Samoa - reiseinformasjon

Ansvarlig stasjon for landet er ambassaden i Canberra, Australia.

Samoa anses som et trygt reisemål. Sykloner og andre naturhendelser forekommer. Se mer om naturforhold under «naturforhold og naturkatastrofer». Norske statsborgere kan oppholde seg på Samoa 60 dager visumfritt.

Husk pass: Kun pass godkjennes som identifikasjonsdokument. Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Samoa. Ved ankomst vil man få utstedt et gratis 60 dagers besøksvisum.

Ved ankomst må man ha gyldig pass, bevis på videre reise og bevis på at man har nødvendige midler til å betale for oppholdet.  Passet må være gyldig i seks måneder etter innreisedato. Mer informasjon finnes på internettsidene til Samoa Immigration.

Mistet pass: Hvis du mister passet, må du melde tapet til lokalt politi og kontakte ambassaden i Canberra. På grunn av svært store avstander i Oceania, vil det ta tid og påløpe ekstra kostnader å få erstattet pass.

Terror: Risiko for terrorhendelser på Samoa ansees som lav.

Trafikk: Kjøring på kvelds- og nattestid kan være farlig grunnet forekomst av dyr langs uopplyste veier.

Aktiviteter: Samoa har sterkt tidevann og kraftfulle havstrømmer. Rådfør deg lokalt om sikre områder for svømming og annen vannsport.

Aggressive hunder og hundeangrep er ikke uvanlig, og man bør å være påpasselig når man går eller trener i boligområder og ved stranden.

Reisende bør ha reiseforsikring under hele oppholdet, som dekker utgifter som kan oppstå ved sykdom, ulykker og dødsfall.

Sykdommer: Smitte av zikaviruset og utbrudd av zikafeber har blitt påvist på Samoa. Reisende bes være påpasselig med myggbeskyttelse. Symptomene er vanligvis milde og mange smittet med zikaviruset blir ikke syke. Mer informasjon finnes på Råd til gravide og andre reisende om zika (fhi.no).

Se også Folkehelseinstituttets smittevernråd og aktuelle vaksiner ved reise til Samoa.

Sykehus: Reisende til Samoa må betale for helsetjenester, og det er vanlig å kreve kontant betaling i forkant av behandling.

Det er lav kriminalitet på Samoa. Landet har ingen militærstyrke og kun en liten politistyrke. Landsbyhøvdinger håndhever lover og regler. Voldskriminalitet forekommer svært sjelden, men småtyverier er økende.

Ansvar. Dersom en krisesituasjon oppstår, er det myndighetene i Samoa som er ansvarlig for hjelpearbeidet på stedet. Følg med på lokale nyheter og rett deg etter meldinger og råd fra lokale myndigheter i en eventuell krisesituasjon.

Storm: Samoa er utsatt for sterk vind, tropiske sykloner og oversvømmelser i regnperioden, særlig fra november til april. Dette kan påvirke flytrafikken og tilgangen på vann og elektrisitet.

Jordskjelv: Samoa ligger i et område med stor seismisk aktivitet, men det er liten fare for et alvorlig jordskjelv. Samoa ble rammet av en tsunami i 2009 som gjorde stor skade.

Meld fra til ambassaden i Canberra dersom du befinner deg i et berørt område og har behov for assistanse. Husk også å gi beskjed til familiemedlemmer, arbeidsgiver og nære venner slik at de ikke bekymrer seg unødig.

LHBT+-personer: Likekjønnede forhold er ikke anerkjent i Samoa, og seksuelle handlinger mellom menn er ulovlig.

Lokale nødnumre:

Politi: 911

Brann: 994

Ambulanse: 996

Det er ingen norsk representasjon på Samoa. Ansvarlig ambassade er ambassaden i Canberra.

Nettsiden Norge i Samoa.

Ambassadens nummer for krise og nødsituasjon: +61 2 6270 5700, e-post: emb.canberra@mfa.no

UDs døgnoperative senter: +47 23 95 00 00, e-post: UDs.Operative.Senter@mfa.no  

Samoa. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS