Historisk arkiv

Mesterlig tjeneste for den gode smak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Erik Hovland, 64 år, Salgssjef og pølsemakermester i Smedstuen Gård, Dal i Eidsvoll, Akershus.

Virksomhet og drift: Driften ble etablert i 1972 under navnet "Haug Kjøtt" og skiftet navn til Smedstuen Gård i 2007. Smedstuen Gård er en familiebedrift med til sammen 50 ansatte. Produksjonen av lam, storfe, rein og skjer etter gamle oppskrifter i moderne lokaler, blant annet i et klimarom som "etterligner" luft og temperatur som i et gammelt stabbur.

Erik Hovland Salgssjef og pølsemakermester i Smedstuen Gård, Dal i Eidsvoll, Akershus.
Erik Hovland Salgssjef og pølsemakermester i Smedstuen Gård, Dal i Eidsvoll, Akershus.

Valget: Som smågutt var jeg mye med moren min somjobbet i kjøttbedriften Trygve Jøndahl. Pølsemakeryrket fristet, og i 1964 fikk jeg begynne i lære hos Jøndahl. 11 år senere kjøpte en kollega og jeg bedriften, som vi solgte til Haug Kjøtt i 1992. Jeg ble med videre som salgssjef, og har fått ta del i Smedstuen Gårds suksess etter at vi våget å satse på foredling av gode råvarer framfor tradisjonell nedskjæring. Å levere på smak og kvalitet, framfor kvantitet har gitt oss en sterk posisjon som lokalmatprodusent. Det gjør oss mindre sårbare i konkurransen med de store aktørene i kjøttindustrien. At de ledende dagligvarekjedene har valgt oss som leverandør til øverste hylle er også et bevis på at Smedstuen Gårds produkter blir satt pris på.

Bidraget: Vårt viktigste bidrag er å foredle primaråvarer til kvalitetsprodukter som blir verdsatt av forbrukerne. Hvert år foredler vi 3000 tonn slakt til om lag 200 forskjellige produkter. Nesten alt unntatt beina blir utnyttet, og vi tar nøye hånd om råvarene gjennom hele prosessen. Kombinasjonen av det ypperste av næringsmiddelteknologi og tradisjonelt håndverk bidrar til at vi respektfullt kan behandle ressursene som kommer fra både bufe og vilt. Vi er også en viktig avtaker for kjøttprodusenter som er opptatt av kvalitet, og bidrar dermed til deres driftsgrunnlag. Smedstuen er en populær og viktig arbeidsplass, og flere av våre medarbeidere har vært med i mange år. For meg er det inspirerende å være en del av et team som aldri blir lei av å utvikle produktene, og å se og utnytte nye muligheter.

Stekte karbonader
En av Smedstuen Gårds største varegruppe er stekte karbonader. Det lages årlig ca. 800 tonn stekte karbonader. I tillegg produserer de ca. 100 tonn pinnekjøtt og ca. 100 tonn lagt pålegg.
Foredler prima råvarer.
Foredler prima råvarer.

Drivkraften: Jeg er stolt av å kunne kalle megpølsemakermester, og enda stoltere blir jeg når produktene våre er så gode at de vinner gjeve priser. For oss er det mye mer givende å foredle fram et unikt kvalitetsprodukt framfor å selge en nøytral rundbiff. Alt kjøtt blir  valitetskontrollert, og det blir sortert og brukt etter hvor mye fett det inneholder, og hva det egner seg best til. Det er en drivkraft å få det optimale ut av råvarene. For eksempel kan et lammelår foredles til seks forskjellige varianter. Jeg har vært med i bransjen i snart 50 år, og har opplevd store endringer. Våre matvaner endrer seg, og vi i Smedstuen tar aktivt del i utviklingen. En faktor som har endret seg voldsomt er rutiner for god hygiene. Vi skal gi forbrukerne trygge matopplevelser, og derfor har vi et strengt renholdsregime. Det gir en verdi både for kunden og oss.

Fremtiden: Jeg synes det er litt frustrerende når lavpris velges framfor høy kvalitet. Likevel er jeg optimist, for jeg er sikker på at foredlet smak vil være attraktivt også i framtida. Men konkurransen er hard, og vi må hele tiden være på hogget i den gode smaks tjeneste. Kjøttbransjen er både utfordrende og givende, men i konkurranse med andre yrker er det en utfordring å sikre rekrutteringen. Vi i Smedstuen Gård er derfor aktive i rekrutteringsarbeidet, og vi har i mange år stilt lærlingplass til disposisjon for elever fra den lokale yrkesskolen. Lite gleder meg mer enn når vi kan gratulere en lærling fra egen bedrift med bestått svenneprøve som pølsemaker.  

Tekst: Einar Strømstad Foto: Torbjørn Tandberg.

Fakta & tall

Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013