Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Samoa - reiseinformasjon

Ansvarlig stasjon for landet er ambassaden i Canberra

De fleste reiser til Samoa gjennomføres uten spesielle problemer. Det er ingen norsk utenriksstasjon på Samoa.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

De fleste reiser til Samoa gjennomføres uten spesielle problemer.

Det er ingen norsk utenriksstasjon på Samoa. Risikoen for terrorhendelser på Samoa ansees som lav.

Det er lav kriminalitet på Samoa. Landet har ingen militærstyrke og kun en liten politistyrke. Landsbyhøvdinger håndhever lover og regler. Voldskriminalitet forekommer svært sjelden, men småtyverier er økende.

Homofili er ulovlig. Det anbefales å ta normale forholdsregler.  

Siden 2009 har det vært venstrekjøring på Samoa. Kjøring på kvelds- og natterstid kan være farlig grunnet forekomst av dyr langs uopplyste veier.

Samoa er utsatt for sterk vind, stormer, tropiske sykloner og oversvømmelser i regnperioden, særlig fra november til april. Dette kan påvirke flytrafikken og tilgangen på vann og elektrisitet.

Samoa ligger i et område med stor seismisk aktivitet, men det er liten fare for et alvorlig jordskjelv. Samoa ble rammet av en tsunami i 2009 som gjorde stor skade.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid på Samoa oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring

Lokale nødnumre: Ambulanse 996, brann 994, politi 995.

Ved krise eller nødsituasjon kan man kontakte Utenriksdepartementets døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller på e-post UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Samoa. Ved ankomst vil man få utstedt et gratis 60 dagers besøksvisum. Ved opphold på mer enn 60 dager må man søke om et utvidet visum ved immigrasjonskontoret i Apia. Dette må gjøres før besøksvisumet går ut.

Ved ankomst må man ha gyldig pass, bevis på videre reise og bevis på at man har nødvendige midler til å betale for oppholdet.  Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreisedato.

Kun pass godkjennes som identifikasjonsdokument.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige. Det anbefales å undersøke på forhånd om det er tillatt å besøke øyer og strender.


Helse

Reisende til Samoa må betale for helsetjenester og det er vanlig å kreve kontant betaling i forkant av behandling.

Smitte av zikaviruset og utbrudd av zikafeber har blitt påvist på Samoa. Reisende bes være påpasselig med myggbeskyttelse. Zikaviruset kan overføres av mygg eller ved seksuell overføring. Symptomene er vanligvis milde og mange smittet med zikaviruset blir ikke syke. Gravide rådes til å utsette reiser til utbruddsområder.

Mer informasjon finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Det er ikke fare for gulfeber på Samoa, men det kreves bevis på gulfebervaksine hvis man kommer fra et land med risiko for gulfeber. Norge er ikke et slikt land. Se denne listen for land med forekomst av gulfeber.

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention anbefaler vaksine mot hepatitt A og tyfus før innreise til Samoa. Se her for mer informasjon


Praktisk informasjon

Engelsk og samoa er de offisielle språkene på Samoa.

Den offisielle valutaen er tala, også kjent som samoansk dollar. De største kredittkortene er normalt akseptert på hoteller, restauranter og i butikker. Minibanker finnes i Apia, Savai’l og Salelologa. Reisesjekker godtas i banker og på større hoteller.

Samoa ligger elleve timer foran Norge.

Retningsnummeret for samtaler fra Norge til Samoa er +685. Internettdomenet er .ws. Internettkaféer er tilgjengelig i Apia, og på større hoteller. 

Banker er åpne fra 09:00 – 15:00 mandag til fredag og 09:00 – 12:00 lørdager.

230 volt er standard for elektriske uttak.

Tipsing er ikke vanlig.

Man bør alltid be om tillatelse før man tar bilder i en landsby.

Temperaturen på Samoa ligger i snitt mellom 24 og 30 grader. Regntiden regnes fra november til april. Det er tørkeperiode fra mai til oktober.  

Offentlige helligdager: 1.januar – 1. nyttårsdag, langfredag, 2. påskedag, 25. april – Anzac-dagen (markeres påfølgende mandag hvis datoen faller på en lørdag eller søndag), 10. mai – morsdag (uoffisiell, men enkelte forretninger holder stengt halv dag), pinsemandag, 1. juni – frigjøringsdag, 12. august – farsdag, andre mandag i oktober – Lotu-a-Tamaiti,  første fredag i november – Arbor Day (mot avskoging), 25. og 26. desember – jul.

Til toppen