Mauritius - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Maputo, Mosambik

Det er bekreftet tilfeller av koronaviruset på Mauritius, og mauritiske myndigheter har innført innreiseforbud for en rekke land med bekreftede tilfeller. For mer informasjon om koronavirus og innresie, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 12. APRIL 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Länsi-Pohja, Syd-Österbotten og Norra Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Mauritius gjennomføres uten spesielle problemer.

Norge er representert ved et honorært konsulat i Riche Terre. Ansvarlig norsk ambassade for Mauritius er ambassaden i Maputo.

Risiko for terrorhendelser i Mauritius anses som lav. Kriminaliteten i Mauritius er lav, men tyveri, overfall og voldtekt forekommer. På oppfordring fra politiet kan man bli pålagt å vise legitimasjon. Man oppfordres derfor til å bære kopi av pass og oppbevare originalen på et trygt sted.

Det er viktig å ta forholdsregler som å: 

  • Bruke safe for oppbevaring av pass, reisedokumenter, verdisaker og penger og oppbevare kopier separat fra originalene
  • Være årvåken og ta godt vare på veske, kamera etc. på populære turiststeder som Port Louis, Grand Baie og Flic en Flac
  • Unngå å gå alene etter mørkets frambrudd på øde steder og steder uten belysning (strender, bakgater og lignende).

I en nødsituasjon kontakt Police de Tourisme på telefonnummer: 210 3894 i arbeidstiden. Etter 16:30 benyttes tlf: 213 7979.

Narkotikakriminalitet straffes hardt i Mauritius. Smugling kan gi opp til livstid i fengsel. Det er også ulovlig å importere og bestille sigarettpapir.

Det er venstrekjøring i Mauritius. Internasjonalt førerkort er ikke obligatorisk i Mauritius og utenlandske førerkort aksepteres så fremt de er utstedt av relevante myndigheter. Mindre ulykker skjer ofte. Vær også forsiktig ved kjøring i mørket – fotgjengere og motorsyklister uten lys utgjør en trafikkfare.

Homofili er ikke forbudt ved lov, men Mauritius kriminaliserer sodomi uavhengig av seksuell orientering. Det finnes lovverk som beskytter mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering.

Syklonsesongen er mellom november og mai. De fleste turisthoteller vil ha veletablerte sikkerhetsrutiner dersom sykloner inntreffer. Reisende oppfordres også til å følge med på gjeldende værmeldinger.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Mauritius oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Ambulanse 114, politi 999.

I krise og nødsituasjon kan publikum kontakte ambassaden i Maputo på emb.maputo@mfa.no eller +258 21 48 01 00. Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter.
Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Mauritius. Ved ankomst vil man få et stempel i passet som tillater opphold i inntil 90 dager. For å få dette kreves:

  • pass som er gyldig etter avreisedato fra Mauritius
  • returbillett
  • nok penger til å forsørge deg selv (nok å vise gyldig kredittkort/bankkort) og bekreftet bestilling for overnatting.

Den som mangler en av delene vil bli avvist.

Dersom du skal studere eller arbeide i Mauritius, må du sørge for å anskaffe arbeids-/oppholdstillatelse på forhånd.

For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser til Mauritius, oppfordres reisende til å undersøke med Mauritius' nærmeste ambassade.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige.

Nødpass aksepteres ved reiser til og fra Mauritius, men det er viktig å sjekke at man ikke reiser via et annet land som ikke aksepterer disse.


Helse

Koronavirus (covid-19): Det er bekreftede tilfeller av koronaviruset på Mauritius. 

Nordmenn som oppholder seg på Mauritius bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Den generelle helsesituasjonen i Mauritius er god, og det finnes helsetilbud med god standard i landet.

Det er gode, private leger og sykehus i Mauritius, og de fleste større hoteller vil ha en lege tilgjengelig.

Chikungunya-viruset, som spres av mygg, er i hovedsak et problem i den varme årstiden, oktober–mai. Forholdsregler bør tas hele året for ikke å bli smittet. Myggen er aktiv både natt og dag. Les mer på Folkehelseinstituttets side om Chikungunya-viruset.

Det er ikke fare for malaria i Mauritius, men ved ankomst fra et infisert område kan man bli pålagt å avgi blodprøve. Alle tilreisende fra områder med gulfeber, trenger vaksinasjonskort for gulfeber. Hepatitt A-vaksine anbefales for reisende til Mauritius.

For mer informasjon om anbefalte vaksiner og annen helseinformasjon, se Folkehelseinstituttets hjemmesider.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Mauritius er +230. Telefonnettet er stabilt, og tidsforskjellen mellom Norge og Mauritius er tre timer ved norsk vintertid, og to timer ved sommertid.

Strømmen er på 220 volt. Det er stabil telefondekning over hele Mauritius, inkludert på øya Rodrigues. Internettdomenet for Mauritius er .mu

Valuta i Mauritius er mauritisk rupee (MUR). Pr. januar 2017 er 1 NOK = ca. 4,23 MUR. Vanlige kort som American Express, Diners, MasterCard og Visa kan brukes i banker, minibanker, på hoteller, i restauranter og butikker.

Moms på 15 prosent er vanligvis inkludert på fakturaer på varer og tjenester. Tipsing på restauranter/hoteller er vanlig.

Enkelte hoteller har kleskoder som krever langbukse og skjorte med krage i restaurantene på kveldstid.

Butikker er som regel åpne mandag-lørdag: 09:30-17:30, enkelte butikker er også åpne fram til 12:00 på søndager.

Mauritius har 15 offisielle helligdager. Sju av disse er faste, mens åtte er bevegelige. For 2017 er datoene som følger: 1.-2. januar – nyttår, 28. januar – kinesisk nyttår, 1. februar – opphevelse av slaveriet, 24. februar – Maha Shivaratree, 12. mars – nasjonaldagen, 29. mars – Ugaadi, 1. mai – arbeidernes dag, 26. juni – Eid-Ul-Fitr (tentativt), 26. august – Ganesh Chaturthi, 19. oktober – Diwali, 1. november – Allehelgens dag, 2. november – Arrival of Indentured Labourers, 25. desember – jul.

I Mauritius kjører man på venstre side av veien. Internasjonalt førerkort er ikke obligatorisk i Mauritius og utenlandske førerkort aksepteres såfremt de er utstedt av relevante myndigheter.

Selv om det offisielle språket i Mauritius er engelsk, er fransk mer utbredt. I tillegg snakkes kreol (Mauritian Creole), bujpuri, tamil, hindi og urdu.

Mauritiere er hinduer (52 prosent), muslimer (17 prosent), kristne (30 prosent) og annet (en prosent).