Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Salomonøyene - reiseinformasjon

Ansvarlig stasjon for landet er ambassaden i Canberra, Australia

Det ansees som relativt trygt å reise til Salomonøyene, men økt forekomst av tyveri og vold gjør at man bør ta ekstra forholdsregler. Reiser utenfor Honiara, Gizo og Auki kan innebære ekstra risiko, og ferdsel til fattige, utenforliggende strøk og bosetninger bør unngås grunnet høy risiko for kriminalitet.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

Det ansees som relativt trygt å reise til Salomonøyene, men økt forekomst av tyveri og vold gjør at man bør ta ekstra forholdsregler. Reiser utenfor Honiara, Gizo og Auki kan innebære ekstra risiko, og ferdsel til fattige, utenforliggende strøk og bosetninger bør unngås grunnet høy risiko for kriminalitet.

Det er ingen norsk utenriksstasjon på Salomonøyene.

Risikoen for terrorhendelser på Salomonøyene ansees som lav.

Støtende språk er forbudt og kan medføre bøter og/eller fengselsstraff. Homofil aktivitet er forbudt og kan straffeforfølges. Det anbefales å ta normale forbehold.

Det er venstrekjøring på Salomonøyene. Veistandarden er lav. Kjøring i påvirket tilstand er utbredt.

Man er pålagt å bli værende på stedet til politiet ankommer skulle en ulykke oppstå, men vær obs hvis det begynner å samle seg en folkemengde og fortsett til nærmeste politistasjon hvis situasjonen føles truende.

Busser er tilgjengelig på Salomonøyene, men anbefales ikke grunnet lav sikkerhetsmessig standard. Likeledes er det varierende sikkerhetsmessig standard på ferjene som går mellom øyene.

Jordskjelv, vulkanske utbrudd og oversvømmelser forekommer på Salomonøyene. Tropiske sykloner forekommer i den østlige delen av øygruppen fra november til mai. National Disaster Management Office sender tsunami- og syklonvarsler. Savo Island nordvest for Honiara er en syklisk aktiv vulkan.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid på Salomonøyene oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Ambulanse 911, brann 988, politi 999.

Ved krise eller nødsituasjon kan man kontakte Utenriksdepartementets døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00blobid0.png eller på e-post [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Salomonøyene. En besøkstillatelse vil bli utstedt ved ankomst. Besøkstillatelsen er kostnadsfri opptil tre måneder. Et gebyr tilfaller ved utvidelse opptil seks måneder. Pass må være gyldig i minst seks måneder etter avreisedato og det stilles krav om gyldig utreisebillett. 

Kun pass godkjennes som identifikasjonsdokument.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige. Det anbefales å undersøke på forhånd om det er tillatt å besøke øyer og strender.

Det gjøres oppmerksom på at f.o.m. 14. desember 2019 er det krav om å fylle ut en helseerklæring ved ankomst.


Helse

Helsetjenestene på Salomonøyene består av nasjonale sykehus, distriktssykehus, helsesentre og helseposter. Kvaliteten og tilgangen på disse er varierende, både grunnet dårlig økonomi og ødeleggelser ved sykloner og andre naturkatastrofer.

Det er ikke fare for gulfeber på Salomonøyene, men det kreves bevis på gulfebervaksine hvis man ankommer fra et land med risiko for gulfeber. Norge er ikke et slikt land. Se denne listen for land med forekomst av gulfeber.

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention anbefaler vaksine mot malaria, hepatitt A og tyfus før innreise til Salomonøyene. Se her for mer informasjon

Grunnet utbrudd av meslinger i enkelte land i stillehavsregionen kreves det bevis på vaksine mot meslinger (datert minst to uker før ankomst) hvis man ankommer fra et land med risiko for meslinger (inkl. besøkende i transitt). Dette kravet er gyldig f.o.m. 28. desember 2019.


Praktisk informasjon

Engelsk er det offisielle språket på Salomonøyene. Salomon pidgin er det vanligste språket og er en blanding mellom melanesisk og engelsk.

Salomonske dollar er den offisielle valutaen. Minibanker er tilgjengelig i Honiara og kredittkort godtas de fleste steder i byen. Kredittkort er i mindre grad akseptert andre steder. Reisesjekker bør være i australske dollar eller britiske pund for å unngå ytterligere valutagebyrer.

Salomonøyene ligger ni timer foran Norge.

Retningsnummeret for samtaler fra Norge til Salomonøyene er +677. Telefonnettet er stabilt og det er utbredt internett i Honaria og i de fleste regionsentrene. Internettdomenet er .sb.

Normale åpningstider er fra kl. 08:00 – 16:30 mandag til fredag og 09:00 – 12:00 på lørdager. Banker har åpningstider 08:00 – 15:00 mandag til fredag og 09:00 – 12:00 på lørdager.

220/240 volt er standard for elektriske uttak.

Tipsing er ikke forventet.

Temperaturen på Salomonøyene ligger i snitt på 29 grader. Det er mest nedbør fra midten av mai til desember.

Offentlige helligdager: 1.januar – første nyttårsdag,  25. februar – Choiseul-provinsens grunnleggelsesdag, langfredag, 2. påskedag, pinsemandag, 2. juni – Isabel-provinsens grunnleggelsesdag, 8. juni – Temotu-provinsens grunnleggelsesdag, andre mandag i juni – dronningens bursdag, 29. juni – Sentralprovinsens grunnleggelsesdag, 7. juli – frigjøringsdag, 20. juli – Rennel- og Bellonaprovinsens grunnleggelsesdag, 1. august – Guadalcanal-provinsens grunnleggelsesdag, 3. august – Makira Ulawa-provinsens grunnleggelsesdag, 15. august – Malaita-provinsens grunnleggelsesdag, 28. november – takkgiving, 25. desember - jul.

Til toppen