Vietnam - reiseinformasjon

Vietnam har visumfritak for statsborgere fra flere land, inkludert Norge. Du kan derfor oppholde deg i Vietnam uten visum i opptil 45 dager. Vi oppfordrer deg til å registrere deg på reiseregistrering.no og laste ned appen Reiseklar.

Du må ha gyldige reisedokumenter og reiseforsikring.

Visum. Skal du bli lenger enn 45 dager, må du søke om E-visum før reisen. E-visumet er gyldig i opptil 90 dager. Visumet må være gyldig for ankomst til Vietnam.

Pass. Ved ankomst til Vietnam må pass, gyldig i minimum seks måneder fra innreisedato, fremvises. Det anbefales å bruke samme pass for innreise og utreise, hvis ikke kan du risikere å bli nektet utreise.

Hvis du mister eller får passet ditt stjålet må du rapportere tapet til vietnamesisk politi, for så å kontakte Ambassaden i Hanoi. Det tar flere dager å søke om nødpass, og du må personlig møte på ambassaden for dette formålet. Når passet er utstedt, må du selv kontakte immigrasjonsmyndigheten for å få nytt visum/utreisestempel i passet. Finn ut mer om kriteriene for utstedelse av nødpass her.

Barn under 14 år må reise med en voksen.

Trafikk. Trafikksikkerheten er dårlig i Vietnam. Det er hyppige trafikkulykker og dødsulykker med utlendinger. Det anbefales ikke å sykle eller kjøre motorsykkel/moped utenfor tettbebyggelse med uopplyste gater etter mørkets frembrudd. Det er påbudt med bruk av hjelm for sjåfør og passasjer. Ferdsel med buss og båt bør gjøres via etablerte turoperatører.

Narkotika. Besittelse av alle typer narkotika er forbudt, og alvorlige narkotikaforbrytelser kan resultere i dødsstraff.

Gambling. Poker og andre former for gambling er forbudt og kan resultere i fengselsstraff.

Droner. Dersom du ønsker å bruke drone, må det innhentes tillatelse fra forsvarsdepartementet i Vietnam. Det frarådes å fly med droner over sensitive områder, inkludert militærleirer, visse havner, etc. Reisende bør følge mediene, lytte til lokale råd, og unngå store folkemengder som protester eller demonstrasjoner.

Vannbårne sykdommer, denguefeber, japansk encefalitt, malaria, zika-virus, hepatitt, rabies, kjønnssykdommer og alvorlig forurensning er blant de største utfordringene. Denguefeber kan forekomme hele året, men hyppigst i mars-april og juli-november. Det anbefales derfor å brukemyggmiddel og andre forebyggende midler.

Flere deler av Vietnam, og spesielt de større byene, er kraftig luftforurenset. Det er imidlertid store variasjoner gjennom året og mellom ulike områder. Man kan følge utviklingen i luftforurensingen på nettsiden Real-time Air Quality Index.

Kriminaliteten er relativt lav, men du bør ta forholdsregler for å beskytte deg selv og dine eiendeler i storbyer og i turistområder. Vær oppmerksom på risikoen for småtyveri, spesielt hvis du sover på nattog.

Tyfonsesongen i Vietnam varer fra juni til første halvdel av desember. Kystområdene og den sentrale delen av Vietnam er mest utsatt. Det tropiske monsunklimaet i Vietnam produserer store mengder regn, som kan føre til flom og jordskred.

Oppdaterte stormvarsler for Vietnam finnes på nettsiden for landets meteorologiske tjenester.

Vietnam er generelt et tolerant land og har ingen spesifikke restriksjoner mot LHBTIQ-personer.

Du kan stort sett kle deg som du vil, med unntak ved besøk til tempel, pagoder, Ho Chi Minh-mausoleet eller hvis du skal jobbe med en statlig etat. Det anbefales da at du kler deg på et vis som tildekker skuldre og ankler, samt unngå dype utringninger.

 

Politi: 113
Ambulanse: 115
Brannvesen: 114

 

Hvis du trenger akutt konsulær bistand kan du kontakte ambassaden i Hanoi på +84 24 3974 8900 eller det norske honorære konsulatet i Ho Chi Minh-byen på +84 28 3822 1696.

Åpningstider: kl. 8.30–12.00/13.00–16.30 mandag til fredag.

Utenom ambassadens kontortid kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: (+47) 23 95 00 00 eller pr e-post: UDs.Operative.Senter@mfa.no.

Raffles Medical Hanoi : +84 24 3676 2222
French Hospital Hanoi: +84 24 3577 1100

 

Vietnam. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Vietnam.