Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Laos - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Hanoi, Vietnam

Generelt er det trygt å oppholde seg i Laos. Kriminaliteten er forholdsvis lav. Dersom man er oppmerksom og ikke oppsøker fare, ferdes man stort sett trygt. Som turist kan man allikevel være utsatt for vold, lommetyveri og veskenapping. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer sine verdisaker. Alle som reiser oppfordres til å ha reiseforsikring.

Snarveier:

Sikkerhet

Laos er generelt et trygt land å oppholde seg og ferdes i.

Kriminaliteten er forholdsvis lav. Dersom man er oppmerksom og ikke oppsøker fare, ferdes man stort sett trygt. Som turist kan man allikevel være utsatt for vold, lommetyveri og veskenapping. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer sine verdisaker.

Ambassaden er kjent med at det har forekommet skyteepisoder på enkelte veistrekninger i Laos og reisende anmodes om å utvise forsiktighet.

Trafikksikkerheten i Laos er dårlig. Vær derfor alltid varsom når du ferdes i trafikken i Laos. Bruk alltid hjelm hvis du sitter på med eller kjører moped. Bruk sikkerhetsbelte i bil.

Laos har et tropisk klima. Året er delt opp i tørketid og regntid. Den tørre årstiden er fra november til mai og betegnes som vinter. I sommerperioden og regntiden mellom mai og november kan oversvømmelser og flom forekomme i provinsene omkring Mekong-elven i det sørlige Laos. Reisende bør holde seg oppdatert om værforhold. Oppdatert værinformasjon for Laos kan man finne på Tropical Storm Risk


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Reisende anbefales å ta kontakt med Laos ambassade eller konsulat for informasjon om gjeldende innreiseregler. Det tas forbehold om endringer som ikke er blitt meddelt ambassaden.

Pr. 9 juli 2019 innførte Laos e-visa som gjør det mulig å søke visum elektronisk. E-visa kan kun benyttes ved enkelte grenseoverganger til Laos.  Opplysninger om dette samt søknadsskjema finner du på Your gateway to Laos. Visum kan også søkes hos Laos' ambassade i Stockholm, som er sideakkreditert til Norge.

Dersom man ikke har søkt visum før man ankommer Laos, er det mulig å skaffe visum ved noen grenseoverganger. Reisende til Laos som planlegger å søke visum ved ankomst, bør derfor på forhånd sjekke hvilke grenseoverganger dette gjelder.

Reisende anbefales for sikkerhets skyld å undersøke med sitt flyselskap i god tid før avreise hvorvidt flyselskapet aksepterer passasjerer som reiser til Laos uten visum i passet. Ved ankomst til Laos må pass, gyldig i minimum seks måneder fra innreisedato, fremvises.


Helse

For oppdatert informasjon om helseforhold i Laos bes reisende følge med på Verdens helseorganisasjons Laos-side.  

Smittsomme sykdommer, vannbårne sykdommer, dengue-feber, hepatitt, rabies, polio og  kjønnssykdommer er blant utfordringene. Det somatiske og psykiske helsetilbudet i Laos er mangelfullt, og ved alvorlig sykdom anbefales det å søke helsetilbud i andre land.

Reisende til Laos oppfordres å kontakte sin lokale helsestasjon eller fastlege for nærmere informasjon om vaksiner og andre forholdsregler. Nyttig informasjon fås også på nettsidene til Folkehelseinstituttet.


Praktisk 

Visa og Mastercard aksepteres i storbyene og på turiststedene, og kan benyttes for uttak av lokal valuta fra minibanker.

Åpningstidene: Banker og offentlige kontorer har normal åpningstid kl 8.30-15.30.

Laos ligger foran Norge i tid; fem timer ved sommertid, og seks timer ved vintertid.

Nødnumre: Politi 191, brannvesen 190, ambulanse 195. 

Ved behov for konsulær bistand kontakter man den norske ambassaden i Hanoi på telefon:
+84 4 3974 8900 eller pr e-post: [email protected]
Åpningstiden er kl 8.30-12.00/13.00 – 16.30 (mandag – fredag)

Ambassadens besøksadresse: 
Hanoi Tower, 8th Floor
49 Hai Ba Trung Street
Hanoi
Vietnam

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs operative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]

Laos er generelt et tolerant land, og man kan stort sett kle seg som man vil. Dersom man skal besøke et tempel eller en pagode, forventes det at man kler seg respektfullt. Man kan bli nektet adgang dersom man ankommer i shorts. Når man besøker et annet land, er det i alle henseender viktig å utvise skjønn og vise respekt for landets kultur.

Befolkningen i Laos er sammensatt. Under halvparten er etniske laoter eller såkalte ”lavlands-laoter”. Det finnes 160 forskjellige etniske minoriteter - herunder etniske kinesere, vietnamesere og små samfunn av sørasiatisk opprinnelse.

Det offisielle språket er lao, som er et tonalt språk nært beslektet med thai. Omtrent halvparten av befolkningen snakker lao. De etniske minoritetene snakker egne språk som hmong og khmu. 

I Laos gjelder laotiske lover og regler. Utlendinger bør alltid ha med seg passet, eller kopi av personaliasiden og visum med innreisestempel, slik at man kan identifisere seg ved behov. Det slås hardt ned på narkotikaforbrytelser, og smugling av narkotika kan straffes med dødsstraff.

Til toppen