Kroatia - reiseinformasjon

Kroatia er et trygt land å ferdes i som turist. Gatekriminaliteten er lav, men som i alle storbyer bør man også i Zagreb ta forholdsregler, og følge de generelle reiserådene for området.

Snarveier:

Praktisk informasjon

Nasjonal landskode til Kroatia er +385. Telefonnettet er relativt stabilt. Det er ingen tidsforskjell mellom Kroatia og Norge. Kontakter og strømstyrke er tilsvarende de norske. I mange private leiligheter finner man gasskomfyrer på kjøkkenet.

Hovedformen for lokal transport i Kroatia er buss. I Zagreb og Osijek kan man også benytte trikker. Billetter selges i kiosker med navn Tisak, og ombord på enkelte busser/trikker. 

Det er et omfattende nettverk av langdistansebusser mellom Kroatias største byer, og fra Kroatia til de andre landene i regionen. Billett til langdistansebusser kjøpes som regel på holdeplassen før ombordstigning, eller på bussen, hvis det ikke er forhåndssalg.

For å komme seg ut til øyene langs kysten benytter man vanligvis båt og/eller bilferger

Jernbanenettet i Kroatia er stort sett sentrert rundt hovedstaden Zagreb. Herfra går det tog til omkringliggende tettsteder, og bla til Kroatias nest største by Split. Fra Zagreb går det også tog til andre land. Togbilletter kjøpes på togstasjonen. Informasjon og tidtabell finnes på jernbanens nettsider.

Den kroatiske turistinformasjonen har også flere nyttige reisetips.

Myntenheten i Kroatia er kuna (1 kuna = 100 lipa). De fleste kredittkort kan anvendes, men bruk av kontanter er vesentlig mer utbredt enn i Norge. I mindre restauranter, butikker og ved privat overnatting benyttes kun kontanter - se oppdatert valutakurs.

Butikker holder åpent hverdager og lørdag fra 09.00 til rundt klokken 18.00 (kan variere med butikkens nærhet til sentrum og størrelse på by)

Supermarkeder, shoppingsentre og enkelte større butikker har åpent fra 09 til 21.

Banker holder åpent mandag-fredag fra 08 til 18 (kan variere med størrelsen på banken og byen). Lørdag er åpningstiden 09-12.

Vanlige postkontor har åpent mandag til fredag fra 07.00 til 20.00 (enkelte små filialer har kortere åpningstid). Enkelte postkontorer har utvidet åpningstider, og holder åpent fra 07.00 til 00.00. Enkelte større postkontor holder åpent på lørdager fra klokken 08.00 til 13.00.

Restauranter holder gjerne åpent fra rundt klokken 11.00 til klokken 00.00. Vær oppmerksom på at enkelte restauranter holder stengt på søndager, og at flere spisesteder i innlandet holder stengt i sommerferien.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 6. januar, 1. påskedag, 2. påskedag, 1. mai, Corpus Christi (60 dager etter påske), 22. juni, 25. juni, 5. august, 15. august, 8. oktober, 1. november, og 1. og 2. juledag.

Er du fornøyd med servicen er det vanlig i Kroatia å runde av beløpet oppover. Prosentandelen varierer, men ligger som oftest på et sted mellom fem-ti prosent. Det er vanlig å tipse på restauranter, barer, og i taxi. Flere lokale gir også ofte et lite symbolsk beløp (nok til en kaffe) i tips til frisøren eller massøren/massøsen, den lokale guiden etc.

Kle deg anstendig dersom du skal besøke en kirke eller andre religiøse steder.

I Kroatia snakker man kroatisk, et slavisk språk som er svært likt serbisk og bosnisk. I de store byene og langs kysten er det vanlig at ansatte i servicebransjen snakker engelsk. Dette er også utbredt blant den yngre befolkningen. Mange av de eldre snakker derimot tysk fremfor engelsk. Italiensk er kjent for mange i Istria og langs kysten i Dalmatia.

Toll - kroatisk tollvesen.


Sikkerhet

Kroatia er et trygt land å ferdes i som turist. Gatekriminaliteten er lav, men som i alle storbyer bør man også i Zagreb ta forholdsregler, og følge de generelle reiserådene for området.

Norge er representert i Kroatia ved ambassaden i Zagreb:
Royal Norwegian Embassy
Grand Centar
Hektorovićeva 2 / 3rd floor
10 000 Zagreb
Kroatia
Tel: +385 1 6273 800
Fax: +385 1 6273 899
E-post: emb.zagreb@mfa.no
Åpningstider: 08.30 – 16.00 man-fre (15. september - 14. mai), 08.30 – 15.30 man-fre (15. mai - 14. september)

I tillegg er Norge representert ved et honorært konsulat i både Dubrovnik og i Rijeka. 

