Usbekistan - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade er hjemmebasert ambassadør i Oslo

Det er rapportert tilfeller av koronaviruset i Usbekistan. Det er erklært unntakstilstand. Grensene ut er stengt, og kommersielle flygninger er kansellert. For informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 21. JUNI 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

Island, Malta, Polen og Romania.

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Lappland, Norra Karelen, Mellersta Finland, Östra Savolax, Syd-Österbotten, Vasa, Norra Savolax, Länsi-Pohja, Norra Österbotten, Satakunta, Kajanaland, Södra Karelen,Åland, Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Centrala Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland og Egentliga Finland

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 10. august 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Usbekistan gjennomføres uten spesielle problemer. Vær likevel oppmerksom på grenseområdene til Afghanistan, Tadsjikistan og Kirgisistan. 

Det anbefales ikke å reise til grenseområdene mot Tadsjikistan på grunn av risiko knyttet til landminer. I grenseområdene mot Afghanistan og Kirgisistan er det en risiko for udetonerte eksplosiver.

Vær ekstra oppmerksom på grensepasseringer fra Usbekistan til Afghanistan. Disse kan være stengt ved høy bilateral spenning og rundt helligdager. Ved kryssing, benytt offisielle grensepasseringer og sjekk statusen for disse før avreise.

Fergana-dalen er et område med høy spenning. Spesielt etter hendelsene i Andijan i 2005, der flere ble drept etter skyting på demonstranter.

Ved utenlandsreiser er det alltid en mulighet for at man kan bli utsatt for ubehagelige hendelser, vold eller annen kriminalitet. Det er risiko for å bli rammet av terrorangrep de fleste steder i verden. Reisende bør alltid være på vakt og ta generelle forholdsregler.

  • Sørg for å ha reiseforsikring med god dekning
  • Lytt til lokale råd, og følg om mulig med i lokale media
  • Bær alltid godkjent kopi av pass og visum. Oppbevar pass og kopi av pass på forskjellige steder.
  • Unngå store folkemengder som politiske massemønstringer og demonstrasjoner samt steder hvor det er varslet politiske demonstrasjoner.
  • Bruk sunn fornuft. Ferdsel alene nattestid frarådes.
  • Vis aktsomhet i trafikken. Mange ulykker forekommer.

Risiko for terrorhendelser i Usbekistan ansees som lav. Det finnes radikale islamistgrupper som har et uttalt mål om å opprette et islamsk kalifat i Sentral-Asia. Vestlig personell og interesser er i liten grad målet for slike grupper.

Det er utbredt intoleranse mot homofili, som er straffbart med inntil tre års fengsel i Usbekistan.

Usbekistan ligger i en aktiv seismisk sone. Et jordskjelv i 1966 ødela store deler av hovedstaden Tasjkent, til tross for at det målte kun 5.2 på Richters skala. Siden 1966 har det vært en rekke alvorlige jordskjelv i landet. Det seneste store jordskjelvet, som målte 6.1 og drepte 13 personer, skjedde i juli 2011 i Fergana-dalen.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre perioder i Usbekistan oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Nødtelefoner: Brann 001, politi 002, ambulanse 003, gasslekkasje 104. 

I krise og nødsituasjoner kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no

Ingen internasjonale reiseforsikringsselskaper er etablert i Usbekistan. 


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Usbekistan er visumfritt for norske borgere med opphold inntil tretti dager. Mer om landets visumbestemmelser kan du lese her.

Nordmenn søker visum ved Usbekistans ambassade i London. Informasjon knyttet til anskaffelse av visum til Usbekistan finnes ved Usbekistans ambassade i London.

Embassy of the Republic of Uzbekistan
Adresse: 41 Holland Park, London, W11 3RP
Telefon: 44 (0) 20 7229 7679;
Faks: 44 (0) 20 7229 7029
Åpningstider:
Arbeidstid: fra mandag til fredag kl.09.00 til 18.00
Konsulære tjenester: mandag til torsdag 09.30 til 13.00 (fredag kl.09.30 til 18.00 med pause fra 13.00 til 15.00)
E-post: info@uzbekembassy.org
Hjemmeside: http://www.uzbekembassy.org/  

Innførselsbestemmelser til Usbekistan: Bestemmelsene bør sjekkes individuelt etter varetype. Se http://www.customs.uz/ru/ (kun usbekisk/russisk) eller kontakt State Customs Board of Uzbekistan, Uzbekistan avenue 3, Tashkent, 100003 Uzbekistan. Tlf: +998 (371) 120-76-33. Det må fylles ut tollerklæring ved innreise.

Utførselsbestemmelser fra Usbekistan og innførselsbestemmelser til Norge bør sjekkes individuelt etter varetype. Typiske turistinnkjøp er tepper, håndverk av tre, stein, keramikk, silke og kunstverk. Tepper og malerier må registreres før utførsel. Sørg for at selger skaffer nødvendig eksportlisens.

Innførsel av varer fra Usbekistan til Norge er underlagt normale innførselsbestemmelser. Sjekk av disse før kjøp i Usbekistan anbefales.

Usbekiske borgere må ha visum for innreise til Norge. Schengen-visum søkes og utstedes på den italienske ambassaden i Tasjkent:

Embassy of Italy
Adresse: Ulitsa Yusuf Khos Khojib 40, 100017 Tashkent 
Telefon: +998 (71) 252-11-20 / 252-11-23
Faks: + 998 (71) 120-66-06
E-post: segreteria.tashkent@esteri.it

Hjemmeside: http://www.ambtashkent.esteri.it/ambasciata_tashkent


Helse

Koronavirus (covid-19): Det er rapportert tilfeller av koronavirus og dødsfall relatert til viruset i Usbekistan. Alle tilfellene skal ha vært tilreisende. 

