Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Irland - reiseinformasjon

Irland anses som et trygt reisemål, og de fleste reiser er problemfrie. Helsemessige og sanitære forhold er omtrent som i Norge, og kriminaliteten vurderes som lav. Reisende må ta med pass ettersom dette er det eneste gyldige reise- og identifikasjonsdokument for norske borgere.

Snarveier:

Sikkerhet

Det har ikke vært alvorlige terroraksjoner i Irland på over 40 år, blant annet som følge av Langfredagsavtalen fra 1998. Faren for terrorhandlinger i Irland som følge av konflikten i nord anses som liten.

Risikoen for terrorhandlinger utført av terrorister er til stede i Dublin, som i andre europeiske hovedsteder. Det er imidlertid ikke grunn til å tro at Irland er mer utsatt enn andre land, snarere tvert imot. Det er ikke spesielle sikkerhetsforanstaltninger for reise med buss, trikk (Luas) eller tog.

For vanlige innbyggere og turister er Irland et trygt land å ferdes i. Det er likevel viktig å passe godt på verdisaker som penger, pass, smykker og fotoutstyr. Safen på hotellet bør benyttes. Reisende bør være oppmerksomme på risikoen for lommetyver og veskenappere. Ved større feiringer bør man utvise spesiell aktsomhet.

Å reise rundt i Irland er generelt sett trygt. Det er ingen spesiell risiko for naturkatastrofer i Irland, men kraftig regnvær kan til tider føre til flom i enkelte deler av landet.

Alle nordmenn som skal reise til utlandet oppfordres til å benytte UDs system for reiseregistrering.  Reiseregistrering er et frivillig tilbud til nordmenn på reise i utlandet og det anbefales at alle som skal være i utlandet over lengre tid (studenter og andre fastboende) registrerer seg.

Reiseregistrering.no er en tjeneste hvor norske reisende kan registrere seg for å få relevant og tidskritisk informasjon ved alvorlige hendelser i utlandet. Når utenrikstjenesten har relevant informasjon som vi vil nå ut med til norske reisende, sendes dette ut på epost og sms til de som har registrert seg på reiseregistrering.no. Registreringen gjøres online på https://www.reiseregistrering.no/

Du kan melde deg på ambassadens nyhetsbrev (ca. en gang per måned) på ambassadens hjemmeside.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre er 999 eller 112.

I en krise- og/eller nødsituasjon bes norske borgere å ta kontakt med ambassaden på telefon +353 1 662 1800. I en krisesituasjon utenom ambassadens åpningstider, vil man bli viderekoblet til UDs døgnoperative senter (+47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no).


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Irland er ikke medlem av Schengen, og man trenger derfor pass ved innreise til landet. Det er ikke noe krav om at passet må være gyldig i et lenger tidsrom enn reisens varighet. Norske nødpass aksepteres.

Norske borgere trenger ikke visum for å reise til Irland.

For utenlandske borgere bosatt i Norge gjelder følgende regler:
Reisebevis for flyktninger (grønt). Dokumentet har følgende tekst nederst på en av de første sidene ‘Konvensjonen av 28 juli 1958 (Convention of 28 July 1958)’. Innehavere av dette dokumentet kan fritt reise inn i Irland, og trenger ikke visum. I særtilfeller kan man likevel bli stoppet ved grensen og nektet innreise (eksempelvis om man tidligere har vært utvist fra eller nektet innreise til Irland eller Storbritannia), så det anbefales at man sjekker med den irske ambassaden på forhånd.

Utlendingspass (blått): Innehavere av utlendingspass kan reise til Irland, men må ha visum for innreise. Visum til Irland søkes gjennom den irske ambassaden i Oslo.

Vi gjør oppmerksomme på at disse reglene gjelder for borgere med reisedokumenter utstedt av norske myndigheter. Borgere av andre land, med oppholdstillatelse i Norge, men reisedokumenter/pass utstedt av egne myndigheter, må selv sjekke med den irske ambassaden hvorvidt de trenger visum for innreise til Irland eller ikke.

Den irske ambassaden holder til i Haakon VIIs gate 1 i Oslo, og kan kontaktes på telefon 22 01 72 00. Hjemmesiden deres er www.dfa.ie/irish-embassy/norway/.


Helse

Helsemessige og sanitære forhold i Irland er tilsvarende det vi finner i Norge.

