Oman - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia

Sikkerheten i Oman er generelt god, og det er lite kriminalitet i landet. Det har heller ikke vært terrorangrep rettet mot Oman. Trafikken i Oman har høye dødstall, og ambassaden vil anbefale å utvise stor aktsomhet når man ferdes i trafikken.

Snarveier:

Sikkerhet

Sikkerheten i Oman er generelt god, og det er lite kriminalitet i landet. Det har heller ikke vært noen større terrorangrep rettet mot Oman.

Den arabiske våren i 2011 fikk visse ringvirkninger også i Oman, med protester og demonstrasjoner. Den politiske situasjonen i landet er stort sett rolig, og slik forholdene er i dag er det ikke forbundet noen fare ved å oppholde seg i Oman.

Det er et voksende antall turister fra hele verden som reiser til Oman. Trafikken i Oman holder et generelt høyt tempo, og det anbefales å utvise aktsomhet dersom man ferdes på omanske veier, ikke minst fordi det er vanlig som turist å reise opp i fjellene.

Ambassaden anbefaler de som planlegger et lengre opphold i Oman å registrere sin reise via reiseregistrering.no.

Det er liten risiko for naturkatastrofer i Oman. Kraftige sandstormer kan forekomme i innlandet på vår- og sommerstid. I det sørlige Oman kan regntiden føre til oversvømmelser. Tropiske sykloner er sjeldne. 


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere må ha visum til Oman. Tidligere kunne dette ordnes på flyplassen ved ankomst, men myndighetene har nå innført en e-portal hvor alle reisende må søke om og betale visum på forhånd. Dette gjøres via følgende side. Prosessen er relativt enkel, med kort behandlingstid.

Man kan søke om turistvisum som er gyldig i enten ti eller 30 dager. Søker man turistvisum for 30 dager, kan man velge mellom å søke om én reise eller flere reisers visum, for hhv. 20 eller 50 omanske riyaler (OMR), mens visumet for ti dager koster OMR 5. Dette må ordnes før innreise til landet. Vær oppmerksom på at når et visum først er innvilget, er det kun gyldig de 30 første dagene. Utløpsdatoen for visumet står oppført i selve visumdokumentet.

Omans ambassade i Berlin som har ansvaret for forbindelsene til Norge, kan også gi nærmere opplysninger ved spørsmål om visum.

Omans ambassade i Berlin, Tyskland
Adresse: Clayallee 82, 14195 Berlin, Germany
Telefon: (+49) 30 810 05 10
Faks: (+49) 30 810 051 99
E-post: botschaft-oman@t-online.de
Nettside: http://www.embassypages.com/missions/embassy11659/
Kontortid: Man-fre: 10.00-15.00
Stasjonssjef: Mr Khalid Sulaiman 'Abdul Rahman Ba Omar, ambassadør


Helse

Helsevesenet i Oman er moderne, og myndighetene vektlegger hygienefremmende tiltak. Vi anbefaler likevel reisende å kontakte Folkehelseinstituttet for oppdatert informasjon.

Vær forberedt på varmt klima, særlig de seks sommermånedene, da temperaturen i Muscat-området og innlandet kan gå opp i 50 grader midtsommers.

Ambassaden anbefaler at reisende til Oman kjøper reiseforsikring med hjemreise ved alvorlig sykdom.


Praktisk informasjon

Oman er et arabisk land på den arabiske halvøy, med like nære bånd til Det indiske hav som Gulfen. Det store flertallet av innbyggerne er muslimer. Den omanske varianten av islam, ibadi, er preget av en stor grad av toleranse for annerledes tenkende.

Det er ingen obligatorisk kleskode i Oman. Ambassaden anbefaler likevel besøkende å ta hensyn til lokale tradisjoner med en moderat klesstil som dekker skuldre, overarmer og knær. Dette gjelder særlig ved besøk i moskeer.

Under fastemåneden ramadan bør man ikke spise eller drikke på offentlig sted mellom soloppgang og solnedgang. På hoteller og mer internasjonale restauranter vil det imidlertid være (diskret) service også på dagtid.

I området rundt Muscat snakker de fleste engelsk, men det kan være vanskeligere å gjøre seg forstått utover i distriktene.

Det er strenge straffer for besittelse og bruk av narkotiske stoffer. Alvorlige brudd på narkotikalovgivningen kan føre til dødsstraff.

Homofili er forbudt i Oman, men forbudet blir ikke aktivt fulgt opp.

Strømstyrken i Oman er 220 volt. Strømuttakene er av britisk type med tre hull, men på hotellene er det ofte uttak også av norsk type. Det er stort sett full mobildekning.

Minibanker som f.eks. tar Visa-kort er utbredt. De aller fleste restauranter, hoteller og butikker aksepterer betaling med kort.

Åpningstider: Helgen i Oman er fredag og lørdag. Banker er vanligvis åpne fra 8 til 12 og fra 14.30 til 18, søndag til torsdag, men med lokale forskjeller. På den internasjonale flyplassen i Muscat er det banktjenester hele døgnet, på flyplassen i Salalah er det åpent ved ankomster og avganger. Vanlige butikker åpner 8 eller 9 om morgenen, med lunsjpause fra 12 eller 13 til 16, og holder åpent til ca. 21 om kvelden. De fleste har også åpent fredag 16 - 21.

Nasjonale helligdager er 23. juli ("renessanse-dagen") og 18. november (nasjonaldag og sultan Qaboos' fødselsdag). I tillegg kommer de religiøse helligdagene for Mohammeds fødselsdag og himmelfart (Isra wa Miraj), islamsk nyttår, samt Eid al-Fitr og Eid al-Adha.

Tidsforskjellen er +3 timer ved vintertid og +2 timer ved sommertid i forhold til Norge.

Norsk ambassade og konsulat
Royal Norwegian Embassy
P.O.Box 94380
Riyadh 11693
Saudi-Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854 og (+966 1) 483 3168
E-post: emb.riyadh@mfa.no 
Besøksadresse: Diplomatic Quarter (ved Roundabout #4), Riyadh, Saudi-Arabia.

Åpningstider søndag til torsdag: 08.30-15.00 lokal tid. Stengt fredag og lørdag.

Honorary Consul General
Mr. Anwar Ali Sultan
Royal Norwegian Consulate General
P.O. Box 89 Ruwi-Muscat, 
Post code 112,
Sultanate of Oman
Tlf: (+968) 245 26233 
Faks: (+968) 245 26050
E-post: alwyn@wjtowell.com
Besøksadresse: Bait Towell, Building no. 81 Exhibition Road, Al Athaiba, Muscat, Oman.

Åpningstider søndag til torsdag: 8-17 lokal tid. Stengt fredag og lørdag.

Til toppen