Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Vietnam - reiseinformasjon

Generelt er det trygt å oppholde seg i Vietnam. Kriminaliteten er forholdsvis lav. Dersom man er oppmerksom og ikke oppsøker fare, ferdes man stort sett trygt. Som turist kan man likevel være utsatt for vold, lommetyveri og veskenapping, spesielt i de større byene. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer sine verdisaker. Bruk anerkjente taxiselskaper.

Snarveier:

Sikkerhet

Vietnam er generelt et trygt land å oppholde seg og ferdes i.

Kriminaliteten er forholdsvis lav. Man bør utvise alminnelig forsiktighet, spesielt etter mørkets frambrudd. Som turist kan man være utsatt for vold, lommetyveri og veskenapping, spesielt i de større byene. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer sine verdisaker.

Trafikksikkerheten i Vietnam er dårlig. Spesielt i de større byene er tettheten av biler og motorsykler stor og respekten for trafikkregler liten. Det er derfor viktig å være oppmerksom når man ferdes langs trafikkerte veier og når man skal krysse gaten. Det frarådes å sykle eller kjøre motorsykkel utenfor tettbygde strøk med opplyste gater etter mørkets frembrudd. Forsøk å velge båter og busser ut ifra tilgjengelig sikkerhetsinformasjon. Bruk anerkjente taxiselskaper. Bruk alltid hjelm hvis du sitter på med eller kjører moped. Bruk sikkerhetsbelte i bil.

Homofili er ikke forbudt i Vietnam og Vietnam er relativt tolerant når det gjelder seksuelle minoriteter, men lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner kan likevel bli utsatt for fordommer og diskriminering.

Jordskjelv kan forekomme. I regntiden kan det være fare for storm og tyfon i nordlige og sentrale kyststrøk som også kan lede til flom.  Det anbefales å følge med på værvarsel lokalt og i mediene. Oppdaterte stormvarsler for Vietnam kan man finne på Tropical Storm Risk.

Reisende bør følge med i media, lytte til lokale råd, unngå store folkemengder som eventuelle demonstrasjoner og ellers være årvåkne, spesielt på steder med mange mennesker. Alle reisende oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Reisende anbefales å ta kontakt med Vietnams ambassade eller konsulat for informasjon om gjeldende innreiseregler. Det tas forbehold om endringer som ikke er blitt meddelt ambassaden.

Norske borgere som skal besøke Vietnam i inntil 15 dager behøver ikke visum. Ved ankomst til Vietnam må pass, gyldig i minimum seks måneder fra innreisedato, og returbillett eller billett til et tredje land fremvises. Annen dokumentasjon som sannsynliggjør utreise før 15 dager vil også godtas, som hotellreservasjon i neste land. Reisende anbefales for sikkerhets skyld å undersøke med sitt flyselskap i god tid før avreise hvorvidt flyselskapet aksepterer passasjerer som reiser til Vietnam uten visum i passet.

Ved ønske om flere innreiser uten visum må det gå 30 dager fra siste utreisedato til ny innreise foretas. Dersom ny retur til Vietnam likevel ønskes innen 30 dager, må man søke om visum.

Elektronisk visum for reiser inntil 30 dager: Vietnamesiske myndigheter har informert den norske ambassaden i Hanoi om at norske borgere som skal besøke Vietnam i inntil 30 dager med behov for kun én innreise kan søke visum for inntil 30 dager på følgende nettside: National web portal on immigration.

Norske borgere som har til hensikt å oppholde seg mer enn 30 dager i Vietnam, eller som har behov for flere innreiser til Vietnam, må søke visum ved den nærmeste vietnamesiske ambassade.

For oppdatert informasjon om de vietnamesiske visumbestemmelsene anbefales det å ta kontakt med den vietnamesiske ambassaden i Oslo.

Kontaktinformasjon:
Embassy of the Socialist Republic of Vietnam
St. Olavs Gate 21C
0165 Oslo
Ambassadens hjemmeside
Tel: +47 22 20 33 00
Fax: +47 22 20 33 01
E-post: [email protected]
Det vietnamesiske utenriksdepartementets hjemmeside


Helse

Vietnamesiske myndigheter bekrefter at koronaviruset 2019-nCoV  er i Vietnam. Så langt er det et begrenset antall smittede (pr. 5. februar 2020 – ti tilfeller).  Vietnamesiske myndigheter har iverksatt strenge, preventive tiltak for å hindre spredning av smitte.  F.o.m. 5. februar 2020 innførte vietnamesiske myndigheter innreiseforbud for reisende som har vært i Kina i løpet av de siste 14 dager.  Her gjøres det kun unntak for egne borgere.

