Tanzania - reiseinformasjon

Tanzania er et flott land med svært vennlige og gjestfrie mennesker. De fleste opphold i Tanzania går problemfritt. Tanzania er et populært reisemål for turister.

Snarveier:

Sikkerhet

Tanzania er et flott land med svært vennlige og gjestfrie mennesker. De fleste opphold i Tanzania går problemfritt, men det har vært en økning i kriminalitet og flere ulykker innen transportsektoren.

Besøkende anbefales å vise aktsomhet i alle situasjoner. Ambassaden ønsker å minne om de mest generelle forholdsreglene som kan medvirke til å unngå uheldige hendelser - spør «kjentfolk», hotell- og restaurantansatte, safari-/reisearrangører, eventuelt andre fastboende en kommer i kontakt med om hjelp og råd.

I muslimsk dominerte områder (f.eks. Zanzibar) bør turister følge kleskode og unngå å drikke alkohol offentlig utenfor hotell og restaurantområder. Kvinner bør dekke til skuldre og knær når de vandrer rundt i bygater og lokale landsbyer. Spesielle forholdsregler bør tas under ramadhan

Det er en høy ulykkesfrekvens for veitrafikk i Tanzania. Turister bør være kritiske til hvilke kjøretøy som benyttes, og det anbefales ikke å kjøre på landeveien i mørket

Vær kritisk til valg av fartøy; synes fartøyet å være overlastet (passasjerer og/eller frakt)? Vurder båtens sjødyktighet før du går ombord - er du i tvil bli igjen på kaien.

Det anbefales å vise aktsomhet når man beveger seg utendørs, verdisaker bør ikke bæres åpenlyst, ferdsel til fots etter mørkets frembrudd anbefales ikke

Det er risiko for å bli rammet av terrorangrep i Tanzania som i de fleste steder i verden

Det har vært en markant nedgang i sjørøverangrep, men det har vært angrep så langt sør som utenfor Mosambik og foreløpig anses ikke faren som over.

Norge har ambassade i Dar es Salaam og konsulat på Zanzibar og i Arusha.

Blir en utsatt for uheldige hendelser – enten ved ulykker eller ved at en blir frastjålet verdisaker, bør en henvende seg til nærmeste politistasjon. Dette er spesielt viktig i forhold til reiseforsikring.

Tanzania anses ikke å være et høyt prioritert mål for ekstremister i regionen. Myndighetene antas generelt å ha god anti-terror kapasitet. Videre har myndighetenes konsekvent inkluderende tilnærming til landets muslimske befolkning bidratt til å sikre et godt samarbeid med lokalsamfunn og forebygge radikalisering. Sikkerhetssituasjonen i Tanzania og nærområdene har vært preget av Kenya/Somalia. 

Men fem personer ble skadet 1. mai 2015 når uidentifiserte angripere kastet en granat mot en tom Kilombero kommune bil i Msolwa Ujamaa landsby (Kidatu, Morogoro region). Hendelsen følger drapet på et mistenkt al-Shabab-medlem og knyttes til arrestasjonen av 10 andre et par uker tidligere i samme distrikt.

Tanzania har opprettet en egen enhet, «Tourist Police», som opererer i Dar es Salaam og i nærheten av de største turiststedene. De fleste større hotellene skal ha kontaktinformasjon til «Tourist Police».

Det er rapportert alvorlige hendelser både på fastlandet og på Zanzibar. Veskenapping (ofte fra passerende biler), ran, «ekspress kidnapping» inkludert tvunget uttak fra minibanker ledsaget av vold eller trussel om vold har økt, både i områder som besøkes av ryggsekkturister og «fastboende utlendinger». Alle besøkende, og særlig kvinner, bør unngå å gå alene langs veien og på isolerte områder på strendene. Unngå å gjøre deg til et drømmemål for ranere og lommetyver ved å bære kameraer/videoutstyr synlig eller ha på dyrt utseende smykker og klokker. Ta heller ikke med store summer kontanter - og ikke lommebok og pass i baklomme/sekk/stor veske.

