Historisk arkiv

Dagsrapport fra WTO 27. juli 2008 - fortsatt mange uløste spørsmål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 27.07.08

I dag var det ikke møte i Trade Negotiations Committee (TNC). Dagen ble brukt til en rekke møter medlemslandene i mellom for å komme videre på de mange utestående forhandlingsspørsmålene på landbruk og industrivarer.

I dag var det ikke møte i Trade Negotiations Committee (TNC). Dagen ble brukt til en rekke møter medlemslandene i mellom for å komme videre på de mange utestående forhandlingsspørsmålene på landbruk og industrivarer. På landbruk gjelder dette blant annet bomull, preferanser, tropiske produkter, toll innenfor kvoter, sensitive produkter for utviklingsland og tollkvoteadministrasjon. På industrivarer gjelder dette preferanser, nye medlemsland og særbehandling av Venezuela og Sør-Afrika.

Det kan også nevnes at man natt til søndag nådde en politisk forståelse mellom EU og bananproduserende land i Latin-amerika om handel med bananer, et spørsmål som har vært et stridstema i WTO i mange år. Det er ikke avklart om ACP-landene kan slutte seg til dette.

På kvelden innkalte Lamy til et nytt møte i en representativ gruppe på 30 medlemsland på ministernivå (såkalt grønneromsmøte). Utenriksministeren deltok på møtet. Her delte man ut en liste over de spørsmålene som ikke var omfattet av skissen med hovedspørsmål som ble drøftet fredag, og som gjenstår å løse.  Formennene for forhandlingsgruppene på landbruk og industrivarer orienterte medlemmene om status i konsultasjonene på de utestående spørsmål.  Man tok deretter en runde blant ministrene for å høre deres synspunkter. I denne runden sa Utenriksministeren igjen at det er helt avgjørende for Norge å få en tilfredsstillende løsning på enkelte av de utestående spørsmålene. Han gjentok også at hans aksept av pakken som ble lagt frem fredag kveld var betinget av dette.

Konsultasjonene om de utestående spørsmålene fortsatte i mindre grupper utover kvelden.

Det vil avholdes et nytt møte i TNC mandag morgen klokken 9. Det er tillyst nytt møte i G7 kl 12 og Lamy har sagt at han tar sikte på å legge frem reviderte utkast til avtale i løpet av mandag, med påfølgende møte i 'Grønne rom'.