Samoa - reiseinformasjon

Ansvarlig stasjon for landet er ambassaden i Canberra, Australia.

På grunn av utbredelsen av koronaviruset har myndighetene iverksatt tiltak for tilreisende, bl. a. innreiserestriksjoner. Det er pr. 26 mars 2020 kl. 00.00 innført inn- og utreiseforbud (med noen unntak). For mer informasjon om koronavirus, se punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18. JUNI 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

Island og Malta.

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Lappland, Norra Karelen, Mellersta Finland, Östra Savolax, Syd-Österbotten, Vasa, Norra Savolax, Länsi-Pohja, Norra Österbotten, Satakunta, Kajanaland, Södra Karelen og Åland.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og grønne land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 10. august 2021.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

De fleste reiser til Samoa gjennomføres uten spesielle problemer.

Det er ingen norsk utenriksstasjon på Samoa. Risikoen for terrorhendelser på Samoa ansees som lav.

Det er lav kriminalitet på Samoa. Landet har ingen militærstyrke og kun en liten politistyrke. Landsbyhøvdinger håndhever lover og regler. Voldskriminalitet forekommer svært sjelden, men småtyverier er økende.

Homofili er ulovlig. Det anbefales å ta normale forholdsregler.  

Siden 2009 har det vært venstrekjøring på Samoa. Kjøring på kvelds- og natterstid kan være farlig grunnet forekomst av dyr langs uopplyste veier.

Samoa er utsatt for sterk vind, stormer, tropiske sykloner og oversvømmelser i regnperioden, særlig fra november til april. Dette kan påvirke flytrafikken og tilgangen på vann og elektrisitet.

Samoa ligger i et område med stor seismisk aktivitet, men det er liten fare for et alvorlig jordskjelv. Samoa ble rammet av en tsunami i 2009 som gjorde stor skade.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid på Samoa oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring

Lokale nødnumre: Ambulanse 996, brann 994, politi 995.

Ved krise eller nødsituasjon kan man kontakte Utenriksdepartementets døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller på e-post UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Samoa. Ved ankomst vil man få utstedt et gratis 60 dagers besøksvisum. Ved opphold på mer enn 60 dager må man søke om et utvidet visum ved immigrasjonskontoret i Apia. Dette må gjøres før besøksvisumet går ut.

Ved ankomst må man ha gyldig pass, bevis på videre reise og bevis på at man har nødvendige midler til å betale for oppholdet.  Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreisedato.

Kun pass godkjennes som identifikasjonsdokument.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige. Det anbefales å undersøke på forhånd om det er tillatt å besøke øyer og strender.


Helse

Koronavirus (covid-19): På grunn av utbredelsen av viruset har myndighetene fra den 26. mars innført inn- og utreiseforbud for flytrafikk. Dette gjelder også skipstrafikk (med noen unntak). Informasjon om tiltakene kan man lese på internettsidene til Ministry of Health og Government of Samoa sin offisielle Facebook-side. Det er myndighetene på Samoa som er ansvarlig for å oppdatere internettsidene.

Norske reisende bør for øvrig holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg, samt holde seg oppdatert på veiledning og anvisninger fra myndighetene på Samoa.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Reisende til Samoa må betale for helsetjenester og det er vanlig å kreve kontant betaling i forkant av behandling.

Samoa har fra oktober 2019 opplevd et betydelig meslingutbrudd. Det er igangsatt flere helsetiltak av nasjonale myndigheter med bistand fra WHO og Unicef. Til tross for iverksatte tiltak, er det erklært unntakstilstand da det er såpass stor pågang på helsetjenester i landet. Mer informasjon om utbruddet finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Smitte av zikaviruset og utbrudd av zikafeber har blitt påvist på Samoa. Reisende bes være påpasselig med myggbeskyttelse. Zikaviruset kan overføres av mygg eller ved seksuell overføring. Symptomene er vanligvis milde og mange smittet med zikaviruset blir ikke syke. Gravide rådes til å utsette reiser til utbruddsområder.

Mer informasjon finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Det er ikke fare for gulfeber på Samoa, men det kreves bevis på gulfebervaksine hvis man kommer fra et land med risiko for gulfeber. Norge er ikke et slikt land. Se denne listen for land med forekomst av gulfeber.

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention anbefaler vaksine mot hepatitt A og tyfus før innreise til Samoa. Se her for mer informasjon.  


Praktisk informasjon

Engelsk og samoa er de offisielle språkene på Samoa.

Den offisielle valutaen er tala, også kjent som samoansk dollar. De største kredittkortene er normalt akseptert på hoteller, restauranter og i butikker. Minibanker finnes i Apia, Savai’l og Salelologa. Reisesjekker godtas i banker og på større hoteller.

Samoa ligger elleve timer foran Norge.

Retningsnummeret for samtaler fra Norge til Samoa er +685. Internettdomenet er .ws. Internettkaféer er tilgjengelig i Apia, og på større hoteller. 

Banker er åpne fra 09:00 – 15:00 mandag til fredag og 09:00 – 12:00 lørdager.

230 volt er standard for elektriske uttak.

Tipsing er ikke vanlig.

Man bør alltid be om tillatelse før man tar bilder i en landsby.

Temperaturen på Samoa ligger i snitt mellom 24 og 30 grader. Regntiden regnes fra november til april. Det er tørkeperiode fra mai til oktober.  

Offentlige helligdager: 1.januar – 1. nyttårsdag, langfredag, 2. påskedag, 25. april – Anzac-dagen (markeres påfølgende mandag hvis datoen faller på en lørdag eller søndag), 10. mai – morsdag (uoffisiell, men enkelte forretninger holder stengt halv dag), pinsemandag, 1. juni – frigjøringsdag, 12. august – farsdag, andre mandag i oktober – Lotu-a-Tamaiti,  første fredag i november – Arbor Day (mot avskoging), 25. og 26. desember – jul.