Ikke aksepter tilbud om transport fra fremmede eller piratdrosjer. Du bør alltid be om offisiell identifikasjon før du setter deg inn en taxi. Er det en ekstra person som skal være med i drosjen (venn/kjent) av sjåføren «som bare skal…», gå ut og ta neste bil. Når mulig spør eventuelt kjente i Tanzania eller hotellet/restauranten om å ordne transport. De har ofte «fast(e) sjåfør(-er)» som kan brukes ved behov. Spør om å få navn/telefonnummer så du kan avtale med sjåføren direkte.

Det har vært en del «taxi-ran» i forbindelse med transport til/fra flyplassen. Dersom du skal bo ved et av de større hotellene, benytt gjerne deres skyttelbusser. 

Taxitilbudet i storbyene er godt og rimelig selv om standarden (inklusive teknisk stand) på drosjene er variabel. Kjennetegnet på drosjer er at de har hvite registreringsskilt og grønne, gule eller blå striper på sidene. Leiebiler har for øvrig også hvite skilt, noe som selvfølgelig er kjent blant de kriminelle.

Reisende bør generelt utvise særskilt forsiktighet ved steder med høy konsentrasjon av mennesker som flyplasser, busstasjoner, havner og steder som besøkes av backpackere, spesielt rundt sentrum i Dar es Salaam og de andre store byene hvor ranere, lommetyver og piratdrosjer ofte opptrer.

Det er ikke stor fare for kidnapping og bortføring i Tanzania. Den største risikoen man opplever under opphold i Tanzania vil ofte være knyttet til transportetappene. Årsakene til de mange trafikkulykkene er som oftest høy hastighet og teknisk mangelfulle kjøretøy.

Som en generell forholdsregel bør man kritisk vurdere standard både på transportmiddel (bil/ buss, båt/skip eller fly) så vel som sjåfør/besetning før man velger å sette seg inn. I den grad det er mulig bør en på forhånd undersøke hvilke alternativer som finnes og velge en seriøs aktør med godt renommé.

Unngå å kjøre bil utenfor de større byene etter mørkets frembrudd. Trafikksituasjonen må generelt betegnes som risikofylt. Bilparken preges til dels av dårlig teknisk standard. Mange sjåfører har begrenset trafikkopplæring, samtidig som trafikkreglene sjelden overholdes. Resultatet blir en situasjon hvor høy fart, overvekt og kjøring i påvirket tilstand medfører en svært høy ulykkesfrekvens.

Langdistansebusser er stadig involvert i alvorlige ulykker som fører til dødsfall. Dersom du tar langdistansebuss, forhør deg om hvilke selskaper som bør benyttes, og forsøk, hvis mulig, å få plass midt i bussen. Pass også på verdisaker på de største busstasjonene da det ofte er lommetyver. Mindre lokale busser overlastes stadig, kjører aggressivt og involveres ofte i ulykker. Generelt bør en ikke kjøre på landeveien etter mørket. Hvis du har bekymringer om sikkerheten til kjøretøyet eller evnene til sjåføren, finn alternative metoder for transport.

Hvis du er i tvil om en ferge er overlastet eller på annen måte ikke synes sjødyktig, bør du ikke gå ombord. Man bør også vokte seg for aggressive billettselgere såkalte «touts» ved havnene. Du kan risikere å kjøpe for dyre billetter, få billetter til en annen båt/rederi enn du ønsket eller å få falske billetter. Kjøp billetter gjennom seriøse reisebyråer eller rederiets egne salgskontorer.

Båter som reiser mellom øyene Zanzibar/Pemba, Tanga/Pemba og Mafiaøya/fastlandet oppgis å være mindre pålitelig, ofte overbelastet og uten fungerende sikkerhetsutstyr. Erfaring har vist at sjøredningstjenesten har svært dårlig/nærmest fraværende kapasitet.

Det er kjent at flere turister benytter mindre tradisjonelle båter f.eks. dhows mellom øyene. Det kan gi en fin opplevelse, men samtidig er det grunn til å merke seg at det ikke er noen form for sertifisering av sjødyktighet eller krav til kommunikasjons- eller sikkerhetsutstyr på slike båter.

Også båtene på de store innsjøene bør være gjenstand for en kritisk vurdering.

Flytransport i Tanzania er godt utbygd, og den tekniske standarden har vært tilfredsstillende. Det generelle råd om kun bruk av anerkjente selskap gjelder. Enkelte selskap har fått økonomiske vanskeligheter og en kan ikke se bort ifra at det kan få konsekvenser for vedlikehold mm.