Irland har både et offentlig og privat helsevesen. Det er ikke stor forskjell i kvalitet, men ventetiden vil være kortere om man kan benytte seg av de private tilbudene. De store sykehusene holder høy internasjonal standard. De siste årene har det vært store problemer med overfylte akuttmottak på offentlige sykehus. Situasjonen ser så langt ikke ut til å bedres.

Som følge av det fuktige klimaet er luftveissykdommer forholdsvis utbredt.

Om man reiser til Irland som turist, har man som EØS-borger krav på medisinsk bistand i nødstilfeller. Det anbefales at man bringer med seg sitt europeiske helsetrygdkort. Mer informasjon om dette finnes på Health Services for visitors to Ireland.

Apotekene i Irland er ofte en del av et parfymeri. Dette gjelder både kjeder og frittstående butikker. Man bør være oppmerksom på at noen legemidler som selges over disk her kan ha restriksjoner i Norge, så dette bør sjekkes ut før man eventuelt bringer disse legemidlene med seg hjem.

For oppdatert informasjon om reiseråd i forbindelse med helsespørsmål, anbefales det å sjekke ut hjemmesiden til Folkehelseinstituttet.


Praktisk informasjon

Det er ikke store kulturelle forskjeller mellom Irland og Norge, men man bør være oppmerksom på at irene er vant med en noe høfligere omgangstone enn hva man er vant med hjemmefra, spesielt i butikker, restauranter, etc. Det er viktig å huske på ‘please’, ‘thank you’, etc.

Tidsforskjellen er -1 time, og normal arbeidstid for kontoransatte er 9-17. 

Irland tilhører euro-sonen. De fleste kredittkort kan anvendes. Det kan lønne seg å spørre på forhånd om drosjer tar kredittkort, da dette ikke alltid er tilfelle.

Strømnettet er 220 volt. Systemet følger det britiske med tre-pin-kontakter, så man bør ha med strømadapter. Dette kan kjøpes på flyplassen og i butikker som selger utstyr for reisende)

Mobilnettet er forholdvis godt utbygget, men det er ikke full dekning i alle regioner. Dette gjelder særlig på vestkysten. Det nye EU direktivet for mobilabonnement sikrer at du kan bruke norsk abonnement på samme måte som i Norge. Dersom man opplever problemer med 4G-nettet, anbefales det å manuelt velge irsk mobiloperatør.

Landkoden til Irland er +353. Det er også viktig å merke seg at det i Irland fremdeles er retningsnumre, og at når man ringer fra utlandet, må 0 fjernes (eksempelvis blir ambassadens nummer, som innenlands er 01 662 1800, til +353 1 662 1800 om man ringer fra utlandet).

Det finnes flere ulike numre for nummeropplysning. Disse er: 11811/11850/11888/11890.

Internettdomenet for Irland er .ie.

Normale åpningstider for butikker, bank, og offentlige kontorer er for butikker - fra 09:00/10.00 til 18:00/19.00 (også lørdag og søndag i de største byene, søndager fra 12.00).  Banker er åpne fra 10:00 til 16:00 (17:00 på torsdager) og holder stengt lørdager og helligdager. Kontorer og offentlige etater: 9-17.

Supermarkeder har som regel åpent fra (08:00/09:00 til 19:00. Enkelte store kjeder har åpent til kl. 21:00. Enkelte store supermarkeder har også døgnåpent. Det er ofte utvidet åpningstid på torsdager («late night shopping») og store kjøpesentre har ofte også dette på fredager.  

Nasjonale helligdager: 17. mars (St. Patrick’s Day), første mandag i mai, juni, august og siste mandag i oktober (såkalte Bank Holidays), 1. og 2. juledag og 1. nyttårsdag. Langfredag er offentlige kontorer og puber/restauranter stengt, men enkelte er åpne. Alkoholsalget er stengt den dagen. Når en bevegelig helligdag (som 1. juledag) faller på en lørdag eller søndag, vil førstkommende hverdag være fri.

I Irland tipses det omtrent som i Norge, dvs på restauranter og kafeer med betjent service ved bordene, taxisjåfører, o.l. Det er ofte vanlig å gi litt til frisører, spesielt om man benytter en fast frisør. Kjøper man drikke over disk på pub, tipses det ikke. Men det tipses om en servitør har levert drikken.

Irland er tospråklig. Selv om irsk er landets offisielle språk, snakker de aller fleste engelsk til daglig. Man bør imidlertid være oppmerksom på at det er områder, spesielt på vestkysten, der det hovedsakelig benyttes irsk i dagliglivet. De fleste irske tv-kanaler er på engelsk.

Til toppen