Mexico - reiseinformasjon

De fleste reiser til Mexico gjennomføres uten spesielle problemer. Sikkerhetssituasjonen i Mexico er særlig knyttet til organisert kriminalitet og angår i liten grad turister i landet, men også vinningskriminalitet, herunder overfall, væpnet ran og tyverier er utbredt i Mexico og rammer ofte mer velstående meksikanere og utlendinger. Noen delstater er mer utsatt enn andre, og der man må ta sine forholdsregler for å unngå å havne i ubehagelige eller farlige situasjoner. For informasjon om koronavirus se punktet om Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 27. AUGUST 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendig til land utenfor EU/EØS, Sveits og Storbritannia. Det er gjort unntak for enkelte land og områder som enten er eller har vært på EUs tredjelandsliste.

I tillegg til EU/EØS, Sveits og Storbritannia er følgende land og områder unntatt fra UDs globale reiseråd: Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Israel, Japan, Kosovo, Moldova, Montenegro, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Ukraina og USA.

Det globale reiserådet gjelder til 1. oktober 2021.

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Husk pass. For innreise til Mexico kreves kun norsk pass (nødpass aksepteres også). Man kan oppholde seg 180 dager i landet. Turistvisum innvilges automatisk ved innreise og forhåndsutstedes ikke. En forretningsreisende som skal oppholde seg i landet i under 180 dager og ikke få betalt av en meksikansk institusjon, får også visum innvilget ved innreise på samme måte. For både turisme og forretningsreisende må immigrasjonsskjema fylles ut (dette fås vanligvis på flyet eller ved ankomst). Ta godt vare på den delen av skjema som skal leveres ved utreise. Hvis du har behov for nytt pass, må du ta kontakt med ambassaden i Mexico City. Se mer informasjon om søknad om pass på våre hjemmesider.

For eventuelle spørsmål relatert til visum og innreise til Mexico kan man ta kontakt med Mexicos ambassade i Oslo som holder til i Frøyas gate 9, tlf: 406 06 158, e-post: embnoruega@sre.gob.mx
Se informasjon om innreise for nordmenn til Mexico på den meksikanske ambassaden i Oslos hjemmeside.

For utreise trenger man gyldig pass og den reisendes del av immigrasjonsskjema. Hvis man mister dette dokumentet, må man beregne god tid på flyplassen for å skaffe seg et nytt. Eventuelt kan man ordne det ved migrasjonsmyndighetenes kontor. For å ordne nytt utreisedokument trenger du pass, flybillett og kontanter for betaling. Du finner mer informasjon på migrasjonsmyndighetenes hjemmesider.

Trafikksikkerhet og transport. Trafikken i byene kan være utfordrende sett fra et norsk perspektiv. Kvalitetene på veiene mellom store byer og i en del turistområder er gode, men det anbefales å unngå å kjøre i mørket. Dette både på grunn av kriminalitet, varierende veikvalitet og risikoen for ulykker. Der det er mulig bør man av de samme grunnene velge å kjøre på betalingsmotorveier (såkalte «cuotas»). Det norske førerkortet er gyldig i Mexico.

Taxi og annen lignende transport bør bestilles gjennom hotellet eller en seriøs operatør. Det anbefales ikke å ta en tilfeldig taxi på gata. Uber kan brukes der det er tilgjengelig.

Det er god forbindelse med buss og fly mellom de store byene.

Demonstrasjoner forekommer med jevne mellomrom både i hovedstaden og andre deler av landet. Selv om de fleste demonstrasjoner er fredelige, bør reisende som hovedregel unngå store demonstrasjoner og politiske markeringer.

Terrorfaren i Mexico er regnet for å være lav.

Koranavirus (covid-19): Reisende bør holde seg oppdatert om situasjonen utvikler seg i landet og staten man oppholder seg i, og følge myndighetenes råd og veiledninger. Informasjon fra myndighetene er tilgjengelig her.

Innreiserestriksjoner: Mexico har fram til nå ikke vært stengt for innreise på grunn av covid-19. For alle flyvninger (både over grensen og innad i landet) er det krav om å fylle ut elektronisk helseskjema. Det er ikke krav om koronatest eller innreisekarantene ved ankomst Mexico. Vær likevel oppmerksom på at man kan bli nektet adgang til flyplass og andre offentlige steder hvis man har symptomer på korona.

I Mexico City har det til tider vært svært vanskelig å få sykehusplass og tilgang på oksygen, og dødsraten har til tider vært relativt høy.

***

Sykdommer man utsettes for i Mexico er først og fremst knyttet ti mageproblemer og myggbårne sykdommer. Reisende anbefales å ha god fokus på hygiene. Denguefeber smitter via myggstikk, oftest i urbane strøk. Det har i tillegg vært forekomster av zika i Mexico. I jungelstrøk finnes det også malaria.

Sykehuskvaliteten i Mexico varierer veldig. Det finnes private sykehus med internasjonal standard, først og fremst i de store byene. Flere sykehus krever at man fremlegger forsikringsbevis før man får behandling.

Medisiner: Man kan ta med moderate mengder medisiner til personlig bruk. Det kan i noen spesielle tilfeller være lurt å ha med brev fra lege eller apotek som spesifiserer innhold og behov. Brevet bør være på engelsk.

Kriminaliteten i Mexico er kompleks. Organisert kriminalitet er et problem i store deler av landet, men dette rammer i liten grad turister. I tillegg er vinningskriminalitet i form av overfall, væpnet ran og tyveri utbredt, denne typen kriminalitet rammer også turister. Det kan være stor forskjell på risikoen fra stat til stat, men også innad i statene. Reisende oppfordres til å være forsiktige og ta forhåndsregler.

Mexicos organiserte kriminalitet rammer som sagt vanligvis ikke turister. I hovedsak dreier det seg om interne oppgjør mellom forskjellige grupperinger, men det hender at uskyldige rammes. Hendelser kan forekomme stort sett i hele landet, men problemet er størst i grenseområdene, og spesielt i delstatene Tamaulipas, Guerrero, Michoacan, Guanajuato, Coahuila, Chihuahua, Jalisco, Sonora og Sinaloa.

Turistområder som Cancun, Cozumel, Los Cabos, Puerto Vallarta, San Miguel De Allende, Mexico by og Puerto Escondido har sjelden hendelser knyttet til organisert kriminalitet som rammer reisende. Vinningskriminalitet forekommer også på disse stedene.

Mexico er med jevne mellomrom utsatt for jordskjelv. Mexico by har jordskjelvalarm som gir et forhåndsvarsel hvis skjelvet er tilstrekkelig langt nok unna.

Deler av landet er utsatt for orkaner og tropiske stormer i perioden juni til november. Reisende oppfordres til å følge lokale myndigheters råd og anbefalinger. Informasjon om orkan finnes på nettsidene til National Hurricane Center.

Mexico har flere aktiver vulkaner, blant annet Popocatépetl som ligger utenfor Mexico by, og vulkanen Colima som ligger i staten Jalisco.

Mexico er en føderal stat, og reisende er underlagt lokal lovgivning i den staten han eller hun befinner seg i. Et lovbrudd kan føre til fengselsstraff som må sones i lokale fengsler. Nordmenn som arresteres eller varetektsfengsles har rett til å kontakte ambassaden.

Spansk er det offisielle språket i Mexico, og engelsk brukes i liten grad utenfor turistområdene.