Vanuatu - reiseinformasjon

Ansvarlig stasjon for landet er ambassaden i Canberra, Australia.

De fleste reiser til Vanuatu gjennomføres uten spesielle problemer. Det er ingen norsk utenriksstasjon på Vanuatu.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Vanuatu gjennomføres uten spesielle problemer. Det er ingen norsk utenriksstasjon på Vanuatu.

Risikoen for terrorhendelser på Vanuatu ansees som lav. Det er lite kriminalitet, men mindre tyverier forekommer.

Tilreisende, og særlig kvinner, frarådes å reise alene til avsidesliggende områder og strender. Det frarådes også å gå alene på kveldstid.

Det anbefales å ta normale forbehold.  Vanuatu utsettes jevnlig for jordskjelv og vulkansk aktivitet. Det er aktive vulkaner på Ambae, Ambrym, Gaua, Lopevi og Tanna.

Sykloner er vanligst mellom november og april, men kan også forekomme ellers i året. Oversvømmelser og jordskred kan føre til store problemer for ferdsel.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Vanuatu oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Brann 112/22333, politi 112/22222, ambulanse er ikke anbefalt.

Ved krise eller nødsituasjon kan man kontakte Utenriksdepartementets døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller på e-post UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum ved opphold inntil 30 dager. En besøkstillatelse blir utstedt ved ankomst ved fremvisning av gyldig utreisebillett og bevis på at man har midler til å betale for oppholdet. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreisedato.

Ønsker man å oppholde seg på Vanuatu i lenger enn 30 dager, må man søke om visum. Mer informasjon om visum til Vanuatu finnes her.

Kun pass godkjennes som identifikasjonsdokument.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige. Det anbefales å undersøke på forhånd om det er tillatt å besøke øyer og strender.


Helse

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention anbefaler vaksine mot malaria, hepatitt A og tyfus før innreise til Vanuatu. Les mer på Traveler's health


Praktisk informasjon

Vanuatu har tre offisielle språk: Bislama, engelsk og fransk.
Valutaen er vatu, men australske dollar aksepteres også enkelte steder, hovedsakelig i Port Vila og Luganville. Kredittkort kan brukes i Port Vila og Luganville. Minibanker finnes i Port Vila, Efate og Santo.

Vanuatu ligger ni timer foran Norge.

Retningsnummeret for samtaler fra Norge til Vanuatu er +678. Telefonnettet er stabilt og det er er internettkafeer i Port Vila og Luganville.

Normale åpningstider er fra kl. 07:30 – 17:00 mandag til fredag. Banker har åpningstider 07:30 – 15:30. 230 volt er standard for elektriske uttak. Tipsing ansees som uhøflig.

Temperaturen på Vanuatu varierer fra 18–28 grader. Januar til mars er de våteste månedene.  

Offentlige helligdager: 1.  januar – 1. nyttårsdag,  21. februar – Father Lini Day,  5. mars – Custom Chief’s Day, langfredag,  2. påskedag, 1. mai – arbeidernes dag, 24. Juli – barnas dag, 30. Juli – frigjøringsdag, 15. august – Assumption Day, 5. oktober – grunnlovsdag, 29. november – samholdsdag, 25. desember – jul, 26. desember – familiens dag.

Til toppen