Fotgjengere oppfordres til å være forsiktige da bilister ikke viser særlig hensyn til fotgjengere. Fotgjengerfelt eller grønt lys innebærer ikke automatisk at det er trygt å gå.

Demonstrasjoner/sosial uro har ikke vært en utfordring den senere tid. Tidligere erfaring har vist at demonstrasjoner som utfordres av politi, kanskje litt hardhendt, kan utvikle seg til voldelig sammenstøt.

Det har tidligere vært politiske demonstrasjoner på Unguja (Zanzibar) som utviklet seg til å bli voldelig. Det har også vært hendelser på fastlandet, hvor politiet har aksjonert mot demonstrasjoner fra opposisjonen som har resultert i tap av liv. 

Ekteskap mellom samme kjønn er forbudt ved lov i Tanzania og kan medføre straff.

Risiko for naturkatastrofer i form av jordskjelv, tsunamier etc. er ikke større i Tanzania enn i andre land. Tanzania har to regntider; den ”lille” regntiden i november/desember, og den ”store” regntiden fra mars til juni.  Regntiden i Tanzania arter seg imidlertid ikke som en konstant nedbørsperiode, men derimot som en periode hvor det kan oppstå korte – men dog meget heftige – regnbyger. 

Under regntiden blir spesielt de veiene som ikke har noen form for fast dekke meget glatte og ufremkommelige – noe man bør ha i mente om man planlegger lengre safarier under regntidsperiodene.  De større elvene kan under regntidene på relativt kort varsel gå over sine bredder – noe som kan innebære en risiko i fall man beveger seg omkring i terrenget uten kvalifisert guide/veiviser.

Tanzania ligger så nært ekvator at det er meget sjelden det oppstår spesielt sterk vind. Monsunen dominer vindretningene hele året. Fra april til november kommer vinden fra sør/vest (og kalles da ”kusi”), mens den fra november til april snur rundt 180 grader og blåser jevnt fra nord/øst (og kalles da kaskazi). 

Vinden er imidlertid sjelden så sterk langs kystområdene av Tanzania og Zanzibar at den utgjør noe praktisk problem. Om man ferdes ute på sjøen i liten/åpen båt, bør man være oppmerksom på at fenomenet kjent i Norge som ”solgangsbris” er om mulig enda sterkere langs kysten av Tanzania.  Dette innebærer i praksis at vinden ofte er svak om morgenen – men tiltar jevnt utover dagen etter hvert som solen varmer opp luften over fastlandet.

Ambassaden vil på det sterkeste anbefale at norske borgere som skal på ferie til Tanzania eller ha et lengre opphold i landet, registrerer seg på Utenriksdepartementets nettsider for reiseregistrering.

Reise- og helseforsikring anbefales.

Lokale nødnumre er: Politi, brannvesen, ambulanse 112, police control room 0713-323999/2194401, Aga Khan Hospital (255) (22) 21151521-3, Muhimbili Hospital 2151351-2/2151298 og IST Medical Scheme Clinic 0754-783393.

Ved en nødsituasjon kan ambassaden kontaktes på
Kgl. Norsk Ambassade,
Dar es Salaam:
+255 22 216 3100 eller +47 23 95 56 00
e-post: emb.daressalaam@mfa.no

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs operative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller per e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere som ønsker å besøke Tanzania trenger visum.

Visum kan ordnes ved innreise (på flyplassen eller grenseoverganger). Det er enkelt å få turistvisum ved innreise. Visum til Tanzania koster for tiden 50 US dollar. Visumet har en varighet på tre måneder. Pass må være gyldig i inntil seks måneder etter innreise.

Man kan også få visum i forkant ved å kontakte Embassy of the United Republic of Tanzania
Näsby Alle 6, 183 55 Täby,
Stockholm, Sverige
mailbox@tanemb.se

Dersom en ordner visum ved ambassaden i Stockholm, begynner visumet å løpe fra den dagen det er utstedt.

For mer informasjon om visum til Tanzania, se hjemmesiden til Tanzanias immigrasjonsmyndigheter. Her finnes informasjon om forskjellig typer visum og oppholdstillatelser som trengs for næringsliv, studenter og frivillige – eller for betalt arbeid i Tanzania.

