Oman - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Koronasmittesituasjonen er alvorlig i Oman, og antallet smittede og innlagte på sykehus er meget høyt. En gradvis gjenåpning av internasjonal flytrafikk ble innført i oktober 2020 med strenge smittevernsreguleringer ved ankomst, men det har siden vært flere perioder med redusert flytrafikk, særlig fra visse land. I desember 2020 besluttet myndighetene riktignok å gjøre korte reiser til Oman visumfrie, men pr. juni 2021 er Oman fortsatt ikke åpnet for vanlig turisttrafikk.

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Omanske myndigheter annonserte i desember 2020 at borgere fra 103 land, deriblant Norge, kan få reise visumfritt til Oman. Ordningen gjelder kun for turistbesøk som ikke strekker seg over 14 dager, og den reisende må framvise bekreftelse på hotellreservasjon i Oman, helseforsikring (som også dekker opphold ved evt. koronasykdom) og returbillett. Gitt at beslutningen ble annonsert midt under koronaepidemien, hvor landet i praksis har vært stengt ned over lengre tid, så har ordningen ikke blitt testet ut og vi anbefaler derfor at alle norske reisende sjekker med Omans ambassade (se kontaktdetaljer nedenfor) eller med landets e-visumportal om hvilke innreiseregler som gjelder og innrette seg deretter. Oman har ikke åpnet opp for vanlig turisttrafikk ennå. Det er i utgangspunktet kun omanere eller fastboende som slipper inn.

Se ellers Omans e-visumportal for vanlige visumsøknader og betaling, noe som varierer med hvor lenge man skal være i Oman. Søknadsprosessen er relativt enkel, med kort behandlingstid.  Vær oppmerksom på at det er regler for hvor lenge et visum er gyldig etter at det er utstedt, se e-visumportalen for mer informasjon.

Sikkerheten i Oman er generelt sett god. Den politiske situasjonen i landet er stabil, og slik forholdene er i dag er det ikke forbundet noen fare ved å oppholde seg i Oman. I april og mai 2021 har det vært noen demonstrasjoner i landet på grunn av høy arbeidsledighet og andre sosiale forhold. Trafikken i Oman kan være risikofylt og det anbefales å utvise aktsomhet, ikke minst fordi det som turist er vanlig å reise opp i fjellene. Veiforholdene i byene er gode. 

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Oman oppfordres til å registrere reisen sin på http://www.reiseregistrering.no/.  

Koronavirus (covid-19): Reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronasituasjonen utvikler seg i regionen og følge omanske myndigheters råd, veiledning og anvisninger. Nye restriksjoner og reisebegrensninger kan innføres på meget kort varsel. Du kan finne informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

I Oman er smittesituasjonen til dels meget alvorlig, helsevesenet er maksimalt utnyttet for å klare å håndtere pandemien og det er innført strenge smittevernregler, med store bøter, evt. fengselsstraff eller deportasjon, for overtredelse. Det er fortsatt noe begrenset internasjonal flytrafikk til Oman pga. pandemien, og fra visse land tillates det ikke innreise til Oman. I løpet av første halvår 2021 har landet vært delvis stengt ned og kun omanere eller fastboende utlendinger har i praksis fått reise inn i landet.

Alle reisende må framvise en negativ covid-19 PCR-test fra et offentlig godkjent teststed, som er tatt innen 96 timer før forventet ankomst i Oman. En person som tester positiv etter å ha blitt frisk fra covid-19-sykdom, kan få reise til Oman hvis han/hun kan framvise bevis for at han/hun har oppholdt seg i foreskrevet karantene før testen tas før avreise til Oman. Reisende må på forhånd ha lastet ned applikasjonen Tarassud+ før avreise til Oman og fullføre registreringen og følge retningslinjene ved ankomst. Karantenetiden er syv dager, obligatorisk for alle, fra og med ankomst Oman, dersom den reisende får negativt resultat på en ny covid-19 PCR-test som må tas umiddelbart ved ankomst. Deretter må en ny test tas på den åttende dagen. Hvis den reisende ikke ønsker å ta en ny test etter syv dager, vil karantenetiden være 14 dager fra og med ankomst i Oman. Barn under 15 år er unntatt fra PCR-testene. Personer som ikke har omansk statsborgerskap må framvise en helseforsikring som kan dekke alle utgifter i minst én måned i tilfelle koronasykdom. Mer informasjon er å finne i lenkene nedenfor.

