Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Myanmar - reiseinformasjon

Myanmar er et land i rask politisk og økonomisk utvikling. De fleste reiser til Myanmar går trygt og uten spesielle problemer. Størst risiko er knyttet til dårlig infrastruktur og transportsikkerhet. Sikkerhetssituasjonen i de nordlige deler av delstaten Rakhine er meget ustabil. Myanmarske myndigheter har advart om fare for mulige terroranslag i større byer i Myanmar. Reisende bør være på vakt, lytte til myanmarske myndigheter om eventuelle risikoer og ta nødvendige forholdsregler.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Myanmar går trygt og uten spesielle problemer. Størst risiko er knyttet til dårlig infrastruktur og transportsikkerhet. Reisende bør være på vakt, søke informasjon lokalt om eventuelle risikoer og utfordringer, og ta forholdsregler.

Terror og bombeeksplosjoner har forekommet, også i Yangon. Disse kan være rettet mot sivile mål, herunder mot steder hvor turister også ferdes. Myanmarske myndigheter har i forbindelse med den ustabile situasjonen i den nordlige delen av delstaten Rakhine, advart om fare for mulige terroranslag i større byer i Myanmar. Reisende bør være på vakt, lytte til myanmarske myndigheter om eventuelle risikoer og ta nødvendige forholdsregler.

Straff for narkotikaforbrytelser kan variere mellom mindre bøter til 15 års fengsel og kan også medføre dødsstraff. Turister med tatoveringer av buddha har blitt nektet å komme inn i Myanmar.

Reise langs landeveiene kan være utrygt, spesielt i regntiden fra juni til september da veier ofte oversvømmes. Toglinjene i Myanmar er ikke alltid pålitelige. Selv om det har kommet mange nye biler på veiene er bilparken fortsatt delvis gammel og i relativt dårlig stand. Dette gjelder også drosjer og busser. Mange av drosjene har ikke bilbelter. Transportsikkerhet kan dermed være en utfordring.

Homoseksualitet er forbudt ved lov i Myanmar.

Myanmar rammes tidvis av sykloner, og jordskjelv forekommer også. I løpet av regntiden (normalt juni til september) kan store mengder regn føre til oversvømmelser og vanskeliggjøre framkomst langs veier og toglinjer.

Reiser utenfor offisielle turistsoner: Myanmar har lenge vært preget av etniske konflikter, og dette har innvirkning på sikkerhetssituasjonen i visse landsdeler også i dag. Til de vanlige turistdestinasjonene er det bevegelsesfrihet, men det er restriksjoner flere steder. Turister kan som regel bare reise innenfor områder som er offisielle turistområder, og må søke tillatelse for å reise utenfor disse områdene. For de som benytter reisebyrå, vil disse være godt kjent med i hvilke områder det er behov for tillatelser. En fullstendig liste finnes på Myanmars informasjonssider for turister.

Ambassadens ansatte kan heller ikke reise utenfor de vanlige turistområdene uten reisetillatelse fra myndighetene. Dette kan bidra til å forsinke konsulær bistand til norske turister i Myanmar. For nærmere informasjon om reisetillatelser bør det tas kontakt med Myanmars ambassade i Oslo. For informasjon om konsulær bistand, se informasjon til nordmenn i Myanmar.

Deler av landet, spesielt enkelte grenseområder til Thailand, Kina og Bangladesh, er ustabile grunnet sammenstøt mellom myndighetene og væpnede etniske grupper. I den nordøstlige delen av delstaten Shan og i grenseområdene i delstaten Kachin er situasjonen uoversiktlig og spent. Andre områder i landet er det skjøre våpenhvileavtaler mellom myndighetene og ulike etniske væpnede grupper. Det er også landminer langs grensen en rekke områder. Tilgang til disse områdene er i stor grad begrenset og krever innreisetillatelse fra myndighetene.

Reisende til Rakhine-staten bør være oppmerksom på at sikkerhetssituasjonen i den nordlige delen av Rakhine-staten er meget ustabil. Det har vært flere kraftige sammenstøt mellom sikkerhetsmyndighetene og lokale grupperinger i den senere tid. Det kreves imidlertid tillatelse fra myndighetene å reise til disse områdene. Norske borgere henstilles til å følge anvisninger fra myndighetene og holde seg oppdatert om den aktuelle situasjonen.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Myanmar oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres sterkt til å ha gyldig reiseforsikring

I krise og nødsituasjon kan ambassaden kontaktes på telefon +95 (1) 513459, 513627, 513175, 513740. Åpningstider 08:30-16:30 mandag til torsdag, 08:30-14:00 fredag. Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs operative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: Udops@mfa.no


Innreise 

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

For innreise til Myanmar kreves turistvisum (gyldig for fire uker) eller forretningsvisum (gyldig for ti uker). Det kreves normalt at passet er gyldig seks måneder etter innreise.

Norske statsborgere har mulighet til å søke om visum ved ankomst til Myanmar (Visa On Arrival). Ordningen gjelder imidlertid kun forretningsreisende, ikke turister.

