Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Luxembourg - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Nederland

De fleste reiser er trygge og uten problemer. Men reisende kan bli utsatt for ubehageligheter og kriminalitet. Det er også risiko for å bli rammet av terror. Reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser er trygge og uten problemer. Men reisende kan bli utsatt for ubehageligheter og kriminalitet. Det er også risiko for å bli rammet av terror. Reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler.

Myndighetene i Luxembourg vurderer kontinuerlig faren for terrorangrep og tilpasser beredskapen deretter. Luxembourg kan, som alle andre land, bli utsatt for terrorangrep. Landet er generelt sett et fredelig land og terrorhandlinger er sjeldne, men bl.a. pga at Luxembourg by er vert for en rekke EU-institusjonar kan ikke terrorangrep utelukkes.

Kriminaliteten i Luxembourg er omtrent på nivå eller lavere sammenlignet med andre europeiske land. Det bør vises generell aktsomhet, spesielt i Luxembourg by. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer verdisaker som penger, pass, mobiltelefon, osv. Dette gjelder særlig på jernbanestasjoner, flyplasser og offentlige transportmidler.

Sikkerheten på veiene er omtrent som i Norge. Norsk førerkort er gyldig i Luxembourg. Helsemessige og sanitære forhold er også omtrent som i Norge.

Nødnummer (ambulansen, brannvesen): 112, politi: 113.

Ved en krise i Luxembourg som involverer norske statsborgere, vil den norske ambassaden i Haag assistere de som er rammet og deres pårørende.  Ambassaden vil samarbeide nært med generalkonsulatet i Luxembourg og andre kontaktpersoner.

I krise- og nødsituasjoner kan ambassaden kontaktes på nr. +31 70 311 76 11. Utenfor ambassadens åpningstid (09:00-16:00) kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er et krav i Luxembourg at man alltid skal kunne identifisere seg, og pass må derfor alltid medbringes. Pass er det eneste internasjonale gyldige identifikasjonsdokumentet for nordmenn.


Helse

Luxembourg har et godt utbygd helsesystem med både offentlige og private sykehus. Helsemessige og sanitære forhold er omtrent som i Norge.

Det anbefales alle reisende til utlandet å tegne en egen reise- og sykeforsikring før utreise. I tillegg bør man skaffe seg europeisk helsetrygdekort som er gyldig i alle EØS-land. Kortet bestilles hos helsenorge.no.


Praktisk informasjon

Valuta: Euro
Strømstyrke: 220 volt
Åpningstider for banker er 09:00-17:00 (stengt lørdag og søndag) og butikker 09:00-18:00. Noen butikker og banker stenger midt på dagen (tidspunktet varierer).

Nasjonale helligdager: 1. nyttårsdag, mandag i karnevalsuka, 2. påskedag, 1. mai, Kristi himmelfartsdag,  2. pinsedag, 23. juni (nasjonaldagen), 15. august (Marimesse/Maria himmelfartsdag), bevegelig kirkehelligdag i begynnelsen av september, 1. november (helgemess/allehelgensdag), 1. og 2. juledag.

Det nasjonale språket i Luxembourg er luxemburgsk (lëtzebuergesch), men fransk og tysk er administrasjonsspråk for myndighetene. Mange snakker engelsk i Luxembourg by, i mindre grad andre steder i landet.

Nødnummer: 112 – alarmnummer, 113 – politi.

Honorært generalkonsulat i Luxembourg:
Consulat Général Royal de Norvège
10, rue de la Gare
3201 Bettembourg
Luxembourg
Tlf.: +352 511 880 
Fax: +352 512 863

Ansvarlig ambassade:
Royal Norwegian Embassy
Eisenhowerlaan 77J, 
NL-2517 KK Haag
Nederland
Tlf.: +31 (0) 70 311 76 11
E-post:  emb.hague@mfa.no
Nettside: http://www.noorwegen.nl/

Til toppen