Grenseovergangen fra Oman til De forente arabiske emirater (FAE) er pr. juni 2021 fortsatt stengt for vanlig persontrafikk. Kontakt nærmeste omanske myndigheter om dette.

  • Befinner du deg i Oman, kan du ringe hjelpelinjen: 24441999 / 1212.

Helsevesenet i Oman er relativt moderne, men har begrenset kapasitet, særlig nå under pandemien. Vi anbefaler alle reisende å kontakte Folkehelseinstituttet for oppdatert informasjon om helseforhold i regionen.

Alle reisende til Oman bør ha reiseforsikring som inkluderer hjemreise ved alvorlig sykdom.

Det er relativt sett lite kriminalitet i Oman. Det er strenge straffer for besittelse og bruk av narkotiske stoffer. Homofili er forbudt i Oman, men forbudet blir ikke aktivt fulgt opp.

Det er liten risiko for store naturkatastrofer i Oman. Kraftige sandstormer kan forekomme i innlandet på vår- og sommerstid. Ha alltid med ekstra mat og drikke og klær på lengre bilturer. I det sørlige Oman kan regntiden føre til kraftig uvær, flom og oversvømmelser og tropiske sykloner forekommer. Følg alltid råd fra lokale myndigheter når ekstremvær meldes. Fra mai til september kan det være meget høye temperaturer mange steder i Oman, i tillegg til høy fuktighet. 

Oman er et arabisk land på den arabiske halvøy, med like nære bånd til Det indiske hav som Gulfen. Det store flertallet av innbyggerne er muslimer. Den omanske retningen av islam, ibadi, er preget av en stor grad av toleranse. Det er ingen ‘kleskode’ i Oman, men reisende bør ta hensyn til lokale tradisjoner, med en ‘anstendig klesstil’ som dekker skuldre og knær. Ved besøk i moskeer må kvinner ha på abaya (en tynn kappe). Under fastemåneden ramadan bør man ikke spise eller drikke på offentlig steder mellom soloppgang og solnedgang. På hoteller og internasjonale restauranter vil det imidlertid være service også på dagtid.

I området rundt Muscat snakker de fleste engelsk, men det kan være vanskeligere å gjøre seg forstått i distriktene. Helgen i Oman er fredag og lørdag. Banker er vanligvis åpne fra 8:00 til 12:00 og fra 14:30 til 18:00, søndag til torsdag, men med store lokale forskjeller. Tilsvarende gjelder for butikker, men de er gjerne åpne til langt utpå kvelden og åpne på fredag ettermiddag/kveld og på lørdager, som en vanlig hverdag.

Nasjonale helligdager er 23. juli (‘renessanse-dagen’) og 18. november (nasjonaldag og avdøde sultan Qaboos' fødselsdag). I tillegg kommer de religiøse helligdagene for Mohammeds fødselsdag og himmelfart (Isra wa Miraj), islamsk nyttår, samt Eid al-Fitr og Eid al-Adha.

Kontaktinformasjon til den norske ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia (som også dekker forbindelsene til Oman): 

Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854
E-post: emb.riyadh@mfa.no

Nettsider  Facebook  Twitter LinkedIn Instagram

Besøksadresse: Diplomatic Quarter, ved Roundabout #4, Riyadh.

Åpningstider: Søndag-torsdag 08.30-16.00. Stengt fredag-lørdag.

Norge har også et honorært (ulønnet) generalkonsulat i Muscat, Oman:

Mr. Talal J Al-Aulaqi
Royal Norwegian Honorary Consulate General
Postadresse: P.O. Box 1984, P.C. 130 
Kontoradresse: Fine Fair Building, Flat No. 71,
Al Barakat Street, Al Hail South,
Muscat, Sultanate of Oman
Tlf: (+968) 72341112 eller (+968) 95963777 
E-post: consulate@norwayoman.com 

Åpningstider: Søndag-torsdag 8:00-17:00. Stengt fredag-lørdag. Ved viktige hendelser utenom kontortid kan følgende telefonnummer brukes: (+968) 95125076..

Omans ambassade i Berlin, Tyskland (som også dekker forbindelsene til Norge):

The Embassy of the Sultanate of Oman

Adresse: Clay allee 82, 14195 Berlin, Germany
Telefon: (+49) 30 810 05 10 eller (+49) 30 810 05 112
Faks: (+49) 30 810 051 99 eller (+49) 30 810 051 97
E-post: berlin@mofa.gov.om

 

Oman. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Oman.