Norges honorære konsulat i Dubrovnik:
Mr. Tonči Peović, honorær konsul
E-post: royal_norwegian_consulate_dubrovnik@email.t-com.hr
Uz Giman 7A, 20000 Dubrovnik
Tel: +385 (0) 20357943 
Mob: +385 (0)993 357 943 
Fax: +385 (0) 20357945

Konsulatet i Dubrovnik ble etablert i 2009, og bistår nordmenn i ulike konsulære saker.

Norges honorære konsulat i Rijeka:
Ms. Loredana Frank-Jerman, honorær konsul
E-post: royal.norwegian.consulate@hi.t-com.hr
Zrtava Fasizma 2/II, 51000 Rijeka
Tel: +385 51 335827, +385 51 335831
Fax: +385 51 213549

Konsulatet i Rijeka ble etablert i 1994, og tar seg av maritime saker relatert til sjømenn og shipping. I tillegg bistår de norske turister med konsulære saker.

Risikoen for terrorhendelser i Kroatia ansees som lav. Det har hittil ikke forekommet noen form for terrorangrep i Kroatia, og det foreligger ingen offentlig kjente trusler om terrorangrep.

Kroatia er generelt et trygt land å ferdes i, og kriminaliteten er lav. Som mange andre steder er det en viss risiko for småkriminalitet, og det er derfor viktig til enhver tid å passe godt på sakene sine. Det anbefales alle å ha en gyldig reiseforsikring.

Det er trygt å ta drosjer i Kroatia, men det hender turister avkreves mer betaling enn hva turen har kostet. Det kan derfor være lurt å spørre om prisen på forhånd. Pass også på at taksameteret benyttes, og sjekk på forhånd om kredittkort kan benyttes. Enkelte taxiselskap tar bare imot kontantbetaling.

Trafikkulturen kan oppleves som noe mer aggressiv enn i Norge. Bruk gangfelt, og vær ekstra oppmerksom i trafikken. Fotgjengere kan bli bøtelagt for å krysse gaten ved rødt lys. Promillegrensen er 0,5, og det er innført forbud mot å snakke i mobiltelefon mens man kjører. Trenger du veg- og trafikkinformasjon eller nødvendig hjelp på veien kan du ringe (+385 1) 1987, eller å gå inn på Den kroatiske automobilklubben (HAK) sin hjemmeside.

Veinettet er de fleste steder godt utbygget. Bensinstasjoner er som regel åpne fra 07.00 til 19.00. I sommersesongen holder mange åpent til 22.00.

Reiser du med bil? EØS-modellen (bankkortformat) av førerkort er gyldig i alle EU- og EØS-land. For mer informasjon, se veivesenet sine hjemmesider.

Fakta og kjøretips for Kroatia finnes på NAF sine hjemmesider.

Skal du frakte passasjerer med et norskregistrert kjøretøy i Kroatia, må du undersøke hvilke avgiftsregler som gjelder. For registrering og mer informasjon om skatt og merverdiavgift se informasjon på nettsidene til det kroatiske finansdepartement.

Det er fortsatt landminer igjen i deler av landet. Skal man ut på fotturer eller bilturer i øde og ubebodde områder bør man forsikre seg om at området er trygt. Kart, lokale myndigheter og lokalbefolkningen vil kunne bistå med opplysninger om dette. Myndighetene og internasjonale donorer, bl.a. Norge, har lagt ned betydelige ressurser i minerydding og merking av områder. Ferdsel langs turistområdene eller langs hovedtransportårene vurderes generelt som trygt. For kart og mer informasjon om miner i Kroatia se Croatian Mine Action Center sine hjemmesider.

Homoseksualitet er tolerert, men ikke åpent godtatt. Å uttrykke kjærlighet offentlig kan bli møtt med negative reaksjoner, særlig på mindre steder.  

Kroatia er ikke spesielt utsatt for naturkatastrofer. Om sommeren er værforholdene som regel stabile med sol og varmt vær. Langs kysten kan det imidlertid i perioder være sterk vind. Dette medfører tidvis at båtruter blir innstilt og/eller at enkelte veistrekninger og broer stenges midlertidig. Den senere tid har det også vært enkeltepisoder som har ført til store ødeleggelser. Sommeren 2012 ble enkelte områder langs den nordlige adriaterhavskysten rammet av kraftige skogbranner, og våren 2014 ble store deler av østlige Kroatia rammet av storflom. Til tross for at det jevnt over er et stabilt og behagelig klima i Kroatia er det derfor alltid viktig å orientere seg om værforholdene i områdene (eller yr) man oppholder seg i, gjerne før utreise.

Reiseregistrering er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, sms eller telefon. Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Kroatia oppfordres derfor til å registrere seg på: www.reiseregistrering.no

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring på reiser til/i Kroatia.

Felles nødnummer til alle etater i Kroatia (også engelsktalende): +385 112. 

