Kosovo - reiseinformasjon

Det er påvist en rekke tilfeller av koronavirus (covid-19) i Kosovo. Kosoviske myndigheter har innført tiltak for å stanse spredningen av viruset. For øvrig informasjon om koronaviruset, se under punktet Helse.

Norske borgere trenger gyldig pass, men ikke visum til Kosovo. Du kan bli spurt om hvorfor du skal besøke landet. Du får et stempel som varer i 90 dager og som kan forlenges. Det er krav om en negative RT-PCR test tatt de siste 72 timer for reisende fra land med høyt antall covid-19-smittede. For å reise videre til andre land bør du ta en test ved et privat laboratorium. Det er medisinsk personell ved grensepasseringer og på flyplassen.

Det kan fremdeles være fare for miner og ikke-eksplodert ammunisjon fra konflikten i 1999. Risikoområder er langs grensen til Albania, overgangen Dulje Pass (i det sentrale Kosovo), og i det vestlige fjellområdet mellom Kosovo, Albania og Montenegro. Vær forsiktig hvis du reiser i disse områdene og opphold deg på hovedveiene. De fleste av de gjenværende farlige områdene befinner seg i høye fjellområder med spredt vegetasjon.

Hvis du ser noe mistenkelig, ikke rør det, men rapporter umiddelbart til den nærmeste KFOR-patrulje.

Det advares mot unødvendige reiser til kommunene Zvecan, Zubin Potok og Leposavic, og til den nordlige delen av Mitrovica by, på grunn av mulige utbrudd av vold og negativer sikkerhetshendelser der. Unngå å reise mellom Kosovo og Serbia via Gate 1 (Leposavic) eller Gate 31 (Zubin Potok), velg alternative ruter. 

Kosovo/Serbia-grensen. Myndighetene i Serbia anser ikke grensepasseringsområdene som offentlige, internasjonale grenser. Utenlandske borgere har blitt nektet innreise til Serbia hvis de har Republikken Kosovos stempel i passet. Du kan ikke reise direkte fra Kosovo til Serbia hvis du ikke har et gyldig stempel enten fra Beograd flyplass eller en av Serbias grensepasseringer med Montenegro, Kroatia, Ungarn, Romania, Bulgaria eller Nord-Makedonia. Du bør velge en rute som  går gjennom et tredje land.

Smittevern covid-19:  Det er portforbud mellom kl. 22.30 og 05.00. Kafeer, restauranter og shoppingsentra er åpne til kl.22. Munnbind er påbudt på offentlige steder innendørs og utendørs. Samling av flere enn ti personer er forbudt. Nødnummer for folk som har koronavirus eller psykologiske problemer: +383 200 80 800. 

Institusjonene nedenfor utfører covid-19-tester. Kontakt dem direkte for adresser, priser osv.

  • Medical and Laboratory Services SHPK, +383 48 111 000 or +383 38 600 188
  • Prolab, +383 49 789 410
  • Olive Lab, +383 38 720 055, +383 49 520 056
  • UBT – Laboratori I Mikrobiologis e Klinike, + 383 46 500 777, +383 46 500 888
  • Avicena, +383 49 825 555
  • UCCK – University Clinical Center Kosovo (public hospital), +381 38 500 600

***

Helsesystemet i Kosovo er underfinansiert. Sykehus mangler spesialisert utstyr og det er mangel på enkelte medisiner. Leger og sykepleiere kan mangle opplæring i moderne praksis. Du bør ha helseforsikring. Hvis du trenger ambulanse, kan du ringe 194 fra en mobiltelefon. Du bør straks kontakte forsikringsselskapet ditt hvis du sendes til medisinsk behandling. Høye nivå av luftforurensning kan inntre i Kosovo.

Sykdommer: «Crimean Congo Haemorrhagic Fever» er endemisk i Kosovo. De fleste tilfeller finnes i regionen rundt Malishevë/o (sentrale Kosovo), men om sommeren kan sykdommen også finnes andre områder på landsbygda. Vestnilviruset kan overføres via mygg.

Ta forholdsregler for å beskytte deg mot gatekriminalitet. Se opp for lommetyver særlig på flyplasser og offentlig transport. Som utlending kan du være målskive for kriminelle som kan tro du oppbevarer mange kontanter.

Isolerte hendelser med skytevåpen og bileksplosjoner er vanligvis knyttet til organisert kriminalitet og ikke rettet mot utlendinger.

Kosovo ligger i en seismisk aktiv sone, og små jordskjelv er vanlige. Det siste større jordskjelvet som målte 4,5 på Richters skala hendte i 2010 ca. 90 kilometer fra Prishtina. Relevant informasjon kan hentes på nettsidene til European-Mediterranean Seismological Centre.

Det er ingen lov mot homofil praksis. Men Kosovo er et konservativt samfunn, og åpen homofil praksis er generelt ikke tolerert. Fotografering av militære installasjoner eller politi-installasjoner, personale eller kjøretøy kan lede til problemer med myndighetene.

Bær passet på deg for å kunne vise ID og oppbevar en kopi på et trygt sted. Oppbevaring og salg av narkotika gir vanligvis streng straff.

Politi: 92 (mobil 112)

Brann: 93

Ambulanse: 94

Ambassadens hjemmeside

UDs døgnoperative senter: (+47) 23 95 00 00,
e-post: UDs.Operative.Senter@mfa.no

Konsulær hjelp: Den norske ambassaden i Prishtina kan gi konsulære hjelp til norske borgere, eksempelvis ved søknad om pass, ved rettsprosesser, ulykker, sykdom og død. Kontakt:

Royal Norwegian Embassy in  Prishtina
Visa and Consular Section
Address:  Rr. Sejdi Kryeziu Nr.8, 10 000 Prishtina, Kosovo
Office:   +383 38 232 111 00

E-post: consular.prishtina@mfa.no

Norwegian Embassy in Prishtina - Facebook 

 

Kosovo. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Kosovo.