Visum før avreise kan søkes ved Myanmars Ambassade i Oslo:

Myanma Embassy in Oslo, Norway
Cort Adelers gate 16, 4th floor
0254 Oslo
Norway
Tel: (+47) 21 51 57 67
E-post: myanmarembassyoslo@gmail.com

Norske borgere kan også søke om e-visum før avreise til Myanmar. E-visum søkes via http://evisa.moip.gov.mm/. På denne siden finnes det viktig og god informasjon som forklarer prosessen.

Det er også mulig å søke visum til Myanmar ved ambassaden i Bangkok. Dersom du reiser via Bangkok, som de aller fleste gjør, kan du søke på den myanmarske ambassaden der. For tiden tar det tre arbeidsdager å få visum.

For ytterlige spørsmål/avklaringer kontakt: 
Myanmars ambassade i Bangkok
132 Sathorn Nua Road,
Bangkok 10500,Tel: (+66) (0)2 234 4698.
Nettsider: http://www.myanmarembassybkk.com/


Helse

I Yangon og Mandalay finnes det helsetilbud for rutinemessige tilfeller, men utenfor disse byene kan man ikke forvente adekvat medisinsk rådgivning eller behandling. Ved alvorlig sykdom anbefales behandling i utlandet. Det kreves ofte betaling i kontanter eller skriftlig garanti før behandling iverksettes.

Grunnet ujevne hygieneforhold forekommer det en rekke magevirus. Ved symptomer anbefales det at man oppsøker lege. Det er også lurt å unngå isbiter og holde seg til kokt vann eller flaskevann. Det er betydelig forekomst av hiv/aids og tuberkulose i Myanmar. Utenfor de største byene er malaria og dengue-feber også et problem, som også kan forekomme innenfor byområdene. Mer informasjon om hvilke vaksiner som er nødvendig ved innreise til Myanmar er tilgjengelig på Folkehelseinstituttet sin nettside.

Utenfor de største byene er det generelt dårlig tilgang på medisiner. Eventuell malariaprofylakse og reseptbelagte medisiner bør medbringes. Reseptbelagt medisin bør oppbevares i originalemballasjen og resepten medbringes.

Gyldig reiseforsikring som omfatter helseforsikring anbefales på det sterkeste. Reisende bør dessuten undersøke med turarrangøren om hvilke beredskapstiltak de har dersom uhellet skulle være ute og man blir syk eller skadet, særlig hvis man planlegger å reise ut av de største byene. Kvaliteten på sykehusene i landet er ofte lav.

På lik linje med andre tropiske land, er det også eksotiske krypdyr som slanger, edderkopper og skorpioner i Myanmar. Vær oppmerksom på kryp som kan ha forvillet seg inn i gardiner eller kleshauger og vær oppmerksom på giftige maneter og fisk når du er i havet. Innen avreise anbefales det at man blir kjent med relevante førstehjelpsregler.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Myanmar er +95. Telefonnettet kan oppleves som ustabilt. Tidsforskjell mellom Myanmar og Norge er + 4,5 timer sommertid, + 5,5 timer vinterstid.

Strømnettet i Myanmar er på 220 volt.

Det er både telefonlinjer og mobilnett i Myanmar. Mobilnettet er ikke spesielt godt utbygd på mer avsidesliggende steder, men fungerer godt de fleste steder der turister ferdes. Enkelte norske mobiloperatører har fremdeles ikke dekning innad i landet. Det er derimot mulig å kjøpe lokalt sim-kort til en rimelig penge.

Internett er nå pålitelig ved store hoteller i Yangon, Naypyidaw og viktige turistdestinasjoner.

Økonomien er ennå stort sett preget av kontantbetaling. Det er nå et stort utvalg av minibanker i Yangon, samt god tilgjengelighet av minibanker i andre turistområder. De fleste transaksjoner gjennomføres i myanmarske kyat (MMK), men bruken av amerikanske dollar (USD) er også utbredt. Det er viktig at USD-sedlene er nye og uten synlige merker/brettekanter. Gamle sedler med merker/flekker blir ikke akseptert som betalingsmiddel. Foreløpig anbefales kredittkort brukt med varsomhet og oppmerksomhet.

Det er mulig å overføre penger fra utlandet via Western Union i Myanmar.

Burmesisk er det største språket i Myanmar, men mange minoritetsgrupper har egne språk. Vanskeligheter rundt språk er å forvente da engelskferdighetene til de lokale er svært varierende. Det er en tydelig forskjell mellom eldre og yngre generasjoner, hvor de eldre ofte kommuniserer best.

Nasjonale helligdager: 4. januar, 12. februar, 2. og 27. mars, 13., 14. og 15. april, 1. mai, 19. juli, 18. november og 25. desember. I tillegg kommer bevegelige religiøse helligdager, både buddhistiske, muslimske o.a.

Klimaet i Myanmar er tropisk. Det er regntid i perioden juni til september med kraftige regnskyll og fare for oversvømmelse/flom og sykloner.

Myanmars største religion/livssyn er buddhismen. Ved besøk til religiøse steder vil bruk av shorts og skjorte uten ermer kunne virke støtende. Man må ta av seg sokker og sko ved besøk av templer. Det forventes at kvinner kler seg konservativt ved å dekke knær og skuldre.

Til toppen