Landskode til Kroatia: +385
Politi: +385  192
Brann: +385  193
Førstehjelp: +385 194

I krise og nødsituasjoner kan publikum kontakte den norske ambassaden i Zagreb:
Tel:  +385 1 6273 800
Fax: +385 1 6273 899
E-post: emb.zagreb@mfa.no
Royal Norwegian Embassy
Grand Centar, Hektorovićeva 2 / 3rd floor
10 000 Zagreb
Croatia
Åpningstid - Man – Fre: 08.30 – 16.00 (15 september - 15 mai)  Man – Fre: 08.30 – 15.30 (15 mai - 15 september)

Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs operative senter på tlf: +47 23 95 00 00, e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for å oppholde seg i Kroatia. Mindreårige over 14 år kan reise på egenhånd til Kroatia.

I henhold til EU/EØS-reglene kan norske borgere fritt jobbe i Kroatia og trenger dermed ikke å søke om arbeidstillatelse. Det er imidlertid enkelte retningslinjer som utenlandske arbeidstakere må forholde seg til. Mer informasjon finnes på kroatiske nettsider.

Arbeids- og oppholdstillatelse: I henhold til EU/EØS reglene kan norske borgere fritt jobbe i Kroatia, og trenger dermed ikke å søke om arbeidstillatelse. Det er imidlertid enkelte retningslinjer som utenlandske arbeidstakere på forholde seg til. Mer informasjon på kroatiske nettsider.

Dersom du som ikke-kroatisk statsborger ønsker å bosette deg eller oppholde deg i Kroatia i mer enn tre måneder, må du søke om midlertidig oppholdstillatelse hos politiet senest åtte dager før tre-månedersperioden har gått ut.

Midlertidig oppholdstillatelse gis opptil fem år. Vi anbefaler alle å besøke hjemmesiden til det kroatiske utenriksministeriet. Her kan man finne mer detaljert informasjon om, og kravene til oppholdstillatelse (midlertidig eller permanent)

For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser til Kroatia, oppfordres reisende til å undersøke med den kroatiske ambassaden i Oslo på: croemb.oslo@mvep.hr eller på tlf: 0047 22 44 22 33.

Reisedokumenter: Selv om norske borgere kan reise visumfritt til Kroatia, er det kun pass som godkjennes som gyldig reise- og identifikasjonsdokument. EU-/EØS-borgere må påse at reisedokumentene er gyldige gjennom hele reiseoppholdet. For borgere utenfor EU/EØS er det et krav om at reisedokumentene er gyldige i tre måneder etter hjemkomst. For mer informasjon se det kroatiske utenriksdepartementets nettsider.

Utlendinger i Kroatia må kunne identifisere seg på forespørsel og pass bør derfor medbringes til enhver tid (eventuelt kopi). 


Helse

Kroatia har et offentlig helsevesen som i Norge, men standarden på sykehusene er noe lavere. Det er per. i dag ingen private sykehus i Kroatia, men det finnes flere større private klinikker som har internasjonal standard. Liste over private klinikker i Zagreb finnes her.

Publikum oppfordres til å besøke Folkehelseinstituttets hjemmesider for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning for nordmenn i utlandet.

Klimaet er varmt i juli-august. Man bør passe på å bruke solfaktor og drikke nok vann om sommeren. Vannet i springen kan drikkes uten problemer de fleste steder i Kroatia, men det er kalkholdig. Vann på flaske får man i alle dagligvarebutikker. 

Kroatia har mange flotte badesteder langs kysten, men de fleste består av småstein og sjelden av sand. Vær varsom turist i vannet, ta ikke med koraller, skjell og andre leve vesener opp på land, disse er med på å opprettholde balansen i den rikholdige sjøfloraen som så mange dykkere/snorklere kommer for å utforske.

Det er ingen spesielle krav til vaksiner for reiser til Kroatia.

Medisiner - tilgang - Tilgangen på medisiner er relativt god og det finnes et bredt utvalg av ulike typer medisiner. De fleste byer har mange apoteker og åpningstidene er som regel fra 07.00-21.00. I de større byene finnes det også døgnåpne apotek (her er en liste over apotek).

Folketrygdens europeiske helsetrygdekort (EØS-kort) er gyldig i Kroatia. Alle som reiser til Kroatia bør derfor påse å ha gyldig helsekort med seg på reisen. Europeisk helsetrygdkort kan bestilles på en av følgende måter: 
Helfos nettsider, er du på reise uten kortet, kan du ta kontakt med Helfos servicetelefon (815 70 030 eller (00 47) 33 51 22 80) for hjelp.

Helsetrygdkortet viser at du er medlem av Folketrygden, noe som sikrer deg behandling i offentlig helsevesen på linje med andre borgere i EØS-land og Sveits. Men hva borgere i de ulike landene har rett på, og hva de eventuelt må betale i egenandeler varierer fra land til land. Det anbefales derfor å tegne reiseforsikring i tillegg.

For mer detaljert informasjon om helsetilbud og standard i Kroatia oppfordres publikum til å gå inn på Verdens helseorganisasjon sine nettsider eller på hjemmesidene til kroatisk helseforsikringsfond.