Uruguay - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Argentina

Situasjonen med koronaviruset er i stadig endring. Uruguay hadde lenge et lavt antall koronasmittede, men har de siste månedene av 2020 sett en økning. I begynnelsen av januar 2021 har myndighetene stengt grensene og med bare helt spesielle unntak. Det må påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes på kort sikt. Norske borgere oppfordres til å følge med på råd og anvisninger fra lokale myndigheter. I en normalsituasjon regnes Uruguay blant de tryggeste reisemålene i Latin-Amerika. Landet kan tilby flere vakre reisemål innenfor forholdsvis korte distanser.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18. JANUAR - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Östra Savolax, Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Lappland, Norra Savolax, Satakunta og Syd-Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 1. mars 2021.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

I en situasjon utenom koronaepidemien er Uruguay et relativt trygt land og regnes blant de tryggeste reisemålene i Latin-Amerika. De fleste reiser gjennomføres uten særlige problemer. Norge er representert i Uruguay ved Norges honorære konsulat i Montevideo. Norges ambassade i Argentina er sideakkreditert til Uruguay.

Uruguay har lite kriminalitet, og det dreier seg hovedsakelig om vinningskriminalitet i form av lommetyveri, veskenapping, kredittkortsvindel og falske penger etc. Turister er særlig utsatt og da spesielt i hovedstaden. Blir man utsatt for kriminelle handlinger, skal dette meldes til nærmeste politistasjon.

Risikoen for kidnappinger, bortføringer og terror ansees som lav. Det anbefales å orientere seg om detaljer rundt sikkerhet, og forhøre seg om hvilke områder som anses som mindre trygge. Overfall og ran av busser og biler kan forekomme, spesielt på nattestid i mindre tilgjengelige områder.

Protester og demonstrasjoner er relativt vanlige politiske virkemidler i Uruguay. Det anbefales at man holder seg på avstand og bruker sunn fornuft i slike situasjoner.

Reisende oppfordres til å holde seg oppdatert på nyheter og eventuelle meldinger fra politiet og landets myndigheter. Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Uruguay oppfordres til å registrere seg på reiseregistering.no

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring ved reise til Uruguay.  

Nødnumre: Politi 911, brann 104, ambulanse 105, turistpoliti i Montevideo: 0800 8226

Om en nødsituasjon skulle oppstå kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.

Norsk honorære konsulat i Montevideo -
honorærkonsul John Christian Schandy.
Real Consulado General de Noruega
Rambla 25 de Agosto de 1825 no 508, piso 5
Montevideo 11000, Uruguay
Tlf: (+598) 2 9163935
Fax: (+598) 2 9163856
E-post: noruega@consulado.schandy.com
Åpningstid: Mandag – fredag 13.00 – 17.00

Norges ambassade i Argentina er sideakkreditert til (har ansvar for) Uruguay - 
Real Embajada de Noruega
Carlos Pellegrini 1427, 2do piso
C1011AAC Buenos Aires, Argentina
Tlf: +54 (0) 11 37 24 12 00
Norsk tlf. (+47) 23 95 44 00
Fax: +54 (0) 11 43 28 90 48
E-post: emb.buenosaires@mfa.no 
Argentina-ambassadens nettside. Pga. koronapandemien har ambassaden ikke vanlige åpningsider, men ring eller send en e-post for å sette opp en avtale.

Telefontiden er pga. koronaepidemien begrenset til tirsdager og fredager 10:30-15.

Reisende er underlagt lokale lover og et alvorlig lovbrudd kan medføre fengselsstraff som må sones i lokale fengsler. Nordmenn som arresteres eller varetektsfengsles, har rett til å kontakte ansvarlig norsk myndighet (ambassaden i Buenos Aires). Ambassaden kan tilby en liste over advokater ved forespørsel.


Innreise

Når det gjelder utviklingen av koronaviruset, bør norske reisende holde seg oppdaterte om lokale regler for innreise. Per 7. januar 2021 har myndighetene bestemt at grensene vil være stengt fram til 1. februar 2021 og det åpnes bare for helt spesielle unntak. For oppdatert informasjon om innreisebestemmelsene, ta kontakt med uruguayanske myndigheter.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere kan reise visumfritt til Uruguay, men dette kan endres på kort varsel.

Det er de reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum etc. er gyldig. Den norske ambassaden i Buenos Aires gir hovedsakelig informasjon om innreisebestemmelser for utlendinger som ønsker å reise til Norge. Det er uruguayanske myndigheter som har ansvar for innreisebestemmelser i Uruguay, og har derfor også kompetanse til å svare på henvendelser angående dette reglementet. For å få informasjon om innreisebestemmelser i Uruguay ber vi om det tas kontakt med landets myndigheter. 

Den uruguayanske ambassaden i Sverige er sideakkreditert til Norge -
Embajada de la República Oriental del Uruguay en Suecia
Kommandõrsgatan 35, SE-114 58 Stockholm, Sverige.
Tel: +46 06 60 31 96
Fax: +46 86 65 31 66
E-post: urusuecia@mrree.gub.uy 

I Uruguay - Ministerio de Relaciones Exteriores (Utenriksdepartementet).

Om reiser til Uruguay - på det uruguayanske utenriksdepartementets sider .


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Utenriksdepartementet oppretter ikke reiseråd på grunn av smittefare. Det er Folkehelseinstituttet som gir helsefaglige reiseråd. Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider.

Informasjon fra Uruguays myndigheter er tilgjengelig (på spansk) på Helsedepartementet i Uruguay sine nettsider.

Situasjonen er i stadig endring, og informasjonen fra myndighetene like så. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes på kort sikt.

***

Reisende anbefales å konsultere en lege eller spesialist i reisemedisin i god tid før reisens start for å vurdere helserisiko og nødvendige vaksiner. Det vises til Folkehelseinstituttets nettsider.


Praktisk informasjon

Tidsforskjell: Uruguay er fire-fem timer etter Norge avhengig av om det er sommer- eller vintertid.

Strømnettet i Uruguay er på 220 volt. Retningsnummer for samtaler fra Norge til Uruguay er + 598, wifi-soner og internettkaféer er utbredt i byer og større urbane områder. Myntenheten i Uruguay er uruguayanske pesos (UYU).

De fleste store hoteller og restauranter aksepterer kredittkort, og bruk av kort er relativt utbredt i de større byene.

Normale åpningstider for banker er mandag-fredag (11.00) 13.00 - 17.00, for offentlige kontorer mandag-fredag kl. 07.00 – 14.30 (sommertid) og 14.30 til 19.00 (vintertid), for butikker mandag-fredag kl. 09.00 – 19.00 og lørdager 09.30 – 13.00.

Nasjonale helligdager er: 1. januar, 6. januar, langfredag,19. april,1. mai,18. mai,19. juni, 18. juli, 25. august, 12. oktober, 2. november, 25. desember.

For å kjøre i Uruguay anbefales det at man har internasjonalt førerkort. Dette skaffes før innreise, gjennom NAF (Norges automobilforbund), KNA (Kongelig norsk automobilklub) eller MA (Motorførernes avholdsforbund).

Spansk er offisielt språk i Uruguay, og utenom Montevideo beherskes engelsk eller andre språk i begrenset utstrekning.

Se også turistinformasjon om Uruguay på engelsk.