Om en kommer fra land med gulfeber, må vaksinasjonskort med gyldig gulfebervaksine forevises.


Helse

Sykehusstandarden i Tanzania er generelt sett lav.  Dette gjelder også Zanzibar.  Evakuering til Kenya, Sør-Afrika -  eller hjem til Norge – kan derfor bli nødvendig hvis mer alvorlig sykdom eller skade skulle oppstå. Det er følgelig meget viktig at den enkelte har en god og fullt ut dekkende reiseforsikring under opphold i Tanzania. 

Da malaria er noe utbredt kan det være hensiktsmessig å bruke malariaprofylakse under oppholdet i Tanzania. 

Folkehelseinstituttet gir offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet. 

Medisinske klinikker

IST Medical Scheme Clinic ligger like ved International School of Tanganyika i Masaki og drives av to hollandske leger, Dr. Belia Klaassen og Dr. Ype Smit.
Telefon: +255-(0)22-2601307 and 2601308
Mobil: + 255- (0)784-783393
Faks nummer: + 255-(0)22-2600127
Nødtelefon: +255-(0)754-783393
E-post: istclinic@istafrica.com

Premier Care Clinic 
259 Ali Hassan Mwinyi Rd, Namanga, Kinondoni, like ved Best Bite restauranten.
Leger: Dr. Omar Awadh og Dr. Pierre Bervas
Telefon: (255) (22) 266-8385
Mobil: 0754-783200/0713-552257

Aga Khan Hospital
Telefon: (255) (22) 21151521-3

Alle som planlegger å reise til Tanzania bør kontakte sin fastlege eller reisepoliklinikk i Norge i god tid (minst fire uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksinasjoner og andre helseråd, inklusive reiseapotek, prevensjon og forebyggelse mot seksuelt overførbare infeksjoner. Helsestasjoner kan også gi råd når det gjelder barn og gravide som skal reise.

Den personlige hygienen er spesielt viktig i varmt og fuktig klima. Sår blir lett infiserte og bør renses og dekkes til. Vann, såpe og plaster er som regel tilstrekkelig. Soppinfeksjoner i huden er vanlig.

Alt ferskvann i Tanzania må ansees å utgjøre risiko for å pådra seg parasittsykdommer. Bading, vasking og vading i innsjøer (f.eks. Victoria-sjøen) eller elver og stillestående vann kan være farlig. 

Malaria finnes i hele Tanzania, med unntak av visse fjellområder. I Tanzania er det derfor helt nødvendig å følge de forholdsregler som leger anbefaler til beskyttelse mot malaria. Det er også viktig å ta enkle forholdsregler som å dekke til armer og ben om kvelden, bruke myggmiddel og sove under myggnett, i tillegg til behandling med legemidler. 

Vær spesielt oppmerksom på at selv om man tar medisin (profylakse) mot malaria, så kan man fortsatt bli rammet av sykdommen – men da i en betydelig mildere variant. Hovedformålet med å ta malariamedisin er ikke å unngå å få malaria – men derimot å forhindre at man dør av det. 

Ved mistanke om malaria må lege søkes straks. Føler en seg uvel ved bruk av tablettene, bør lege kontaktes med tanke på endret behandling.

Til tider kan en ha tilfeller av denguefeber i noen deler av landet. Denguefeber er en virusinfeksjon som overføres gjennom stikk fra smittebærende mygg.

Gulfebervaksine er nå påkrevet om en kommer fra områder med fare for smitte, men dette er ikke tilfelle om en kommer direkte fra Europa. Reisende anbefales imidlertid å søke råd og veiledning fra vaksinasjonskontorer i Norge før avreise.

Den vanlige vaksinen mot tarminfeksjoner (inklusive ”turistdiare” og kolera) som tas via munnen som oppløsning gir god, men ikke fullstendig beskyttelse, og anbefales til voksne og til barn over to år. Risiko for tarminfeksjoner reduseres ved påpasselighet med mat- og vanninntak, og håndvask. Man bør konsekvent holde seg til drikkevann levert på flasker.