Les mer om norske helsemyndigheters omtale av viruset.

For oppdatert informasjon om helseforhold i Vietnam bes reisende følge med på Vietnam-siden til Verdens helseorganisasjon

Reisende til Vietnam oppfordres til å kontakte sin lokale helsestasjon eller fastlege for nærmere informasjon om vaksiner og andre forholdsregler. Nyttig informasjon fås også på nettsiden til Folkehelseinstituttet. 

Smittsomme sykdommer, vannbårne sykdommer, dengue-feber, japansk encefalitt, malaria, zikavirus, hepatitt, rabies, kjønnssykdommer og alvorlig forurensing er blant utfordringene. Det somatiske og psykiske helsetilbudet i Vietnam er mangelfullt, og ved alvorlig sykdom anbefales det å søke helsetilbud i andre land.

Det har de siste årene vært observert en vesentlig økning i antall tilfeller dengue-feber i Vietnam. Disse forekommer også i byene. Det anbefales derfor å være nøye med myggmiddel og andre preventive tiltak - også på dagtid. Les mer om sykdommen.


Praktisk informasjon

Strømnettet holder 220 volt, som i Norge.

Mobilnettet er relativt godt utbygget og kvaliteten på telefonnettet er god. Det er enkelt å ringe utenriks i og omkring de store byene. I landligere strøk, spesielt i fjellområder, kan mobilnettet ha dårligere kvalitet.

Landkoden for Vietnam er «0084». Når man ringer lokalt, uten landkode, legges en «0» til først. «008433333333» blir da «033333333» når man slår nummeret lokalt.

Banker og kontantuttak: Visa og Mastercard aksepteres i storbyer og på turiststeder, og kan benyttes ved uttak av lokal valuta fra minibanker. Minibanker er lett tilgjengelig i de større byene. Bankene har vanligvis åpent kl. 08:00-15:00.

De fleste offentlige kontorer i Vietnam har åpent mandag til fredag kl. 8.00-17.00, men holder ofte stengt i lunsjpausen kl. 12.00-14.00. Butikker har åpent til omkring 20.00. Noen forretninger holder lukket søndager. Museer er ofte stengt mandager, og holder gjerne stengt i lunsjpausen.

Vietnam ligger foran Norge i tid; fem timer ved sommertid, og seks timer ved vintertid.

Nødnumre: Politi 113, brannvesen 114, ambulanse 115.

Ved behov for konsulær bistand kontakter man den norske ambassaden i Hanoi på telefon:  +84 24 3974 8900 eller pr e-post: [email protected]
Åpningstider er 8.30-12.00 & 13.00–16.30 (mandag til fredag).

Ambassadens besøksadresse: 
Hanoi Tower, 8th Floor
49 Hai Ba Trung Street
Hanoi
Vietnam

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]

Vietnam er generelt et tolerant land, og man kan stort sett kle
seg som man vil. Dersom man skal besøke et tempel, en pagode eller Ho Chi Minh-mausoleet forventes det at man kler seg respektfullt. Man kan bli nektet adgang dersom man ankommer i shorts. Når man besøker et annet land, er det i alle henseender viktig å utvise skjønn og vise respekt for landets kultur.

Det offisielle språket er vietnamesisk. Vietnamesisk skriftspråk bygger på det latinske alfabetet, og er derfor enkelt å lese. Et økende antall unge mennesker snakker engelsk, spesielt i byene. Mange eldre vietnamesere har kjennskap til fransk.

I Vietnam gjelder vietnamesiske lover og regler. Ta alltid med deg passet eller en kopi, for identifikasjon ved behov. Besittelse av enhver form for narkotika er forbudt, og alvorlige narkotikaforbrytelser kan medføre dødsstraff.

Vietnam har et tropisk klima med store variasjoner mellom nord og sør. Året er delt opp i tørketid og regntid. Den tørre årstiden er fra november til mai og betegnes som vinter. I sør er været varmt og fuktig hele året med gjennomsnittlig temperatur på mellom 25ºC og 35ºC. I nord er det større forskjell mellom årstidene. Her kan temperaturen falle under 10ºC i vinterhalvåret.


Til toppen