Grensene ut er stengt, og kommersielle flygninger er kansellert. Det blir stadig strengere inn- og utreisebegrensninger, samt reisebegrensninger mellom regioner innenlands.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Sykehusene er av dårlig standard sammenlignet med europeiske forhold. Ved alvorlig sykdom anbefales transport til utlandet.

Ingen vaksinasjon er påkrevet for å reise til Usbekistan, men å drikke vann fra springen anbefales ikke. Flaskevann er imidlertid lett tilgjengelig, og maten er jevnt over av bra kvalitet.

Sykehusene er av dårlig standard sammenlignet med europeiske forhold. Ved mindre alvorlig sykdom, kan hotellene anbefale en lege. Ved alvorlig sykdom anbefales transport til utlandet. Det er derfor viktig å ha en god reiseforsikring før avreise.

For offisielle helsefaglige reiseråd henvises det til Folkehelseinstituttets nettsider.


Praktisk informasjon

Usbekisk er det offisielle språket. Russisk snakkes av de fleste. Få behersker engelsk.

Usbekistan ligger i tidssonen UTC +5 og har ingen veksling mellom sommer- og vintertid.

Telefonsystemet kan være ustabilt og myndighetene har hatt lav terskel for å stenge kommunikasjonslinjer. GSM er tilgjengelig i Usbekistan og dekker nå stort sett hele landet. Telefontjenester på hotellene er svært dyre, og det anbefales å sjekke prisene for bruk av mobiltelefon. Det er stram kontroll med Internett. Det finnes internettkafeer i Tasjkent og andre store byer.

Usbekisk som (UZS) ble introdusert som nasjonal valuta i november 1993 som erstatning for sovjetisk/russisk rubel. Selv om priser ofte oppgis i USD, er det kun UZS som er lovlig betalingsmiddel. Se dagens kurs her.

Usbekistan benytter 220 volt med standard europeisk støpsel. Strømtilførselen er stort sett stabil i byene, men det forekommer strømbrudd/rasjonering i perioder på landsbygda.

Bankene er normalt åpne 09.30–16.00 på hverdager, offentlige kontorer 09.00–18.00 på hverdager, butikker 10.00–20.00, matbutikker ofte lenger. Matmarkedene er åpne hver dag året rundt.

Usbekistan har ørkenklima med lange, varme somre (ofte over 40 °C) og milde vintre. Nedbør hovedsakelig om vinteren og våren. Gjennomsnittstemperaturen er +27 °C om sommeren og -2 °C om vinteren (men kan falle helt til -40°C).

Faste helligdager: 1. januar (1. nyttårsdag), 8. mars (kvinnedagen), 21. mars (Navruz, vårsolverv), 9. mai (minne- og æresdagen), 1. september (uavhengighetsdagen/nasjonaldagen), 1. oktober (lærernes dag), 8. desember (grunnlovsdagen). Bevegelige helligdager: Id-ul-Fitr, slutten på Ramadan og Id-ul-Azha, slutten på hajj.

Det finnes bilutleiefirmaer i Usbekistan, men det anbefales å leie bil inkludert sjåfør. Veistandarden er lav og skiltingen dårlig. De færreste snakker engelsk og kjørekulturen er forskjellig fra den europeiske. Bil med sjåfør kan bestilles gjennom de fleste hoteller i Tasjkent. Det anbefales å ta kun offentlige. Prisen bør avtales på forhånd, og pruting er tillatt, særlig for lengre turer. Tasjkent har et pålitelig metrosystem, men det er stor trengsel i rushtiden. Jernbanen kan oppleves som nokså ukomfortabel, bortsett fra de moderne hurtigtogene fra Tasjkent til Samarkand og Bukhara (som ansees som tryggere enn buss eller bil). Uzbekistan Airways har ruter mellom blant annet Tasjkent og Samarkand, Bukhara, Andijan, Khiva, Navoi og Namangan.

Usbekisk er det offisielle språket i landet. Russisk snakkes av mange i byene. Få behersker engelsk. På de større og mer populære hotellene og noen restauranter snakker som oftest de ansatte noe engelsk.

Usbekistan er et konservativt samfunn. Det legges stor vekt på høflighet og respekt, særlig overfor kvinner. I møtesammenheng bør man bruke formelt antrekk. Også i uformell sammenheng er usbekere gjerne velkledde, kvinner gjerne i tradisjonell drakt. Usbekere er meget gjestfrie, og inviterer gjerne gjester på middag, sightseeing osv.

På de største hotellene i Tasjkent finnes det minibanker som aksepterer blant annet Visa og MasterCard. Minibankene utbetaler usbekiske som (UZS) eller USD. Det er mulig å veksle USD og euro i banker eller offisielle vekslingskontorer på de større hotellene. Det er straffbart å veksle på svartebørsen. Enkelte restauranter og butikker i Tasjkent aksepterer kredittkort, men det kan medføre et gebyr på opptil ti prosent. Til tross for at priser ofte oppgis i USD, er det ulovlig å betale med USD i Usbekistan.

Det frarådes å fotografere sensitive områder, for eksempel myndighetsbygninger, infrastruktur og militære installasjoner. Det er strenge straffer for bruk og besittelse av narkotika. Promillegrensen i Usbekistan er satt til 0.

Forholdene i fengslene skiller seg vesentlig fra dem man finner i Norge.