Om man blir nødt til å drikke vann fra ledningsnett eller innsjøer, må vannet kokes og filtreres, eventuelt behandles kjemisk. Grønnsaker og frukt må vaskes grundig i kokt vann eller i "Milton" dersom de ikke blir skrelt og/eller kokt.  En generell god forhåndsregel under opphold i Tanzania er å ikke spise noen form for salater – med mindre man føler seg trygg på at den er vasket og desinfeksjonsbehandlet.


Praktisk informasjon

Mobildekningen i Tanzania er relativt god.  Strømtilførselen kan være noe ustabil. Minibanker er tilgjengelige i byene

Strømnettet er på 220V 50Hz, det er til tider meget variabel kvalitet på strømleveransene – vær forberedt på perioder med totalt fravær – eller over-/underspenning som kan skade diverse former for elektrisk utstyr, eksempelvis ladere for telefon/pc.

Det er statlig leverandør (TTCL) av relativt stabile fastlinjer, samt noen operatører på mobiltelefonnettet (med varierende dekning).  De fleste norske mobilselskapene har roaming-avtale med det tanzanianske mobilselskapet Airtel – hvilket gjør at telefon kan medbringes fra Norge. De mest vanlige mobiloperatørene er Airtel, Vodacom, Tigo og Zantel.

GSM-dekningen i Tanzania er relativt god. De fleste nasjonalparkene har bra dekning – og det samme gjelder Zanzibar. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

Vær oppmerksom på at i Tanzania er det solgt et meget stort antall abonnementer i forhold til den tilgjengelige kapasitet. Dette skyldes at svært mange tanzanianere pr. i dag har GSM-telefon, men har ikke økonomi til å bruke telefonen i særlig utstrekt grad.  Om en større hendelse/katastrofe skulle oppstå, vil GSM-nettene følgelig lett kunne bli overbelastet – og bryte sammen.

Regn ikke med å kunne betale med kredittkort utenom ved de største hotellene.  Det er lettere med Visa-kort enn med Master-kort.  Antall ATM-terminaler (minibanker) øker i de større byene, men man kan ikke regne med at de er operative/tilgjengelige til enhver tid. Ha derfor alltid et passe ”buffer” med kontanter.

Tidsforskjell er + to timer i forhold til norsk vintertid, + en time under sommertidsperioden.

Engelsk og swahili er offisielle språk i Tanzania, men engelskkunnskapen er noe varierende og ikke så god som i de øvrige tidligere britiske koloniene i Afrika.

Den jevne tanzanianer oppfattes som oftest som positiv, hjelpsom og utadvendt. Brautende og høyrøstet fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon tanzanianere og offentlige tjenestemenn.

En bør alltid ha med gyldig identifikasjonspapirer, gjerne kopi av pass hvor det fremgår at du har gyldig visum/oppholdstillatelse el.

Ingen former for narkotika er tillatt i Tanzania. Personer som pågripes med narkotika kan påregne straffeforfølgelse og strenge straffer dersom en blir dømt.

Homoseksuelle forhold er forbudt ved lov i Tanzania – inkludert Zanzibar.

Det forekommer korrupsjon i Tanzania – også innen politiet og andre offentlige instanser. Ikke aksepter ikke-legitimerte krav om penger (bøter, «avgifter» el.) uten at involverte tjenestemenn har fremlagt identitets- og tjenestekort, og forklart/dokumentert hva du skal betale/hvorfor og få til slutt fylt ut offisiell kvittering.

På fastlandet bor det ca. 50 millioner mennesker. Det er en høy andel av muslimer i Tanzania, særlig langs kysten og på Zanzibar og Pemba. På Zanzibar bor det ca. 1,3 millioner, og der er tilnærmet samtlige muslimer. Du bør respektere lokale tradisjoner, skikker, lover og religioner til alle tider og være bevisst på dine handlinger for å sikre at du ikke fornærmer noen. 

Som turist i muslimske områder er det viktig å være nøye med å følge kleskode og unngå å nyte alkohol andre steder enn på restauranter som har tillatelse til å servere alkohol. Spesielle forholdsregler bør tas under ramadhan. Når man beveger seg på offentlige steder, bør kvinner alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle. Under de religiøse høytidene (ramadhan) anbefales en å unngå å spise i det offentlige rom mellom soloppgang og solnedgang.

Til toppen