Togo - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Nigeria

Kriminaliteten i Togo har økt de senere årene, spesielt i hovedstaden og i de største byene. Kriminaliteten som rammer turister er vanligvis pengemotivert, i form av tyveri og væpnet ran. Hendelser skjer både på dag- og kveldstid. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og spesielt vise aktsomhet i valg av bosted og hvor man ferdes.

Snarveier:

Praktisk informasjon

Retningsnummer for telefonsamtaler til Togo er +228.

Det er generelt sett ikke behov for å ta særskilte hensyn til lokale skikker og bekledning, utover normal respektfull oppførsel. For besøkende kvinner i muslimske områder i nord, anbefales halvlange eller lange skjørt eller bukser. Det bør tas hensyn under religiøse helligdager.

Det er strenge straffer for kriminalitet, inkludert narkotikabesittelse og straffbart med ulovlig inn- og utførsel av varer.

Felles administrasjons- og nasjonalspråk er fransk, som beherskes av de fleste med et visst minimum av utdanning. De lokale variantene av fransk kan likevel være vanskelig å forstå for en førstegangsbesøkende. Det finnes i tillegg et stort antall andre språk i Togo. De lokale hovedspråkene er ewe, mina og kabyé.

Det er 220 volt vekselstrøm i landet. Spenningen varier sterkt og strømbrudd forekommer ofte. Det er mobildekning i mesteparten av landet, i alle fall i urbane strøk og langs de mest trafikkerte veiene.

Banker og offentlige kontorer åpner normalt kl. 8 og stenger rundt kl 17:30. Butikker har ofte åpent til sent på kveld og lørdager.

Togo har hovedsaklig en kontantbasert økonomi, og bruk av kredittkort er stort sett bare mulig på de store hotellene i Lomé. Bruk av kredittkort anbefales imidlertid ikke pga. faren for svindel.

Norge og Togo er i samme tidssone (GMT +en time), men når det er sommertid i Norge er det en times tidsforskjell (Norge en time foran).

Klima: Det er en tørr årstid fra november til mars, mens det er regntid fra  april til oktober.

Offentlig transport er ikke å anbefale. Billeie med sjåfør er mulig og bør bestilles på forhånd via pålitelige kontakter. 


Sikkerhet

Kriminaliteten i Togo har økt de senere årene, spesielt i hovedstaden og i de største byene.

Kriminaliteten som rammer turister er vanligvis pengemotivert, i form av tyveri og væpnet ran. Hendelser skjer både på dag- og kveldstid. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og spesielt vise aktsomhet i valg av bosted og hvor man ferdes. Bagasje bør holdes under nøye oppsyn på flyplasser, busstasjoner etc. 

Togo er ikke spesielt utsatt for naturkatastrofer, men i regntiden (mai – oktober) kan nedbørsmengden være så kraftig at det oppstår flom, særlig i Nord-Togo.

Også ellers i landet kan det forekomme så kraftige regnskyll at veier blir oversvømmet og flytrafikk hemmet. 

Ambassaden i Abuja (Nigeria) er ansvarlig for Togo og kan kontaktes på +234 9291 5429 eller +234 9291 5487. Ambassaden er åpen kl. 8-16 mandag til torsdag og 8-13 på fredag. Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på +47 23 95 00 00 eller UDops@mfa.no  


Innreise

Nordmenn må ha visum til Togo. Det kan ikke påregnes at visum kan anskaffes ved grenseovergang. Visum kan søkes ved f.eks. Togos ambassade i Berlin. Dette bør gjøres i god tid før avreise. Adgang til lengre arbeidsopphold i Togo må sjekkes med arbeids- eller oppdragsgiver.


Helse

Normalt kreves gulfebervaksine for innreise. Øvrige reisevaksiner anbefales og bør sjekkes med lege. For aktuelle reisevaksiner, sjekk Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Forebyggende tabletter mot malaria anbefales.

Det anbefales å koke og filtrere vann og vaske frukt og grønnsaker i klorinoppløsning e.l. Hiv-virus er utbredt. Det finnes private klinikker av akseptabel standard for behandling av de mest alminnelige sykdommer i de store byene. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales sykehus utenlands. Derfor er det viktig med god reiseforsikring.

Det er restauranter av akseptabel standard i de større byene.