Oman - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Oman har hatt en fredelig utvikling de siste 40 årene og har en velfungerende sosial struktur. Situasjonen i Oman anses generelt for å være stabil. Noen begrensede demonstrasjoner kan forekomme, hovedsakelig knyttet til misnøye rundt lokale sosiale og økonomiske forhold. Krigen i nabolandet Jemen har foreløpig hatt liten påvirkning på sikkerhetssituasjonen, men nordmenn som reiser til Oman oppfordres til å være årvåkne, holde seg oppdatert via medier og unngå større folkeansamlinger.

 

Visum: Norske borgere har tre valg for visum ved turistbesøk til Oman:

1. Gratis turistvisum ved ankomst for opphold i inntil 14 dager

Dette gjelder for norske borgere som vil besøke Oman i inntil 14 dager. Dette fordrer at man fremviser returbillett, hotellreservasjon og gyldig helseforsikring, og kan kun anskaffes ved ankomst. Denne typen visum kan ikke forlenges. Ved overtredelse av 14 dager vil man få dagbøter på ti omanske riyaler (ca. 280 NOK) per dag.

2. Turistvisum gyldig i 30 dager

For opphold som varer lengre enn 14 dager må man ha turistvisum. Dette turistvisumet (type 26B) varer i 30 dager, koster 20 omanske riyaler, og kan forlenges to ganger til et totalt opphold på 90 dager. Visumet kan kjøpes ved ankomst, eller på forhånd via landets e-visumportal. Det er ingen krav om å fremvise returbillett eller hotellreservasjon. Ved overtredelse av 14 dager vil man få dagbøter på ti omanske riyaler (ca. 280 NOK) per dag.

3. Turistvisum gyldig i ti dager

Dersom du ikke har eller ikke ønsker å fremvise returbillett og hotellreservasjon for et kortere opphold, kan du kjøpe et ti-dagers turistvisum (type 26A). Visumet koster ti omanske riyaler og kan kun kjøpes ved ankomst. Ved overtredelse av 14 dager vil man få dagbøter på ti omanske riyaler (ca. 280 NOK) per dag.

For informasjon om visum for andre reiseformål kan du besøke Omans e-visumportal og finne ut hvilket visum som passer dine behov.

Merk at norske borgere med oppholdstillatelse i enkelte GCC-land (Gulf Cooperation Council) kan kvalifisere for andre visum. Mer informasjon om dette kan finnes på Omans e-visumportal.

Sikkerheten i Oman er generelt sett god. Den politiske situasjonen i landet er stabil, og slik forholdene er i dag er det ikke forbundet noen fare ved å oppholde seg i Oman. Trafikken i Oman kan være risikofylt og det anbefales å utvise aktsomhet, ikke minst fordi det som turist er vanlig å reise opp i fjellene. Veiforholdene i byene er gode. 

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Oman oppfordres til å registrere reisen sin på reiseregistrering.no.  

Helsevesenet: Helsevesenet i Oman er relativt moderne, men kan ha begrenset kapasitet.

Vi anbefaler alle reisende å lese på Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon om helseforhold i Oman.

Alle reisende til Oman bør ha reiseforsikring som inkluderer hjemreise ved alvorlig sykdom.

Det er relativt sett lite kriminalitet i Oman. Det er strenge straffer for besittelse og bruk av narkotiske stoffer.

Nødnummer i Oman: 9999.

Det er liten risiko for store naturkatastrofer i Oman. Kraftige sandstormer kan forekomme i innlandet på vår- og sommerstid. Ha alltid med ekstra mat og drikke og klær på lengre bilturer. I det sørlige Oman kan regntiden føre til kraftig uvær, flom og oversvømmelser og tropiske sykloner forekommer. Følg alltid råd fra lokale myndigheter når ekstremvær meldes. Fra mai til september kan det være meget høye temperaturer mange steder i Oman, i tillegg til høy fuktighet. 

Oman er et arabisk land på den arabiske halvøy, med like nær tilknytning til  Det indiske hav som Gulfen.

Det store flertallet av innbyggerne er muslimer. Den omanske retningen av islam, ibadi, er preget av en stor grad av toleranse.

Klær: Det er ingen kleskode i Oman, men reisende bør ta hensyn til lokale tradisjoner og kle seg konservativt i klær som dekker skuldre og knær. Ved besøk i moskeer må kvinner ha på abaya (en tynn kappe).

Faste: Under fastemåneden ramadan bør man ikke spise eller drikke på offentlig steder mellom soloppgang og solnedgang. På hoteller og internasjonale restauranter vil det imidlertid være service også på dagtid.

Rusmidler: Alkohol kan kjøpes på enkelte hoteller, restauranter og klubber, men det er ulovlig å drikke eller være synlig beruset offentlig.

Å importere, selge og bruke e-sigaretter er ulovlig. Personlig bruk tolereres stort sett, men det hender at e-sigaretter beslaglegges ved ankomst.

Sosiale medier: Vær forsiktig med å legge ut på sosiale medier mens du er i landet.

LHBT+: Homofili er ulovlig, og dette håndheves generelt, selv om juridiske konsekvenser er sjeldne. Samfunnets holdninger til LHBTQ+-samfunnet er ofte intolerante, men rapporter om vold er sjeldne. I området rundt Muscat snakker mange engelsk, men det kan være vanskeligere å gjøre seg forstått i distriktene.

Fri og helligdager: Helgen i Oman er fredag og lørdag. Banker er vanligvis åpne fra 08.00 til 12.00 og fra 14.30 til 18.00, søndag til torsdag, men med store lokale forskjeller. Tilsvarende gjelder for butikker, men de er gjerne åpne til langt utpå kvelden og åpne på fredag ettermiddag/kveld og på lørdager, som en vanlig hverdag.

Nasjonale helligdager er 23. juli (renessansedagen) og 18. november (nasjonaldag og avdøde sultan Qaboos' fødselsdag). I tillegg kommer de religiøse helligdagene for Mohammeds fødselsdag og himmelfart (Isra wa Miraj), islamsk nyttår, samt Eid al-Fitr og Eid al-Adha.

Kontaktinformasjon til den norske ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia (som også dekker forbindelsene til Oman): 

Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854
E-post: emb.riyadh@mfa.no

Nettsider  Facebook  Twitter LinkedIn Instagram

Adresse: Diplomatic Quarter, ved Roundabout #4, Riyadh.

Telefontid: Søndag-torsdag 09:00-15:00. Stengt fredag-lørdag.

Norge har også et honorært (ulønnet) generalkonsulat i Muscat, Oman:

Mr. Talal J Al-Aulaqi
Royal Norwegian Honorary Consulate General
Postadresse: P.O. Box 1984, P.C. 130 
Kontoradresse: Fine Fair Building, Flat No. 71,
Al Barakat Street, Al Hail South,
Muscat, Sultanate of Oman
Tlf: (+968) 72341112 eller (+968) 95963777 
E-post: consulate@norwayoman.com 

Åpningstider: Søndag-torsdag 8:00-17:00. Stengt fredag-lørdag. Ved viktige hendelser utenom kontortid kan følgende telefonnummer brukes: (+968) 95125076.

Omans ambassade i Berlin, Tyskland (som også dekker forbindelsene til Norge):

The Embassy of the Sultanate of Oman

Adresse: Clay allee 82, 14195 Berlin, Germany
Telefon: (+49) 30 810 05 10
Faks: (+49) 30 810 051 96
E-post: berlin@mofa.gov.om

 

Oman. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Oman.