St.meld. nr. 32 (2004-2005)

Om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø

Til innhaldsliste

6 Utflytting av Luftfartstilsynet til Bodø

Brev frå Luftfartstilsynet til Samferdselsdepartementet 25. februar 2004

Det vises til Samferdselsdepartementets brev av 09.12.2003 og 30.01.2004.02.25

Forholdene rundt risikobasert tilsyn og ressurssituasjonen innen tilsynsvirksomheten mer generelt, ble drøftet i etatsmøte nr. 3/2003 den 12.11.2003, i møte med statsråden 09.01.2004 og i etatsmøte 01/2004 den 20.01.2004. Luftfartstilsynet vil gjerne summere opp sine kommentarer skriftlig som følger:

Det er ikke truffet noe vedtak i Luftfartstilsynet om «… nedlegging av et systematisk analysearbeid og stans i arbeidet med å utvikle et risikobasert tilsyn…». Som en direkte følge av vedtaket om utflytting av Luftfartstilsynet til Bodø, har imidlertid Luftfartstilsynet i løpet av høsten 2003/vinteren 2004 mistet sine nøkkelpersoner innen utvikling av et risikobasert tilsyn. Forsøk høsten 2003 på ansettelse av nye medarbeidere innen dette til dels smale og kompetansekrevende felt førte ikke frem.

Denne faktiske, kompetansemessige svekkelsen av Luftfartstilsynet er bekymringsfull. Dette gjelder ikke minst i en situasjon hvor norsk sivil luftfart står overfor større omstillinger enn på svært lang tid. Pr. i dag er det et faktum at så vel flyselskaper, flyplasseiere, lufttrafikktjenesten – og nå også tilsynsmyndigheten, alle samtidig står overfor betydelige utfordringer når det gjelder endrede rammebetingelser og krav til omstilling.

For Luftfartstilsynet er det en topp-prioritert oppgave generelt å minimalisere negative virkninger av flyttevedtaket. Forholdet rundt risikobasert tilsyn er ett delområde innen denne problematikken. Vi vurderer det nøkternt slik at tapet av nøkkelmedarbeiderne har satt utviklingen av Luftfartstilsynets egenkompetanse innen dette felt to – tre år tilbake i tid.

I løpet av mars vil vi gjøre et nytt forsøk med utlysing av stillinger innen dette området. Dersom vi får kvalifiserte søkere og lykkes i å beholde aktuelle nøkkelmedarbeidere i noen tid, vil vi i de neste to – tre årene bygge opp den spesialkompetansen som er nødvendig for slikt arbeid innen sivil luftfart.

Luftfartstilsynet har tidligere gjort departementet oppmerksom på problemene som følge av at vi mistet medarbeiderne innen operativt område for tunge helikoptre. Dette arbeidsområdet er under oppbygging på nytt etter at to nye medarbeidere er tilsatt. Det vil imidlertid ta tid, normalt inntil to år før inspektørene på et slikt område er operative for selvstendig tilsynsvirksomhet. I mellomtiden kan det søkes innkjøpt kompetanse fra annet hold, noe som imidlertid ikke kan erstatte egen kompetanse. Det må i første rekke betraktes som «brannslukking» og etterlater liten varig verdi i Luftfartstilsynet.

Det er ikke mulig å si noe om de to nevnte områdene er de eneste som vil bli skadelidende som følge av flyttevedtaket. Vi har pekt på at vi har problemer innenfor luftdyktighet. Der benyttes nå innleide konsulenter, men det vil bli gjort nytt forsøk på å rekruttere nye medarbeidere.

Det er som nevnt en hovedmålsetting for Luftfartstilsynet å redusere skadevirkningene av flyttevedtaket. Dersom situasjonen skulle tilsi det, vil departementet som hittil bli holdt orientert.

Med vennlig hilsen

Per-Arne Skogstad

luftfartsdirektør

Sigmund Sandall

avdelingsdirektør