Historisk arkiv

Dagsrapport WTO 29. juli 2008 - forhandlingene avsluttet uten enighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 29.07.08

På formiddagen innkalte generaldirektør Lamy til et nytt møte i en representativ gruppe på 30 medlemsland på ministernivå (såkalt grønneromsmøte). Utenriksministeren deltok på møtet. På møtet orienterte Lamy om at man sto overfor en svært alvorlig situasjon i forhandlingene på grunn av steile fronter mellom de syv sentrale medlemslandene i spørsmålet om utformingen av den spesielle sikkerhetsmekanismen (SSM) for utviklingsland.

På formiddagen innkalte generaldirektør Lamy til et nytt møte i en representativ gruppe på 30 medlemsland på ministernivå (såkalt grønneromsmøte). Utenriksministeren deltok på møtet. På møtet orienterte Lamy om at man sto overfor en svært alvorlig situasjon i forhandlingene på grunn av steile fronter mellom de syv sentrale medlemslandene (Australia, Brasil, EU, India, Kina, Japan og USA) i spørsmålet om utformingen av den spesielle sikkerhetsmekanismen (SSM) for utviklingsland. En rekke lands ministere som tok ordet på møtet sa det ville være svært vanskelig å forklare verden utenfor hvis dette brøt sammen over SSM. Utenriksministeren sa at SSM måtte løses for at man skulle komme videre, og han håpet dette ville være mulig. Han minnet også om at en rekke andre svært viktige spørsmål gjensto. Her fremhevet han bl.a. bomull, et tema som også flere andre land understreket viktigheten av.
 
Konsultasjonene mellom de syv medlemslandene utover dagen brakte ikke den nødvendige fremgang i forhandlingene om SSM. På bakkgrunn av dette konkluderte Lamy på ettermiddagen at man ikke ville komme til enighet om nye avtaletekster på landbruk og industrivarer i denne omgang. Dette ble meddelt ministrene i et nytt grønneromsmøte. En rekke ministere uttrykte dyp skuffelse over at man har gått glipp av denne historiske muligheten til å komme et langt steg videre mot en ny global handelsavtale. Mange understreket viktigheten av at man på tross av bruddet tar vare på de fremskritt som er gjort i forhandlingene.  Utenriksministeren sa at Norge er svært skuffet over utfallet. Selv om en avtale vil innebære utfordringer for Norge, vil en slik avtale være svært viktig for å videreutvikle og styrke det globale handelssystemet med like kjøreregler for både store og små land. Dette er essensielt for Norge som en liten, åpen økonomi, og spesielt for utviklingslandene. 
 
Lamy informerte deretter alle medlemsland om at man ikke kom til  enighet i et møte i Trade Negotiations Committee (TNC). Han åpnet ikke for kommentarer fra salen. I sin orientering la han vekt på at man nå ikke vil oppnå en rekke av de resultater som ligger på bordet, blant annet avvikling av eksportsubsidiene på landbruk, betydelige kutt i den handelsvridende støtten på landbruk, betydelige tollreduksjoner på produkter av eksportinteresse for utviklingsland på industrivarer og landbruk og toll- og kvotefri markedsadgang på minst 97% av alle tollinjer for MUL i industriland. Han sa at dette bruddet er et alvorlig slag både for det multilaterale handelssystemet og for verdensøkonomien.
 
Medlemslandene vil få kommentere bruddet på et møte i TNC i morgen.
 
Dette er den siste dagsrapporten fra møtet i Genève.