Norge karantene. Dette kan imidlertid raskt endre seg, og listen over land hvor reisende unngår karantene gjennomgås hver fredag.

Alle som kommer fra land med smittetall over 150 pr 100.000 må ta en koronatest, enten senest 72 timer før ankomst Estland eller ved ankomst Estland, og være ti dager i karantene. Karantenetiden kan kortes ned dersom man tar en ny test tidligst seks dager etter den første testen og begge testene er negative. Selv om man er i karantene, kan man - etter at og forutsatt at den første testen er negativ - gå i matbutikk og apotek/lege og man kan gå på jobb hvis det er nødvendig, men må unngå unødvendig nærkontakt med andre. 

Direkteflyvninger: Flytrafikken til og fra Estland er kraftig redusert, men det er fremdeles direktefly mellom Tallinn og Norge med Air Baltic. Det er også mulig å fly til/fra Estland via Riga med Air Baltic.   

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsesituasjonen i Estland og standarden på helsevesenet er jevnt over god. Smittefarlig flått finnes i kystområder (mulig å få vaksine).

Standarden på sykehus er jevnt over god. Norske borgere bør ha europeisk helsetrygdekort. En del private klinikker er tilgjengelige. Drikkevann kan kjøpes, men det er ikke nødvendig.

Hepatitt A kan være aktuelt. Se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Som medlem av EØS har nordmenn rett på helsetjenester i Estland på lik linje med estiske statsborgere. Europeisk helsetrygdekort dokumenterer denne rettigheten og bør medbringes.

Andre nyttige nettsider:


Praktisk informasjon

Offisielt språk er estisk, et språk i samme språkgruppe som finsk og samisk. Rundt en fjerdedel av innbyggerne har russisk som morsmål. Engelskkunnskaper er utbredt, særlig blant den yngre del av befolkningen.

Retningsnummeret til Estland er +372 og internettdomene er .ee.

Det er god mobil- og internettdekning. De fleste kaféer, barer og hoteller har trådløst internett. 

Tidsforskjellen til Norge er + 1 time (UTC +2). Estland har sommertid som i Norge.

Elektrisk spenning er 220V/50Hz som i Norge. Kontakter er tilsvarende som i Norge.

Lokal valuta er euro. Visa og MasterCard aksepteres de fleste steder og kan benyttes ved uttak i minibank.

Banker er åpne på hverdager 10-18. Enkelte banker holder åpent også på lørdager. Offentlige kontorer har åpningstid 9-17. Dagligvareforretninger er normalt åpne 9-22 alle dager.

Estland har et velfungerende og billig digitalt operert taxisystem for bestilling via app, spesielt ved selskapene Bolt og Uber. Det finnes også tradisjonelle taxioperatører, først og fremst selskapene Tulika og Tallink. Merk også noen pirattaxier med svært høye priser.

Det er normalt direkte flyforbindelse Tallinn-Oslo. Fergeforbindelse til Helsingfors, Stockholm og St. Petersburg. Bussnettet er godt utbygd. Internasjonale bilutleiefirmaer er representert.

Estisk lovverk er tilpasset EU-standard.